5 Temmuz'03
Sayı: 26 (116)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yalana, demagojiye, devlet terörüne ve aldatmaya dayalı sahte çözümler çökmeye mahkumdur!..
  Ne pişmanlık yasası ne de af! Çözüm devrimde!
  İhanetin hesabını soralım!
  PETLAS grevi Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklandı...
  Yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvet bu çürümüş düzenin karakteridir...
  Irak halkının direnişi işgalcileri açmaza sürüklüyor...
  Amerikan emperyalizmi "yol haritası" için bastırıyor
  Sivas katliamı protestolarından...
  Katliamların hesabını işçi ve emekçiler soracak!
  Sivas katliamının yıldönümünde katillere ödül gibi af projesi
  Hava-İş Örgütlenme Uzmanı Munzur Pekgüleç ile TİS süreci üzerine konuştuk...
  KESK'in evrimi: Fiili-meşru mücadeleden yasaların ardına/1
  Toplu görüşme oyunu değil, devrimci sınıf mücadelesi!
  Anadolu Yakası BDSP çalışmalarından...
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  Irak'ın yeni bir Vietnam'a dönüşmesi savaş çetesinin de sonu olacak...
  İtalya'da yeni sosyal saldırı paketleri hazırlanıyor!
  Almanya'da metal grevi...
  "Topluma kazandırma..."
  Bültenlerden...
  Küçük sanayi siteleri
  İsrail ve BBC
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Mamak İKE yoğun ve etkili bir çalışma yürüttü…

Katliamların hesabını işçi ve
emekçiler soracak!

Bu yıl Mamak İşçi Kültür Evi olarak Sivas katliamının 10. yıldönümü gündemini devletin katliamcı geleneğinin teşhirini yapmak ve emekçilerin katliamlara karşı örgütlü bir tutum almalarını sağlamak düşüncesiyle ele aldık. Bir aya yayılan faaliyetimizde pek çok aracı birarada kullandık. Temel amacımız; yalnızca kendi çalışmamıza katabilmeyi hedeflediğimiz bir kitleye ulaşmak değil, geniş bir etki alanı yaratarak emekçilerin kendilerine yönelik saldırıları da unutmamalarını sağlamak ve bunu bir hareketliliğe dönüştürmek oldu.

Bir yıl öncesinde aynı gündem üzerinden kazandığımız deneyimler ışığında hareket ederek, önce yoğun bir kitle çalışmasını ajitasyon-propaganda çalışmasıyla birleştirmeyi başaran bir planlama çıkardık. Haziran ayına yönelik bir program çıkartıp, bu program içerisinde temel olarak Sivas katliamını öne çıkaran iki ayrı etkinlik örgütledik. Yöresel bir pikniğe bu gündem üzerinden standımızı açarak ve materyallerimizle katıldık. Tüm bunları Ankara’da yapılacak olan mitinge yönelik bir hazırlık ile birleştirdik.

Etkinlik çalışmaları

Gösterilecek tiyatro oyunu için bir hafta süresince kurumun etrafındaki evlerin kapıları çalınarak katliam gündemini emekçilerin yaşamına sokmaya başladık. Yüzlerce çağrıyla birlikte yüzlerce insana ulaştık. Bir yandan tiyatro afişlerimiz, diğer yandan radyoyla sesimizi duyurmaya çalıştık bölgeye. 15 Haziran’da kurumumuzun sahnesinde, Mamak PSAKD ‘Mamak Sanat Tiyatrosu’nun hazırladığı “Temmuzun Sıcağında” oyunu sergilendi. Yaşlısı, genci, kadını erkeğiyle 100 civarında bir katılımın olduğu tiyatro gösterimi bizim için 2 Temmuz’un 15 gün öncesinden bölgede oturan halkla ilişkiye geçebilmeyi başarmak anlamına geliyordu. Tiyatro gibi, insanların düşün ve ruh dünyasıyla doğrudan bağlantı kurabilen, görsel dili güçlü bir araçla bunu yapabilmek bizim için ayrıca önemliydi. B&uum;yük çoğunluğu genç amatör tiyatrocuların oynadığı oyun iyi bir atmosfer yarattı. Katılanların büyük kısmı yaşamında ilk kez tiyatro izliyordu.

22 Haziran’da Divriği Kültür Derneği’nin Geleneksel Pilav Günü’ne katıldık. Standımızla yüzlerce emekçiyle konuşma fırsatı yakalayabildik. Bir yanıyla İşçi Kültür Evi’ni emekçilere tanıtmak, diğer yanıyla da zihinlerde katliamın hafızalardan gün yüzüne çıkmasını sağlamak amacıyla hareket ettik. Bu çerçevede başarılı olduğumuzu düşünüyoruz.

29 Haziran Pazar günü bölge halkının alışık olduğu bir anma programı hazırladık. Aynı gün aynı saatlerde programları ve katılımcıları birbirine çok benzeyen bizim etkinliğimiz dışında 2, akşam saatlerinde 1 olmak üzere toplam 4 etkinlik yapılması katılımımızda ön hazırlığımızın yarattığı etkiye kıyasla bir zayıflık yarattı. Ancak 90 kişilik bir katılım oldu. Anma programını Nato Yolu, Şirintepe ve Tuzluçayır’da yüzlerce çağrı ve ayrıca 5 bin ayrı çağrı bildirisi ile duyurduk. Bu yıl ayrıca tüm etkinliklerimizin duyurusunun afişlerini mahallerdeki esnafın dükkanlarına asarak da yaptık.

Anma Sivas katliamının gerçek faali olan devletin gerçek yüzünü teşhir eden bir konuşmayla başladı. Saygı duruşunun ardından ozanlar Hüsnü İyidoğan, Kenan Şahbudak sahnede ardarda yerlerini aldılar. Umut ve Cemre müzik grubunun programından sonra ise Mamak İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu’nun Hasan Hüseyin’in bir şiirinden oyunlaştırılan ‘Kandan kına yakılır mı?’ oyunu sergilendi. Mamak Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Semah Ekibi’nin sahnede döndüğü semahla program miting alanına yapılan çağrıyla, kurumun önünde katılımcılarla birlikte çekilen semahla sona erdi. Anma 2 Temmuz şehit ailelerinin katılımı, izleyenlerin sahnede söz ve şiirleriyle yer alması ile renklendi.

Ajitasyon-propaganda çalışması

Altında etkinlik programının ve miting için otobüs kalkış saatinin yazılı olduğu bildirileri bölgemizde dağıtırken ‘Maraş, Çorum, Sivas, Gazi, 19 Aralık unutmadık, unutmayacağız... Katliamların hesabını sormak için 2 Temmuz’da alanlara!’ şiarlı yüzlerce afiş yaptık. Tuzluçayır, Tek Mezar, General Zekidoğan, Şirintepe, Nato Yolu, Ege mahallelerinde 450 afiş, Hüseyin Gazi’de 100 afiş, Dikmen bölgesinde 100 afiş yaparak genel olarak bölgeye sesimizi duyurmaya çalıştık.

Miting çalışması

Yaklaşık bir hafta öncesinden kurumumuzun önüne 2 Temmuz mitingi için otobüs kaldıracağımızı duyuran bir pankart astık. Mitinge Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ön pankartıyla, “Katliamların hesabını işçi emekçiler soracak!/İşçi Kültür Evleri” imzalı pankartımızla kızıl bayraklarımız Marks, Engels, Lenin dövizleri ve gür sloganlarımızla her yaştan 100 kişilik bir kitleyle katıldık. Eylem boyunca sık sık katliamı teşhir eden sloganlar haykırdık.

***

Bu yıl örgütlediğimiz 2 Temmuz faaliyeti geçen yılki çalışmaya oranla kitle çalışması açısından farklar içeriyordu. Kültür Evi Çalışanları Kadın Komisyonu’ndan, tiyatro çalışmasına özelde Gençlik Komisyonu üzerinden planlanan bazı çalışmalar tüm gücü ve enerjisiyle bu gündeme yoğunlaştı.

Bu yılki katliama yönelik örgütlediğimiz faaliyet kitle çalışmasında aldığımız mesafenin bir göstergesi oldu bizim için. Bu göstergenin ışığında daha ileri bir kurum çalışmasını örecek günler önümüzde duruyor.

Mamak İKE çalışanları



Adana/Şakirpaşa İKE’de Sivas anması...

Pir Sultanlar’ın yolunda
yürümeye devam edeceğiz!

Sivas katliamından bu yana tam 10 yıl geçti. Yine semahlar dönülüyor, yine türküler söyleniyor, yine şiirler yazılıyor, yine halaylar çekiliyor...

Ve kavgamız devam ediyor!

Bizler, Şakirpaşa İşçi Kültür Evi çalışanları olarak Sivas katliamını lanetlemek ve orada kaybettiğimiz 35 aydın ve sanatçıyı anmak amacıyla 2 Temmuz akşamı bir etkinlik gerçekleştirdik. Saat 18:00’de başlayan ve 2 saat süren anmaya yaklaşık 100 kişi katıldı.

Etkinliğimiz Sivas katliamında ölen aydın-sanatçılar ve devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından devletin katliamcı yüzünü ve geleneğini teşhir eden bir konuşma yapıldı. Katliamların bir avuç zenginin egemenlikleri son bulmasın, sömürü düzenleri sürsün diye yapıldığını anlatan konuşma, faşist katliamlara seyirci kalınmaması ve hesabının sorulması gerektiği vurgusuyla bitirildi.

Etkinlikte “Dünden yarına Pir Sultan Abdal” isimli Pir Sultan Abdal şenliklerinde gerçekleşen Sivas katliamını anlatan bir belgesel sunuldu. Belgeseli teknik bir sorundan kaynaklı yarısına kadar izleyebildik. Ardından iki arkadaşımız şiir okudu. Şakirpaşa İşçi Kültür Evi bünyesinde çalışma yürüten Yürekli Tiyatro Grubu, kendi yazmış olduğu katliamı ve nedenlerini teşhir eden bir skeç oynadı. Tiyatro grubu sahneyi Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Müzik Grubu’na bıraktı. Grup, katıldığı ilk etkinlik olmasına rağmen dinleyiciler üzerinde olumlu bir etki yarattı. Daha sonra Grup Çıngı sahnede yerini aldı. Etkinliğimiz mücadelemizdeki kararlılığımızı simgeleyen halaylarla sona erdi.

Sivas katliamının yıldönümünde gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, polisin keyfi saldırısıyla kapatılan İşçi Kültür Evi’nin gerçekleştirdiği ilk etkinliklerden biriydi. Dün Pir Sultanları katleden zihniyet, Sivas’ta 35 aydın ve sanatçımızı diri diri yakan zihniyet, yaklaşık bir ay önce işçi sınıfının devrimci kültür ve sanatını yaratmak iddiası taşıyan İşçi Kültür Evimizi keyfi bir şekilde kapatmıştı. Devletin bu keyfi saldırısı karşısında kararlı bir mücadele veren Şakirpaşa İşçi Kültür Evi çalışanları olarak Pir Sultanlar’ın yolunda mücadeleye devam edeceğiz.

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi çalışanları