23 Mart '02
Sayı: 11 (51)


  Kızıl Bayrak'tan
  Herşeye rağmen yanan isyan ve özgürlük ateşi
  ABD'nin Ortadoğu planları ve Filistin sorunu
  Sıra işçi ve emekçi çocuklarının cepheye sürülmesinde!
  Newroz teslimiyet ve ihanete karşı direniştir
  Çeşitli kentlerde Newroz kutlamaları...
  Cejna Newroz be!
  Yoğunlaşan saldırılara karşı metal işçilerinin örgütlü gücü harekete geçirilmelidir
  Biz kazanacağız!..
  7 saatlik işgünü, 35 saatlik çalışma haftası!
  Feminizm yol değil, bir çıkmaz sokaktır!
  Gençlikten eylem ve etkinlikler...
  Dünyada ve Türkiye'de neo-liberal eğitim politikaları
  "Sermayenin Avrupa'sına hayır!"
  İşgale katılmayı reddediyorum
  ÇHD İstanbul Şubesi'nin suç duyurusundan...
  Sesimizi boğmaya gücünüz yetmez!
  Zorbalık değil devrimci dayanışma!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Çeşitli kentlerde Newroz kutlamaları...

İstanbul’da Newroz...
Yoğun devlet terörüne karşı militan sokak gösterileri...

Kürt halkının özgürlük ateşi
baskı ve terörle söndürülemez!

Emniyet ve valilik bir gün öncesinden televizyondan Newroz eylemlerini yaptırmayacaklarına dair tehditler savurmuşlardı. Buna uygun olarak sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul’da Topkapı ve çevresi yoğun bir polis ablukası altına alınmıştı.

Değişik yönlerden gelmeye çalışan Kürt yurtseverlerinden ve emekçilerden oluşan gruplar daha Topkapı’ya ulaşmadan polisin saldırısına uğradılar. Sokaklarda görülen tüm grupların üzerine coplarla, panzerlerle, sis bombalarıyla, yer yer de silah kullanılarak saldırıldı. Gruplar dağılmaya zorlandı. Dağılmamakta ısrar edenler yaka paça gözaltına alındı.

Bu arada Edirnekapı’da 500 kişiye yakın bir kitle ateş yaktı. Kolluk güçleri buraya da yöneldi ve buradaki insanları ancak panzer ve gaz bombaları ile dağıtabildi. Gene aynı sıralarda Cevizlibağ’dan Merter’e doğru 300 kişilik bir kitle yürüyüşe geçti. Merter’e vardıktan sonra dağılan kitlenin bir kısmı Topkapı’ya dönmek istedi. Polis bu gruba da azgınca saldırılarak gözaltına aldı. Çapa’da ise otobüs duraklarından ve sokak aralarından onlarca insan vahşice dövülerek gözaltına alındı. Topkapı surlarına kadar gelebilen bir başka grup da aynı saldırganlıkla dağıtıldı. Aksaray Yusufpaşa’da toplanmaya çalışanlar da azgın saldırılardan paylarını aldılar. Eylemler saatlerce sürdü. İstanbul’da binlerce polis tam bir gözü dönmüşlükle sokaklarda terör estirdi.

Kitle bir türlü tam anlamıyla toplanamadı. Bunda en büyük etken merkezi bir organizasyonun yokluğuydu. Newroz’un kutlanması konusunda ısrarlı olan tabanın basıncından kurtulmak için HADEP Topkapı’yı adres göstermiş, fakat sadece çağrıyla yetinmişti. Sonuçta Newroz’u kutlamak isteyen binlerce insan devlet güçleriyle başbaşa bırakıldılar.

Bu durum belki kitlesel ve merkezi bir Newroz kutlamasını engelledi. Fakat aynı zamanda şunu da açığa çıkardı. Teslimiyetçilerin denetiminde olmadığı takdirde Kürt halkı kendi değerlerine sahip çıkmak için herşeyi göze almaya hazır. İstanbul’da ve Mersin’de, devletin tüm baskı ve terörüne karşın, Kürt halkının Newroz’u sokaklarda militanca sahiplenmesi bunu ortaya koydu. Kürt halkı sermaye devletiyle sözde “barış” politikasının kendisine neleri kaybettirdiğini ve kaybettireceğini bedeller ödeyerek öğreniyor.

SY Kızıl Bayrak/İstanbul



Ankara-Tuzluçayır: İzinsiz coşkulu eylem...

Ankara’da Newroz kutlamaları akşam saatlerinde de devam etti. Bu etkinliklerin en güçlülerinden birisi de Tuzluçayır’da yapıldı. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı. Eylem içerisinde Kızıl Bayrak, HADEP, Atılım, Kaldıraç ve Genç Kurtuluş’un olduğu bir komite tarafından düzenlendi. Tuzluçayır göbekte yapılan eylem sloganlarla başlatıldı. “Biji Newroz-Emekçi Mamak Halkı” imzalı bir pankart açıldı. Ateş yakılıp, halaylar çekildi. Yaklaşık 1 saat kadar süren eyleme zaman ilerledikçe katılım da arttı.

Eylemde sıklıkla atılan sloganlar şunlardı: "Biji Newroz, biji biratiya gelan!", "Yaşasın halkların kardeşliği!", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!", "Savaşa hayır kahrolsun emperyalizm!", "Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!", "İçerde dışarda hücreleri parçala!", "Tuncay Yıldırım ölümsüzdür!", "Yaşasın devrimci dayanışma!", "Katil devlet hesap verecek!".

Polis eylem öncesi mahallenin giriş ve çıkışlarında kimlik kontrolü yaparken, eylemi ise izlemekle yetindi. Eylem ortak imzalı bildirinin dağıtılmasının ardından sloganlarla bitirildi. Komünistler eyleme güçlü bir katılım sağladılar.Daha sonra yine ortak komite tarafından program dahilinde bir havai fişek gösterisi yapıldı. (SY Kızıl Bayrak/Ankara)

Bursa: Kutlamalara 2 bini aşkın kişi katıldı

Newroz, Bursa'da yağışa ve yoğun polis ablukasına karşın 2 bini aşkın kitle tarafından kutlandı. Yavuz Selim mahallesinde saat 11:00’de başlayan kutlamalara HADEP, İHD, EMEP ve devrimci gruplar katıldılar.

Devrimci gruplar tarafından “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!” sloganları atıldı.

HADEP'liler ise eylem boyunca barış talepleri olsa gerek slogan atmadılar. Anadilde eğitim istemiyle ilgili olarak Uludağ Üniversitesi öğrecilerine verilen cezalar, öğrenciler tarafından açılan “Soruşturmalara son!” pankartıyla protesto edildi. Öncesinde gözaltıların olduğu kutlamalar, müzik gruplarının ve davul-zurna eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. (SY Kızıl Bayrak/Bursa)

İskenderun: Yoğun yağışa rağmen çoşkulu kutlama

Ulusal uyanışın ve isyanın simgesi olan newroz İskenderun Yıldırımtepe Kanalboyu'ndaki alanda kutlandı. Kutlamalara HADEP, İHD, DİSK Genel-İş, TUHAY-DER, Eğitim-Sen, Kızıl Bayrak, Atılım, Alınterimiz, MKÜ- ÖDER katıldı. Yoğun yağışa rağmen saat 10: 00'da toplanan yaklaşık 750 kişi Newroz ateşi yaktı. İsyanın ateşi yakıldıktan sonra Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Halaylar çekilirken Ölüm Orucu direnişini dışarıdan sürdüren Tuncay Yıldırım'ın şehit düştüğü haberini aldık.

Devletin elektriği kesmesinden sonra sessizliğe bürünen alan MKÜ-ÖDER, Kızıl Bayrak ve Atılım okurlarının attığı ortak sloganlarla yankılandı. Sık sık "Yaşasın ÖO direnişimiz!" “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!", "Tuncay Yıldırım ölümsüzdür!", "Eşitlik, kardeşlik Kürt halkına özgürlük!", "Yaşasın halkların kardeşliği!", "Şehit namırın!" sloganları atıldı.

Sloganlara HADEP tabanı destek verirken yönetim karşı çıktı. Elektrik geldikten sonra kurum temsilcileri birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Newroz'un tarihsel anlamı barış propagandalarıyla özdeşleştirildi. Aynı zamanda konuşmalarda savaş karşıtlığı ön plana çıktı. Konuşmalar sık sık "Savaşa hayır, barış hemen şimdi!", "Yaşasın halkların kardeşliği!" sloganlarıyla kesildi. Barışın simgesi olan beyaz güvercin uçurulduktan sonra tekrar Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekilerek saat 17: 00'de bitirilmesi planlanan kutlamalar yoğun yağıştan kaynaklı daha erken bitirildi. (SY Kızıl Bayrak/Antakya)