6 Temmuz'02
Sayı: 26 (66)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yıkım ve yağma programına karşı mücadelede birleşelim!..
  Niyet mektubu ve kamuda tasfiye
  İş kanunu tasarısıyla kıdem hakkı da gaspediliyor...
  İMF artık siyasete de müdahaleye başladı
  Sivas'ın ışığı sönmeyecek!
  Sivas'ın katili sermaye devleti!
  BİR-KAR'dan direnişçi İSDEMİR işçilerine...
  İSDEMİR direnişi ve sınıfa karşı sorumluluklar
  İnsanca yaşamaya yetecek vergiden muaf asgari ücret!
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  Kamu emekçilerinin 12 yıllık fiili-meşru mücadelesi 2 saate sığdırıldı
  "Bilim Kurulu"nun esnek üretim gerekçeleri ve gerçekler
  Düzenin sol kulvarında yeni bir oyuncu
   "Solcu aydın" geçinen holding kalemşörlerinin AB feveranları
   İsrail siyonizmi Filistin'de kalıcı işgal peşinde
   Bir kültürel etkinlik deneyimi...
   Venezüela’da yeni faşist darbe hazırlığı
   Emperyalistlerden "umut yolculuğuna” duvar
   Emperyalist G8 zirvesi..
   “Güneydoğu Müsteşarlığı” ile OHAL’e devam!...
   Cezaevleri Sempozyumu...
   Küreselleşmenin sonu mu?
   Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Mamak İşçi Kültür Evi’nden Sivas katliamı konusunda etkin ve yaygın çalışma...

Sivas’ın katili sermaye devleti!

2 Temmuz 1993’te katledilen 35 aydın ve sanatçıyı anmak ve sermaye devletinin katliamcı yüzünü teşhir etmek için Mamak İşçi Kültür Evi olarak önümüze iki haftalık bir çalışma koyduk. Yoğun ajitasyon-propaganda çalışmasını kitleyle kurulacak bağla birleştirmeyi hedefledik. İşçi Kültür Evi’nde yapılacak anma ile mitinge güçlü bir katılım bizim için bir başka hedefti.

2 Temmuz’a ilişkin İşçi Kültür Evleri imzalı 750 afiş, Mamak bölgesi dışında, Dikmen ve Hüseyingazi’de de yaygın bir şekilde yapıldı. Hazırladığımız 3 bin bildiriyi ise Mamak bölgesinde, insanlarla birebir görüşerek, konuşmalar yaparak kapı kapı dağıttık. Bu çalışmamıza belli bir ilgi yarattı.

Bölgede Mamak Kitle Örgütleri Platformu’nun 29 Haziran’da Natoyolu Tek Mezar Parkı’nda düzenlediği etkinliğin çalışmalarına İşçi Kültür Evi çalışanları olarak katıldık. 400’ye yakın katılımın olduğu etkinlikte Sivas şehitlerinin fotoğraflarının olduğu Pir Sultan Abdal figürlü “Unutmadık, unutturmatacağız/Pir Sultan Abdal Kültür Derneği” ile “Dün Sivas’ta, bugün Gazi’de çözüm faşizme karşı savaşta” yazılı pankartlar asıldı. Halk ozanlarının ve PSAKD yöneticilerinin katıldığı etkinlikte, bir gün sonra gerçekleştireceğimiz anmamazın çağrısı da yapıldı ve bildirilerimiz dağıtıldı. Etkinliğe katılan kitlenin büyük bir kısmının yaşlılardan oluşması dikkat çekti.
30 Haziran’da Mamak İşçi Kültür Evi’nde bir anma düzenledik. Anmamız 2 Temmuz’da Sivas’ta yitirdiklerimiz ve tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından PSAKD’nin katliamı anlatan 2 Temmuz belgeseli izlendi. Milyonlarca kişinin canlı yayında izlediği katliamın yaşayan tanıklarından biri olan ve aynı zamanda belgeseli hazırlayan ve yöneten sanatçı Mehmet Özer, Madımak’ta o gün yaşadıklarını bizlerle paylaştı.

120 kişilik katılımın olduğu etkinliğimizde sahneye 2 Temmuz’da yitirdiklerimizin fotoğraflarının bulunduğu bir pankart asılmıştı. İKE adına yaptığımız konuşmanın ardından ozan Kenan Şahbudak ve Hüsnü İyiler saz ve sözleriyle etkinliğimize renk kattılar. Son olarak Mamak İKE müzik topluluğundan bir arkadaşımız Pir Sultan Abdal’ı türküleriyle ve direnişçi kimliğiyle etkinliğimize taşıdı.

2 haftadır sürdürdüğümüz çalışmalarımızın sonucunda emeğimizin karşılığını aldık. Etkinliğimize katılanların yoğun ilgisiyle karşılaştık.

2 Temmuz’da Toros Sokak’tan Abdi İpekçi Parkı’na yapılan yürüyüş sonrası başlayan mitinge, “Katliamların hesabını işçi-emekçiler soracak/İşçi Kültür Evi” imzalı pankartımız ve kızıl bayraklarımızla katıldık. 70 kişilik Mamak-İKE kortejimizle çoşkulu ve disiplinli bir duruş sergiledik. Eylemde “Sivas’ın katili sermaye devleti!”, “Sivas’ın hesabını emekçiler soracak!”, “Sivas’ta düşenler kavgamızda yaşıyor!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun MGK, MİT, CİA, kontr-gerilla!” sloganları sıklıkla atıldı.

2 Temmuz çalışmamız sonucunda bulunduğumuz bölgede yüzlerce insanla yüzyüze konuşma fırsatı bulduk. İzleyebildiğimiz kadarıyla Ankara’da 2 Temmuz gündemi üzerinden yürütülen tek siyasal faaliyet bizim yaptığımız faaliyet oldu. Katliamın teşhiri üzerinden yürütülen bu yoğun faaliyetin bölgedeki etkisini alana istediğimiz oranda taşıyamamamız ise en büyük eksikliğimizdi.

9 yıl önce ateşler içinde boğulmak istenen işçi sınıfının ve emekçilerin özgür yarınlara olan umuduydu. İşçi sınıfını yoz kültürüyle karanlık dehlizlerinde çürütmeye çalışan burjuvazi bugün de farklı biçimlerle bunu yapmaktadır. İşçi Kültür Evleri olarak Pir Sultan’ın, Şeyh Bedrettin’in, Nazım’ın, Mayakovski’nin, Neruda’nın Viktor Jara’nın, Brecht’in ve daha nice devrimci sanatçının bugüne taşıdığı değerlerin ve kültürün yarınlara taşıyıcısı olacağız.

“Bir halkın türkülerini yapanlar yasalarını yapanlardan daha güçlüdürler...”

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları



2 Temmuz Sivas katliamı şehitleri Ankara’daki mitingle anıldı...

Katliamların hesabını emekçiler soracak!..

1993 yılı 2 Temmuz’unda sermaye devletinin katliamcı geleneğine bir yenisini daha eklediği Sivas katliamı, Ankara’da Abdi İpekçi Parkı’nda düzenlenen bir mitingle protesto edildi.

35 aydın ve sanatçının diri diri yakılarak katledildiği bu olayda, sermaye iktidarının kendini temize çıkarma çabalarının boşuna olduğu mitingteki katılımcılar tarafından sıkça vurgulandı. Konuşmacılar, sermaye iktidarının katliamcı geleneğinden, Denizlerden, Mahirlerden, Gazi’den, Ulucanlar’dan, 19 Aralık’tan, Maraş’tan, Çorum’dan bahsettiler.

Saat 10:00’da Toros Sokak’ta toplanan kitle Abdi İpekçi Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Program şehit düşen 35 aydın ve sanatçının tek tek isimlerinin okunduğu saygı duruşuyla başladı, okunan şiirlerle devam etti. PSAKD Başkanı Kazım Genç yaptığı konuşmaya, “Sivas’ı, Maraş’ı, Gazi’yi, Ümraniye’yi unutmadık, unutturmayacağız” diye başladı. Devamında İMF, Dünya Bankası politikalarına, F tipi cezaevlerinde süren vahşete, cezaevleri katliamlarına, yaşamın hücreleştirilmesine de vurgu yaptı. Genç’in 2 Temmuz Sivas katliamını da bu doğrultuda değerlendiren konuşması, mitinge katılanların “Sivas’ın hesabı sorulacak!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!” sloganlarıyla son buldu.

KESK Başkanı Sami Evren de Sivas katliamına ve emekçilere yönelik ekonomik-sosyal saldırılara değinen kısa bir konuşma yaptı. Ardından Sivas’ta şehit düşenlerin ailelerinden bir baba söz aldı. İnsanlara duyarlı olmaları, susmamaları uyarısında bulunan kısa konuşmasından sonra Ozan Şahbudak ve Ozan Filiz’in türküleriyle miting sona erdi.

Mitinge şehit aileleri, İHD, TMMOB, KESK, DİSK/Genel-İş, DİSK/Nakliyat-İş, Emeğin Partisi, ÖDP, Tüm Bel-Sen Ankara Şubesi, SHP, CHP, Haklar ve Özgürlükler Platformu, Ankara Serbest Muhasebeciler Odası, Odak, Sosyalist Basın Platformu, Alınteri, Partizan, Atılım, Halkevleri, Tunceli Kültür ve Dayanışma Derneği, Can Şenliği oyuncuları, Hüseyin Gazi Derneği ve Gençlik İnisiyatifi katıldı. Yaklaşık 3000 kişinin katıldığı mitinge Mamak İşçi Kültür Evi de “Katliamların Hesabını İşçi-Emekçiler Soracak” pankartı ve kızıl bayraklarla katıldı.

Mitingte sıkça, “Sivas’ın hesabı sorulacak!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!”, “Sivas’ın katili sermaye devleti!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!” sloganları atıldı. Yürüyüşün başından mitingin sonuna kadar kitlenin coşkusu yüksekti, sloganlar genel olarak gür bir şekilde atıldı.

SY Kızıl Bayrak/Ankara



Adana’da Sivas katliamı protestosu

Sivas katliamının yıl dönümü dolayısıyla Hacı Bektaş, Pir Sultan Abdal ve Tuncelliler Derneği ortak olarak, 2 temmuz günü Sanatçılar Parkı’nda bir basın açıklaması ve karanfil bırakma eylemi gerçekleştirdiler. Pir Sultan Abdal Derneği Şube Başkanı Mikdat Kızılok basın metnini okudu. Metinde şunlara yer verildi: “Bugün 2 Temmuz 2002. Sivas katliamının üzerinden tam 9 yıl geçti. Türkiye halkının, aydınlarının, demokratlarının, yurtseverlerinin ve tüm insanlığın kanayan yarası, insanlığın utanç tablosu, ben insanım diyen herkesin yüreğinin yandığı, vicdanının sızladığı gün. Bu günü unutmak, tarihe havale etmek, yeni sivaslara davetiye çıkartmak, yeni Madımaklar yaşamak demektir. Hunharca yapılan bu katliama sessiz kalmak, katliamı yapanlar ve yaptırılmasına neden olanlar kadar vicdanı kör, kulağı sağır, yüreği insan sevgisinden yoksun olmak demektir...”

250 kişinin katıldığı eyleme (saatin belirsizliği katılımın düşük olmasına sebep oldu) ÖDP, CHP, TMMOB, İKK, ADD, SDH, KESK, Halkevi, Genel-iş 2 ve 6 nolu şubeler, Eğit-Der, Balcalı Koop, Hadep, Genel iş Konut şb. yöneticileri katıldı.

Basın metni okunduktan sonra “Sivas’ın hesabı sorulacaktır!” sloganının ardından anıta karanfil bırakılarak eylem son buldu.

SY Kızıl Bayrak/Adana