13 Ekim 2006 Sayı: 2006/40 (40)
  Kızıl Bayrak'tan
   Sermaye düzeni tüm kurum ve kesimleriyle emperyalizmin hizmetinde
  Askeri darbe tartışmaları ve sınıfsal tutum
  Sivilleşme iddiaları ve ordu-polis çatışması üzerine
  AKP hükümeti ve ordu
  ABD Türkiye'yi ikinci bir İsrail yapmak istiyor
Ekonomideki yıkım tablosu ve sermayenin “yabancılaşma” korkusu
Gençliğin baskı ve soruşturma karşıtı
eylemlerinden
Eski bir talebenin hatıra defteri veya notlarına dair/ Yüksel Akkaya
 İstanbul İşçi Kurultayı'na doğru...
Daha fazla çaba, daha fazla inisiyatif, daha fazla enerji, başarıya daha etkin bir kilitlenme! / Orta sayfa
  Kurultay çalışmalarından
  Eylem ve etkinliklerden
  Tuzla Deri-İş Genel Başkan Yardımcısı
Musa Servi ile sınıf hareketinin sorunları
üzerine konuştuk
  Düzen medyasındaki avanaklar halkı “avanak” yerine koymaya çalışıyor.
  Devlet terörüne karşı omuz omuza!
  Ekim Gençliği’nden
  Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryollş
Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay'dan Kızıl Bayrak'a yanıt
  Rice'ın gezisi ve Ortadoğu'da kirli oyunlar
  Morales yönetimi maden işçilerinin
katledilmesini önleyemed
i
  Dünyadan
  “Yeni bir dünya, yeni bir kültür için enternasyonal gençlik buluşması''
başarıyla gerçekleştirildi!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Eylem ve Etkinliklerden

DİSK Emekli-Sen: “Yeter artık, bıçak kemiğe dayandı!”

Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce emekli, DİSK Emekli Sen'in 7 Ekim günü Ankara'da düzenlediği mitingte biraraya geldi. Gençlik Parkı Opera girişinde toplanan emekliler, “Yeter artık, bıçak kemiğe dayandı” pankartıyla Abdi İpekçi Parkı'da yürüdüler. Eylemde sık sık “Sadaka değil toplu sözleşme”, “IMF'ye değil emekçiye bütçe”, “ABD Ortadoğu'dan defol” sloganları atıldı.

Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen yaptığı konuşmada; IMF ve Dünya Bankası programlarıyla emekçilerin açlığa mahkum edildiğini, emeklilerin de insani olmayan koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığını söyledi ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'yla sağlık haklarının da ellerinden alındığına dikkat çekti. Son günlerde TCK'nın 301. maddesi ve TMY nedeniyle açılan davaları hatırlatan Beysülen, emeklilerin sendikalaşmalarının önüne de engeller çıkartıldığını belirterek, “Herkese sendika hakkı tanıyan ve Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler yasa haline getirilmezse, önümüzdeki günlerde eylemlerimizi daha da artıracağız” dedi.

-------------------------------------------------------------------------------------

İstanbul Üniversitesi'nde “cezalı öğrenciler” oturma eylemine devam ediyor!

İki haftadır İstanbul Üniversitesi'nden atılan ve uzaklaştırılan öğrenciler üniversite kapısı önde oturmaya devam ediyorlar. 10 Ekim günü Fen Fakültesi'nde oturma eylemi yapan öğrenciler, 11 Ekim'de de Merkez Kampüs önünde eylemlerini gerçekleştirdiler.

Saat 12:00'de buluşan “cezalılar” barakalarını kurduktan sonra, “madem duvarlara afiş asmak yasak, biz de meydana asarız” diyerek, üzerinde “Eğitim hakkımız engellenemez!”, “Yemekhanenin özelleştirmesine hayır dedik, soruşturulduk!”, “Savaşa hayır dedik, soruşturulduk!” yazan dövizler ile meydanı donattılar.

Ayrıca kartondan hazırladıkları masaları açan öğrenciler, 12 Ekim'de Beyazıt Meydanı'nda yapılacak basın açıklamasının el ilanlarını üniversiteye giriş yapan öğrencilere dağıttılar ve sürece dair öğrencileri bilgilendirdiler. Öğrencilerden hazırladıkları ziyaretçi defterine düşüncelerini yazmalarını istediler. Aynı zamanda “Suç işledik, işlemeye de devam edeceğiz!” şiarlı kokartları destek verenlere dağıttılar.

Öğrenciler çevreden yoğun ilgi gördü. Eylemlerine önümüzdeki hafta da devam edeceklerini açıklayan öğrenciler, 12 Ekim eylemine çağrı yaptılar.

İÜ Ekim Gençliği

-------------------------------------------------------------------------------------

İstanbul Üniversitesi'nde çadır eylemi

İstanbul Üniversitesi'nde hafta başından bu yana eylemler devam ediyor. Üniversiteden atılan ve uzaklaştırılan öğrenciler tarafından sürdürülen eylemler 5 Ekim günü de İstanbul Üniversitesi Merkez Binası ana giriş kapısı önünde gerçekleştirildi.

Alkış ve sloganlar eşliğinde başlayan eylem öğrencilerin çadırlarını kurmaları ve çadıra dövizlerini asmalarının ardından yapılan açıklama ile devam etti. Söz alan bir öğrenci mücadelenin devam ettiğini, aynı kararlılık ve inatla eğitim hakkının geri alınmasına kadar mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti. Kendileri gibi soruşturma saldırılarına maruz kalan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin 4 gündür sürdürdükleri oturma eylemine destek vermek üzere konuşmasını bitirdi.

Ardından otuma eylemi yapan İÜ öğrencileri Grup Araf'ın şarkı ve marşları ile eylemlerine son verdiler. “Eğitim hakkımız engellenemez!”, “ Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları eşliğinde YTÜ'ye hareket eden İÜ öğrencileri YTÜ öğrencilerinin basın açıklamasına katıldılar.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği

-------------------------------------------------------------------------------------

İÜ öğrencilerinden önlüklü protesto…

Ticari eğitime ve özelleştirmelere geçit yok!

İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde 10 Ekim tarihinden itibaren önlüklerimizle soruşturmaları ve tüm diğer antidemokratik uygulamaları protesto ediyoruz. Onlarca öğrencinin okuldan atılması ve uzaklaştırılmasından güç alan İÜ Rektörlüğü, baskı ve terörü arttırmış durumda. Okul içerisinde asılan afişlere polis ve ÖGB tarafından müdahale ediliyor. Elbette saldırılar anti-demokratik uygulamalarla sınırlı değil. Ayrıca İÜ'de geniş kapsamlı bir özelleştirme saldırısı da yaşanıyar. Rektör Mesut Parlak eski baskı mekanizmalarını devralarak, etkin bir sermaye uşağı olduğunu her adımdaki uygulamalarıyla gösteriyor.

Yemekhanelerin özelleştirilmesinin ardından en son olarak İÜ Edebiyat Fakültesi kantinin özelleştirilmesi için ihale açıldı. Okulu parça parça satan rektörlük, bir taraftan da biz öğrencileri soruşturma terörü ile teslim almak ve saldırıları engelsizce hayata geçirmek istiyor.

İÜ Fen-Edebiyat Fakültesi'nde bu saldırılara karşı mücadele etkin bir biçimde sürdürülüyor. Son olarak astığımız afişlere yönelik saldırı karşısında “Bu afişler birazdan ÖGB'ler tarafından yırtılacaktır!”, “Okula afiş asmak yasaktır!” afişleri yaygın bir biçimde yapıldı.

Yaklaşık 20 öğrenci olarak üniversite içerisinde yaygın bir çalışma başlattık. Paralı eğitime, kantinlerin özelleştirilmesine, soruşturmalara ve emperyalist savaşa karşı şiarların yazılı olduğu önlüklerimizle yaygın bir kitle çalışması gerçekleştirdik. Etkili bir başlangıç yaptığımız çalışmamızı sürdüreceğiz. 11 Ekim günü daha fazla önlük giyerek taleplerimizi haykırmayı ve okul içinde yaygın bir kitle çalışması yapmayı hedefliyoruz. Cesaretleri varsa üzerimizdeki önlükleri de yırtmaya çalışsınlar.

Yine bu çalışma kapsamında okul içerisinde kitle etkinleri ve tartışma toplantıları gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca “Hergele sohbeti”yle özelleştirme ve ticarileştirme saldırıları üzerine tartışma toplantısı yapacağız.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği

 

Önlüklü protesto eyleminin ikinci günü!

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü soruşturmalar, uzaklaştırmalar, cezalarla üniversite öğrencilerinin mücadelesini engelleyebileceğini hesaplıyordu. Fakat tüm bu saldırılara rağmen öğrenciler mücadelelerinde ısrarlı olduklarını ortaya koyuyorlar.

10 Ekim günü Edebiyat Fakültesi'nde başlayan önlüklü protesto, 11 Ekim günü de yaygın bir propaganda faaliyeti ve gerçekleştirilen bir söyleşi ile devam etti. Üzerinde “Ticari eğitime hayır!”, “Özelleştirmelere hayır!”, “İsrail askeri olmayacağız!” şiarlarının yer aldığı önlükler giyilerek, üniversitede özelleştirme süreçlerini anlatan ve öğrencileri bu saldırı karşısında mücadeleye çağıran bildiriler dağıtıldı. Ardından yapılacak “Hergele sohbetleri” başlıklı söyleşinin el ilanları ile öğrenciler etkinliğe davet edildi.

Yaklaşık yirmi öğrencinin katıldığı etkinlikte İstanbul Üniversitesi'nde özelleştirme süreçleri üzerine bir sohbet gerçekleştirildi ve öğrenciler özelleştirmelere karşı mücadeleye çağrıldı. Etkinliğin sonunda 12 Ekim günü Beyazıt Meydanı'nda gerçekleştirilecek basın açıklamasına çağrı yapıldı.

Önümüzdeki haftalarda da çalışmalar ve önlüklü protesto devam edecek. Ayrıca emperyalist savaş ve Ortadoğu, mesleki yeterlilik yasalarına dair söyleşiler gerçekleştirilecek.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği