02 Şubat '02
Sayı: 05 (45)


  Kızıl Bayrak'tan
  Liberal enkaza dönüşen ÖDP
  Demokratik hak ve özgürlüklerin kapsamı...
  Düzenin yaydığı sahte umutlar ve devrimci çözüm
  Kürt halkı üzerindeki faşist ablukaya son!
  İşçi kıyımlarına karşı mücadele yolu seçilmeli
  Direniş hergün kendisini yenileyen ve güçlendiren bir tarzda sürüyor"
  KESK kurullarına doğru...
  Kültür-sanat sorunları ve sınıf mücadelesi
  "Paralı eğitime hayır!" kampanyası sürüyor...
  Özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi...
  İsviçre'de inşaat işçileri: "Mezarda emekliliğe hayır!"
  Emperyalizmin kanlı yüzü gizlenemiyor
  Devletin "muhtırası"na PKK yanıtı
  Kürt aydınlanmasının sorunları
  Ayşe Nur Zarakolu yaşamını yitirdi
   Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Kürt halkı üzerinde estirilen faşist terörün bir haftalık bilançosu:
Yüzlerce gözaltı, onlarca tutuklama...

Kürt halkı üzerindeki faşist ablukaya son!

26 Ocak

* Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin evlerine, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, ‘Terörle Mücadele Ekipleri’ tarafından baskın düzenlendi ve on öğrenci gözaltına alındı. Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan öğrencilerden Murat Karabulut, Kasım Tosun, Kemal Yıldız, Necat Barut, Eyüp Kırgıl tutuklanarak Antalya Cezaevi’ne gönderildi.

* Van’nın Bostaniçi beldesinde çocuklarının Kürtçe eğitim görmeleri için başvuruda bulunan Gurbet Tunç ve Hatice Öcek, DGM’ce tutuklanarak Van Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

* YÖK’ü protesto eden Eskişehir Anadolu ve Osmangazi Üniversitesi öğrencilerine bir ve iki dönem okuldan uzaklaştırma cezası verildi.

* Özgür Halk İzmir Bürosu’na yapılan baskında 8 kişi gözaltına alındı. DGM’ye çıkarılan Özgür Halk İzmir Temsilcisi İlhami Çınar ile Özgür Kadın Dergisi çalışanı tutuklandı.

27 Ocak

* Kolluk güçleri Siirt il örgütü tarafından yapılmak istenen basın açıklamasına saldırdı. Olaylardan sorumlu oldukları gerekçesiyle HADEP’lileri gözaltına aldı. Savcılığa çıkarılan 21 kişi ile gözaltına alınmayan İl Başkanı Ahmet Konuk, Mehmet Işıktaş, İl Başkanı Ahmet Konuk, Merkez ilçe Yöneticisi Ali Kaya ile Gençlik Kolları Başkanı Abdullah Gürgen hakkında tutuklama kararı verilerek cezaevine konuldular.

* Silopi kayıplarının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alınanlardan Bingöl HADEP İl Başkan Yardımcısı M. Hadi Korkutata, İl Sekreteri Yaşar Yurtsever, yönetici Paşa Kılıç, Kadın Kolları Başkanı Saadet Gündoğdu, DEHAP parti meclis üyesi Niyazi Azak, İHD Şube Başkanı Rıdvan Kızgın ve DİSK Şube Temsilcisi Kasım Elçi “toplantı ve yürüyüş kanununa muhalefet etmek” gerekçesiyle tutuklandılar.

* Muş’ta, HADEP Genel Sekreter Yardımcısı Ferhat Yeğin, İl Başkanı Naif Erol ve İl Sekreteri Veysel Sakık’la birlikte 6 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu.

28 Ocak

* HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ile İlçe Sekreteri Ebubekir Deniz’in kaybedilişinin birinci yıldönümü dolayısıyla Tarsus Cumhuriyet Alanı’nda basın açıklaması yapmak istedikleri sırada gözaltına alınan HADEP’lilerden 7 kişi tutuklandı.

* Van’da HADEP’li gençlere yönelik baskılar bir kişinin tutuklanmasıyla devam etti.
* Antep’te üç HADEP yöneticisi tutuklandı.

* İstanbul’daki Kürt Enstitüsü’ne baskın yapan kolluk güçleri, “Özel Eğitim Kanunu”na muhalefet edildiği gerekçesi ile Enstitü’yü mühürlediler

29 Ocak

* Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü seçmeli Kürtçe ders talebinde bulunan 49 öğrenciyi uzaklaştırdı ve henüz ceza süreleri başlamayan öğrencilerin sınava girişlerini engelledi.

* Adana-Seyhan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulması talebiyle başvuruda bulunan velilerden 10’u daha gözaltına alındı.

30 Ocak

* HADEP’lilere yönelik gözaltı ve tutuklama operasyonları kapsamında Muş’ta 6 HADEP’li daha tutuklanırken, Yüksekova’da da 6 yönetici gözaltına alındı.

* Van’da Yedinci Gündem gazetesi dağıtımcısı Şirin Harhar’ında aralarında bulunduğu 13 kişi hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı.

* İstanbul’da çocuklarına “Seçmeli Kürtçe eğitim” verilmesi istemiyle Esenler ve Küçükçekmece kaymakamlıklarına dilekçe verdikleri için gözaltına alınan 22 veliden 7’si DGM’ce tutuklandı.

(Özgür Politika gazetesinden derlenmiştir...)



HADEP’in gözaltında kayıplarla ilgili
açıklamaları...

Özgürlüğün olmadığı, baskı rejiminin sürekli tahkim edildiği, Kürt ulusunun alabildiğine ezildiği bir ülkede yaşıyoruz. Kontralaşmış rejim işkence yapmaya ve katletmeye devam ediyor.

25 Ocak ‘01 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Sekreteri Ebubekir Deniz’in kaybedilmesi Kayseri HADEP il binasında yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Eyleme yaklaşık 30 kişi katıldı.Açıklamada şunlar söylendi:

“... Türkiye’de tam demokrasinin gelişmesini istiyor bunun için mücadele ediyoruz. Demokrasinin gelişmesiyle rant elde edenler rantını kaybedecekler. Çeteler kelle avcılığı yapamayacaklar. Sömürü ortadan kalkacak, hortumcular banka hortumlayamayacaklar. İşte bunun için partimiz kapatılmak isteniyor, yöneticilerimiz gözaltına alınıp tutuklanıyor ya da kaybediliyor. İşte bunun için Silopi İlçe Başkanımız Serdar Tanış, İlçe Sekreterimiz Ebubekir Deniz tam bir yıl önce ifadeleri alınmak üzere çağrıldılar ve bir daha dönmediler. ... Biz HADEP olarak arkadaşlarımızı istiyoruz. Arkadaşlarımız bulunana kadar da istemeye devam edeceğiz, eylem ve girişimlere devam edeceğiz...” SY Kızıl Bayrak/Kayseri

***

25 Ocak günü, Antakya HADEP binasında, Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in gözaltında kayboluşunun yıldönümü ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Açıklamada şunlar söylendi:

“Partimizin Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz 25 Ocak 2001 tarihinde gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadı. Aradan bir yıl geçti. Buna rağmen sorumlular herhangi bir açıklama yapmadılar ve bir yıldır yöneticilerimizin yaşamlarından endişe duymaktayız. Bu ülkede yaşanan onlarca faili meçhul cinayetleri düşündüğümüzde endişelerimizin ne kadar yerinde oluğuna hak verilecektir...

“Yöneticilerimizin akıbetlerinin bir an önce açıklanmasını ve işlenen onca faili meçhul cinayetlerin katillerinin bir an önce bulunup adalete teslim edilmesini istiyoruz. ...” SY Kızıl Bayrak/Antakya



Bursa İHD’den “üç kapı üç kilit”e destek...

Barolar tarafından önerilen “Üç kapı üç kilit” formülüne destek sunmak amacıyla 30 Ocak günü Bursa İHD Şubesi tarafından Adalet Bakanlığı’na faks çekme eylemi gerçekleştirildi.

İHD üyeleri ve devrimcilerin katıldığı eylem, Bursa’da uzun süren sessizlikten çıkış anlamında önemliydi. Polisin yoğun önlem aldığı eyleme yaklaşık 35 kişi katıldı. Faks çekmeden önce basının sorularını yanıtlayan İHD Bursa Şube Başkanı Av. Ayşe Batumlu’ya polis müdahale etmek istedi. Yaşanan tartışma sonrasında açıklama yapıldı. “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!” sloganı atılınca polis tekrar müdahale etti, yaşanan gerginlik alkışlarla protesto edildi. Faks çekilerek eylem bitirildi.

SY Kızıl Bayrak okuru/Bursa