8 Kasım'03
Sayı: 2003 (07)


  Kızıl Bayrak'tan
  Hükümetin 1 yıllık icraatı ve 80. yılında tükenmiş bir cumhuriyet
  Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı...
  Erdoğan'ın "sosyal devlet" yalanları ve gerçekler...
  5 Kasım iş bırakma eylemine yaygın ve coşkulu katılım...
  5 Kasım iş bırakma eylemleri...
  6 Kasım'da gençlik alanlardaydı...
  6 Kasım: Ankara sokaklarında militan direniş!
  6 Kasım eylemlerinden...
  Filistin direnişi siyonizmi çöküşe sürüklüyor!
  Şam'da yapılan "komşular toplantısı"nda emperyalist işgal meşrulaştırıldı...
  Irak halkının haklı ve onurlu direnişi emperyalist zorbaları sıkıştırıyor!
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  Dünya, Türkiye ve sol hareket/4
  Devrimci çizgiden Amerikan işbirlikçiliğine...
  Şan olsun Yeni Ekimler'in Partisi'ne!
  Sermaye iktidarının "demokratikleşme" aldatmacası
  Yeni Ekimler'in Partisi'ni güçlendirelim...
  Geceye gönderilen mesajlardan...
  TKİP Yurdışı Örgütü adına gecede yapılan konuşma...
  Parti gecesine gelen mesajlardan...
  Berlin'de 100 bini aşkın işçi ve emekçi haykırdı... "Mücadeleyi paylaşmayan yenilgiyi paylaşır!"
  Rus petrol tekeli Lukos'a yönelik operasyonun perde arkası
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
İstanbul’da 6 Kasım:

“Üniversiteler bizimle özgürleşecek!”

6 Kasım günü 1000’i aşkın öğrenci Beyazıt’taydı. Geniş bir eylem birliğinin sağlanamamış olması nedeniyle birbirini takip eden parçalı eylemler gerçekleştirildi.

Eylemler saat 12: 00 civarında başladı. İstanbul Üniversitesi merkez kampüsünden çıkan yaklaşık 200 kişilik bir SİP’li alanda basın açıklaması yaptı. Onların ardından, saat 12:30 civarında, Laleli tramvay durağında toplanan DEHAP Gençlik Kolları, Özgür Gençlik, Özgür Parti, DÖB, İÜ Demokratik Öğrenci Derneği, YÖK’e İsyan Hareketi ve Bağımsız Lise Hareketi yürüyerek meydana geldiler. Basın açıklamalarını yaptıktan sonra dağılırken, polis DEHAP Gençlik Kolları’na arkadan saldırarak 20’den fazla kişiyi gözaltına aldı. Aynı saatte Eğitim-Sen 6 No’lu Şube ve Üniversite Öğrencileri pankartı ile öğrenciler basın açıklamalarını yaptılar.

Saat 12:45 civarında Beyazıt otobüs duraklarında toplanan, aralarında Ekim Gençliği’nin de bulunduğu 300 kişilik coşkulu bir öğrenci kitlesi, “YÖK Yasa tasarısına hayır! Sermaye defol üniversiteler bizimdir!/Üniversite Öğrencileri” imzalı pankartı açarak alana yürüdü. Burada üniversite içinden çıkan ve “İşgale değil direnişe destek ol!” pankartı taşıyan yaklaşık 100 kişilik bir grupla birleşerek, yoğun polis ablukası altında basın açıklaması yaptılar. Açıklama, “Üniversiteleri sermayenin arka bahçesi yapmaya çalışanlara, 22 yıllık YÖK sultasına, işgalcilere ve uşaklarına karşı yılmadan mücadele edeceğiz. Ve gelecek güzel günlerden, eşit, parasız ve bilimsel eğitimden yana olan herkesi mücadeleye çağırıyoruz” sözleriyle bitirildi.

Sık sık “ Sermaye defol üniversiteler bizimdir!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “İşgale değil direnişe destek ol!”, “YÖK yasa tasarısına hayır!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı. Daha sonra öğrenciler okul içine girerek eylemlerini sonlandırdılar.

Ekim Gençliğ/İstanbul



Adana 6 Kasım:

Ortak ve coşkulu bir eylem

YÖK’e, yasa tasarısına ve işgale karşı gündemleştirilen 6 Kasım eylemimiz öğrenciler tarafından oluşturulan tiyatro grubunun “Güruh” adlı oyunu ile başladı. Tiyatro oyununu basın ve öğrenciler ilgiyle izlediler.

En önde “YÖK’de yasa tasarısı da çöpe! Parasız, bilimsel, demokratik, anadilde eğitim!/ÇÜ Öğrencileri” imzalı yazılı pankartlarla yüründü (aynı şiarlı bir de Kürtçe pankart açıldı). Bu yılki 6 Kasım’a ALGP, Dev-Lise, Emek Gençliği’nin liselileri ve ADLB’li liseliler ortaklaşa katıldılar. Liseliler en başta “Parasız bilimsel anadilde öğrenim” ve hemen arkasında “AOÖBP kaldırılsın, YÖK dağıtılsın!/Adana Liseli Öğrenciler” imzalı pankartlar taşıdılar.

Okulda sabah saatlerinde ÖGB’nin kimlik kontrolü yapmasından dolayı bir gerginlik yaşandı. Devlet bu yıl üniversiteye çevik kuvvet polislerini de soktu. Eylemde “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm”, “YÖK yasası geçmeyecek”, “Irak’ta işgalci okulda müşteri olmayacağız” vb. imzasız dövizler taşındı.

Geçen yılki eyleme göre bu yılki 6 Kasım daha coşkuluydu. Eylemde yaklaşık 400 kişi katıldı. “YÖK’ e hayır!”, “Sermaye defol üniversiteler bizimdir!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Irak’ta işgalci okulda müşteri olmayacağız!”, “Katil ABD Ortadoğu’ dan defol!”, “Biji bratiya gelan!” sloganları atıldı.

Kitle rektörlüğün önüne kadar yürüdü. Basın açıklaması okunup Eğitim Fakültesi’ne geri dönüldükten sonra eylem bitirildi. Eylemde eylem komitesinde olan, ancak ortak iradeyi çiğneyen tutumlarla da karşılaşıldı. BAGEH belirlenen sloganların dışında kendi politikalarını gündemleştiren sloganlar attı. Eylemi Ekim Gençliği, Kaldıraç, ÖEP, YDG, BAGEH, Özgür Gençlik, DÖB ve Emek Gençliği ortak olarak örgütledi.

Ekim Gençliği/ÇÜ



Edirne 6 Kasım:

“Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!”

12 Eylül askeri-faşist darbesinin artığı YÖK’ün kuruluş yıldönümü Edirne’de de protestoyla karşılandı. Trakya Üniversitesi Öğrenci Platformu, Ekim Gençliği, Devrimci Proleter Gençlik ve TKP’li öğrenciler tarafından örgütlenen protestoya diğer bazı gruplar da destek verdi.

Öğle saatlerinde Ayşekadın Kampüsü’nde yürüyüş, tiyatro gösterisi ve sloganlarla duyurusu yapılan basın açıklaması, saat 16.00’da Antik Park’ta yapıldı. 50 civarında bir katılımın olduğu eylemde sık sık “Emperyalistler işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Ne YÖK ne YEK üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Sermaye defol üniversiteler bizimdir!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” sloganları atıldı. Tiyatro oyunun sergilenmesinin ardından basın açıklaması okundu ve eylem bitirildi.

Ekim Gençliği/Edirne



Sivas’ta 6 Kasım:

“YÖK kalkacak, polis gidecek,
üniversiteler bizimle özgürleşecek!”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yemekhanesinde 6 Kasım günü saat 12.30’da alkışlarla başlayan YÖK’ü protesto eylemi yemekhanenin önünde devam etti. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde YÖK’e, tecrite ve emperyalist savaşa karşı dövizler açıldı. Eylemde “YÖK’e hayır!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganları sık sık atıldı. Daha sonra üniversitelerdeki polis ve idare baskıları, YÖK ve YEK, tecritin ve anadilde eğitim konularının işlendiği bir basın metni okundu. Polisin yoğun ablukası altında gerçekleşen eylem alkış ve sloganlarla bitirildi. Eylemdeki duruş ve disiplin üniversite gençliği üzerinde olumlu bir etki bıraktı. Üniversite gençliği Sivas’ta emperyalistlere ve işbirlikçilerine bu eylemleriyle tok bir yanıt verdiler.

Ekim Gençliği/Sivas



Antakya’da 6 Kasım:

Militan ve kararlı bir eylem

Antakya’da bu yıl da YÖK’ün kuruluş yıldönümü militan bir eylemle protesto edildi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 150 kişi içerideki kitlenin gelmesini sloganlarla bekledi. Fakültenin kapıları kapatılarak dışarıdan gelen öğrencilerin içeri girmesi engellenmeye çalışıldı. Böylece gençlik güçleri ya dışarıda kalacak ya da kapılar zorlanarak içeri girilecekti. Gençlik ikinci yolu tercih etti ve kapılar zorlanarak içeri girildi.

Gençliğin içeriye girmesine müdahale edilmesi sonucu ÖGB’lerle çatışma çıktı. ÖGB’den biri genç güçlerden yediği dayağın etkisiyle tabancasıyla havaya ateş açtı. Bunun üzerine yaklaşık 500 kişilik kitle sloganlarla bu saldırıyı protesto etti. Okunan basın açıklamasından sonra rektörlüğe doğru yürüyüşe geçerek sloganlar haykırıldı.

Okunan şiirler ve çekilen halaylardan sonra Eğitim-Sen adına bir yetkili, bir konuşma yaparak silahlı saldırıyı protesto etti. Ardından bir süre önce kapatılan MKÜ-ÖDER adına bir açıklama yapılarak saldırı protesto edildi ve ÖGB’ler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı ifade edildi. Daha sonra YÖK’ü teşhir eden bir tiyatro oyunu sergilendi. Bu etkinliklerden sonra eylem bitirildi.

Eylemde sık sık “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “ABD askeri olmayacağız!” sloganları atıldı. Öğrencilerin militan duruşu ve kararlılığı, saldırı karşısındaki net tutumu eylemin güçlü ve coşkulu geçmesini sağladı. Ekim Gençliği olarak “Irak’ta işgalci okulda müşteri olmayacağız!/Ekim Gençliği” yazılı afişlerimizle eyleme katıldık.

Ekim Gençliği/Antakya



ODTÜ’de 6 Kasım öncesi çalışmalar

12 Eylül askeri-faşist darbesinin üniversitelerdeki postal izi olan YÖK’ün kuruluş yıldönümü vesilesiyle bu yıl da 6 Kasım’da alanlara çıkacak olan gençlik, 6 Kasım öncesinde çalışmalarını sürdürüyor. Ekim Gençliği olarak hafta boyunca afiş, bildiri, anfi konuşmaları ve açtığımız masa aracılığıyla, YÖK’ü protesto etmek için 6 Kasım’da Kızılay’a çağrı yaptık.

ODTÜ’de 5 Kasım günü Ekim Gençliği, Özgür Gençlik, Sosyalist Demokrasi Gençliği, Devrimci Proleter Gençlik ve Öğrenci Koordinasyonu ODTÜ Cephesi ortak bir basın açıklaması örgütledi. Hazırlık binasından yemekhaneye, ardından Rektörlüğe kadar yapılan yürüyüşün sonrası basın açıklaması yapıldı. Yürüyüş anında kantinler dolaşıldı ve konuşmalar yapıldı. “İşgal ortaklığına ve YÖK yasa tasarısına karşı 6 Kasım’da Kızılay’a!” yazılı pankartının açıldığı eyleme yaklaşık 50 öğrenci katıldı.

Yürüyüş boyunca “YÖK, polis, medya, bu abluka dağıtılacak!”, “Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!”, Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Ne AKP, ne YÖK, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, ”YÖK’e hayır”, “İşgalin değil, direnişin safına!” sloganları atıldı. Basın açıklamasında ve kantinlerde yapılan konuşmalarda YÖK ve AKP hükümetinin gerçek yüzü teşhir edildi. Öğrenci gençlik üzerine oynanan oyunların bozulabilmesi için 6 Kasım’da Kızılay’a çıkılması çağrısı yapıldı.

Ekim Gençliği/ODTÜ