27 Aralık'03
Sayı: 2003 (13)


  Kızıl Bayrak'tan
  Herkese parasız sağlık hizmeti!
  Emekçilerin birleşik mücadelesi örgütlenmelidir!
  İstanbul'da 24 Aralık iş bırakma eylemi
  "Herkese ücretsiz-eşit- ulaşılabilir sağlık hakkı!"
  Kıbrıs'ın geleceği emperyalistlerin ellerinde!
  YÖK yasa taslağı!
  Gençlik hareketinin bir yılı
  Maraş katliamının 25. yıldönümünde kanlı düzenin yeni yönelimleri...
  KESK'e karşı linç kampanyası
  Dinler ve demokrasi tartışmaları üzerine
  Sağlık sektöründe özelleştirme saldırısına hayır!
  Kapitalizm engelli insan üretiyor!
  Kamu emekçileri hareketinin bir yılı...
  19 Aralık katliamı ve tarihsel-siyasal arka planı
  İçerde dışarda hücreleri parçala!
  İstanbul'da 19 Aralık katliamı eylemlerle protesto edildi
  19 Aralık katliamı protestoları...
  Asgari ücret üzerine demagojik söylemler
  Irak'ta direniş emperyalistler ülkeden sökülüp atılana kadar sürecek!
  Çürüten siyonsit vahşete isyan!
  Akdeniz'in "Don Kişot"u Kaddafi tövbe ediyor!
  "Gerçek yaşamda seyirciye yer yoktur, herkes katılır yaşama!"
  Demokrasi havariliğine soyunan ABD'nin kirli icraatları
  Hain bürokratları başımızdan defedelim!
  Sultanbeyli PSA Şubesi'nde gerici-şovenist yönetim!
  Bir noel masalı
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 

İstanbul’da 19 Aralık katliamı
eylemlerle protesto edildi

19 Aralık 2000’de “Hayata dönüş” operasyonu adı altında 20 cezaevine birden düzenlenen saldırı sonucu 28 devrimci katledildi, yüzlercesi yaralandı. Katliamın 3. yıldönümünde “Bayrampaşa Cezaevi idaresine karşı silahlı toplu ayaklanma” suçundan haklarında dava açılan 167 tutuklu ve hükümlünün duruşması da hakimin farkına varmamasından kaynaklı 19 Aralık gününe verilmişti. 19 Aralık günü duruşma Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz sanıklardan iki kişi katıldı. Verilen ifadelerde saldırı olduktan sonra kendilerini korumak için barikat kurduklarını söyleyen sanıkların ardından avukatlar operasyon sırasında jandarmanın çektiği görüntülerin mahkemeye sunulmasını istediler. Avukatların reddi hakim talebinde bulunması sonucu duruşma hakimi davayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Eyüp Adliyesi içinde duruşma sürerken Adliye’nin önünde TUYAB ve TAYAD ortak bir basın açıklaması yaptı. Halaylarla başlayan açıklamada “Öldürülen ve sakat bırakılan çocuklarımız değil, katliamın asıl sorumluları yargılansın” denildi. “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!” sloganlarının ardından basın açıklaması sona erdi.

Yine aynı gün, katliamın yapıldığı cezaevlerinden biri olan ve 12 kişinin katledildiği Bayrampaşa Cezaevi önünde de iki ayrı eylem gerçekleştirildi. Saat 12:00’de TAYAD’lı Aileler cezaevi önünde yarım saat oturma eylemi yaptılar. Ardından saat 13:30’da İHD İstanbul Şubesi bir basın açıklaması yaptı. İnsan hakları savunucularının sorumlular yargılanana kadar bu katliamı unutturmayacakları söylendi. “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!” sloganlarının atılmasının ardından cezaevi duvarından içeriye karanfiller atıldı.

21 Aralık günü saat 13:00’te İstiklal Caddesi Mis Sokak’ta TUYAB’lı aileler bir basın açıklaması düzenlediler. Alkışlarla başlayan açıklamada şunlar söylendi: “... Hapishaneler toplumun aynasıdır. Dayatılan tecrit, dayatılan sömürü özünde toplumadır. Dışarıda dayatılan özelleştirmenin, işsizliğin, yoksulluğun, örgütsüzleştirmenin, içeriye dayatılandan özünde hiçbir farkı yoktur. Devlet dışarıda da duvarsız hücreler yaratarak her türlü hak arayışı, demokratik tepkiyi şiddetle bastırarak suskun bir toplum yaratmayı amaçlıyor. Tecrit içeride ve dışarıda insan olan, hak arayan, özgürlük diyen, demokrasi diyen herkesedir...”

“19 Aralık’ı unutmadık, unutturmayacağız!/TUYAB” pankartının açıldığı eylemde “Katil devlet hesap verecek!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!” vb. sloganları atıldı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylem Çav Bella’nın okunmasından sonra bitirildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul



Ankara’da 19 Aralık katliamı lanetlendi

19 Aralık katliamının 3. yılında katliamı lanetlemek amacıyla devrimci örgütler olarak ortak bir eylem planı hazırlandı. 19 Aralık günü Ulucanlar Cezaevi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada devletin katliamcılığı ve devrimci tutsakların direnişçi kimliği vurgulandı. F tipi cezaevleriyle hedeflenenin aslında tüm toplumu hücrelere kapatmak olduğu ve bunun ilk adımının zindanlarda atıldığı ifade edildi.

Basın metninin okunmasının ardından bir TAYAD’lı aile söz alarak hücre karşıtı mücadele sürecini anlattı. Eylemde sık sık “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atıldı.

Kitle daha sonra otobüslerle Karşıyaka Mezarlığı’na gitti. Burada “Yaşasın 19-22 Aralık direnişimiz!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!” şiarlarının yazılı olduğu pankartlarla yürüyüşe geçildi. Mezar başında yapılan anmaya yaklaşık 150 kişi katıldı. Yürüyüş sırasında “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!” vb. sloganlar atıldı. Mezar anmasında şehit devrimcilerin sevdikleri türküler ve marşlar söylendi. Onların ideallerinin yaşatılacağına dair söz verildi. Anmanın ardından Abdi İpekçi Parkı’nda 95 gündür bekleyen TAYAD’lı Aileler ziyaret edildi ve çekilen halaylarla eylem sona erdirildi.

22 Aralık günü ise bir salon etkiliği yapıldı. Etkinliğe kitlesel bir katılım sağlamak için çeşitli kurum ve sendikalar gezildi ve bilet satıldı. Etkinlik Mehmet Özer’in sunuşuyla başladı ve şair Ahmet Telli bir konuşma yaptı. İdil Can Kültür Merkezi müzik topluluğunun dinletisiyle etkinlik devam etti. Tutsak yakınları ve Ölüm Orucu direnişçileri sürece ilişkin duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. Ardından Can Şenliği oyuncuları “Tutku” adlı oyunu sergilediler. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı etkinlikte çeşitli sloganlar atıldı. “Özgür tutsak” marşının hepbir ağızdan söylenmesiyle etkinlik bitirildi.

Kızıl Bayrak/Ankara



19 Aralık’ı unutmadık, unutturmayacağız!

20 Aralık günü Almanya’nın Wuppertal kentinde, 19 Aralık katliamının 3. yıldönümü vesilesiyle bir etkinlik düzenledik.

Toplantı yaptığımız salona, üzerinde 19 Aralık katliamında ve ölüm orucunda hayatını kaybeden devrimcilerin resimlerinin bulunduğu “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez“ pankartını astık.

Programımız kısa bir açılış konuşması ve saygı duruşuyla başladı. Ardından bir yoldaşımızın sunduğu kısa bir konferans verildi. Yoldaş konuşmasında tarihten bugüne dünya ve Türkiye coğrafyasında yaşanan devrimci direniş örneklerine ve bunların tarihsel önemine değindi. Lyon işçilerinin direnişi, Paris komünarları, Stalingrad, Diyarbakır Cezaevi vb. direnişler gibi, 19 Aralık cezaevi direnişinin de geleceğe miras bırakılan tarihsel önemde bir direniş olduğuna vurgu yaptı. Partimiz bugün Türkiye’deki devrimci direniş geleneğinin en kararlı savunucusu ve sürdürücüsüdür diyerek, herkesi 19 Aralık direnişi anısına sadık kalmaya ve bu temelde partimiz TKİP’ye destek vermeye çağırdı.

Programımız verilen kısa aradan sonra Salkımsöğüt tiyatro grubunun hazırladığı şiirler ve devrimci marşlardan oluşan bir gösteriyle son buldu.

Ölüm orucu şehitleri ölümsüzdür!

TKİP taraftarları/NRW-Almanya


D ve L tipi cezaevleri protesto edildi!

19 Aralık katliamının 3. yıldönümünde D ve L tipi cezaevlerine yapılan nakiller protesto edildi. 25 Aralık günü İHD İzmir Şubesi’nin de içinde olduğu kitle örgütleri tarafında yapılan protesto eylemine 100 kişi katıldı. Eylemde “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “F tipi-D tipi ölümdür istemiyoruz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir