23 Kasım 2007 Sayı: SYKB 2007/01(45)

  Kızıl Bayrak'tan
   Faşist–şovenist cendereyi parçalamak için!
  DTP’ye kapatma davası...
İnkar ve imha politikasına zorunlu
Amerikan tadilatı!
2. Tersane İşçileri Kurultayı’na hazırlanıyoruz...
Telekom greviyle sınıf dayanışması büyüyor!
İşçi ve emekçi hareketinden...
  Kızıl Bayrak’a yeniden toplatma ve yayın yasağı!
  Sermayenin “Mesleki Eğitim Planları”nın
geçmişi, bugünü ve yarını
  20. Yılında Komünist Hareket...
  Emperyalist/siyonist güçlerin yeni bir seremonisi: “Annapolis Konferansı”
  Savaş kundakçıları gerici Pakistan rejimini
dizayn ediyor!.
  Dünyadan...
  İran ve yaptırımlar
Abu Şehmuz Demir
  Mirabeller’den Haticeler’e özgürlük
mücadelesi sürüyor!
  Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerinden...
  Ekim Gençliği’nin “Yalanlarınızı da alın gidin!” kampanyası sürüyor…
  Kürdistan cephesinde durum... - M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Sağlıkta taşeronlaştırmaya son!

Türkiye’nin dört bir yanından gelen sağlık çalışanları, 17 Kasım’da Kurtuluş Parkı’nda buluştu. Kurtuluş’tan başlayarak Kolej’e ve buradan da Abdi İpekçi Parkı’na doğru bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüşte en önde Dev Sağlık-İş imzalı “İnsan ihaleyle çalıştırılmaz! Sağlıkta taşeronlaştırma olmaz!” pankartı taşındı. Ortak pankartın arkasında Çukurova Bölge Temsilciliği, Uludağ Üniversitesi İşyeri Temsilciliği ve Antalya, Diyarbakır, Kocaeli şubeleri adına pankartlar taşındı. Yürüyüş esnasında sayıları 600’e yaklaşan kitle “Sağlıktan taşeronu süpüreceğiz!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Taşeron sağlığa zararlıdır!”, “Savaşa değil, sağlığa bütçe!” sloganları attı.

Abdi İpekçi Parkı’na varıldığında Dev Sağlık-İş adına Arzu Çerkezoğlu, TTB adına Mustafa Vatansever, SES adına Köksal Aydın ve DİSK adına Süleyman Çelebi tarafından konuşmalar yapıldı. Sağlık emekçilerinin örgütlenmesine ket vurulmaya çalışıldığı, taşeronlaştırmalarla birlikte işçilerin güvencesiz çalıştırıldığı, fakat bunlara inat yine de örgütlenmeye devam edileceği ifade edildi. Eylem çekilen halayların ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ankara


Hekimlik hakkımız engellenemez!

İstanbul Tabip Odası (İTO), 15 Kasım günü Galatasaray’dan Taksim Tramvay Durağı’na yürüyüş gerçekleştirerek “SGK’nın 65 yaş” yasağını protesto etti. Tramvay Durağı’nda basın metni okundu. Basın açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapacağı sözleşmeyle 65 yaşını dolduran hekimlerin artık çalışamayacağı, 65 yaş sınırlamasının ülkenin sağlık politikasını ve tüm hekimleri doğrudan ilgilendirdiği ve hekimlerin bu yasadan olumsuz yönde etkileneceği ifade edildi. Açıklama duyarlılık çağrısı ile sonlandırıldı.

Açıklamadan sonra TTB Başkanı Gençay Gürsoy da bir konuşma yaparak yasayı eleştirdi.

Kızıl Bayrak /İstanbul


BDSP’den Dev Sağlık-İş’e ziyaret

 Karşı karşıya kaldıkları saldırılarda yanlarında olduğumuzu bildirmek ve 17 Kasım eylemi üzerine sohbet etmek için Ankara BDSP olarak Dev Sağlık-İş’e ziyaret gerçekleştirdik.

Dev Sağlık-İş temsilcisi son süreçte karşılaşılan saldırıların gerisinde, sendika olarak taşeronlaştırmaya karşı yürüttükleri mücadelenin yattığını ifade etti. Çalışmalarının oldukça güçlü bir şekilde sürdüğünü belirterek, saldırıların kendilerini yıldıramayacağını söyledi. Taşeronlaştırmaya karşı yürütülen mücadeleyi taşeron işçilerin gerçekleştireceği bir eylemle taçlandıracaklarını vurgulayarak, tüm ilerici güçleri bu eyleme destek vermeye çağırdı.

BDSP/Ankara


TÜMTİS’e saldırılar sürüyor!

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk yaptığı yazılı açıklamada, TÜMTİS Ankara Şube yöneticileri ve temsilcilerinin 19 Kasım’da gece yarısı evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındığını bildirdi. “Sıkıyönetimi aratmayan bir uygulama! Ankara Şube yöneticilerimiz ve temsilcilerimiz evlerinden gözaltına alındı!” başlığıyla yapılan açıklamada Merkez Yönetim Kurulu toplantısı için İstanbul’da bulunan TÜMTİS Ankara Şube Başkanı ve Genel Eğitim Sekreteri Nurettin Kılıçdoğan’ın da kaldığı otelde 20 Kasım sabahı erken saatlerde gözaltına alındığı belirtildi. Ankara ve İstanbul’da toplam 11 kişi gözaltına alındı. 


TÜMTİS şube kurulu

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) İstanbul Şubesi’nin 2. Olağan Genel Kurulu 18 Kasım günü gerçekleşti. “Örgütlenme özgürlüğü, iş güvencesi!” pankartının yer aldığı kurula 105 delege katıldı.

Emek mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından Ali Rıza Atik açılış konuşmasını yaptı. Örgütlenme çalışmasında eksik kaldıklarını, işçi hakları, kıdem tazminatı vb. saldırılara karşı örgütlenme çalışması yürütemediklerini ifade etti. Telekom grevinin önemine dikkat çeken Atik, “Başarısızlık işçi hareketini geriye itecektir” dedi.

Daha sonra TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ve 1 No’lu Şube Başkanı Ersin Öztürk birer konuşma yaptılar. Ardından Yönetim Kurulu raporları okundu ve onaylandı.

Kurulda Güler Genç bir konuşma yaptı. Bugüne kadar kendilerine sendikada tek bir düşüncenin dayatıldığını, baskı ve saldırılara rağmen yollarından geri dönmediklerini, bedeli ne olursa olsun ödeyeceklerini, kongreleri daha geniş katılımla yapmak gerektiğini ifade etti. Telekom grevine başarılar diledi. Daha sonra işçiler konuşma yaptılar.

Şube yönetimine başkanlık için aday olan Şube Sekreteri Çayan Dursun da bir konuşma yaptı. Bu sektörde çalışan binlerce işçiyi örgütlemek görevinin kendilerini beklediğini, artık geçmişi değil geleceği tartışacaklarını, örgütsüz işçileri örgütlemek için aday olduğunu söyledi.

Daha sonra Genel Başkan Kenan Öztürk söz aldı. Sendikanın aldığı kararlara uymayanlara, demokrasi adına disiplinsizlik yapanlara gerekenin yapılacağını ifade etti.

Ardından Yönetim Kurulu Raporu ve Denetleme Kurulu Raporu okunarak onaylandı. Seçimlerin sonucunda İstanbul Şube Sekreteri Çayan Dursun Şube Başkanlığı’na, İstanbul Şube Başkanı Ali Rıza Atik Şube Sekreterliği’ne, Bülent Yıldırım ise yine Şube Mali Sekreterliğine seçildi. Şube Yönetim Kurulu’na ise Bayhan Çavuş, Mehmet Aydın, Rasim Yavuz ve Güler Genç seçildiler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Novamed’de grev sürüyor!

Novamed Greviyle Dayanışma Kadın Platformu, Novamed’de grevde olan kadın işçilerin taleplerinin kabul edilmesi için 17 Kasım’da Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray’a yürüyüş gerçekleştirdiler. Eylemde “Erkek egemenliğine, kapitalizme kadınlar direniyor” pankartı açıldı.

Galatasaray Postanesi önünde Türkçe ve Kürtçe açıklama yapıldı. Novamed’li kadınların Petrol-İş’te örgütlenmesi ve greve çıkmasının ardından çalışma koşullarında olumlu düzenlemeler olduğu, öğle yemeklerinin değiştiği, doğum sırasının kaldırıldığı, tuvalette neden ve ne kadar durulduğunun hesabını verme zorunluluğunun kaldırıldığı, kimyasal zehirlenmelere karşı maske verildiği ifade edildi.

Dayanışmanın temel bir vurgu olarak öne çıkartıldığı basın açıklamasından sonra eyleme katılanlar hep birlikte Telekom işçilerini ziyarete gittiler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Özelleştirme zararlıdır!

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Başkanlar Kurulu toplantısının ardından hazırladıkları bildiriyi TTK Karadon Müessesi Müdürlüğü’ndeki GMİS üyesi işçilere okudu. Hazırlanan bildiride devletin madenlerdeki politikaları eleştirildi.

Bildiriyi okuyan GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam,; Türkiye’de 20 milyon taş kömürü tüketildiğini, ciddi anlamda kömür ihtiyacı olduğunu ama işçi açığı nedeniyle hazır kömürün yer üstüne çıkartılamadığını söyledi. Bunda özelleştirme politikasının ve dışa bağımlılığın belirleyici olduğunu belirtti. Ülke kaynakları bu denli verimli iken, geçtiğimiz yıl 1 milyar 700 milyon doların taş kömürü için yurt dışına gittiğini söyleyerek, kısa zamanda 4 bin 500 kişinin madenlerde istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı.

GMİS’in okuduğu bildiride en temel noktalardan birini ise madenlerin özelleştirilmesi oluşturuyordu. Özel sektörle beraber işçi ölümlerinin artacağına vurgu yapıldı. Maden sektöründe kamusal denetim ve yaptırım mekanizmalarının gevşetilmesi, işçilerin can güvenliğinin hiçe sayılmasına yol açıyor. Geçtiğimiz Mart ayında hazırlanan bir raporda son 15 ayda maden ocaklarındaki kazaların sıklaştığına işaret edilirken, 2006 yılı Ocak ayından bu yana yaşanan 41 iş kazasında 57 kişinin öldüğü, 56 kişinin yaralandığı belirtilmişti.