21 Haziran'03
Sayı: 24 (114)


  Kızıl Bayrak'tan
  Kuşatmayı yarmak için öncü ve devrimci işçiler bir adım öne çıkmalıdır!
  Kamu TİS'leri sürüyor...
  Uğur Ziyal'ın ABD ziyareti ve ötesi...
  ÇEAŞ ve Kepez elektrik operasyonu
  Özelleştirme yağma ve talandır!
  KESK bölge mitingleri...
  Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu araştırmasını bitirdi...
  Irak'ta işgal karşıtı direniş büyüyor...
  "Yol haritası" şimdiden iflas etti!
  Savaş kundakçılarının yeni hedefi İran!
  İran: İç dinamikler ve emperyalist hesaplar
  İşçi hareketinin sorunları ve müdahale sorumluluğu
  Ünifil'de sendikalaşmaya karşı işten atmalar ve işçilerin iş bırakma eylemi
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  Teslimiyetçi bir liberalin "genel af" hayali ve kuyrukçu argümanları
  Burjuvazi sömürü ve saldırıda tatil yapmıyor...
  Geleceğine sahip çık!
  Fransa'daki büyük kitle hareketliliği hız kesiyor...
  ABD, Ortadoğu ve Filistin...
  Etkinlik ve faaliyetten...
  Fantezi fabrikaları
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
İşçi ve emekçi eylemlerinden...

Zorunlu emeklilik saldırısı sürüyor

Özelleştirme kapsamındaki Türkiye Gübre Sanayii Anonim Şirketi’nde (TÜGSAŞ) zorunlu emeklilik saldırısı gündemde. Ülke genelinde faaliyet gösteren tüm işletmelerden toplam 220 çalışan 11 Temmuz’dan itibaren emekliye sevkedilecek. TÜGSAŞ’ın Gemlik’teki fabrikasında çalışan 15 kişi de emekliye sevkedildi. Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Efrahim Tümer, zorunlu emekliliğin İMF’nin dayatmaları sonucunda gerçekleştiğini belirtti ve bu uygulamanın anayasada yer alan çalışma hürriyeti maddesine aykırı olduğunu ifade etti.

Şişli Etfal Hastanesi çalışanlarından eylem

11 Haziran günü zorunlu tasarrufların ödenmemesi üzerine yaklaşık 50 emekçi bir eylem yaptı. Konferans salonu önünde toplanan emekçiler “Hastanelerin özelleştirilmesine hayır!”, “İMF’ye değil emekçiye bütçe!”, “Ekmeğimiz ve onurumuzla oynatmayacağız!” yazılı dövizler taşıdılar. Eylemde işyeri temsilcisi Berna Şahin bir konuşma yaptı. Şahin konuşmasında; “Yıllardır az elemanla, özveriyle, tüm olumsuz koşullara rağmen hastalara hizmet sunmaya devam ediyoruz. Kamu kurumlarının taşeron, vakıf, dernekler aracılığıyla parça parça özelleştirilerek içinden çıkılmaz bir hal almasına yol açan siyasi iktidar aynı zamanda çıkarları doğrultusundaki politikalarıyla kamu kurumlarını tümden ortadan kaldırmaya çalışmaktadır” dedi. Eylemde, “Tasarruflarımız hemen ödensin!”, “Herkeseeşit ücretsiz sağlık!”, “Emekçiyiz haklıyız kazanacağız!” sloganları atıldı.

Eğitim-Sen üyelerinden eğitim hakkı için eylem

13 Haziran günü İstanbul Eğitim-Sen 4 No’lu şube üyeleri MEB’in “Özel Okulları Destekleme Projesi”ni protesto etti. GOP Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına yaklaşık 100 emekçi katıldı. Açıklamayı Şube Başkanı Ahmet Korkmaz okudu. Korkmaz, “Bakanlık projeyi ‘devlet yoksul ve zeki çocuklara yardım edecek’ diyerek meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Aslında amaçlanan öğrenciye destek değil, özel okullara ve tarikat yuvalarına destek vermektedir” dedi. Parasız, bilimsel, demokratik ve laik eğitim mücadelesini daha kararlılıkla sürdüreceklerini belirterek, eğitimin kamusal bir hizmet olduğunu, piyasa ilişkilerine terk edilmemesi gerektiğini vurguladı. Eylemde “Paralı eğitime hayır!”, “Eğitim hakkı para ile satılmaz!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Parasız, bilimsl, demokratik eğitim!” sloganları atıldı.

Dedeman işçilerine sıfır zam!

Antalya, Ankara, İstanbul ve Nevşehir Dedeman otellerinde çalışan yaklaşık 1000 işçiyi kapsayan TİS görüşmeleri sonuçlandı. DİSK OLEYİS Sendikası tarafından yürütülen TİS’lerde birinci yılın ilk 6 ayı için sıfır zam, ikinci 6 ay için yüzde 25, ikinci yıl ise ise enflasyon oranında ücret artışı sağlandı. Sıfır zamma tepki gösteren işçiler OLEYİS’in işverene borçlu olmasından dolayı ücret artışı konusunda çaba göstermediklerini söylediler.

Kölelik yasası Abraş’ta uygulanmaya başlandı

İstanbul Güngören’de bulanan Abraş Altın Fabrikası’nda işçilerle bir toplantı yapan işveren, 30 Mayıs’tan itibaren yapılan mesailerin karşılığında ücret yerine ücretsiz izin verileceğini duyurdu. Ayrıca 5 yılını dolduran işçilerin yaptığı 1 hafta ücretli izin hakkının da kaldırılarak bundan sonra ücretsiz izin yaptırılacağını söyledi.

İETT işçileri zorunlu tasarruflar için eylem yaptı

Belediye-İş Sendikası’na bağlı İETT işçileri 17 Haziran’da zorunlu tasarrufların anapara tutarının hemen ve eksiksiz ödenmesi talebiyle eylem yaptı. Karaköy İETT Genel Müdürlüğü önünde toplanan işçiler “”İETT işçilerinin zorunlu tasarruf anaparaları derhal ve eksiksiz ödenmelidir” yazılı bir pankart açtılar. Yapılan açıklamanın ardından “Nemalar hakkımız söke söke alırız!”, “Direne direne kazanacağız!” vb. sloganlar atan işçiler eylemlerine son verdiler.

Özelleştirme sonucu işten atılan işçilerin oturma eylemi sürüyor

Yaklaşık 45 gündür Türk-İş binası önünde oturma eylemi yapan işçiler oturma eylemlerini sürdürüyorlar. Her gün yaklaşık 100 işçi Türk-İş binası önüne gelerek hükümetin verdiği 70 bin memur kadrosu sözünü tutmasını bekliyor. Hükümet özelleştirme saldırısını hayata geçirebilmek için 70 bin memur kadrosu açacağı ve özelleştirilen işyerlerindeki “personeli” bu kadroya aktaracağı vaadinde bulunmuştu. Türk-İş yöneticileri de işe almalar noktasında işçilere yardımcı olacağına dair söz vermişti. Ancak bugüne kadar verilen sözler tutulmadı. SEKA, POAŞ ve Deniz Nakliyat başta olmak üzere 6 kurumdan işçiler hem hükümete hem de sendika yönetimlerine karşı tepkililer.

Batman TÜPRAŞ işçileri eylem hazırlığında

Özelleştirme saldırısına karşı işçilerin tepkileri devam ediyor. 17 Haziran günü saat 07:30’da işyeri önünde basın açıklaması yapan TÜPRAŞ işçileri hükümetin özelleştirme planına karşı daha etkili eylemler yapmaya hazırlandıklarını bildirdiler. Batman Petrol Rafinerisi’nde mevsimlik işçi olarak çalışırken işlerine son verilen 123 işçinin bekleyişi ise sürüyor. Petrol- İş Sendikası Batman Şube Başkanı Nimetullah Sözen, işten atılan mevsimlik işçilerle ilgili hükümetin kendilerine sorunu çözmeye dair söz verdiğini, ancak bir gelişmenin olmadığını belirtti.

BES üyeleri Türkiye İş Kurumu
Teşkilat Yasa Tasarısı’nı protesto etti

18 Haziran’da BES’e üye emekçiler işbırakarak İşkur Genel Müdürlüğü önünde toplanarak AKP Genel Merkezi’ne yürüdüler. 19 Haziran günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Türkiye İş Kurumu Teşkilat Yasa Tasarısı’na ilişkin görüş ve önerilerini yaptıkları basın açıklaması ile duyurdular. BES Genel Başkanı Bülent Kaya, mecliste görüşülecek kanunun, tüm sosyal tarafların katılımıyla yeniden ele alınmasını istedi. Tasarıda yer alan Özel İstihdam Büroları’nın kabul edilemeyeceğini belirten Kaya, “Bu düzenlemeyle amaç, işe yerleştirme hizmetinin özelleştirilmesidir.” dedi. Eylemde “Tazminat yoksa hizmet de yok!”, “Söz, yetki, karar çalışanlara!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı.

Cevizli TEKEL işçileri insan zinciri oluşturdu

TEKEL’in özelleştirmesine karşı işçilerin eylemleri devam ediyor. 19 Haziran günü yaklaşık 800 TEKEL işçisi Cevizli TEKEL etrafında insan zinciri oluşturdu. Polisin ablukası altında gerçekleşen eylemde işçiler Sigara Fabrikası’nın sahil kapısına kadar sloganlarla yürüdüler. Eylemde “Özelleştirmeye hayır, TEKEL üzerinde oynanan oyunları bozacağız!” yazılı pankart açıldı, “Toprağımız, tütünümüz ve ekmeğimiz için el ele!” yazılı dövizler taşındı, “Genel grev genel direniş!”, “TEKEL-PETKİM omuz omuza!” sloganları atıldı. Burada bir konuşma yapan Tek Gıda İş Marmara Bölge yöneticisi Murat Akyürek 2 aydır TEKEL işçilerinin geliştirdiği eylemler karşısında sessizliğini koruyan hükümetin çok yakın bir zamanda işçilerin sesini duymak zorunda kalacağını belirtti. Akyürek, ¨zelleştirmeye karşı yaptıkları eylemleri tırmandırarak sürdüreceklerini dile getirdi.



Çalışmalarımız aralıksız sürüyor

Sermayenin işçi sınıfı ve emekçilere yönelttiği saldırılara karşı propaganda faaliyetini sürdürüyoruz. Kölelik yasasına ve özelleştirmelerle PETKİM, TEKEL,TÜPRAŞ VE SEKA gibi işletmelerin sermayeye peşkeş çekilmesine karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıyoruz.

BDSP’nin, işçi sınıfını saldırılara karşı genel grev genel direnişe çağıran bildirilerinin yaygın dağıtımını gerçekleştirdik. Sincan Organize Sanayii, Ostim, MİTAŞ, Balgat tekstil atölyeleri, ODTÜ, Bentderesi, Çankaya ve Mamak belediyelerinde bildirilerimizi işçilere ulaştırdık. Sözlü ajitasyonla işçi ve emekçilerin dikkatini çekmeyi başardık.

Aldığımız tepkiler daha olumlu bir noktaya geldiğimizi gösteriyor. Sürekli ve ısrarlı bir şekilde yaptığımız yaygın bildiri, broşür dağıtımımızın olumlu etki ve sonuçlarını görüyoruz.

Önümüzdeki süreçte yaygın propaganda-ajitasyon faaliyetiyle kitlelere seslenme ve aydınlatma faaliyetini sürdüreceğiz.

BDSP çalışanları/Ankara