23 Mart 2007 Sayı: 2007/11(11)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalist işgalin dördüncü yılında Irak…
  Newroz’un gösterdikleri
Newroz Türkiye’nin dört bir yanında coşkuyla kutlandı
Emperyalist saldırganlık ülkenin dört bir yanında protesto edildi...
“Beyazıt ve Halepçe katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!”
 Eğitim-Sen alanlara çıkmaya hazırlanıyor!
  Tarımda yoksulluk, kentte yoksulluk -
Yüksel Akkaya
  Parti programımızda ulusal sorun / 2
II. Bölüm
  ABD taşeronlarının Filistin sorununa “çözüm” arayışı
  ABD ve İsrail’in İran ve Suriye’ye yönelik tehditleri - Abu Şehmuz Demir
  Kapkaç, hırsızlık, çetecilik, fuhuş, uyuşturucu, yolsuzluk ve çürüme...
  “Dünyanın Bütün Dillerini Konuşuyoruz!”
çağrısı İstanbul’un dört bir yanına yayılıyor!
  Sermayenin kölesi, diplomalı işsiz olmamak için birleşik devrimci mücadeleye!
  Devrimci Yurtsever Gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları / III
  Bültenlerden...
  Pusulanız neyi işaret ediyor?
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Eğitim-Sen alanlara çıkmaya hazırlanıyor!

Eğitim-Sen 31 Mart-1 Nisan tarihleri arasında “İnsanca bir yaşam,  demokratik Türkiye” şiarıyla 8 ilde bölge mitingleri gerçekleştirecek.

Şovenizmin tırmandırıldığı, eğitimden, sağlığa ve sosyal güvenliğe kadar temel sosyal hakların gaspedildiği, herşeyin paralı hale getirildiği bir süreçte bölge mitingleri gerçekleştiren Eğitim-Sen, tüm bu uygulamaların “Paran varsa varsın, paran kadar varsın” anlayışı olduğunu dile getiriyor.

“Demokrasi ve özgürlük diye meydanları inletenler bugün her tür demokrasi ve özgürlük talebinin karşısına dikiliyor. 301 tartışmalarında da gördük ki, demokrasi sözle sağlanmıyor” vurgusu yapan Eğitim-Sen, “İnsanca Yaşam Demokratik Türkiye İstiyoruz” talebiyle alanlarda olacağını açıkladı.

Eğitim-Sen yaptığı açıklamada, halkı eylemlere destek vermeye çağırarak, şunları söyledi:

“... Demokratik Türkiye talebi aynı zamanda eşitsizliklere, adaletsizlikleri karşı çıkmak, yoksulluğa ve açlığa karşı insanca bir yaşamı savunmak demektir. Neo-liberal politikalarla, eğitimden-sağlığa tüm alanları sermayeye devrederek paralı hale getiriyor. Çalışma yaşamı güvencesizleştiriliyor, emekçiler yoksulluk sınırın altında yaşıyor...

Bizler, özelleştirmelere, neo-liberalizme, gelir adaletsizliklerine, yoksulluk sınırın altında yaşamaya mecbur edilmeye karşı insanca bir yaşamı savunuyoruz. Herkese iş ve insanca yaşanabilecek bir ücret istiyoruz.

Demokratik Bir Türkiye’de İnsanca Bir Arada Yaşamak İstiyoruz…

Bu karanlığa mahkum değiliz, 31 Mart-1 Nisan’da bu karanlık içinde bir güneş olup ülkemizin aydınlık gelecek umudunu yaratmak için yan yana geliyoruz. Bizleri bir yanda siyasal İslamın diğer yanıyla milliyetçi-faşizan düşüncelerin olduğu kamplaşmanın içine çekmeye çalışanlara HAYIR başka bir yaşam, başka bir yol daha var ve bu ancak neo-liberalizme-milliyetçiliğe-gericiliğe ve emperyalizme karşı durarak yaratılabilir demek için…

Başka bir ülkenin başka bir sesi olmak için bir araya geliyoruz…

Türkiye’nin bu umuda ihtiyacı var…”


Miting yapılacak iller:

ANKARA: Eğitim Sen Eskişehir, Afyon, Karaman, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Kastamonu, Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Amasya, Tokat, Sivas ve Ankara Şubeleri.

İSTANBUL: Eğitim Sen Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Bilecik, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Gebze, Düzce, İstanbul Şubeleri.

İZMİR: Eğitim Sen Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Uşak, Manisa, Denizli, Muğla, Aydın, İzmir Şubeleri.

DİYARBAKIR: Eğitim Sen Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Şırnak, Siirt Şubeleri

TRABZON: Eğitim Sen Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Erzincan, Erzurum, Ardahan, Samsun, Sinop, Ordu Şubeleri

ADANA: Eğitim Sen Adana, Mersin, Hatay, İskenderun, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Kayseri, Niğde, Tarsus Şubeleri.

VAN: Eğitim Sen Van, Bitlis, Kars, Ağrı, Iğdır, Hakkari Şubeleri.

ANTALYA: Eğitim Sen Antalya, Isparta, Burdur, Konya Şubeleri.



 

İşçi-emekçi hareketinden...

Erzurum’da sağlık emekçilerinden tepki

Erzurum Aziziye Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’na devredildikten sonra kapatılmaya çalışılan hastanelerden birisi. 19 Mart günü hastane çalışanları gerçekleştirdikleri eylemle kapatma kararına, sağlıkta özelleştirme uygulamasına ve SGGSS’ye tepkilerini gösterdiler. Hastane yönetimi çalışanların eyleme katılımını engellemek için hastane kapısını kapattı. Emekçiler pencerelere çıkarak eyleme alkış ve sloganlarla destek verdiler.

Eylemde SES MYK üyesi Abbas Koluaçık bir konuşma yaptı. Deprem bahanesiyle kapatılmak istenen binanın devir sırasında SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından istendiğini ancak Bakanlığın bunu o zaman kabul etmediğini söyledi. “Çürük” denilerek yıkılacağı iddia edilen binanın bağımsız bilimsel bir heyet tarafından incelenmesini talep ettiklerini ancak bakanın bundan kaçtığını ifade etti. 15 dönüm alanı olan hastane bahçesinde yeni bir hastane inşaatı başlaması halinde mevcut binanın yıkılmasına itirazları olmadığını, ancak niyetlerinin hastane yapmak değil 15 dönüm alanı gaspetmek olduğunu vurguladı.

Eylemde hastanenin kapatılması ile işlerine son verilen 60 taşeron işçisi ile muayene olmak için hastaneye geldiği halde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hastaneden geri çevrilmeye çalışılan hastalar da birer konuşma yaptılar. Sık sık “Bakan istifa!”, “Hastane bizimdir kapatırmayacağız!”, “Hastane kapatan bakana yuh!” sloganları atıldı.


Haber-İş TİS imzaladı

Türkiye Haber-İş Sendikası ile Türk Koop-İş Sendikası arasında yürütülen ve 110 T. Haber-İş personelini kapsayan 1. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 19 Mart günü anlaşmayla sonuçlandı.

Bir konuşma yapan Türk Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Türkiye Haber-İş Sendikası’nın 110 personelinin Koop-İş Sendikası’na üye olduğunu belirterek, “Sendika personelinin hem üyelik hem de sözleşme görüşmelerinde hak edişleri aşamasında Haber-İş Yönetim Kurulu’nun gösterdiği desteğe ve sendikal anlayışlarına teşekkür ediyorum” dedi. Daha sonra T. Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan bir konuşma yaparak, en büyük sorunun sendikal örgütlenmenin önündeki engeller olduğunu belirtti. Akcan, TİS kazanımlarını şöyle sıraladı: İlk altı ay için yüzde10, diğer altı aylar için yüzde 4 ve enflasyon farkı, yılda iki defa 400 YTL giyim yardımı, net ücretin yüzde 20’si yemek yardımı, net ücretinin yüzde 10’u yakacak yardımı, izin harçlığı vb. sosyal haklar sağlanacak, yardımlar yapılacak. Toplu iş sözleşmesi 01 Ocak 2007-31 Aralık 2008 tarihleri arasında geçerli olacak.


Bağ Yağları işçilerine saldırı

İzmir-Kahramanlar’da kurulu bulunan Bağ Yağları işçileri bir süredir Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenme faaliyeti yürütüyor. Ancak Bağ Yağları patronu örgütlenme çalışmalarını çeşitli yöntemlerle engellemeye çalışıyor.

Bağ Yağları işçileri 14 Mart günü topluca Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldular. 15 Mart günü patron, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle 7 işçiyi işten attı. Arkadaşlarına sahip çıkan Bağ Yağları işçileri bu tutumu fabrika önünde gerçekleştirdikleri eylemle protesto ettiler. Patronun adamları bu sefer de arkadaşlarına sahip çıkan işçilerin üzerine yürüyerek, baskı ve tehditle işçileri sindirmeye çalıştılar.

Bu gelişmeler üzerine sendika tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:“İşveren yetkilileri bilmelidir ki; bu tür baskı ve tehditler ne üyelerimizi ne de sendikamızı anayasal mücadelesinden geri bıraktırabilir. Yasalar çerçevesinde gerekli suç duyuruları yapılmış bulunmakla birlikte, meşruiyet çizgileri içinde sendikalaşma çalışmalarımız da bütün gücü ve kararlılığıyla devam etmektedir ve edecektir...”


SES: “Göreve devam edeceğiz!” 

SES Genel Başkanı Köksal Aydın 14 Mart’ta gerçekleşen iş bırakma eyleminin ardından 15 Mart günü yaptığı basın toplantısında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın eylemi karalayan söylemlerine yanıt verdi. Sağlık emekçileri olarak “sağlıkta dönüşüm” programına sessiz kalmayacaklarını ifade ederek şunları söyledi: “Sayın Bakan GöREVDEYİZ eylemine Türkiye genelinde itibar olmadığını, hekim ve sağlık çalışanlarının %99’unun eyleme katılmadığını söylemektedir. Gerçekler böyle değil. Türkiye genelinden aldığımız veriler Bakanı yalanlıyor. Görev etkinliği başarıyla tamamlanmıştır.”

“İMF, DB politikalarını hayata geçirmek için kendi çalışanına, kendi halkına bu denli tahammülsüz bir Bakanla sağlık alanının sorunlarını çözebilmek mümkün değildir” diyen Aydın, Sağlık Bakanı’nı bir an önce istafa etmeye çağırdı.


THY AO’da TİS süreci başladı

THY AO’da 21. dönem TİS görüşmelerinin ilk oturumu 16 Mart günü Genel Müdürlük’te yapıldı. THY AO’da örgütlü bulunan Hava-İş Sendikası ile işveren adına yetkililerin katıldığı toplantıda taraflar görüşlerini ifade ettiler. İlk toplantıda sendikanın teklif ettiği 1. ve 2. maddeler sembolik olarak kabul edildi. Hava-İş yetkililerinin üzerinde değişiklik yapılmayan maddelerin tümünün kabul edilerek geçirilmesi, iş tazminatları kademelerindeki intibak farklılıkları ve pilot sinyoritesi ile ilgili komisyonların göreve başlaması yönündeki teklifleri ise işveren yetkilileri tarafından bir sonraki toplantıya bırakıldı. THY AO 21. dönem TİS görüşmelerinin 2. oturumu 22 Mart günü yapılacak. Görüşmeler sendika üyelerinin tümüne açık olarak gerçekleştiriliyor.