Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Kasım '01
SAYI: 49
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  6 Kasım ruhuyla mücadeleyi yükseltelim!
  6 Kasım'ın ışığında gençlik hareketi
  YÖK protestoları
  YÖK ve YÖK düzenine karşı mücadele
  Sanayi-üniversite işbirliği...
  "Terör" ne, "Terörist" kim?
  Türkiye'yi ABD'nin savaş arabasına bağladılar
  ÇÜ Öğrenci Platformu'nun emperyalist savaş karşıtı eylemi...
  Emperyalist savaş ve gençlik!
  Küresel terörist: ABD emperyalizmi!
  ABD taşeronluğunda pay kapma hülyası
  Yeni emperyalist savaş ve gençlik
  Basın ve savaş
  Ölüm orucu direnişi bir yılı aştı! Geleceğimiz için kazanmak zorundayız!
  Paralı eğitime hayır!
  Saldırılara karşı mücadeleyi yükseltelim!
  Okul kapıları işçi-emekçi çocuklarına kapatılamaz!
  Çocuk emeği ve kapitalizm
  Anlamlandırmanın katili: Medya
  İsviçre Ekim Gençliği kampı...
  Okur mektupları



 
 
“Terör” ne, “terörist” kim?

ABD ve İngiliz uçaklarının Afganistan üzerine ölüm kustuğu, şimdiden bini aşkın savunmasız yaşlı, çocuk ve gencin katledildiği şu günlerde, “terör” ne, “terörist” kim? , yanıtı çok net olan bir sorudur. ABD’nin ekte sunduğumuz kanlı sicili, aslında 19. yüzyıldan itibaren başlar. Amerikan burjuvazisi ülkede gelişen işçi hareketine vahşice saldırarak kanlı katliamlar gerçekleştirmiştir. Bugün tüm dünyada işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanan 1 Mayıs ve emekçi kadınlar günü olan 8 Mart, Amerikan işçi sınıfının bu vahşi saldırılara karşı geliştirdiği direngen tavrın ürünleridir.

İkinci Dünya Savaşı’ndan güçlü çıkan ABD emperyalizmi dünya jandarmalığına soyunmuştur. Tüm ilerici halk mücadelelerinin azılı düşmanı olarak, doğrudan ya da dolaylı olarak milyonlarca masum insanın katledilmesine neden olmuştur Bir kaynağa göre ABD, sadece 1946-1975 yılları arasında emperyalist amaçları doğrultusunda tam 215 kez askeri güce başvurmuştur.

Asıl terörist ABD’dir!

İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın müttefiği olan Japonya, ABD’nin yeni ürettiği atom bombasının denendiği ilk ülke oldu. Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan bu iki atom bombası 250 bin insanı öldürdü. Bu deneme ayrıca radyasyon nedeniyle hergün eriyen yüzbinlerce sakat beden bıraktı.

1950 yılında Kuzey Kore’ye müdahale etti. Türkiye’nin de asker gönderdiği Kore ABD’nin ilk yenilgisini tattığı ülke oldu. Kuzey Kore bu savaşın sonunda bağımsızlığını korurken, Güney Kore emperyalistlerin tam denetimine girdi.

Birçok kere farklı emperyalistlerin egemenliği altında yaşayan Vietnam halkı, son olarak ABD’nin işgali altındaki topraklarını tüm ezilen dünya halklarına örnek olacak biçimde özgürlüğe kavuşturdu. Bir milyonun üzerinde ABD askerinin katıldığı bu savaş, “modern” silahların denendiği, kitle imha silahlarının sıklıkla kullanıldığı bir savaş oldu. Milyonlarca Vietnam’lı katledildi. Ancak tüm bunlar Vietnam halkının özgürlük tutkusuyla başa çıkamadı. Ho Şi Minh önderliğinde savaşan Vietnam halkı bu savaşı kazanarak, ABD’ye unutulmayacak bir yenilgi yaşattı.

ABD 1991’de, Saddam’ı devirmek ve Kuveyt’e “özgürlüğünü vermek” üzere, bu kez de Ortadoğu’ya müdahale etti. Türkiye’nin de ABD’nin en kararlı destekçisi olduğu bu savaşa, diğer emperyalist ülkeler ile bölgedeki gerici devletler, doğrudan ya da dolaylı olarak katıldılar. Bugün Afganistan’da olduğu gibi Irak’a da önce uçaklar ölüm kustu. Yüzbinlerce Irak’lı yine bugün olduğu gibi “adreslerini şaşıran akıllı” füzelerin kurbanı oldular. Ardından başlatılan kara operasyonlarında Irak kan gölüne çevrildi. Askeri harekatla Saddam rejimini deviremeyen ABD kapsamlı bir ambargo ile tüm Irak halkını cezalandırdı, beslenme yetersizliği ve ilaç yokluğu nedeniyle bir milyon çocuk yaşamını yitirdi.

Emperyalizmin savaşına karşı savaş!

Aslı terör ABD’nin bugünlerde “terörizme karşı mücadele” aldatmacası altında sürdürdüğü haksız savaştır!

Asıl terörist ABD başta olmak üzere tüm emperyalistler, Türk gericiliği de dahil tüm işbirlikçileridir!

Her gerici savaşta en başta cepheye sürülen gençliğin emperyalizmin bu haksız savaşına yanıtı da savaş olmalıdır. Bu savaş emperyalizmi ortadan kaldıracak devrimci sınıf savaşıdır. Bugün alanlara çıkarak “ABD askeri olmayacağız” diye haykıran gençlik, daha geniş kitleler halinde bu savaştaki yerini alacaktır.



ABD’nin kanlı suç dosyası

* 1898’de Meksikayı işgal etti. Aynı yıl Küba’ya girdi.

* 1921’de Nikaragua’yı işgal etti. Ulusal Muhafızlar adlı ve başını Somoza’nın çektiği terör örgütünü kurdu. Sandino ve 300 kişi hayatını kaybetti. 40 yıldan fazla sürecek bir kargaşa dönemi başladı.

* 1945’te Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atom bombası atıldı. Bir anda 250 bin kişi öldü.
* 1950-53 yılları arasında yüzbinlerce Koreli savaşta yaşamını yitirdi.

* 1954’te binlerce Guatamalalı öldürüldü.

* 1955’te Endonezya, Laos ve Kamboçya’da çok sayıda CİA operasyonu düzenlendi.

* 1956-69 yılları arasında Küba’da 60 bin kişi ABD’li danışmanlarıyla Batista’nın birlikte yürüttüğü operasyonlarda öldürüldü.

* 1961’de Küba’ya karşı Domuzlar Körfezi çıkartmasını örgütledi.

* 1965’te işbirlikçi Suharto, 1 milyondan fazla komünist ve ilerici Endonezyalı’yı öldürdü.

* Aynı yıl Dominik’e paraşütçülerini indirdi ve 10 bin Dominikli’yi öldürdü.

* 1975’te Vietnam’dan kovulduğunda, arkasında milyonlarca ölü ve sakat bıraktı. ABD’nin Vietnam’da halkın üzerine attığı 638 bin ton bomba, 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa ve Afrika’ya atılan toplam bombanın yarısı. Milyonlarca insan stratejik köylere sürülmüş, onbinlerce kadının ırzına geçilmiş, yüzbinlerce insan sakat bırakılmıştır. Milyonlarca insan işkenceden geçirilmiştir.

* 1970-75 yılları arasında Kamboçya ve Laos’ta 1 milyon insan öldürüldü.

* 1973’te Şili’de CİA’nın düzenlediği darbe sonrasında 30 bin kişi öldürüldü.

* Arjantin’de faşist generallerle yaptığı işbirliği sonucu 30 bin kişi kaybedildi.

* 1983’te Lübnan’a müdahale etti. Binlerce ilerici yurtsever Lübnanlı öldürüldü.

* Aynı yıl Lübnan’a ikinci bir müdahalede bulundu. Amerikan 6. filosuna bağlı savaş gemileri Lübnan’a günlerce bomba yağdırdı.

* Yine aynı yıl Grenada’yı işgal etti. Yüzlerce ilerici ve yurtsever öldürüldü.

* 1986’da Libya’yı bombaladı, bine yakın sivil öldü. Ülkeye ambargo uygulayarak deniz ablukasına başvurdu.

* 1986’da Panama’ya asker çıkardı. 5 bin Panamalı’yı öldürdü.

* 1991’de Irak’ın Kuveyt’e girişini bahane ederek, diğer emperyalist güçleri de arkasına takarak Irak halkına karşı bomba yağdırdı. 100 binin üzerinde insanın öldüğü bu vahşeti, iletişim kanallarıyla tüm dünyaya izlettirdi. Körfez harekatı boyunca ABD uçakları Irak halkının üzerinde toplam 12 bin sorti yaptılar.

* Somali’deki durumu bahane ederek yine diğer emperyalist güçleri de peşine takarak ülkeyi işgale girişti.

* İran’a karşı başlattığı ambargoyu yıllardır sürdürüyor.

* Latin Amerika’da ABD’nin bulaşmadığı savaş, katliam, insan hakları ihlali yok gibidir. Nikaragua’dan kaçan işkenceci, halk düşmanı kontraları Özgürlük Savaşçıları adı altında Honduras’ta üslendirdi ve silahlandırarak Nikaragua halkının üzerine saldırttı. Birçok Latin Amerika ülkesinde de Ulusal Muhafızlar adı altında ölüm mangalarını örgütledi, eğitti, finanse etti, silahlandırdı ve halkın üzerine saldırttı.

* 1995 yılında CİA tarafından organize edildiği ortaya çıkan Azerbaycan’daki darbe girişimi.

* 1995 ve 1998 yıllarında CİA tarafından Özbekistan’da darbe girişimi.

* 1998’de Afganistan ve Sudan’ı bombaladı. Sudan’da ilaç fabrikasını vurdu.

* 1998 Aralık ayında Irak’a karşı Çöl Tilkisi operasyonunu düzenledi.

* 1990’lı yılların başından bugünlere dek süren Yugoslavya’nın parçalanmasında ve Milosoviç’in iktidardan düşürülmesinde CİA’nın rolü olduğu yetkililerce belirtildi.

* ABD, Çin’in Uygur bölgesindeki ayrılıkçı terörü destekledi ve halen de maddi yardım yapıyor.

(Cumhuriyet Gazetesi’nden alınmıştır)