5 Temmuz'03
Sayı: 26 (116)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yalana, demagojiye, devlet terörüne ve aldatmaya dayalı sahte çözümler çökmeye mahkumdur!..
  Ne pişmanlık yasası ne de af! Çözüm devrimde!
  İhanetin hesabını soralım!
  PETLAS grevi Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklandı...
  Yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvet bu çürümüş düzenin karakteridir...
  Irak halkının direnişi işgalcileri açmaza sürüklüyor...
  Amerikan emperyalizmi "yol haritası" için bastırıyor
  Sivas katliamı protestolarından...
  Katliamların hesabını işçi ve emekçiler soracak!
  Sivas katliamının yıldönümünde katillere ödül gibi af projesi
  Hava-İş Örgütlenme Uzmanı Munzur Pekgüleç ile TİS süreci üzerine konuştuk...
  KESK'in evrimi: Fiili-meşru mücadeleden yasaların ardına/1
  Toplu görüşme oyunu değil, devrimci sınıf mücadelesi!
  Anadolu Yakası BDSP çalışmalarından...
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  Irak'ın yeni bir Vietnam'a dönüşmesi savaş çetesinin de sonu olacak...
  İtalya'da yeni sosyal saldırı paketleri hazırlanıyor!
  Almanya'da metal grevi...
  "Topluma kazandırma..."
  Bültenlerden...
  Küçük sanayi siteleri
  İsrail ve BBC
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Sivas katliamı protestolarından...

Sivas’ta 2 Temmuz anması...

2 Temmuz’da Sivas katliamında şehit olan aydınlar katliamın yaşandığı Sivas ilinde kitlesel bir şekilde anıldı. Toplanma yeri olan Hikmet Işık Caddesi’nden Sivas Meydanı’na doğru polis korteji eşliğinde alkışlarla yürüyen kitle, daha sonra tertip komitesi tarafından Atatürk Anıtı’na doğru yönlendirildi. Burada çelenk konulduktan sonra Madımak Oteli’ne doğru yüründü. Yürüyüş sırasında tertip komitesinin slogan atılmaması için çaba sarfetmesi dikkat çekiciydi. Madımak Oteli’nin önünde basın açıklaması okunduktan sonra metinden daha uzun olan kitle örgütlerinin ismi okundu.

Tüm eylem boyunca sadece üç kere “Sivas’ın hesabı sorulacak!” sloganı atıldı. Tertip komitesinin eylemdeki tavrı eylemde çoğunluğu oluşturan gençlerin tepkisine neden oldu. Yürüyüş sırasında alkışlarımıza çevredeki insanların da katılması anlamlıydı.

Sivas katliamını yaşatanlar şimdi de yeni katliamlara zemin hazırlamaya çalışmaktadırlar. Bizlere düşen görev, yeni katliamcıları ve katliamları yaşanmadan önlemeye çalışmaktır. Ve onlara şunu söylüyoruz: Tüm katliamlarınızın hesabı bir gün sorulacak! (SY Kızıl Bayrak/Sivas)

Adana’da 2 Temmuz anması

Sivas katliamının yıldönümü dolayısıyla Savaş Karşıtı Platform bir eylem gerçekleştirdi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylem İHD önünde toplanan kitlenin Sanatçılar Parkı’na doğru ellerinde karanfillerle sessiz yürüyüşüyle başladı. Parka yaklaşıldığında onları Pir Sultan Abdal, Hacı Bektaş dernekleri alkışlarla karşıladı. “Sivas’ın hesabını soracağız!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!” sloganlarının atılması üzerine kolluk güçleri slogan atılırsa saldıracaklarını söyleyerek kitleyi tehdit etti. Buna karşı kitle bu saldırgan tutumu alkışlarla protesto etti.

Ardından Pir Sultan Abdal Derneği Şube Başkanı Mürşit Pur hazırlanan metni okudu. Eylemde “Sivas’ın hesabını soracağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. Eylemin ardından Küçük Dikili Belediyesi’nde “2 Temmuz” adı verilen çocuk parkının açılışına gidildi. Dikili beldesine gelindiğinde açılış konuşmasının ardından parkın açılışı gerçekleşti. Tören konuşmaları siyasilerin seçim yatırımı ve genel affın gölgesinde geçti. (SY Kızıl Bayrak/Adana)

Aliağa’da Sivas anması

Sivas katliamının onuncu yılı nedeniyle Aliağa’da bir etkinlik düzenlendi. Hacı Bektaş-i Veli Derneği, Petrol-İş ve KESK’in organizasyonuyla düzenlenen anma etkinliğine yaklaşık bin kişi katıldı. Etkinlikte şiir, müzik, drama ve slayt gösterimi yer aldı. (SY Kızıl Bayrak/İzmir)

2 Temmuz katliamı Bursa’da da lanetlendi!

2 Temmuz Sivas katliamı Bursa’da yapılan bir yürüyüşle lanetlendi. Setbaşı’ndan Heykel’e kadar yapılan yürüyüşe yaklaşık 300 kişi katıldı. “Sivas’ın hesabı sorulacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarının atıldığı eylem basın açıklamasıyla bitirildi. (SY Kızıl Bayrak/Bursa)



Ankara 2 Temmuz mitinginde binler haykırdı:

“Sivas’ın hesabı sorulacak!”

PSAKD, 2 Temmuz Sivas katliamının 10. yılını, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek unutmadık unutmayacağız” kampanyası çerçevesinde hazırlanacak programlarla anacağını daha yılın başında kamuoyuna deklare etmişti. Haziran ayının başında Ankara’da şehir merkezinde panel, dinleti, forumlar şeklinde başlayan programlara ilgi çoğunlukla sınırlı oldu. Ancak 10. yıl mitinginin ön hazırlıkları geçen yıla oranla daha güçlü geçti. Mitinge katılım siyasal gruplar kortejleri yönünden daha kitleseldi. Başlatılan 10. yıl kampanyasının bir atmosfer yaratmış olmasından söz edebilsek de, bu atmosferin öteki yaratıcıları da güçlü ön hazırlık çalışmaları yapan politik gruplar oldu. Devrimci siyasetler içerisinde komünistler dışında ciddi bir ön hazırlık çalışması yapan kimse yoktu. Halkevi ve Kaldıraç, etkinlik ve materyal faaliyetleriyle sürecekısmen müdahale ettiler.

Miting katılımı arttırmak amacıyla saat 16:00’da Toros Meydanı’nda başlatıldı. Miting alanında katılım yaklaşık 5 bin kişiydi.

Mitinge PSAKD, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, Divriği Kültür Derneği, Tunceliler Derneği, TMMOB, Nakliyat İş, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, İHD, Yaşam Evi, Sincan Halkı, ÇHD, KSD, ADSBP katıldı. Devrimcilerden BDSP, HÖC ve ESP, kortejleri ile alanda yerini aldı. KESK, ÖDP, Halkevi, EMEP ve miting alanına gelip kısa bir süre sonra ayrılan TKP diğer katılanlar arasındaydı.

Miting platformda saygı duruşu, şehit ailelerinin konuşmaları, katılımcı kurumları temsilen yapılan konuşmalar ardından Suavi’nin sahneyi almasıyla sona erdi. Sonuç olarak geçen yıla oranla daha kitlesel, güçlü ve çoşkulu bir 2 Temmuz mitingi yapılmış oldu.

SY Kızıl Bayrak/Ankara




İzmir’de Sivas katliamı protestosu

Sivas katliamının 10. yıldönümünde İzmir’de de protesto gösterisi yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndan Konak Sümerbank’a doğru yürüyüşle başlayan eyleme yaklaşık 700 kişi katıldı. Yürüyüş kortejinde en önde tertip komitesi tarafından “Sivas’ın ışığı sönmeyecek! Onuncu yıl!” pankartı taşınırken, arkasında Alevi-Bektaşi dernekleri, Pir Sultan dernekleri, çeşitli DKÖ’ler ve devrimci çevrelerin pankart ve kortejleri dizilmişti. Sendikalardan ise sadece Nakliyat-İş ve KESK pankartı açılmıştı. KESK’in temsilen katıldığı anlaşılıyordu. Eyleme ayrıca direnişteki Ağartıoğlu Deri işçileri “Yaşasın sınıf dayanışması!” pankartıyla katıldı.

Tertip komitesinin miting başvurusuna olumsuz yanıt veren valilik ve emniyet, yürüyüşün başlangıç aşamasında da sorun çıkardı. Katılımın ve coşkunun az olduğu eylemde “Sivas şehitleri ölümsüzdür!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katiller bulunsun, hesap sorulsun!”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz!” vb. sloganları atıldı.

SY Kızıl Bayrak/İzmir