28 Eylül 2007 Sayı: 2007/38(38)

  Kızıl Bayrak'tan
   Egemenler içerde ve dışarda saldırı hazırlığında…
  Anayasa tartışmaları üzerine...
"Yeni dönem" ve emekçileri bekleyen seçim!
Ulucanlar katliamı ve direnişi anıldı...
Novamed grevi ve öğrettikleri - Yüksel Akkaya
TİS süreçleri “elde”kini korumakla sınırlı geçti...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  “Yalanlarınızı da alın gidin!” başlıklı kampanya çalışmamız ile onbinlerce gencin mücadele
soluğu olacağız...
  Seçimler ve yeni dönem / 5 22 Temmuz seçimleri ve Kürt hareketi
  Kapitalizmde öldürmek “para eder!”
  ABD’de onbin kişi ırkçılığa karşı yürüdü
  Birmanya halkı cuntaya karşı sokaklarda...
  Dünyadan...
  Ortadoğu’dan...
  Şoven-faşist kudurganlık siyah göçmenleri de hedefliyor…
  Ortadoğu’da havalar toz duman
Abu Şehmuz Demir
  Ulusal sorun üzerine notlar/1 - Volkan Yaraşır
  Anayasa tartışmaları…
M. Can. Yüce
  Burjuvazinin hizmetinde politik bir
sanat etkinliği!
  Gericiliğe ve ırkçılığa karşı gerçeğin safında yürüyen yazar:
Emile Zola
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Zindandan...

Sevgili Dostlar;

Diyarbakır ve Ulucanlar’da yaşamın tohumları olan kızıl gülleri sizlerin şahsında saygıyla anıyoruz. Tüm Kızıl Bayrak emekçilerine en devrimci duygularla selam, saygı ve sevgilerimizi gönderiyorum. Sizleri kızıl güllerin inancıyla kucaklıyorum.

Sevgili dostlar bize gönderdiğiniz gazeteyi düzenli olarak alıyoruz. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık.

Sevgiyle, umutla ve inatla kalın.

Mehmet Yamaç

E Tipi Kapalı Hapishanesi C-44 Muş


Ruhi Su mezarı başında anıldı!

Ruhi Su ölüm yıldönümü nedeniyle 22 Eylül günü Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı. Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen anmaya Ruhi Su’nun yakınları, Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı temsilcileri, Ruhi Su Dostlar Korosu çalışanları, Grup Yorum, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam ve birçok kurumun temsilcisi katıldı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da etkinliğe gelenler arasındaydı.

Musa Çam yaptığı konuşmada; “Ruhi Su’nun mücadele arkadaşları olarak, ölümünün 22. yılında önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi. Ruhi Su’nun hastalığı sürerken yaşadığı sıkıntıları, devletin O’na karşı aldığı tutumu teşhir etti. Bakan Günay da bir konuşma yaptı. Ardından Grup Yorum, Ruhi Su anısına bir türkü söyledi.

Ruhi Su’yu anmak için toplanan grup, eşi Sıdıka Su’yu ve Ruhi Su ile beraber yıllarca şarkı söylemiş olan Sümeyra Çakır’ı da andı.


Filistin’de katliam devam ediyor!

Geçtiğimiz günlerde Filistin’den yine bir ölüm haberi geldi. Filistin’de süren katliam düşünüldüğünde bu olayın “alışılmış” bir görüntü olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede yıllardır katliam yapmayı kendisine iş edinmiş ABD uşağı İsrail’in son yaşanan olayda ortaya koyduğu pervasızlık ayrı bir yerde duruyor. Gazze Şeridi’nin orta kısmına giren İsrail, tanklarına taş atan bir grup çocuğun üzerine tankı sürüyor ve Mahmut Kayed’i tankla ezip geçiyor.

Yıllardır Filistin’i işgal etmek için yapılan saldırıların, sayısız katliamın altına imza atan İsrail siyonizmi bu desteği, ABD emperyalizmi başta olmak üzere diğer emperyalist güçlerden alıyor. Onların asıl korktukları, henüz 12 yaşındayken altında kaldığı İsrail tankına taş atanların baş eğmezliğidir. Bu yapılanlar, yıllardır bölgede korkuları haline gelen Filistin halkının direnişini sindirmek içindir. Ancak halkların onurlu direnişi emperyalistlerin ve siyonistlerin sonunu getirecektir. Bunu ne tanklarıyla, ne toplarıyla, ne de silahlı askerleriyle engelleyebileceklerdir.

Dudullu’dan sınıf bilinçli bir işçi


HÖC “Halk Anayasası Taslağı”nı tanıttı

Haklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC), 26 Eylül günü gerçekleştirdiği basın toplantısıyla, hazırladığı “Halk Anayasası Taslağını” kamuoyuna duyurdu. Halkın Hukuk Bürosu avukatları, Mihri Belli, Sevim Belli ve Haluk Gerger’in de katıldığı toplantıda konuşmacılar tek tek söz alarak görüşlerini aktardılar.

Toplantıda söz alan Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Özgür Türk, AKP hükümetinin dar bir akademisyen grubuyla hazırladığı anayasanın yurttaşların hiçbir kesiminin katılımıyla oluşturulmadığını söyledi. “Bizler bağımsız bir Türkiye istiyoruz. Tekellerin, toprak ağalarının, mafya çetelerinin Türkiye’si değil. Bağımsızlık için, emperyalizme karşı durmak için halkın katıldığı bir anayasa yapılmalıdır” dedi.

Mihri Belli, yurttaşların örgütlü hareket ederek anayasa üzerindeki taleplerini dile getirmeleri gerektiğini söyledi.

Sevim Belli, yurttaşların anayasa taslağında belirleyici rol üstlenmesinin demokrasinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Haluk Gerger ise anayasa tartışmalarının yurttaşları “uyutmaya” yönelik olduğunun altını çizerek, “Uluslararası ve yerel sermayenin at koşturabileceği bir ortam hazırlanıyor. Hazırlanan anayasada emekçinin, işçinin, yoksulların eğitim, sağlık gibi sosyal haklarına yer verilmiyor. Hazırlanan anayasayla daha fazla terör ve baskı ortamı yaratılmaya çalışılıyor” dedi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


 

Türkiye eğitimde son sıralarda!

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) hazırladığı ‘Eğitime Bakış 2007’ başlıklı raporda Türkiye’nin, üniversite mezunları sayısına göre yapılan sıralamada sonuncu, ortaöğretim mezunları sayısı sıralamasında ise sondan ikinci olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Gayri Safi Milli Hasıla’dan eğitime ayrılan kaynak sıralamasında da sonuncu oldu.

Devletlerin Gayri Safi Milli Hasıla’dan ayırdıkları bütçe oranları birbirleri ile yaklaşık değerler gösteriyor. Ancak bu gerçek anlamda bir denkliği ifade etmiyor. Zira oran aynı olmakla beraber bu ülkelerin gerek nüfus, gerek gayri safi milli hasıla toplamı gibi özellikleri birbirinden tümüyle farklı. Bu farklılıklar da ayrılan bütçenin ihtiyaçları karşılayıp karşılamadığını belirliyor.

Mezun sayıları sıralaması ise ciddi farklara işaret ediyor. Türkiye’de üniversite mezunu oranı %11’lerde kalırken, bu oran Avusturalya’da %60, Yeni Zellanda ve İzlanda’da %50’lerin üzerinde… Ortaöğretim mezun sayısı ortalaması tüm OECD ülkelerinde %80’in biraz üstünde, AB ülkelerinde %85’i aşıyor. Türkiye’de ise bu oran %50 civarında.