02 Şubat '02
Sayı: 05 (45)


  Kızıl Bayrak'tan
  Liberal enkaza dönüşen ÖDP
  Demokratik hak ve özgürlüklerin kapsamı...
  Düzenin yaydığı sahte umutlar ve devrimci çözüm
  Kürt halkı üzerindeki faşist ablukaya son!
  İşçi kıyımlarına karşı mücadele yolu seçilmeli
  Direniş hergün kendisini yenileyen ve güçlendiren bir tarzda sürüyor"
  KESK kurullarına doğru...
  Kültür-sanat sorunları ve sınıf mücadelesi
  "Paralı eğitime hayır!" kampanyası sürüyor...
  Özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi...
  İsviçre'de inşaat işçileri: "Mezarda emekliliğe hayır!"
  Emperyalizmin kanlı yüzü gizlenemiyor
  Devletin "muhtırası"na PKK yanıtı
  Kürt aydınlanmasının sorunları
  Ayşe Nur Zarakolu yaşamını yitirdi
   Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
İnsan hakları mücadelesi onurlu bir sesini kaybetti...

Ayşe Nur Zarakolu yaşamını yitirdi

Aydın onuruna yaşamı boyunca sahip çıkan insan hakları savunucusu Ayşe Nur Zarakolu 28 Ocak günü kanser tedavisi gördüğü Çapa Tıp Fakültesi’nde yaşamını yitirdi.

1946 yılında Antakya’da doğan Ayşe Nur Zarakolu henüz gençlik yıllarında düşüncelerinden taviz vermeyen kişiliğiyle tanınıyordu. Öğrenim gördüğü Hukuk Fakültesi’nde hocası olan Profesör Orhan Aldıkaçtı ile 141 ve 142. maddeler üzerine yaşadığı tartışma yüzünden okulu terketti. Öğrenimine Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde devam etti. Öğrencilik yıllarında TİP Gençlik Kolları’nda ve Yol-İş Sendikası’nda çalıştı. O dönem ilerici gençliğin örgütlenmesi olan Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun kuruluşunda aktif olarak yer aldı.

1977 yılında Belge Yayıncılık’ı kuran Ayşe Nur Zarakolu ölümüne kadar bu yayınevinin çalışmalarını yönetti. Yayınevi başta Kürt sorunu olmak üzere diğer yayınevlerinin uzak durduğu birçok konuda, değişik halkların kültürleri hakkında yüzlerce kitap yayınladı.

Sermaye iktidarı, dayatmalarına boyun eğmeyen tüm onurlu insanlara yaptıklarını Ayşe Nur Zarakolu’na da yaptı. Yürüttüğü insan hakları mücadelesi, yazıları ve yayınladığı kitaplar nedeniyle DGM’ler tarafından hakkında sayısız dava açıldı. Bu nedenle cezaevinde yattı.

Ayşe Nur Zarakolu, Türkiye’deki insan hakları mücadelesinin önde gelen insanlarından biriydi. İnsan Hakları Derneği’nin kurucularındandı, birçok dönem derneğin çeşitli kademelerinde yöneticilik yaptı. İnsan hakları alanındaki mücadelesi nedeniyle “Dünyanın 50 Cesur Kadını” arasında sayılıyordu.

Dostları, onun hasta yatağında, “Bu ülkenin onurlu insanlara ihtiyacı var. Öyle kolay pes etmek yok. Yaşayacağım ve insan hakları mücadelesine kaldığım yerden aynı azimle devam edeceğim” dediğini aktarıyorlar.

Gerçekten de bu ülkenin onurlu, yüreği büyük insanlara, aydınlara belki de her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Ayşe Nur Zarakolu bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yapıp aramızdan ayrıldı. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.



Ayşe Nur Zarakolu kalabalık bir topluluk
tarafından uğurlandı...

Ayşe Nur Zarakolu 30 Ocak günü kitlesel bir cenaze töreniyle toprağa verildi.
İlk tören İHD İstanbul Şubesi önünde düzenlendi. Törene İHD Genel Merkez ve şube yöneticileri ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı temsilcileri, tutsak yakınları, gazeteciler, şairler, yayıncılar ve sendikacılardan oluşan 200 kişi katıldı. İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ve İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Eren Keskin burada birer konuşma yaptılar. Ardından Zarakolu’nun cenazesi, sevdiği “Hoşça kalın dostlarım” şarkısı eşliğinde buradan ayrıldı.

Daha sonra HADEP Beyoğlu İlçe Binası önüne gidildi. HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir burada bir konuşma yaptı.

Ayşe Nur Zarakolu’nun tabutu kadınlar tarafından gömüleceği Kozlu Mezarlığı’na kadar taşındı. Hüsnü Öndül ve Zarakolu'nun oğlu Deniz Zarakolu mezar başında birer konuşma yaptılar. Deniz Zarakolu, “Ona verdiğim sözü tutacağım, devrim ve sosyalizm mücadelesine sonuna kadar devam edeceğim” dedi.

Cenaze törenine İHD Genel Merkez ve şube yöneticileriyle üyeleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı temsilcilerinin yanı sıra aralarında tutsak yakınlarının, şair ve yazarların, gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

SY Kızıl Bayrak/İstanbul