1 Aralık 2006 Sayı: 2006/47 (47)
  Kızıl Bayrak'tan
   Dinler-medeniyetler arası çatışma değil devrimci sınıf kavgası!
  Emperyalist dünyanın efendileri ile yerli uzantıları İstanbul’da buluştu…
  Cargill Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası’nı değiştirtti...
  TEKEL’de özelleştirme adımları hızlanıyor..
Sömürü ve soyguna karşı çıkmak için örgütlü mücadeleyi yükseltelim!
Süresiz iş bırakma eylemine hazırlanalım!
MHP: Değişen ya da değişmeyen ne?/2 - Yüksel Akkaya
 İsviçre’de “Direnen Halklar Kazanacak” gecesi...
  “Direnen Halklar Kazanacak” gecesinde yapılan konuşma...
  Türkiye, Ortadoğu ve devrimci önderlik sorunları - Haluk Gerger
  BDSP’nin “Direnen Halklar Kazanacak” Gecesine mesajı...
  Komünistler’den “Direnen Halklar Kazanacak” gecesine mesajlar...
  Ekim Devrimi ve Parti etkinliklerinden...
  25 Kasım kapitalizme karşı mücadele günüdür!
  25 Kasım eylemlerinden...
  Volkswagen’de grev ve işgal sürüyor!
  İşgal Irak’ı cehenneme çevirdi!
  Emperyalizmin haçlı ordusu NATO halkların başına bela olmayı sürdürüyor
  Trakya Sanayi işçilerinin grevi 19. gününde!
  Kuklalar devrilirse Mumia Abu-Jamal
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Volkswagen’de grev ve işgal sürüyor!

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Volkswagen işletmelerinde kitlesel işten atmalara karşı bir hafta önce başlatılan grev sertleşerek sürüyor. Sendika yöneticileri haftasonu yaptıkları açıklamada, grevi Aralık ayı ortasına kadar sürdürmekte kararlı olduklarını bildirdiler.

Alman Metal Sendikası IG Metal’in, Almanya’nın batısındaki 6 işletmede haftalık çalışma saatini ücret karşılığı ödenmeksizin 28,8 saatten 33 saate çıkarmasını içeren anlaşmaya imza atmasının ardından, Volkswagen tekeli Golf üretimini Wolfsburg’daki ana işletmeye ve Mosel’e kaydıracağını açıklamıştı. Bu, 5300 kişinin çalıştığı Brüksel’deki işletmede 4 bin işyerinin yok olması anlamına geliyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü personel müdürünün Brüksel’deki işletmede mümkün olduğunca fazla işyerinin korunacağını açıklamasını inandırıcı bulmayan işçiler protesto gösterisi gerçekleştirdiler ve grevi sürdüreceklerini açıkladılar. Park yerlerini ve kapıları tutarak, işyerinden bir çöpün bile dışarı çıkmasını engelliyorlar.

2 Aralık’ta Brüksel’e bir yürüyüş yapılması kararı alınmış bulunuyor. Yürüyüşe birçok Avrupa ülkesinden işçilerin katılımı bekleniyor.

Cuma günü Almanya’nın Salzgitter, Kassel ve Braunschweig kentlerindeki Volkswagen işletmelerinden IG Metal işçileri, grevci işçi kardeşleri ile dayanışmalarını göstermek için Brüksel’deydiler.

Bir başka dayanışma da İspanya’dan geldi. Bask’lı işçiler geçtiğimiz ilkbaharda ücret artışı için greve gitmiş, bir ay süren grev sonucu taleplerini kabul ettirmişlerdi. Navarra’da bulunan Volkswagen işletmelerinde örgütlü Bask Sendikası LAB’ın dayanışma mesajında, işten atılmalara karşı ve insanca çalışma koşullarının yaratılması için tek yolun ortak mücadeleden geçtiği vurgulanıyor.


Portekiz’de 70 bin kişi neoliberal saldırıları protesto etti

Portekiz bu sonbaharda 1980 sonrasının en sıcak günlerini yaşıyor. Kasım ayı başında kamu çalışanlarının iki günlük genel greve gitmelerinin ardından Cumartesi günü de 21 büyük kentte solcu sendika konfederasyonu CGTP-Intersindikcal’ın çağrısına uyan 70 bin kiş, alanlara çıkarak, sermaye hükümetinin neoliberal ekonomi politikalarını protesto etti.

Lizbon’daki protesto gösterisinde konuşan sendika başkanı, hükümetin sosyal politikalarını eleştirdi ve asgari ücretin yükseltilmesi gerektiğini savundu.

Ülke çapında süren yaygın protesto gösterilerinde sloganlarla, taşınan dövizlerle ve pankartlarla, yapılan konuşmalarla herkese yeterli iş imkanı ve insanca çalışma koşulları talepleri vurgulandı.

Eylemleri Komünist Partisi PCP, Solblok BE de destekliyor.

Portekiz hükümeti 2007 bütçesinde %3.5 kısıtlamaya gideceğini açıklamış, bunu ücretlerin ve sosyal ödeneklerin aşağıya çekileceği, emeklilik yaşının yükseltileceği, kamu sektörüne yönelik teşviklerin kaldırılacağı açıklamaları izlemişti. Bu saldırılar hayata geçirilirse, Portekiz’de 75 bin işyeri yok edilecek. Bu, bu ülkedeki her on işyerinden birinin yokedileceği anlamına geliyor.

Bugün Portekiz’de Sosyalist Parti iktidarı altında da özelleştirmeler devam ediyor. Bunun sonucunda yoksul ve zengin arasındaki uçurum büyüyor, kitlesel işten atılmalar yaşanıyor, reel ücretler düşüyor. Alanlara çıkan onbinler, tekellerin saldırı politikalarının öyle kolay hayata geçemeyeceğini gösteriyor.


Yerliler Oaxaca direnişini destekleyecek!

Altı aydır devam eden Oaxacalı emekçilerin direnişi bölgedeki yerlileri harekete geçirdi. Yeni örgütlenmeler oluşturan yerliler, direnişe önderlik eden Oaxaca Halk Meclisi APPO’ya da temsilci göndermeye hazırlanıyor.

Oaxaca eyaletindeki Sierra Juarez kentinde 150’den fazla yerli topluluğu yerel yönetime karşı mücadeleyi geliştirme kararı çerçevesinde Zapotecos, Melez ve Chinatecos Halkları Kurulu adında bir örgüt kurdu. Halkla birlikte toplantı yapan örgüt yetkilileri, APPO’ya katılacak 24 temsilci seçtiklerini açıkladılar. Toplantıya katılan yerli halk, diğer Oaxacalı emekçiler gibi vali Ulises Ruiz’in istifasını istedi.

Katılımcılar, eyaletin merkezinde devam eden muhalefet hareketine katkı sağlayacak radikal fakat barışçıl eylemleri destekleyeceklerini ifade ettiler.

Öte yandan bölgedeki dağlarda yaşayan emekçiler de, 25 Kasım’da Federal Polis görevlilerinin etrafındaki halk kuşatmasını arttırarak APPO’yu destekleyeceklerini açıkladılar.

APPO ise sınırdaki güçlerin geri çekilmesi talebiyle yeni önlemleri uygulamaya geçireceklerini duyurdu. Yanı sıra APPO yetkilileri, baskıcı uygulamaları, sözde gerekli reformları ve Meksikalılar için sosyal harcamaların azaltılmasını kabul etmeyeceklerini de ifade ediyorlar.

Oaxacalı emekçilerle yerli halkın mücadelede güçlerini birleştirmesi, gerici rejim üzerindeki basıncı artıracaktır.


Venezüella’da CIA komplosu!

ABD emperyalizmi ile Venezüella’daki düşkün işbirlikçilerinin Hugo Chavez başkanlığındaki yönetimi devirmek amacıyla yıllardır uğraştıkları biliniyor. Sermaye medyasıyla ortak çalışan darbeci-faşist güçlerin teşebbüsleri şimdiye kadar hep fiyaskoyla sonuçlandı. Aralık ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine az bir süre kala yeniden hareketlenen karşı-devrimci cephenin son darbe planı da boşa düşürüldü.

Venezüella’daki işbirlikçi odakların darbe yapacak güçten yoksun kalmaları üzerine, komşu ülke Kolombiya’da gerilla direnişine karşı kirli savaş yürüten, bu savaşta binlerce sivili katledip, onbinlercesini yaralayan paramiliter güçler işe koşuldu. Venezüella İstihbarat Örgütü, CIA denetiminde olduğu bilinen bu katiller çetesinin uygulamaya hazırlandığı bir komployu engellediğini açıkladı.

3 Aralık günü yapılacak seçimleri engellemeyi hedefleyen provokasyonu açığa çıkardıklarını duyuran yetkililer, Venezüellalı emekli Albay Carlos Gonzales’in, Kolombiyalı paralı askerler kullanılarak, seçimler sırasında kaos yaratmaya yönelik darbe planlarının yapıldığı bir toplantının ardından tutuklandığını belirttiler.

Konuyla ilgili açıklamayı yapan parlamento üyesi Dario Vivas, Ulusal Silahlı Kuvvetler’in sadık subaylarının; Gonzales’in yeni bir Chavez karşıtı darbe için kendilerinden destek istediğini ihbar ettiklerini, Kolombiyalılar’ın şehrin birçok bölgesine dağılarak darbe destekçileriyle temasa geçtiklerinin meydana çıkarıldığını söyledi.

Tarihi boyunca sayısız askeri-faşist darbeye imza atan CIA’nın Venezüella’da peş peşe hüsrana uğramasında, milyonlarca emekçinin Chavez yönetimine verdiği desteğin önemli bir payı vardır. Bu deneyim, emekçilerin aktif desteğini alabilen yönetimlerin, emperyalist saldırganlık karşısındaki dayanıklılığının da göstergesidir.