23 Mart 2007 Sayı: 2007/11(11)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalist işgalin dördüncü yılında Irak…
  Newroz’un gösterdikleri
Newroz Türkiye’nin dört bir yanında coşkuyla kutlandı
Emperyalist saldırganlık ülkenin dört bir yanında protesto edildi...
“Beyazıt ve Halepçe katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!”
 Eğitim-Sen alanlara çıkmaya hazırlanıyor!
  Tarımda yoksulluk, kentte yoksulluk -
Yüksel Akkaya
  Parti programımızda ulusal sorun / 2
II. Bölüm
  ABD taşeronlarının Filistin sorununa “çözüm” arayışı
  ABD ve İsrail’in İran ve Suriye’ye yönelik tehditleri - Abu Şehmuz Demir
  Kapkaç, hırsızlık, çetecilik, fuhuş, uyuşturucu, yolsuzluk ve çürüme...
  “Dünyanın Bütün Dillerini Konuşuyoruz!”
çağrısı İstanbul’un dört bir yanına yayılıyor!
  Sermayenin kölesi, diplomalı işsiz olmamak için birleşik devrimci mücadeleye!
  Devrimci Yurtsever Gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları / III
  Bültenlerden...
  Pusulanız neyi işaret ediyor?
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Baskı, terör ve tehditler bir kez daha sonuçsuz kaldı...

Ülke çapında coşkulu ve kitlesel Newroz kutlamaları!..

Devletin aylar öncesinden başlayan baskı ve engellemelerine rağmen, Newroz bu yıl da ülke çapında kitlesel ve coşkulu kutlamalara sahne oldu. Kutlamaların merkezi ise, yine yüzbinlerin katılımıyla Diyarbakır’dı. DTP İl Başkanı’nın tutuklanması başta olmak üzere saldırıların kitleleri Newroz ateşi etrafında toplanmaktan caydıramadığı, böylece bir kez daha görüldü.

Tutuklu il başkanı Hilmi Aydoğdu’nun mesajı, Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Leyla Zana’nın konuşmaları, Diyarbakır mitingine damgasını vurdu. Mitingin genel havası, Yaşar Kemal’in bir konuşmasından alınarak ana slogan yapılıp pankartlara yansıtılan “Ya gerçek demokrasi ya hiç!” sözüne uygun olmakla birlikte, devletin mitingdeki konuşmalara vereceği yanıtlar, Türkiye’de ‘gerçek demokrasi’ umutlarının akıbeti hakkındaki soruları da karşılayacaktır. Daha ilk akşamdan, mitingleri takibeden haber saatlerinde, düzen medyası, başta Leyla Zana ve Osman Baydemir olmak üzere, pek çok konuşmacıyı hedef göstermeye başlanmıştı bile.

Gerçi düzenin yasak ve baskıyla görevli güçlerine, ayrıca hedef gösterme ihtiyacı da bulunmuyor. Çünkü onların bir bölüğü, silahlı terör güçleri, gün boyu miting alanları civarında pusuya yatmış, Diyarbakır’da yüzbinlerin, diğer pek çok ilde de onbinlerin katılımıyla yapılan mitinglere yanaşamamanın hırsıyla mitingin sona ermesi ve dağılan kitlenin arasından hedef seçtiklerine saldırarak ceza kesmek için bekliyordu. Nitekim, hemen tüm illerde, miting dağılımlarında polis saldırısı ve gözaltılar yaşandı. Özellikle Mersin’den televizyon ekranlarına yansıyan görüntülerde yine kadınlara, çocuklara yöneltilen azgın polis terörü önplandaydı.

Bir partinin veya belediyenin yöneticisini, kullandığı ‘sayın’ sıfatı nedeniyle tutuklayıp yargılamak, cezalara boğmak kolay görünebilir, ancak kitlelerin bu cezalandırılanları sahiplendiği, takibeden ilk kitlesel gösterilerde, Newroz alanlarında onbinlerin haykırdığı ‘sayın Öcalan’ sloganlarını bastırmak, söyleyenleri tutuklamak, cezalandırmak zor tarafından bile imkansızdır. ‘Sayın’ soruşturmalarına konuşmalarda gösterilen tepkiler ise, Kürtler’in bireyler olarak da bu tür baskı ve yıldırma hareketlerine boyun eğme niyetinde olmadığını göstermektedir.

Sömürgeci sermaye devletinin Newroz konusunda büyük hassasiyet gösterdiği illerden biri de İstanbul’du. Günler, haftalar öncesinden DTP üzerinden yoğunlaştırılan baskılar bir yana, miting sabahı semtlerden miting alanına kitleleri taşımak üzere tutulan otobüsler engellenmeye çalışıldı. Şoförler tehdit edildi. Bir kısmı da engellendi. Buna rağmen düzen medyasının 50-60 bin, Kürt haber sitelerinin 100 bin olarak bildirdiği bir kitle Kazlıçeşme alanında buluştu. Daha miting başlamadan, arama noktalarında polis sataşmasıyla başlayan gerginlik, miting bitiminde yine polis saldırısı ve gözaltılarla tırmandırıldı. İstanbul’da gözaltı sayısının en son 100’e yaklaştığı bildiriliyordu, bu satırlar kaleme alınırken.

Diyarbakır, Mersin ve İstanbul dışında, Van, Batman, Şırnak, Mardin, Adıyaman, Siirt, Ağrı, Hakkari, Iğdır, Urfa, Dersim, Bingöl, Antep, Muş, Ardahan, Varto, Şemdinli, Elbistan, Adana, İzmir, Manisa, Muğla, Bandırma, Edremit, Konya, Çanakkale, Osmaniye, İskenderun dahil, pek çok il merkezi ve ilçesinde Newroz kutlamaları gerçekleştirildi. Devrimci örgütlerin ve çeşitli çevrelerin katılımı olmakla birlikte, gösterilere damgasını vuran Kürt halkının siyasal örgütlerce öne çıkarılan güncel talepleriydi. ‘Öcalan’ın sağlığı, demokrasi, barış, kardeşlik, eşitlik temelinde birlik’ ritüellerinin hakim olduğu bu talepler, hemen tüm illerdeki gösterilerin ortak rengini ortaya koyuyordu.

 


Newroz Türkiye’nin dört bir yanında coşkuyla kutlandı

İstanbul: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

Demirci Kawa’nın zalim Dehaq’a karşı isyanının adı olan Newroz, bugün de zalimlere karşı halkların direniş, mücadele ve isyan günü olarak kutlandı. İstanbul’da Newroz’u kutlamak için biraraya gelen onbinlerce kişi sabah saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Meydanı’nda toplanmaya başladı. Bu seneki mitingi DTP, EMEP, SDP, ESP, EHP ve İHD düzenledi.

Alanda “Newroz piroz be, ırkçılığa, milliyetçiliğe, savaşa, faşizme karşı yaşasın halkların kardeşliği!” pankartının bulunduğu kürsüden barış ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşuna çağrı yapıldı.

Saygı duruşundan ardından Demokratik Toplum Partisi (DTP) İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş bir konuşma yaptı. Daha sonra, Jehat Kürtçe şarkılar söyledi. Barış Anneleri adına bir konuşma yapıldı. Ardından DTP Genel Başkan yardımcısı Sırrı Sakık bir konuşma yapıtı.

Sakık yaptığı konuşmada “Sınır ötesi operasyonlardan vazgeçin, diyaloğa geçin. Yıllardır PKK’ye karşı operasyon yapıyorsunuz sonuç ne oldu? PKK Türkiye’nin içindedir, dışından gelen bir tehdit değil. PKK bir realitedir. Bu yüzleşmeden korkmamak gerekiyor” dedi. Sakık Cumhurbaşkanı seçimlerine değinerek, Cumhurbaşkanı’nın halklara karşı kindar değil demokrat olması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Türkiye’de yaşayan tüm halkların Cumhurbaşkanı olmalıdır dedi. Bizleri birilerinin arka bahçesi sananların kimlerin arka bahçesi olarak kullanıldıklarını çok iyi bildiklerini dile getirdi. CHP’nin bugün militarizmin, askerlerin partisi olduğunu vurguladı. “AKP irticanın, MHP ve DYP ise çete ve suç örgütlerinin partisidir”, “Bizler ise arka bahçe değil, bir halkın partisiyiz, demokratik bir partiyiz” dedi.

Sakık, “Bizi bugünlere taşıyanlara, Newroz yasaklarına karşı bedenini ateşe veren kardeşlerimize, Diyarbakır zindanında 1992’de yaşamını yitiren 102 insanımıza diyoruz ki, onlar rahat uyusunlar” sözleriyle şehitleri selamladı. Konuşmasını bitirirken herkesin Newroz bayramını “Biji Newroz, biji aşiti!” sözleriyle kutladı.

Ozan Ferhat’ın şarkılarının ardından Asrın Hukuk Bürosu’nun gönderdiği mesaj okundu.

Grup Munzur ve Rewşen’in söylediği şarkılardan sonra eylem sona erdi.

Sarı, kırmızı, yeşil kıyafetleriyle alandaki yerlerini alan Kürt kadınları eyleme ayrı bir renk kattılar. Halkların kardeşliği şiarını haykıran onbinler yakılan Newroz ateşinin üzerinden atladılar.

Eyleme BDSP, DGH, Partizan, Mücadele Birliği, HKM, TÖP, Kaldıraç, Çağrı, SODAP, KÖZ, Limter-İş, Halkevleri ve Anarşist Komünistler katılarak destek verdiler.

Komünistler eyleme “Özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!/BDSP” imzalı pankartıyla ve kızıl bayraklarla katıldılar.

Eylemde sık sık “Biji Newroz, biji sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji serok Apo!”, “Yaşasın proletarya entarnasyonalizmi!”, “Kürt ulusuna özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!” sloganları atıldı.

Onbinlerce kişinin katıldığı eylemde alana girişte 15 kişi gözaltına alındı. Eylem bitiminde ise kitleye saldıran kolluk güçleriyle çıkan çatışmada onlarca kişi gözaltına alındı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Gülsuyu’nda Newroz kutlaması

21 Mart akşamı Gülsuyu’ndaki ilerici, devrimci güçler Newroz kutlaması gerçekleştirdiler.

Saat 19.30’da Gülsuyu’nun farklı noktalarından yapılan yürüyüşlerde Kürt halkına özgürlük talebi haykırıldı. ESP, SDP, EMEP, DTP ve Köz, Tepe Son Durak’tan, DHP ve PDD As Kıraathanesi’nden, Partizan ise Kaşgarlı’dan başlayarak, pankart ve flamalarını açarak yürüyüşe geçtiler. Bileşenler Nurettin Sözen Parkı’nda biraraya geldiler.

Komünistler ise “Özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!/BDSP” pankartı ve Gülsuyu BDSP imzalı flamalarıyla Trafo’dan yürüyerek ana cadde üzerinden meydana girdiler. Yürüyüş güzergahı boyunca mahalle halkına ajitasyon konuşmaları ve Newroz kutlamasına katılma çağrısı yapıldı. Nurettin Sözen Parkı’nda biraraya gelen kitle davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Alanda “Biji Newroz!”, “Emperyalizme, şovenizme ve faşizme karşı yaşasın halkların kardeşliği!” ortak pankartı açıldı. Alanda halkların özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşunda bulunuldu. Newroz ateşinin yakıldığı eylemde ortak açıklama metni okundu. Açıklamada, son dönemde Kürt halkına ve partilerine yönelik baskılara rağmen Kürt halkının özgürlük mücadelesinin boğulamadığı dile getirildi. Türkiyeli işçi ve emekçilerin özgürlük mücadelesinin yolunun Kürt halkıyla vereceği birleşik mücadeleden geçtiği vurgulandı. Eylem hep bir ağızdan söylenen devrimci marşlarla devam etti.

Yaklaşık birbuçuk saat boyunca süren eylemin son bölümünde halaylar çekildi.

Eylem boyunca “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji Newroz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz!”, “Biji bıratiya gelan!” sloganları atıldı. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı eyleme Alınteri ve Kurtuluş flamalarıyla katılarak destek verdiler.

Kızıl Bayrak/Kartal


Adana’da coşkulu Newroz

Adana’da Newroz kutlamaları yaklaşık bir hafta önce Kürt nüfusunun yoğun olduğu emekçi semtlerinde başlamıştı. Ağırlığını gençlerin oluşturduğu Kürt halkı günler öncesinden geceleri ateş yakarak, sokaklara çıkarak Newroz gününe kadar kutlamalar gerçekleştirdiler. Kürt halkının Newroz kutlamalarına devlet azgınca saldırdı, Kürt mahallelerinde terör estirerek Newroz’a katılımı düşürmeye çalıştı. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı emekçi mahallelerinde Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan, “Nevruz”un barış ve kardeşlik ateşinin yandığı bir bayram günü olduğunu anlatan afişler bilbordlarda yerini almıştı.

Newroz günü ise binlerce Kürt emekçi Newroz’un kutlanacağı yer olan Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’na akın etti. DTP, ESP, EMEP ve SDP tarafından örgütlenen Newroz’a 20 binden fazla Kürt emekçi katıldı.

Alana giriş sırasında polis sarı, kırmızı, yeşil renkli flama ve bayraklarla Güncel gazetesini toplamaya çalıştı. Tertip komitesinde yer alan Emrah Toplaoğlu gözaltına alındı.

Mitingte Öcalan’ın zehirlenmesi ve barış söylemi öne çıktı. “Unutmayalım ki barış için hala bir şans var!”, “Biz barış dedik siz zehirlediniz!”, “Türkiye’de ve Ortadoğu’da barış, halklara özgürlük!”, “Ya gerçek demokrasi ya hiç!”, “Newroz ruhuyla güneşimizi özgürleştireceğiz!” pankartlarının asılı olduğu alana “Biji serok Apo!”, “Newroz piroz be!” sloganları damgasını vurdu.

İlk sözü DTP Adana İl Başkanı Ali Arslan aldı. Arslan konuşmasında Kürt halkı ve önderliği üzerinde estirilen teröre ve saldırı politikalarına değindi. Saldırılar karşısında barış, özgürlük ve demokrasiye vurgu yaptı. Mitingde ayrıca DTP Genel Merkezi adına Dr. Nazmi Gür, EMEP adına Ercüment Akdeniz, SDP adına Yılmaz Gül ve ESP adına Dinçer Ergün birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından sahneye Xero Abbas, Suzana Barmani ve Koma Raperin çıktı. Miting çekilen halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


Bursa: “Biji Newroz!”

Bursa’da Newroz’un isyan ateşi 21 Mart günü Gökdere Meydanı’nda yapılan mitingle yakıldı. DTP, EMEP, SDP, ESP, DHP tarafından örgütlenen Newroz mitingine sendikalar temsili düzeyde katıldı. Partizan kendi pankartıyla alandaki yerini aldı. HÖC ve BDSP “Emperyalizme, şovenizme, faşizme karşı yaşasın halkların kardeşliği!” ortak pankartıyla eyleme katıldılar. Yenişehir ve İnegöl ilçelerinden gelen DTP’lilerin otobüslerinin durdurulması nedeniyle kutlama bir saat gecikmeli olarak saat 11:30’da başladı.

DTP ve Tertip Komitesi adına yapılan konuşmalarda son günlerde DTP’ye yöneltilen saldırılar protesto edildi, barış talebi dile getirildi. Sennur Sezer, Adnan Özyalçıner ve Barış Anaları İnisiyatifi adına bir Kürt kadınının yaptığı konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Kürtçe ezgiler eşliğinde Newroz ateşi önünde çekilen halayların ardından kutlamalar sona erdi.

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitingde “Sayın Öcalan!”, “Biji serok Apo!” sloganlarının yanı sıra “Susma haykır halklar kardeştir!”, “Biji bıratiya gelan!”, “Biji Newroz!” gibi sloganlar atıldı.

Miting alanına “Ya demokrasi ya hiç!” DTP Bursa İl Örgütü imzalı pankart ile “Operasyonlar durdurulsun!”, “Kürt sorununda adil, onurlu, demokratik barış!”, “Emperyalizme, şovenizme, faşizme, inkar ve imhaya karşı yaşasın halkların kardeşliği!” Tertip Komitesi imzalı pankartlar asıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa


İskenderun’da Newroz

İskenderun’da Newroz 21 Mart’ta Yıldırımtepe’de saat 11:30’da devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. İskenderun DTP Başkanı’nın konuşması ile devam etti. Konuşmada son dönemde Kürt halkına yönelik baskılara değinildi. Tutuklanan DTP temsilcilerinin serbest bırakılması talep edildi. Barış ve kardeşlik çağrısı yapıldı. Ardından EMEP temsilcisi konuştu. Eyleme katılan devrimci grupların gönderdiği mesajların okunmasıyla program devam etti. Müzik gruplarının sahne almasıyla kitle halay çekti. Konuşmalarda ve sloganlarda barış ve halkların kardeşliği vurgusu öne çıktı.

Kızıl Bayrak/Antakya


ÇÜ’de Newroz kutlaması

Bu yıl Çukurova Üniversitesi’nde Newroz 20 Mart günü YÖGEH’in gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından yakılan Newroz ateşi etrafında çekilen halaylara kutlandı.

Saat 11.30’da R1 derslikleri önünde toplanarak “Newroz ateşiyle direnişe, özgürlüğe!” pankartı açan 80 kişlik kitle sloganlarla Fen-Edebiyat Fakültesi önüne, oradan da yemekhaneye yürüdü. Yemekhane önünde okunan açıklamanın ardından tekrar kortejler oluşturularak R1 önüne gelindi ve araba lastiklerinden Newroz ateşi yakıldı. Yaklaşık 300 kişi Newroz ateşi etrafında halay çekti.

Kutlama sırasında çevik kuvvet ve sivil polis yığınak yaptı. Kutlama öncesi kolluk güçleri ateş yakılmaması konusunda “uyarı”da bulundular. Bir gün önce yapılan YÖGEH afişleri polis ve güvenlik görevlilerinin “takibi”ne uğradı, afişlerden parmak izi alındı. Saldırılara rağmen coşkulu bir Newroz örgütlenmiş oldu.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği


Cebeci’de Newroz ateşi

21 Mart günü öğlen saatlerinde Cebeci Kampüsü’nde buluşan 200’ü aşkın öğrenci sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdiler. Daha sonra kampüs içinde Newroz ateşi yakıldı, saygı duruşunda bulunuldu. Okunan basın metinde son dönemde DTP’ye yönelik baskılara, yükseltilen faşist teröre değinildi, halkların kardeşliğine vurgu yapıldı.

Newroz kutlamalarında davul, zurna eşliğinde halaylar çekildi. Yürüyüşte “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Ortadoğu halkları yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Coşkulu geçen eylem 13.30’da sona erdi. Eylemi YÖGEH, SGD, SDG, Öğrenci Kolektifleri, Emek Gençliği örgütledi.

Cebeci Ekim Gençliği