23 Mart 2007 Sayı: 2007/11(11)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalist işgalin dördüncü yılında Irak…
  Newroz’un gösterdikleri
Newroz Türkiye’nin dört bir yanında coşkuyla kutlandı
Emperyalist saldırganlık ülkenin dört bir yanında protesto edildi...
“Beyazıt ve Halepçe katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!”
 Eğitim-Sen alanlara çıkmaya hazırlanıyor!
  Tarımda yoksulluk, kentte yoksulluk -
Yüksel Akkaya
  Parti programımızda ulusal sorun / 2
II. Bölüm
  ABD taşeronlarının Filistin sorununa “çözüm” arayışı
  ABD ve İsrail’in İran ve Suriye’ye yönelik tehditleri - Abu Şehmuz Demir
  Kapkaç, hırsızlık, çetecilik, fuhuş, uyuşturucu, yolsuzluk ve çürüme...
  “Dünyanın Bütün Dillerini Konuşuyoruz!”
çağrısı İstanbul’un dört bir yanına yayılıyor!
  Sermayenin kölesi, diplomalı işsiz olmamak için birleşik devrimci mücadeleye!
  Devrimci Yurtsever Gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları / III
  Bültenlerden...
  Pusulanız neyi işaret ediyor?
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Emperyalist işgal dünyanın dört bir yanında protesto edildi

19 Mart günü Irak’ın işgali dünyanın dört bir yanında protesto edildi. Savaş karşıtı onbinlerce kişi işgalin sona erdirilmesi ve tüm emperyalistlerin Ortadoğu’dan çekilmesi şiarını yükselttiler.

Amerika’da New York’tan San Fransisco’ya kadar büyük yürüyüş ve mitingler gerçekleşti. 19 Mart’tan itibaren birçok şehirde uyarı nöbetleri ile eylemler devam edecek. Eylemler kısa bir süre önce Pentagon’un Irak’taki asker sayısını 30 bine çıkardığını açıklamasına verilmiş bir yanıt niteliğinde.

Irak işgalinin 4. yılına denk gelen bu gösteriler aynı zamanda Vietnam savaşına karşı Pentagon’da 17 Mart 1967’de düzenlenen ve Vietnam’daki savaşın sona erdirilmesi için sokakları dolduran, kendilerine saldıran askerlerle çatışan 70 bin kişinin katıldığı ve Amerikan halkında bir bilinç değişimine yolaçan dev yürüyüşün 40. yıldönümüne de rastlıyor.

Washington’da savaş karşıtı gösteriler 16 Mart günü başladı. 5 bin kişinin biraraya geldiği gösteride Irak savaşı ve Bush protesto edildi. Protestocular Amerika’nın Irak’tan derhal çekilmesi çağrısını yükselttiler.

19 Mart günü yine Washington’da “Dünya artık daha fazla bekleyemez! Bush rejimini devir!” sloganı altında yapılan çağrıya uyan 50 bin kişi, Vietnam Savaşı Anıtı önünde toplanarak Pentagon’a doğru yürüyüşe geçti. “Savaşı ve ırkçılığı durdurmak için şimdi harekete geç!/Answer”in çağrı yaptığı yürüyüşe barış örgütleri, sendikalar ve savaş gazileri örgütleri de katıldı. “Amerika Irak’tan defol-derhal!”, “Amerika İran’dan ellerini çek!” gibi pankartlar ve dövizler taşınan yürüyüş Vietnam Savaşı’na karşı yürüyüşün güzergahında gerçekleşti.

Savaşa Karşı Gaziler Örgütü, Pentagon önüne Amerikan bayrağına sarılı bir tabut ve Irak’ta yaşamını yitiren savaş karşıtı bir Amerikan askerinin çizmelerinin ve resminin bulunduğu bir tabut koydular. Burada aralarında oğlunu Irak savaşında yitiren ve tüm dünyada savaşa karşı direnen anaların sembolühaline gelen Cindy Sheehan bir konuşma yaptı. Sheehan, “Bush savaş suçu işlemiştir, savaş suçluları mahkemesinde yargılanmalıdır!” dedi.

***

Irak savaşı İspanya’nın birçok kentinde yapılan savaş karşıtı eylemlerle protesto edildi. Sadece Madrit’te yürüyüş komitesinin açıklamasına göre 400 bin kişi alanları doldurdu. Yürüyüşcüler Bush, Tony Blair ve eski İspanya Başbakanı Aznar’ı insanlık suçu işleyenler olarak ilan eden pankart ve dövizler taşıdılar.

Roma’daki savaş karşıtı eyleme 30 bin kişi katıldı.

Atina’da da 6 bin kişi alanlarda savaşı protesto etti.

Ayrıca Kopenhag, Prag, Selanik, Lefkoşa, Soul, Sandiago de Şili, ve Avustralya’nın Montreal ve diğer kentlerinde de protesto gösteri ve mitingleri gerçekleşti. 

Londra’da 20 Mart günü “Savaş koalisyonunu durdur !” şiarı altında halk toplantısına çağrı yapıldı.



 

İstanbul Dolmabahçe’de binlerce kişi haykırdı...

“Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”

Irak işgalinin 4. yılında biraraya gelen Emperyalizme Karşı Yurtsever Cephe, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Halkevleri, Emekçi Hareket Partisi, Odak, Kaldıraç, Demokratik Haklar Platformu, Devrimci Hareket, Halk Kültür Merkezi, Çağdaş Hukukçular Derneği, Proleter Devrimci Duruş, Divriği Kültür Derneği, Tunceliler Dernekleri Fedarasyonu, Alınteri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 17 Mart günü saat 15.00’te Taksim’den Dolmabahçe’ye bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte işgalci ABD emperyalizmi lanetlendi, başta Irak ve Ortadoğu halkları olmak üzere direnen tüm halklarla dayanışma çağrısı yapıldı.

Taksim AKM önünde saat 15.00’te toplanmaya başlayan kitle, en önde “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak! Yaşasın halkların kardeşliği” ortak pankartı taşıdı. Eylemde sırasıyla “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak!/Divriği Kültür Derneği”, “Emperyalist saldırganlığa karşı halkların haklı mücadelesini yükseltelim!/DHP”, “Medeniyetler beşiği Ortadoğu modern barbarlara mezar olacak!/Kaldıraç”, “İşgale karşı direnen Irak halkı kazanacak!/HÖC”, TUDEF, ÇHD, “Iraklılar korkmadı biz de korkmuyoruz, Amerikan emperyalizmine meydan okuyoruz!/Yurtsever Cephe, “Yaşasın halkların mücadele kardeşliği!/Alınteri”, “Emperyalizmi ve şovenizmi direnen halklar yenecek!/EHP”, “Yaşasın Ortadoğu direniş çemberi!/HKM, “İşgale, zulme, yağmaya karşı halkların direnişi!/Odak, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!/Halkevleri”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!/BDSP”, “Kahrolsun ezen ulus şovenizmi!/Köz”, Özgürlük Dergisi ve “Kerkük’e girme kardeş kanı dökme!/Öğrenci Muhalefeti” pankartları açıldı. Pankartlar, dövizler ve flamalarıyla harekete geçen yaklaşık 3500 kişilik kitle sloganlarla Dolmabahçe’ye kadar yürüdü.

Dolmabahçe’ye gelindiğinde kitle adına ortak basın metni okundu. Yapılan açıklamada; “ABD’nin Irak’a dönük başlattığı saldırının ve işgalin üzerinden dört yıl geçti. Kendi egemenliklerinin ve sistemlerinin devamı için saldırı, işgal gibi her türlü insanlık dışı yönteme başvuran çekinmeyen ABD emperyalizmi ve işbirlikçileri, bundan 4 yıl önce ‘Irak’ta kitle imha silahları üretiliyor’ yalanını dünyanın gözünün içine baka baka söylediler. Tıpkı Vietnam’da, Kore’de yaptıkları gibi, Irak’a saldırmanın bahanesi olarak ‘kitle imha silahları’ yalanını kullandılar. Diğer bir yalan da Irak’a demokrasi ve özgürlü götürecekleriydi...” denildi.

Basın metninin okunmasının ardından devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Şehir Işıkları, Hasan Birben, İlkay Akkaya, Metin Coşkun ve Grup Yorum’un söylediği şiir ve şarkılardan sonra eylem sona erdi.

Eylem boyunca sık sık “ Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “ Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Kahrolsun emperyalizm, yaşasın mücadelemiz!”, “ Biji bratiya gelan!”, “ Filistin halkı yalnız değildir!”, “Kahrolsun emperyalizm!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


 

Ankara’da işgal lanetlendi...

“Yaşasın halkların kardeşliği!”

17 Mart günü, Irak işgalinin 4 .yılında devrimci gruplar, siyasi partiler, DKÖ ve sendikalar ABD emperyalizmini ve işbirlikçilerini lanetleyen bir protesto eylemi gerçekleştirdiler. Eylem Kolej Kavşağı’nda saat 13.00’te başladı. Her zamanki gibi polis eylemi terörize etmek için yürüyüşün başlayacağı kavşağı ablukaya aldı. Fakat kitlenin kararlı duruşu ile barikat aşıldı. Ziya Gökalp Caddesi trafiğe kapatılarak yürüyüşe geçildi. Yürüyüş kolunun en önünde ortak pankart taşındı. Hemen arkasında KESK Ankara Şubeler Platformu, Halkevleri, Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Ankara Platformu ortak pankartı yer aldı. Komünistler, “Emperyalizm savaş demektir! Barış sosyalizmle gelecek!/BDSP” imzalı pankartla Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Ankara Platformu’nun arkasındaki yerlerini aldılar. Platform bileşenlerinin ardında ise öğrenci pankartları yer aldı. Okul pankartları arasında Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği ve Hacettepe Öğrenci Derneği ortak pankart açtılar. Ayrıca ODTÜ öğrencileri de ayrı pankart açarak eylemde yerlerini aldılar. Öğrenci pankartların arkasında ise SDP, EMEP, DTP, TKP gibi siyasi partiler yer aldılar.

Yürüyüş boyunca “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun emperyalizm!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş devrimde, barış sosyalizmde!”, “Emperyalistler işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!” sloganları coşkuyla atıldı. Kitle kortejler halinde Sakarya Meydanı’na geldiğinde katılımcı tüm kurumlar kürsüden selamlandı. Kortejler alana yerleştikten sonra program başladı.

İlk olarak şair Mehmet Özer günün anlamına uygun bir şiir okudu. Ardından hazırlanan ortak basın açıklamasını okumak için KESK Ankara Şubeler Platformu dönem sözcüsü kürsüye çağrıldı.

Basın metninin okunmasının ardından sahneye İdilcan Kültür Merkezi Müzik Topluluğu çıktı. İdilcan Müzik Topluluğu söylediği marşlarla kitleyi coşturdu. Marşlardan sonra eylem bitirildi. Eyleme yaklaşık bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara



İzmir’de işgal karşıtı eylemler

Irak işgalinin 4. yılı nedeniyle İzmir’de bir dizi eylem yapıldı. 20 Mart günü ilk olarak İzmir Cezaevi İnisiyatifi üyeleri tarafından saat 13.00’te Konak eski Sümerbank önünde bir eylem gerçekleştirildi. “İşgale, katliamlara, tecavüzlere idamlara inat, umut emperyalist saldırganlığın en karanlık yerinde büyüyor” pankartının açıldığı eylemde “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Filistin’de intifada, Irak’ta direniş kazanacak!” sloganları atıldı. Amerikan emperyalizminin Irak halkına uyguladığı vahşetin dile getirildiği eylemde, emperyalizm işbirlikçi Irak yönetimi tarafından idam edilmek istenen üç kadın direnişçi selamlanarak, dayanışma ve mücadele çağrısı yapıldı.

Emperyalist işgal vesilesiyle bir diğer eylem Emperyalizm ve Siyonizm Karşıtı Birlik (EHP, HÖC, Kaldıraç, Ege 78’liler), Alınteri, BDSP, Devrimci Hareket, ESP ve Partizan tarafından yapıldı. Önce saat 12:30’da Konak Kemeraltı girişinde işgal görüntülerinden oluşan resim sergisi açıldı ve yoldan geçenlerden açılan deftere işgalle ilgili duygu ve düşüncelerini yazmaları istendi. Saat 18.00’e kadar devam eden etkinlik boyunca bin adet bildiri dağıtılarak hem ABD emperyalizmi teşhir edildi hem de akşamki eyleme çağrı yapıldı.

Akşam saat 18.00’de yapılan eylemde “İşgale karşı direnen Irak halkı kazanacak! Yaşasın halkların kardeşliği!” ve “Emperyalizm ve siyonizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” pankartı açıldı. Katliam fotoğrafları taşındı.

Eylemde, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bratiya gelen!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir


 

Emperyalist saldırganlık ülkenin dört bir yanında protesto edildi...

“Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”

ABD Büyükelçiliği önünde eylem

Ankara’da işgalin 4. yılında “savaşa ve işgale dur” demek için 16 Mart’ta ABD Büyükelçiliği önünde açıklama yapan demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar Bush’u protesto etti.

Saat 12:30’da Yüksel Caddesi’nde toplanan kitle buradan ABD Büyükelçiliği’ne yürüdü ve basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını KESK Genel Başkanı Dr. İsmail Hakkı Tombul okudu. Açıklamada şunlar söylendi:

“Bush’un yalanlarla gerekçelendirdiği savaş ve işgal, dört yıl boyunca yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Amerika’nın vaadettiği ‘özgürlük ve demokrasinin’ yerine bugün Irak’ta kanlı bir iç savaş yaşanmakta. Sokaklarda her gün bombalar patlamakta, yeni kıyımlar yaşanmakta...

1 Mart 2003’te verdiğimiz mücadeleyle dünyanın tüm halklarının sevgisini kazanan biz Türkiyeli savaş karşıtları, bundan sonra da barış yanlısı sesimizi haykırmaya devam edeceğiz. Amerikan emperyalizminin dün Irak’ta yaptıklarını, yarın İran’da ya da dünyanın herhangi bir bölgesinde yapmasına izin vermeyeceğiz...”

Kızıl Bayrak/Ankara


Kadıköy’de işgal karşıtı miting

ABD’nin Irak işgalini protesto eden Küresel BAK 17 Mart’ta saat 13.00’te Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden başlayan yürüyüş sonrası Kadıköy İskele Meydanı’nda bir miting gerçekleştirdi.

Yürüyüşe TMMOB, DİSK, KESK, TTB, Türkiye Diş Hekimleri Birliği, Türkiye Eczacılar Birliği, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, ÖDP, TÜM-İGD ve SEH Parti Girişimi pankartlarıyla katılarak yer aldılar. Kortejlerin alana girmesiyle miting programı başladı.

Küresel BAK aktivisti Mehmet Ali Alabora’nın sunduğu programda sözü ilk olarak İsrail yönetiminin tutukladığı Filistinli Milletvekili Ahmet Saadet’in eşi Abla Saadet aldı.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı İ. Hakkı Tombul ve Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ABD emperyalizmine ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadale çağrısı yaptılar ve Irak’ta 4 yıldır süren direnişi selamladılar. Konuşmalar sık sık atılan anti-emperyalist sloganlarla kesildi.

Birçok sendika ve odanın genel başkanının katıldığı mitingin son bölümünde söylediği şarkılarla Bulutsuzluk Özlemi yer aldı.

Yaklaşık 2500 kişinin katıldığı miting sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Kartal


Eskişehir: “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”

17 Mart günü Eskişehir’de Irak işgali gerçekleştirilen bir eylemle lanetlendi. Hamam Yolu Yediler Parkı’nda toplanan kitle sloganlarla Adalar Migros önüne yürüdü. Burada okunan basın açıklamasında ABD’nin Irak işgali lanetlendi.

DİSK, İHD, EMEP, SDP, EHP, ESP, BDSP, DPG, SGD, DGH, Halkevleri, Mücadele Birliği Platformu’nun birlikte örgütlediği eylemde “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Ortadoğu halkları yalnız değildir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları sıklıkla atıldı. Eyleme 130 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Eskişehir


Yurtsever Cephe’den işgal protestosu

Emperyalizme Karşı Yurtsever Cephe 17 Mart günü Heykel’de yaptığı basın açıklamasıyla Irak işgalini protesto etti. Okunan basın açıklamasında “Onursuzluktan, bağımlılıktan, yoksulluktan, NATO’dan, kontrgerilladan, IMF’den, yabancı üslerden, dış borçlardan, tehdit ve şantaj politikalarından kurtulmak için kolları sıvıyoruz” denildi. “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Yaşasın Yurtsever Cephe” sloganlarının atıldığı eyleme 30 kişi katıldı. Açıklamanın ardından imza masası açıldı, bildiri dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa


ESP’den işgal protestosu

 ESP tarafından 18 Mart’ta Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde çözümün “Demokratik Ortadoğu Federasyonu” olduğu vurgulandı. “Yankee go home!” pankartının açıldığı eyleme ESP’liler flamalarıyla katıldılar. Eylem boyunca  “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Kartal


Kartal’da işgal karşıtı eylem

Kartal’da biraraya gelen ilerici, devrimci güçler 20 Mart günü emperyalist işgali lanetlediler, halkların direnişini selamladılar. “Emperyalistler Ortadoğu’dan elinizi çekin! Yaşasın halkların kardeşliği!” yazılı ortak pankartın açıldığı eylemi BDSP, İLPS, Partizan, HKM, EKD ve ESP örgütledi.

Bileşenlerin kendi bayrak ve flamalarıyla katıldığı eylemde dünya çapında emperyalist işgallere karşı eylemlerin gerçekleştirildiği ve Irak’ta, Afganistan’da, Filistin’de mazlum halkların emperyalist saldırganlığa karşı direndiği vurgulandı. Türkiye topraklarında da bu açık işgale karşı ilerici, devrimci güçlerin biraraya gelerek ABD emperyalizmi ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadele ettiği belirtildi. Ardından basın açıklamasına geçildi.

Açıklamada; “Bizler bugün burada, Irak işgalinin 4. yılında biraraya gelen kurumlar olarak, bir kez daha başta ABD emperyalizmi olmak üzere tüm işgal güçlerine ve onların yerli uşak ve işbirlikçilerine karşı öfkemizi haykırıp direnen Irak halkının ve tüm direnen halkların yanında olduğumuzu ilan ediyoruz.” denildi. Newroz’un yaklaşmasıyla beraber Kürt halkına yönelik gözaltı ve tutuklama terörü kınandı.

Eylemde “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kürt halkı yalnız değildir!”, “Newroz Piroz be!” sloganları atıldı. Genel-İş 3 No’lu Bölge, Kurtuluş Sosyalist Dergi, Eğitim-Sen ve EMEP’in destek verdiği eyleme 40’a yakın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Kartal

 

İstanbul: Irak işgali protesto edildi

20 Mart günü Irak’ın işgalinin 4. yıldönümünde çeşitli sendika ve meslek odaları “Irak’ta savaşa ve işgale dur de!” şiarlı bir yürüyüş gerçekleştirdi. DİSK, KESK, TTB, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Müşavirler Odası, İstanbul Barosu ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası tarafından organize edilen yürüyüşe yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Taksim Gezi Parkı’nda toplanan eylemciler Irak’a ilk bombanın düştüğü saat olan 20.00’de düdük ve ıslıklarla ABD’yi protesto ettiler. Protestonun ardından Dolmabahçe’ye Fındıklı Parkı istikametinden yürümek isteyen kitleye polis izin vermedi. Gezi Parkı’nın arkasından yürüyüşe izin verilmesi üzerine kitle sloganlarla Dolmabahçe’nin yukarısında bulunan İnönü Stadyumu’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sıklıkla “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Hepimiz Iraklı hepimiz Filistinli’yiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Susma haykır savaşa dur de!” sloganları atıldı. Kitle İnönü Stadyumu önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Burada yapılan ortak açıklamayı KESK Genel Başkanı Hakkı Tombul okudu. Tombul, “Tarihin en utanç verici olaylarından biri tam dört yıldır, milyarlarca insanın gözü önünde yaşanmaya devam ediyor” derken, 4 yıl boyunca Irak’ta bombalanmayan yıkılmayanın sadece petrol kuyuları olduğunu ve daha fazla petrol için savaş bezirgânlarının yüzbinlerce insanın kanını döktüğünü vurguladı.

Açıklamayı “Biz bu savaşı durduracağız. Mutlaka durduracağız!” sözleri ile bitiren Tombul, bu yürüyüşü düzenleyen kurumların Irak’ın işgaline ortak olan ülkelerin Irak’ın savaş zararlarını tanzim etmesini, Bush ve Blair’in savaş suçlusu olarak yargılanmasını ve ABD ve işbirlikçilerinin Ortadoğu’dan derhal çekilmesini talep ettiklerini belirtti. Eylem açıklamanın ardından bitirildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Adana’da işgal karşıtı eylem

Irak işgalinin 4. yıldönümünde, 20 Mart günü saat 20.00’de, 5 Ocak Meydanı’ndan başlayan ve İnönü Parkı’nda sona eren meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi.

5 Ocak Meydanı’nda “Irak’ta savaşa son! ABD Ortadoğu’dan defol!” pankartının açılmasıyla başlayan meşaleli yürüyüşte kitle Çakmak Caddesi’ni araç trafiğine kapattı ve yol boyunca “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Hepimiz Arap’ız, hepimiz Iraklı’yız” sloganları attı.

Kitle İnönü Parkı’na vardığında yapılan açıklamada şunlar söylendi: “Irak’a özgürlük ve demokrasi götüreceğini söyleyen işgalci güçlerin bu ülkeye götürdükleri tek şey kan ve gözyaşı olmuştur. Irak’ta bugün ölenlerin çoğu çocuklar ve kadınlardır. ... İnsanın insana bu denli hoyrat ve acımasız yaklaşımı emperyalizmin ve vahşi kapitalizmin son ürünüdür.”

KESK, DİSK, TMMOB, ATO, İHD, Alevi Birlikleri, ÖDP, SDP, DTP, EMEP, Halkevleri, ESP, ÇHKM, İşçi Mücadelesi ve TÖP tarafından örgütlenen eyleme 200 aşkın kişi katıldı. Eylem basın metninin okunmasının ardından sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


Sivas: “Direnen halklar kazanacak!”

Sivas’ta, 20 Mart günü saat 20.00’de Eğitim-Sen önünden Cıbırlar Parkı’na doğru sessiz bir şekilde yürüyen yaklaşık 200 kişilik kitle, burada meşaleler yakarak basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK’in organize ettiği eyleme; ÖDP, EMEP, Halkevleri, Yurtsever cephe, Anarşistler, YÖGEH, GDF, ESP ve Ekim Gençliği katıldı.

Eylemde sık sık “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Direnen halklar kazanacak!”, Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, Katil ABD şimdi sıra nerede!”, “Susma zaten sıra sen de!”, “Emperyalizm halklara hesap verecek!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasının sonunda bir süre oturma eylemi yapıldı. Bu sırada sloganlar susmadı. Eylemin ardından Eğitim-Sen’e doğru meşelalerle ve sloganlarla yürüyüşe geçen kitlenin önü devletin kolluk güçlerin tarafından kesildi. Slogan atılmaması ve meşalelerin söndürülmesi uyarısına kitle, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla karşılık verildi. Bir süre yaşanan gerginlik, tertip komitesinin uyarıları sonucu meşalelerin söndürülmesiyle son buldu. Sloganların susturulamadığı yürüyüş Eğitim-Sen’in önüne kadar devam etti.

Sivas Ekim Gençliği


Bursa’da işgal karşıtı eylem

Bursa’da, DİSK, KESK, TMMOB,TTB, TDB ve TEB tarafından 20 Mart akşamı saat 20.00’de gerçekleştirilen bir eylemle ABD’nin Irak’ı işgali protesto edildi.

Setbaşı’nda toplanan yaklaşık 300 emekçi buradan Orhangazi Parkı’na kadar “Savaşa dur de! Bir ışık yak bir ses ver!” pankartıyla yürüdüler. Reformist partiler ve derneklerin de katıldığı eyleme devrimci gruplar da katılarak destek verdi.

Eylemde, “Hepimiz Filistinli’yiz, Iraklı’yız!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”’ sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa


Edirne: Irak işgali protesto edildi

20 Mart günü Edirne’de Irak işgalini protesto eden bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Saat 20.00’de Antik Park’ta gerçekleştirilen meşaleli eylemde ABD emperyalizmi lanetlendi, ölen insanlar anısına saygı duruşu yapıldı ve ardından basın açıklaması okundu.

Sık sık “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları gür bir şekilde atıldı. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Ekim Gençliği/Edirne


Kayseri’de işgal karşıtı eylem

20 Mart günü ABD’nin Irak işgali Kayseri’de de protesto edildi. Eylem Eğitim-Sen’in önünde alkışlarla başladı. Eylemde Irak direnişi meşaleler ve sloganlarla selamlandı.

80 kişinin katıldığı eylemde “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Kahrolsun AB-ABD emperyalizmi!”, “Irak’ta direniş kazanacak!”, “Savaşa değil eğitime-sağlığa bütçe!” sloganları atıldı. Eylem alkışlarla bitirildi.

Kayseri/Kızıl Bayrak


Öğrenci Kolektifleri’nden savaş karşıtı eylem

Öğrenci Kolektifleri 20 Mart günü emperyalist savaşın 4. yıldönümü sebebiyle Ege Üniversitesi’nde bir eylem gerçekleştirdi.Bir grup öğrenci savaş alanı olarak belirledikleri mediko binası önünde ölen Iraklılar’ı temsilen yere uzandılar. Trampetler eşliğinde atılan “savaşa değil, eğitime bütçe!”, “Tayip ananı da savaşa götür!”, “Kolektifler Ortadoğu’da savaş istemiyor!” sloganlarının ardından eylem “isyan!” vurgusuyla sona erdi.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği