28 Eylül 2007 Sayı: 2007/38(38)

  Kızıl Bayrak'tan
   Egemenler içerde ve dışarda saldırı hazırlığında…
  Anayasa tartışmaları üzerine...
"Yeni dönem" ve emekçileri bekleyen seçim!
Ulucanlar katliamı ve direnişi anıldı...
Novamed grevi ve öğrettikleri - Yüksel Akkaya
TİS süreçleri “elde”kini korumakla sınırlı geçti...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  “Yalanlarınızı da alın gidin!” başlıklı kampanya çalışmamız ile onbinlerce gencin mücadele
soluğu olacağız...
  Seçimler ve yeni dönem / 5 22 Temmuz seçimleri ve Kürt hareketi
  Kapitalizmde öldürmek “para eder!”
  ABD’de onbin kişi ırkçılığa karşı yürüdü
  Birmanya halkı cuntaya karşı sokaklarda...
  Dünyadan...
  Ortadoğu’dan...
  Şoven-faşist kudurganlık siyah göçmenleri de hedefliyor…
  Ortadoğu’da havalar toz duman
Abu Şehmuz Demir
  Ulusal sorun üzerine notlar/1 - Volkan Yaraşır
  Anayasa tartışmaları…
M. Can. Yüce
  Burjuvazinin hizmetinde politik bir
sanat etkinliği!
  Gericiliğe ve ırkçılığa karşı gerçeğin safında yürüyen yazar:
Emile Zola
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan...

Bangladeş’te binlerce işçi eylemde!

Bangladeş’in en büyük serbest üretim bölgelerinden biri olan Dhaka’da bulunan Telgaon Sanayi Bölgesi’ndeki 30 bin tekstil işçisi, bu hafta sonu ücret artışı ve ordu güdümlü hükümet tarafından ilan edilen gösteri yasaklarının kaldırılması için sokağa çıktı. Tekstil işçilerinin eylemleri birçok fabrikada üretimi durdurdu.

Patronlar tarafından “yasadışı” olarak nitelendirilen gösterilerde işçiler polisle çatıştı. Çatışmalarda 50 kişi yaralandı.

Geçen yıl da ülkenin ihracat gelirinin üçte birini oluşturan tekstil sektöründe birçok eylem yaşanmıştı. Hükümet tekstil işçilerinin eylem ve gösteri yapmalarını özel olarak yasaklamasına rağmen, geçen yılın sonlarına doğru işçiler sokaklara dökülmüş, birçok fabrika tahrip edilmişti. Bu eylemler ancak sendikalarla patronlar arasında asgari ücretin 25 dolara çıkarılması konusunda anlaşma sağlanması ile bitirilebilmişti. O günden bugüne, 25 dolarlık asgari ücretin uygulandığı fabrikalar yalnızca toplam fabrikaların dörtte birini oluşturuyor. İşçiler ücretlere zam talebiyle sokağa dökülürken, aynı zamanda ödenmeyen 25 doların da ödenmesini istiyorlar.


General Motors’da 73 bin işçi grevde!

ABD’nin ünlü otomotiv tekeli General Motors’da çalışan işçiler 31 yıl sonra ilk kez ülke çapında greve çıktılar. Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası’na üye olan 73 bin sendikalı işçi tarafından ABD sınırları içerisinde gerçekleştirilen grev sarsıcı bir etki yarattı.

General Motors şirketi maliyeti azaltmak amacıyla işçilerin sosyal haklarının gaspını içeren bir sözleşme metnini sendikaya dayattı. Otomotiv tekelinin ileri sürdüğü sözleşme kapsamında işçilerden emeklilik ve sağlık sigortalarının da içinde bulunduğu temel haklardan vazgeçmeleri isteniyordu. Sendikalar ise bu sözleşme karşılığında şirketten üretimini Amerika’da sürdürme taahhüdü ve çalışanların işlerini kaybetmeyeceği güvencesi istedi. Görüşmeler sonuçsuz kaldı ve tıkandı.

Otomotiv sektörünün geçen yıl yaşadığı krizin faturasını işçilere keserek telafi etmeye çalışan General Motors ile yapılacak ve kazanımla sonuçlanacak bir sözleşme, aynı zamanda Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası’nın elini Ford ve Chrysler karşısında da güçlendirecek. Zira bu iki tekel de General Motors gibi işçi maliyetlerinde kesintiye gitmeyi gündemine almış durumda.


Bulgaristan’da süresiz grev

Bulgaristan’da öğretmenler ve eğitmenler ülke genelinde süresiz greve çıktılar. Sendikanın verdiği bilgiye göre, 3 bin okulun yüzde 60’ı ve çocuk yuvalarının yüzde 72’si greve gitti. Sendika, grevi diğer okullara yaymak istiyor. Öğretmenler ve eğitmenler yüzde 100 ücret artışı talep ediyorlar. Öğretmenler ortalamanın altında ücret alıyorlar.

Doğu Almanlar geçmişi özlüyorlar!

Bir kamuoyu araştırması, Doğu Alman eyaletlerinde sosyalist sisteme ciddi bir özlem duyulduğunu ortaya koydu. Super Illu Dergisi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, eski rejimin bugüne göre kat kat iyi olduğunu söyleyenlerin oranı %64’ü buluyor. Doğu Almanlar’ın sadece %17’si eski rejime ‘kötü’ diyor.

Doğu Alman eyaletlerinden Sachsen-Anhalt’ta yapılan başka bir araştırmada ise, bu eyalette yaşayan Almanlar’ın %23’ünün sosyalizmi geri istediği ortaya çıktı. Yine aynı eyalette yaşayanların %96’sı ‘eski hayatımız kötü değildi’ düşüncesine sahip. Araştırma kurumlarının birbirleri ile çelişmeyen sonuçlarına göre, Doğu Almanlar’ın %90’ı sosyalist rejim altında özel hayatlarından memnun olduklarını belirtiyorlar.

Doğu Almanlar, sosyal adaletsizliğin varlığını, eğitimin niteliksizliğini, sosyal hakların sınırlılığını, insani ilişkilerdeki yabancılaşmayı, suç oranlarındaki yüksekliği kapitalist rejimin bir sonucu olarak görüyor.


Fujimori hapiste!

Peru’da insanlık suçu işlemek ve yolsuzluğa karışmak ile suçlanan eski diktatör Alberto Fujimori, Şili tarafından sınır dışı edilerek ülkesine gönderilmişti. Fujimori’yi Peru’ya götüren uçak Lima’ya ulaştığında Peru’daki ölüm timlerinin fikir babası, eli kanlı katili karşılamak için 700’e yakın insan toplanmıştı. Askeri üsse indirilen uçaktan alınan Fujimori daha sonra Lima’ya 30 km uzaklıktaki bir cezaevine götürüldü. Çok sayıda suçtan yargılanan Fujimori’nin suç hanesinde diktatörlük rejimine karşı çıkan muhaliflerin katledilmesi de bulunuyor.


Kapitalizm akıl sağlığımızı bozuyor!

Dünya Sağlık Örgütü’nün iki yıllık araştırma sonuçlarını değerlendirdiği ‘Dünya Akıl Sağlığı’ başlıklı rapor, dünyada her beş kişiden birinin yardım alması gerektiren akıl hastalığı ya da psikolojik sorunları olduğunu ortaya çıkardı.

Rapora göre depresyon dünya genelinde hastalıkların nedenleri arasında 7. sırada yer alıyor. Çoğunlukla yaşam şartlarının ağırlığından, kişinin kendisini yaşam karşısında güçsüz hissetmesinden kaynaklanan (yani özünde sınıfsal bir yan da taşıyan) depresyon Brezilya’da hastalıkların birinci nedeni durumunda.

Yine rapora göre, dünyada her yıl %86’sı orta ve düşük gelir grubuna dahil ülkelerde yaşayan 800 bin kişi intihar ediyor. Dünya genelinde fiziksel olmayan rahatsızlıklardan ötürü acil servislere başvurular ise son 10 yılda %5 artarak %11’e yükseldi.

İnsanların gün geçtikçe daha fazla birbirlerine yabancılaştıkları bir sistem olan kapitalizm akıl sağlığımızı da bozuyor.


Fransa’da ırkçı göçmen yasası!

Fransa meclisi, göçmenlere aile bileşimine kanıt olarak DNA testini dayatan Göçmen Yasası’nı tüm tepkilere rağmen kabul etti. Senato 2 Ekim günü yasayı görüşecek.

Yasa değişikliği, yeterli düzeyde Fransızca bilmeyen eşlerin ve 16 yaşından büyük çocukların ülkelerindeki iki aylık bir kursun ardından ‘Fransız dili ve Fransız Cumhuriyeti değerleri’ konusunda testten geçmeleri zorunluluğu getiriyor. Yanı sıra ailelerini yanına almak isteyen göçmenlerin, Fransa’daki asgari ücretin iki katı kadar gelir elde ettiklerini ve tüm ailenin barınabileceği büyüklükte bir evde yaşadıklarını da kanıtlamaları gerekiyor.

Sığınma hakkının da sınırlandığı yasaya Fransa’daki göçmen örgütleri ile demokratik kurumların tepkileri sürüyor.


Venezüella’da yeni eğitim müfredatı!

Chavez sosyalist eğitim müfredatının bu yıl sonunda yürürlüğe gireceğini, özel okulların bu müfredatı uygulamaması halinde bu okulların kapatılacağını söyledi.

Chavez karşıtları, Chavez’in eğitim sistemini kullanarak çocukların beynini yıkadığını söylerken, Chavez her iktidarın eğitimi kendi ideolojisi merkezli yapılandırmasının doğal olduğundan bahsetti. Chavez, kapitalist ideolojiye dayanan eğitimin bütün değerleri mahvettiğini vurguladı. Eğitim müfredatında okutulması önerilen kitaplar arasında Marx’ın Das Kapital’i ve Castro’nun kimi konuşma metinleri de yer alıyor.


Berlin’de uyarı grevi!

Almanya’da 60 bin kamu emekçisini ilgilendiren TİS’lerle ilgili eylem yapıldı. Berlin’de 19 Eylül günü 10 bin kamu emekçisi uyarı grevi gerçekleştirdi ve gösteri düzenledi.

Grev Ver.di, GEW, GDP ve İG BAU gibi sendikaların çağrısıyla gerçekleşti. Sendikalar, 3 yıl için imzalanan TİS’lere ilişkin her üç yıl için 300 € talep ediyorlar. Hükümette olan SPD ve Sol Parti ise bu talebi reddediyor.

Eylemde “Sabrımız artık taşıyor!” pankartı ile yürüyen kamu emekçileri, 2003 yılında yapılan TİS görüşmelerinin ardından yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini, bu duruma artık seyirci kalmayacaklarını dile getirdiler. Ver-di Sendikası temsilcisi, hükümetin bir an önce yeni bir öneriyle gelmesini beklediklerini, aksi durumda önümüzdeki haftalarda uyarı grevlerine ve eylemlere devam edeceklerini belirtti.

Berlin Bir-Kar