9 Haziran'01
Sayı: 12


  Kızıl Bayrak'tan
  Onbir yıllık mücadelenin kritik safhası
  Kazanmak için 4 Mart'lardan daha da ileriye!
  KESK eylemlerinden
  Direniş bayrağı Aymasan işçisinin elinde
  Sınıf hareketinden
  Ölüm Orucu Direnişi'ne karşı devletin yeni taktiği
  Ölüm Orucu Direnişi 233. gününde sürüyor!
  Gençlik hareketi
  Kriz ve devrimci sınıf çizgisi/7
  Tarımda yıkım ve sonuçları
  15-16 Haziran, sol hareket ve işçi hareketi
  Hatice Yürekli anısına Ekim Gençliği Kampı
   Uluslararası hareket
  İşçi-emekçi kadını devrimci mücadeleye kazanmanın sorunları
  "Sana söz can yoldaşım zafer bizim olacak"
  Geleceğimize sahip çıkalım!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Berlin’de ÖO Direnişi’yle dayanışma gecesi çalışmaları


Ölüm Orucu direnişçileri dünyada eşine az rastlanır bir direniş destanı yazıyorlar. Katliamlara, F tiplerinde süren işkencelere, suskunluk fesadına ve karalamalara rağmen direniş yeni ekiplerle büyüyor.

Direniş bir kez daha göstermiştir ki, Türkiye coğrafyasında devrimci irade kırılamaz ve yokedilemez. Tam da bundan dolayı direnişe sahip çıkmak ve büyütmek bizim için bir onur ve boynumuzun borcudur. Bu bilinçle 16 Haziran’da, bugüne kadar yaptığımız birçok çalışmanın yanısıra bir gece düzenleyeceğiz.

Gece için hazırlık çalışmalarımız yaklaşık iki haftadan beri sürmektedir. Başta kendi ilişkilerimiz olmak üzere çevre ilişkilerimizi de harekete geçirerek ve desteklerini alarak yoğun bir çalışma içerisine girmiş bulunmaktayız.

Ev ziyaretleri temelinde yaptığımız bilet satışlarının yanısıra işyerleri, pazarlar, kahveler, posta kutuları, dernekler vb. yerlere el ilanlarımızı dağıtıyoruz. Hem direnişi anlatıyor, hem de gecemize davet ediyoruz. Bugüne kadar dağıttığımız materyaller üzerinden direnişin sesini onbinlerce insana taşımış durumdayız. Dağıtılan el ilanı 10 binin üzerinde ve geceye kadar bir on bin daha dağıtacağız. Geceye kadar yaklaşık 1500 adet de afiş yapmış olacağız.

Gece gününe kadar, ev ziyaretlerinin yanısıra kahve konuşmaları yaparak, fabrika önlerinde el ilanları dağıtarak, düğünleri, pazarları vb. değerlendirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

BİR-KAR/Berlin




İsviçre gençlik kampından izlenimler...

Canlı ve başarılı bir çalışma

1-4 Haziran 2001 tarihleri arasında İsviçre’de düzenlenen gençlik kampına Paris Gençlik Korosu olarak davet edildik. İsviçre’deki gençlik güçlerinin buluştuğu ve birkaç kişinin de Almanya’dan katıldığı gençlik kampı; Ölüm Orucu’nda şehit düşen Hatice Yürekli yoldaşın anısına yapıldı. Bu açıdan kampın bizim için özel bir önemi vardı.

Böyle bir etkinlik gerçekleştiren İsviçreli genç yoldaşların bir başarıya imza attıklarını düşünüyoruz. Tabii ki yoldaşlarımız bunun değerlendirmesini kendileri yapacaklar. Ama biz de katıldığımız etkinlikle ilgili izlenim belirtmek istedik.

Yaşadığımız toplumlarda, duyarsız, sorunlarına ilgisiz, geleceğini düşünmeyen, dejenere edilmiş ve düzen için hiçbir tehlike teşkil etmeyen bir gençlik yaşamaktadır. Sistem bütün imkanlarıyla gençliği etkisiz hale getirmektedir. Bizler göçmen gençlik olarak bu saldırılardan payımızı fazlasıyla alıyoruz.

Böyle bir ortamda politik gençlik kampı düzenlemek tam da bu nedenle büyük bir başarıdır.

Öncelikle kampa politik hava hakimdi, bu atmosfer verilen seminerler sayesinde oluştu. İlk seminer ölüm oruçları üzerineydi, katılan bütün gençlerin ilgisini bu konuya çekmek için, değişik bir metod kullanıldı. Gençler dört gruba bölündü ve her gruba ölüm oruçlarıyla ilgili bir bildiri verildi. Her grup kendi arasında bu konuyu tartıştı ve seminerde kendi düşüncelerini ve tartışmalarını sundu. Klasik, daha çok monolog halinde geçen seminerlere göre bu metod çok canlı ve verimli oldu.

Bu canlılık okunan tutsak mektupları, şehit düşen yoldaşlarımızın yazıları ve şiirlerin okunmasıyla da arttırıldı.

İkinci günün seminerleri Türkiye devrimci hareketinin tarihi, ve globalizmdi. Kısa geçen seminerler açık ve sade bir dille verildiği için büyük ilgi çekti.

Politik kamp aynı zamandada kültürel etkinliklerin ağırlık kazandığı bir kamp oldu. Burjuvazinin medya arçlarıyla bizlere sunduğu kültürün tam tersiydi. Halaylar çekildi, devrimci türküler söylendi. En küçüğünden en büyüğüne herkes şiir okudu. Başarılı bir tiyatro gösterimi yapıldı…

Üç gün boyunca insanlar kolektif yaşamın, paylaşımın, sıcak arkadaşlığın ve dayanışmanın ne ifade ettiğini öğrendiler.

Bu kamp aynı zamanda gençliğin kendi inisiyatifini kullandığı ve kendisinin uygun gördüğü yöntemlerden dolayı başarılı geçti. Biz Avrupa’da yeni nesil devrimci gençlik açısından olumlu bir gelişme kaydedildiğini düşünüyoruz. Yurtdışında bilinçli, rasyonel, yeni nesil bir devrimci gençliğin kıvılcımlarının burada atıldığına gerçekten inanıyoruz. Bu da devrim ve sosyalizm davası adına, belki küçük, ama önemli bir adımdır.

Yaşasın devrim ve sosyalizm!

Paris Gençlik Korosu




Dünyadan kısa kısa...


Filistin:Emperyalistlerden siyonizme tam destek

Yıllardan beri İsrail devletinin kanlı terörüne maruz kalan Filistin halkı yine direnişte, yine intifada. ABD ve İsrail’in kan kusan terörüne karşı Filistin halkı yine ayakta.

Filistin halkı kendi topraklarında esir edilerek binbir türlü yaptırım altında tutulmaya çalışılıyor. Son intihar eyleminde çok sayıda Yahudi gencin ölmesini koz olarak kullanan Şaron, saldırı sonrasındaki “itidalli” politikasının karşılığı olarak, ABD ve Avrupa ülkelerinin övgüsünü kazanmış durumda. Önemli bir fırsat yakaladığına inanan Şaron, Arafat’ın koşulsuz olarak yerine getirmesi isteği ile bir dizi istem ileri sürdü.

Bu arada 13 Filistin örgütünün temsilcileri, Arafat’ın koşulsuz ateşkes çağrısına uymayarak ortak bir bildiri yayınladılar. Bildiride, İsrail’in saldırganlığı ve işgali karşısında Filistin halkının savunma hakkı olduğu ve meşru bir hak olarak intifadanın sürdürüleceği belirtildi. Filistinli yetkililer ise, İsrail tank ve askerlerini çekmezse ateşkesin sağlanamayacağını vurguladı.

Güney Kore:İşçilerin eylemleri sürüyor

2 Haziran’da Seul’de, hükümetin İMF güdümlü “yeniden yapılanma” programını protesto etmek için 10 bini aşkın işçi alanlara çıktı. Direnişçi Daewoo Motor işçileri, programın son iki yıl içinde yüzbinlerce kişinin sokağa atılmasına neden olduğunu vurguladılar. KCTU (Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından örgütlenen eylem, işçilerlerle polis arasında hafif sürtüşmeler dışında bu kez çatışmasız geçti.

Bu arada General Motors’un Kore’de bulunan merkezi önünde de bin işçinin katıldığı ayrı bir gösteri düzenlenerek, şirket merkezi yumurta yağmuruna tutuldu. Protestocular Deawoo’nun General Motors’a satılmasına karşı öfkelerini sergilediler.

KCTU 12 Haziran’da işten atmalar ve Deawoo’nun ABD’li tekele satılmasına karşı ülke çapında bir dayanışma grevi düzenlemeyi planlıyor. Greve, dört ana sendika federasyonu olan Metal İşçileri Federasyonu, Hastane Çalışanları Sendikaları Federasyonu, Nakliye, Kamu ve Sosyal Hizmet İşçileri Federasyonu ile Büro ve Maliye İşçileri Federasyonu önderlik yapacak.

Cezayir: Berberilerin direnişi sürüyor

Cezayir hükümeti Kabliye eyaletinde Berberi halkından onlarca kişiyi katlederek korku salmaya çalışıyor. Bu katliamlara karşı Berberiler en büyük protestolarını gerçekleştirdiler. Yüzbinlerce Berberi “Asıl terörist jandarma!”, “Katil rejim!” sloganları attı.

Arjantin: İMF’nin yıkım programına protesto

Buenos Aires kentinde anayollardan birinde trafiği kapatan 200’den fazla işsiz, hükümetin sefalet programlarına karşı sloganlar attı. Halen grevde olan Arjantin Havayolları işçileri ise, şirketin kitlesel işten atma planlarına karşı Havayolları’nın başkentteki bürosunu işgal etti. İşçiler hala Nisan ayı maaşının ödenmediğini belirtiyorlar.

Arjantin/İspanya: Binlerce hava yolu işçisine tensikat hazırlığı

Arjantin ve İspanya hükümetleri, 7 bin havayolu işçisini işten çıkarmayı planlıyor. Ayrıca Arjantin Havayolları şirketinin çalışanları, İspanyol hükümetinin, Venezüella’daki Viasa Airline şirketinin tasfiyesine benzer bir plan hazırlığında olduğunu açıkladılar. İşçiler, işlerini korumak için mücadele edeceklerini belirttiler. İşten atılmalara ilişkin olarak işçiler, uluslararası destek istedi. İşçilere yönelik destek mesajlarının, solidaridadaerolineas@hotmail.com adresine gönderilebileceği belirtildi.

İngiltere: Irkçılığa karşı protestolar sürüyor

İngiltere’de ırkçı saldırılara karşı göçmenlerin öfkeli protestoları sürüyor. Çeşitli saldırılara ve ayrımcılığa maruz kalan Asya kökenliler, 5 Haziran’da bu kez Leeds kentinde ırkçılarla ve polisle çatıştılar. Bangladeşliler’in ağırlıklı olarak yaşadığı yerleşim yerinde olaylar, polisin bir genci vahşi bir şekilde döverek gözaltına almasıyla başladı. Bunun üzerine yüzlerce Asyalı, polise taş atarak tepkilerini dile getirdi. Çatışmada bir dizi araç, mağaza hasar görürken, iki polis hafif yaralandı. Daha sonra mülteci gruplarının temsilcileri önceki gün polis yetkilileri ile bir görüşme yaptı. Fakat görüşme sonucu temsilciler, kaygılarının giderilmediğini açıkladı. Bu arada 4 kişi olaylar nedeniyle tutuklandı.