2 Haziran'01
Sayı: 11


  Kızıl Bayrak'tan
  Kamu emekçilerinin Ankara çıkarması
  Barikatlar aşıldı, Kızılay zaptedildi!
  Kamu emekçileri direnişlerini sürdürüyorlar...
  İhanet sözleşmesini alanlarda yırtalım!
  İzmir Sümerbank direnişi devam ediyor!
  F tipi ölümün belgesi
  Ölüm Orucu direnişçisi Uğur Türkmen 27 Mayıs'ta ölümsüzleşti...
  Direniş kazanacak!
  Kriz ve devrimci sınıf çizgisi/6
  Ölüm Orucu'ndaki tutsaklardan bazılarının sağlık durumu
  Ölüm Orucu Direnişi'yle dayanışma eylemleri...
  Tarım, hububat ve emperyalizm
  Kıbrıs'ta MGK patentli kirli ve kanlı operasyon!
  Uluslararası hareket
  Devrim kaçkınlarının devrimcilere bitmeyen kini
  Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alparslan Özdoğan ve Hüseyin Cevahir'in anıları önünde saygıyla eğiliyoruz...
  Proletaryanın büyük devrimci şairi: Nazım Hikmet
  Hücre karşıtı mücadele
  Mücadele Postası


Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

  İzmir

İzmir Hücre Karşıtı Platformu’nun eylemleri

İzmir Hücre Karşıtı Platformu tarafından 24 Mayıs Perşembe günü, Alsancak Cumhuriyet Postanesi’nde Adalet Bakanlığı’nı protesto etmek için alkışlı mektup gönderme eylemi yapıldı.

26 Mayıs’ta haftalık gerçekleştirilen Cumartesi eylemi saat:13.00’de Konak Sümerbank önünde yapıldı. Yaklaşık 90 kişinin katıldığı eylem saygı duruşuyla başladı. Aytül Uçar tarafından okunan basın metninin ardından yarım saat süren eylem bitirildi. Eylemde; “İçerde, dışarda hücreleri parçala!”, “Devrimci tutsaklar yalnız değildir!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek!” vb. sloganlar atıldı.

İHD’den faks eylemi

İHD İzmir Şubesi tarafından 29 Mayıs Salı günü Başbakan, Adalet Bakanlığına ve Cumhurbaşkanlığı’na “Yaşam hakkına saygı istiyoruz, ölümleri durdurun, dialog sürecini başlatınız” çağrısını taşıyan bir faks çekme eylemi yapıldı.

Saat 12.30’da Alsancak Cumhuriyet Postanesi’nde yapılan eylemde “Tecrit istemiyoruz!”, “Ölümleri durdurun, diyalogu başlatın!”, “Susma sustukça, sıra sana gelecek!” vb. sloganları atıldı. Eyleme Limter-İş, PSA, TİHV, EMEP, HADEP ve ÖDP temsilcileri destek verdi.

İHD’den kayıplar günü eylemi

İzmir İHD Şubesi, “Gözaltında kaybetmelere karşı uluslararası mücadele günü” olarak kabul edilen 17 Mayıs günü bir eylem gerçekleştirdi. İHD Şubesi önünden alkış ve zılgıtlarla başlayan yürüyüş Konak/Sümerbank önünde sloganlarla son buldu. Daha sonra eyleme bir süre sessiz oturma biçiminde devam edildi.

Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı. Bu sırada polis, siren sesleri ve gürültü saçan şarkılarla eylemi provoke etmeye çalıştı. İHD Şube Başkanı tarafından okunan basın metninin ardından kitle dağılıyorken, bir grup slogan atarak yürümeye devam etti.

Gözaltında kayıp istemiyoruz pankartının açıldığı eylemde, “Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “Gözaltında kayıp istemiyoruz!”, “İçerde, dışarda hücreleri parçala!” ve ayrılma sırasında da “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!” sloganları atıldı. Analar eyleme önlükleriyle katılmıştı.

Aynı yerde eylem kararı almış olan KESK’in kitlesi de başlangıçta bu eyleme destek verdi. Fakat polisin kitleyi provoke etmek amacıyla akrep denilen zırhlı araçtan yüksek sesle çaldığı siren sesleri, yine polis arabasından yapılan yüksek sesli müzik yayını ve insanları tehdit etmek için yapılan sözlü uyarılar sonucu, KESK yöneticileri kamu emekçilerini alandan çıkararak toplanan imzaları göndermek üzere postanaye götürdüler. Bu ayrılma sırasında KESK yöneticisi tarafından attırılan “Susma sustukça sıra sana gelecek!” sloganı, biraz önce sergilenen davranışla çeliştiğinden, kamu emekçileri bu slogana tepkisiz kaldı.

SY Kızıl Bayrak/İzmir

Adana:

Kitle örgütleri ve tutsak yakınlarının ortak eylem kararlarının ilki hayata geçirildi...

29 Mayıs salı günü saat 12.30’da Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan Adalet Bakanlığı’na faks çekme eylemi; kitle örgütleri, siyasi partiler ve tutsak yakınlarının merkezi olarak aldıları ortak eylem kararı doğrultusunda gerçekleştirdiği etkinlik ve eylemliliklerin başlangıcı oldu.

“F tipi cezaevlerinde sürmekte olan Ölüm Orucu eylemi sonucu bir çok tutsak yaşamını yitirdi. Yüzlercesi ölüm sınırında. Bizler İHD, kitle örgütleri, siyasi partiler, tutuklu aileleri olarak artık ölümleri izlemek istemiyoruz.Yaşama hakkına saygı gösterilerek cezaevlerindeki tecrit ve izolasyon ortamına son verilmesini ve tutuklularla görüşmelerin başlatılmasını istiyoruz. Aksi taktirde şimdiye kadar işittiğimiz ölüm haberlerine yenileri eklenecek, yüzlerce insanın yaşamı kararacaktır.” yazılı bir faks çekildi.

DİSK bölge, TÜM-TİS, Genel-iş 6 No’lu bölge, BTS, EMEP, ÖDP, İHD, HADEP, TUYAB, SİP’in katıldığı eylemde yaklaşık 100 kişi vardı. “Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!”, “İçerde, dışarda hücreleri parçala!” sloganları atılarak eylem sona erdi.

Kayıplar haftasında yeni bir kayıp!

31 Mayıs günü İHD Adana Şubesi’nde Kayıplar Haftası ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Gözaltında yaşanan kayıpların Hitler faşizminden miras kaldığı ve kayıpların bir devlet politikası haline geldiği vurgulandı.

Bu basın açıklaması yapılmadan önce de Hürriyet Mahallesi’nde 18 yaşındaki Hayrettin Bal isimli genç polis tarafından gözaltına alınmış, ama gözaltına alındığı kabul edilmemiştir. Edinilen bilgiye göre Hayrettin Bal’ın saat 11.30’da beyaz Toros marka bir otomobille, sivil polisler tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

SY Kızıl Bayrak/Adana




Paris’te Ölüm Orucu Direnişi ile dayanışma eylemleri...

Ölüm Orucu Direnişi’yle dayanışma amacıyla 23 Mayıs Cumartesi günü Paris’de DETUDAK tarafından bir miting düzenlendi. Akşam saatlerinde başlayan miting Paris’in merkezinde, çok kalabalık bir kitlenin bulunduğu Les Halles Meydanı’nda gerçekleşti. Ama bu seferki eylem, biçimiyle diğerlerinden farklıydı. Fransızlar’ın dikkatini ve ilgisini çekmek amacıyla düşünüldü ve görselliğe önem verildi.
İlk olarak Türk devletini suçlayan olağanüstü büyük boyutlarda hazırlanmış bir pankart asıldı. En ön sıraya ölüm orucunda şehit düşenleri simgeleyen bir tabut konuldu ve kefen giymiş 50 kişi yanyana uzanarak yere yattı.
Miting boyunca yoğun bir şekilde Fransızca bildiri dağıtıldı. Aynı zamanda sık sık Fransızca konuşmalar yapıldı ve sürekli sloganlar atıldı. Umduğumuz gibi yabancılar eyleme yoğun ilgi gösterdiler. Yaklaşık iki saat süren eyleme 300 civarında kişi katıldı.
Bu eylem dışında ayrıca ölüm orucunda son olarak şehit düşen Uğur Türkmen’i anmak için, DHKP/C tarafından 29 Mayıs günü bir eylem düzenlendi. Her zaman olduğu gibi dövizlerimizle, şehit resimlerimizle biz de bu eyleme katıldık. Konuşma ve sloganların ardından eylem sona erdi.
Bir-Kar/Paris




Ankara’da Ölüm Orucu Direnişi ile dayanışma eylemleri


24 Mayıs Perşembe günü sendikalar, DKÖ’ler ve siyasi partilerden oluşan yaklaşık 19 kurumun Ölüm Oruçları’nın sona erdirilmesi için yaptığı basın açıkmasına yaklaşık 500 kişilik bir kitle katıldı. Eylemde; İHD Başkanı, tutsak yakını Berna Yıldırım ve TMMOB Başkanı Kaya Güvenç birer konuşma yaptı.
Eyleme devrim şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başlandı. “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala”, “Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!”, “Hücre ölümdür girmeyeceğiz!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganları atıldı. Aydın ve Sanatçı Girişimi’nden Mehmet Özer şiir okudu. Efkan Şeşen şarkılarıyla kitleye coşku kattı.
Eylem yaklaşık 1.5 saat sürdü. İstanbul’dan gelen temsilciler Adalet Bakanlığı’na ve Başbakanlığa görüşmek üzere giderken, akşam saat 18.00’de yeniden görüşme çağrısı yapılarak dağılındı.
Akşam saat 18.00’de kitle tekrar toplanarak sloganlarla görüşme taleplerinin kabul edilmemesini protesto etti. Yaklaşık 20 dakika süren eylem alkışlarla ve sloganlarla sona erdi.

TUYAB Ankara Numune Hastanesi önünde oturma eylemi yaptı
TUYAB’ın 30 Mayıs Çarşamba günü Ankara Numune Hastanesi önünde yaptığı eyleme yaklaşık 30 kişi katıldı. Her gün saat 18.00’de yapılacak olan eylemlerin duyurusu yapılarak, alkışlarla sessiz oturma eylemi başlatıldı. Eylemde bir tutsak yakını konuşma yaparak tutsaklarla görüşülmesi gerektiğini belirtti. 31 Mayıs’tan itibaren her akşam saat 18.00’de Sakarya Caddesi’nde yapılacak olan basın açıklamalarının çağrısı yapıldı ve alkışlarla eyleme




Ekmeğin ve onurun üstüne


Rengarenk kelebek ise yaşam
sığmaz nemli duvarlarınıza
ilkbahar sabahları
serçelerin telaşlı ötüşlerinde
duyulur ölüm haberleri...
Cana susamış ejderhanın gece bakışları
yorgun işçinin akşamına
çöker kabus gibi...
Nasırlı yumruklar balyoz olup inmezse
ejderhanın üstüne
nice canlar susacaktır daha..
Belki bilmezsin bunu sen
ey işçi!
Bence yüzde yüz bilmezsin bunu...
Bilsen susmazsın!
Yorgun gecelerinde yarı aç yattığın
kuşluk alacasında erken kalktığın
gürültülü işliklerinden
sıkılmış bir limon gibi çıktığın
ülkende
Ekmeğin ve onurun üstüne
genç ölümlerinde
özgürlük tutkunlarının;
senin hiç suçun yok mu?...
Sen ey üreten işçi!

Rahime Henden