2 Haziran'01
Sayı: 11


  Kızıl Bayrak'tan
  Kamu emekçilerinin Ankara çıkarması
  Barikatlar aşıldı, Kızılay zaptedildi!
  Kamu emekçileri direnişlerini sürdürüyorlar...
  İhanet sözleşmesini alanlarda yırtalım!
  İzmir Sümerbank direnişi devam ediyor!
  F tipi ölümün belgesi
  Ölüm Orucu direnişçisi Uğur Türkmen 27 Mayıs'ta ölümsüzleşti...
  Direniş kazanacak!
  Kriz ve devrimci sınıf çizgisi/6
  Ölüm Orucu'ndaki tutsaklardan bazılarının sağlık durumu
  Ölüm Orucu Direnişi'yle dayanışma eylemleri...
  Tarım, hububat ve emperyalizm
  Kıbrıs'ta MGK patentli kirli ve kanlı operasyon!
  Uluslararası hareket
  Devrim kaçkınlarının devrimcilere bitmeyen kini
  Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alparslan Özdoğan ve Hüseyin Cevahir'in anıları önünde saygıyla eğiliyoruz...
  Proletaryanın büyük devrimci şairi: Nazım Hikmet
  Hücre karşıtı mücadele
  Mücadele Postası


Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Angola’da savaş ve tekellerin oyunları


Angola’da isyancı UNITA birlikleri ve Angola ordusu arasında yeniden çatışmalar yaşanıyor. UNITA’nın son saldırısı dört haftadır sürüyor, top atışları Başkent Dombo Grande’nin 100 km uzağından duyuluyor.

Angola’daki UNITA birlikleri, aldıkları büyük darbelere karşın, belli bir askeri güce sahipler. Köyleri ve şehirleri basıyorlar. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkelerinden aldıkları silahlarla savaşıyorlar. Ayrıca Togo, Burkina Faso ve Fildişi sahillerinin hükümetleri UNITA’nın müttefikleri ve onlara her türlü yardımı yapıyorlar. Örneğin Togo’nun Bulgaristan’dan 6300 RPG-7 anti panzer roketi UNITA için satın aldığı biliniyor. Bu üç Batı Afrika ülkesi UNITA’nın, Angola’ya saldırılarda bulunabilmesi için, sınırlarını ihlal etmesine izin veriyorlar. Elmas ticareti boykotunu kırmak için UNITA, Güney Afrika ve Portekiz’den yararlanıyor.

Güney Afrika’nın özel uçak şirketi Cess Air ve Air Pass, Güney Afrika ve Ukraynalı şahıslara ait. Şirket Arap Emirlikleri’ne kayıtlı bulunuyor ve Savimbi için akaryakıt temin ediyor. Ayrıca silah ve diğer askeri araç gereçlerle Angola’daki UNITA kamplarına uçuyor.

Güney Afrika’da eski Aparheid rejiminin gizli adamı Portekizli A.Taixeira, Güney Afrika firması Lydhurst üzerinden Savimbi’leri destekliyor. Bu kuruluşun elmas firması Works ile sıkı bağları var ve paralar Güney Afrika’da paralı askeri birlik Excutive Outlook’a yatırılıyor (Bu birlik şu an Güney Afrika’da yasak). Özel güvenlik hizmetinde bulunan Apartheid ordusunun kurucularından birçoğu bir dönem Savimbi’lerle dayanışma çerçevesinde kullanıldı.

UNITA, Angola’nın 1975’te Portekiz sömürgeciliğinden kurtuluşundan bu yana, marksist olduğunu açıklayan hükümete karşı savaşıyor. Güney Afrika’daki Apartheit rejimi ve batılı güçler Angola’daki iç savaşı destekliyorlar. Geçen süreçte bir milyon insan yaşamını yitirdi. Mayınlardan ağır yaralananların sayısı 70 bin olarak tahmin ediliyor. Ve halen 2.8 milyon Angolalı kendi ülkesinde ve dışarda göçmen kamplarında yaşıyor.




Angola’daki iç savaştan kazançlı çıkan kim?


(11 Mayıs ‘001 tarihli Junge Welt’ten çevrilen bu röportaj, Almanya’nın Offenbach kentinde “Organization Connection” isimli derneğin bir çalışanı ile yapılmıştır)

JW: Sizi “Angola: Petrol, Elmas... Savaş” adı altında düzenleyeceğiniz seminerler için harekete geçiren neden nedir?

- Angola’da yıllardır süren bir savaş var. Medya araştırıldığında görülecektir ki, bu unutulmuş bir savaştır. Angola’da Portekiz sömürgeciliğinin sona ermesinden bu yana, 1975’ten beri bir iç savaş sürüyor. Savaşın taraflarından Janos Savimbi önderliğindeki Bağımsızlık için Ulusal Birlik (UNITA) ile Eduardo dos Santos başkanlığındaki Angola Kurtuluş Halk Hareketi (MPLA) tarafından oluşturulan hükümet ordusu arasındaki savaş 1998 yılında tırmandı. Onlar ülkenin yerel zenginliklerinden yararlanarak savaşı sürdürüyorlar. Elmas ve petrol, savaşı finanse etmeye yetiyor. Bunun acısını çeken ise halk oluyor. 2.5 milyon insan ülke içinde ve dışına göçmen durumunda. İnsanlar zorla silah altına alınıyor. Yapılan baskınlarda 10 yaşındaki çocuklar bile askeri birliklerce tutuklanıyor. Tüm bunlar hakkında bilginlendirme çok az. Ülkede saşa karşı olan kuruluşlar hakkında bilgilendirme yok. Biz bu yüzden bu tür seminerler ve faaliyetlerle bu gidişe karşı koymak istiyoruz.

JW: Savaştan kazancı olan kimler? Silah satan ülkeler hangileri?

- İç savaşın ekonomisi Angola’da rüşvet ile çalışıyor. Askeri aygıtını yaşatabilmesi için ülkenin uçsuz bucaksız petrol kuyuları MPLA hükümetinin hizmetinde. UNITA ise, Birleşmiş Milletler ambargosuna rağmen, elmas ticaretinden hiç de kötü bir kazanç sağlamıyor. Her iki taraf üzerinden de uluslararası tekeller, Angola halkının kanı üzerinde, kârlarına kâr katıyorlar. Yine her iki taraf üzerinden silah üreticileri, eski ve yeni silahlarını pazarlayarak, hiçbir şekilde kurumayan bu pazardan kazanç sağlıyorlar. Alman Bankaları ise yeni petrol tarlalarının sömürülmesine yatırım yapıyorlar. Bayerische Landesbank, Hypo-Bank, Dresdner Bank Luxemburg, Texaco, Exon, Total Final Elf, BP Amoco ve diğerleri, Angola’nın siyah altınından kazanç sağlıyorlar. Texaco ayrıca devlete ait petrol şirketi Sonangol ile Luanda’da 2 milyar dolara vı gaz fabrikası inşa etmeyi planlıyor. Petrol ihracatı, yıllık 800 milyon Amerikan doları ile, MPLA hükümetinin kasalarını dolduruyor. Bununla bir milyar dolarlık silahlanma bütçesi karşılanıyor (ülkenin milli gelirinin %25’i). De Beers ve Diamond Works, elmas ticaretinden yarar sağlayanlar. Savaşı sürdürenleri destekleyen ülkelerin listesi oldukça uzun. Aralarında İngiltere, Amerika, Hollanda, Portekiz, Brezilya ve Rusya da bulunuyor. Bulgaristnve Ukrayna UNITA’ya silah satarak kârlarını ikiye katlıyorlar.

JW: Angola’da savaşa karşı ne tür eylemler yapılıyor?

- Enklave Cabinda’da kadınlar, kocalarının, erkek kardeşlerinin ve oğullarının zorla silah altına alınmasına karşı protesto eylemleri yapıyorlardı. Bu protestolar her defasında vahşice bastırıldı. Ama sonunda silah altına alma uygulanamaz hale geldi. Bundan başka sivil toplum örgütleri ve tanınmış şahsiyetler savaşa karşı duruyorlar.




Dünyadan kısa kısa...


Yunanistan: Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının grevi

Yunanistan’da Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan emekçiler, 28 Mayıs Pazartesi günü 24 saatlik bir uyarı grevi gerçekleştirdiler. Grevin bakanlıkta görevli memurların emeklilik ve maaş düzenlemeleriyle ilgili taleplerinin hükümet tarafından karşılıksız bırakılması nedeniyle yapıldığı açıklandı. Dışişleri Bakanlığı’nda görevli memurların seslerini duyurabilmek için grevden başka çareleri kalmadığı vurgulandı.

Filistin halkına enternasyonal destek

ABD ve İsrail’in katliamcı yüzünü teşhir etmek ve Filistin’i desteklemek için 24 Mayıs günü yüzlerce Avrupalı ve ABD’li gösterici Ramallah’taydı. Eylemde Filistin’in bombalanmasını protesto eden dövizler taşında, slogonlar atıldı.

İngiltere: Irkçı saldırılara sert protesto

Asyalı göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Manchester kentinin Oldham kasabası, aynı zamanda bir işçi kenti olarak biliniyor. 26-27 Mayıs 2001 tarihleri arasında Asyalı bir ailenin evinin ırkçı İngiliz gençler tarafından taşlanmasıyla olaylar ateşlendi. Saldırı üzerine sokağa dökülen çoğu Bangladeş kökenli 500 kadar Asyalı genç, ırkçı saldırıları protesto için eylem başlattı. Tuğla ve molotof kokteylleriyle eyleme geçildi. Arabalar yakıldı, beyazların gittiği bilinen 5’ten fazla birahaneye molotof kokteyli atıldı, polis otoları kullanılamaz hale getirildi. Bu arada polisin kentteki kontrolü kaybettiği kaydedildi. Eylemde 25 kişinin yaralandığı, 12 kişinin tutuklandığı açıklandı.

Güney Kore: Daewoo işçilerinin eylemleri sürüyor

Amerikan otomobil devi General Motor geçtiğimiz günlerde G. Kore’nin üçüncü büyük otomobil tekeli Daewoo’ya talip oldu. Görüşmeler önümüzdeki günlerde başlayacak.

İşyerlerinin General Motor tarafından satın alınacağının duyulmasından sonra Daewoo işçileri yeniden protesto eylemlerine başladılar. İşyerlerini kapanmasının kitlesel işsizliğe neden olacağı endişesiyle işçiler uzun süredir direniyordu. Endişeleri haksız da sayılmaz. Şu ana kadar 16 bin işçinin üçte biri işten atılmş durumda.

General Motor’dan önce Ford Daewoo’ya talip olmuş ve geçtiğimiz Eylül ayında ani bir kararla talebini geri çekmişti. Daewoo’ya geçtiğimiz Haziran ayında ise Daimler-Chrysler ve ortağı Hyndai ile General Motor ve Fiat ortak talip olmuşlardı.

Otomobil tekelleri için G. Kore’nin otomobil pazarını ele geçirmek büyük bir önem taşıyor. Birincisi, Daewoo’nun üretim kapasitesi yıllık 2 milyon otomobil. İkincisi ve daha da önemlisi, G. Kore’yi Asya’nın en hızla büyüyen otomobil pazarı durumundaki Çin’e sıçrama tahtası olarak kullanmak.

Kenya’da ABD emperyalizmine protesto

ABD Dışışleri Bakanı Colin Powell Kenya gezisi sırasında protesto edildi. AIDS karşıtı eylemciler döviz ve pankartlarıyla ABD’yi ucuz ilaç için