18 Ağustos 2006 Sayı: 2006/32 (32)
  Kızıl Bayrak'tan
   Halklar direnecek, emekçiler savaşarak özgürleşecek!
  Kanlı ve barbar saldırılarının karşılığını mutlaka alacaklar!
  İncirlik emperyalist-siyonist saldırganlığın saldırı üssü olarak kullanılıyor
  İşbirlikçi iktidarın Amerikan taşeronluğu ve Kürt sorunu
  Emperyalist-siyonist saldırganlığı protesto gösterilerinden
OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu'ndan Ortadoğu halklarıyla dayanışma çağrısı
Kamuda toplu görüşme süreci başladı
Eylem ve etkinliklerden
  Seçim Yasası tartışmaları; Kürt halkına "demokrasi" yok!
  Mamak 3. Kültür-Sanat Festivali Kültür Sempozyumu tepliğlerinden ; Kültür-Sanat Sorunları üzerine /Orta sayfa
  3. Mamak Kültür-Sanat Festivali'nden izlenimler..
  Festivale gelen mesajlardan
  Savaşı BM kararları değil, anti-emperyalist/ anti-siyonist direniş bitirecek!
  Toplumları "terör paranoyası" ile sersemletme seferberliği devam ediyor
  Suudi Arabistan kralının Türkiye ziyareti
  Dünyada savaş karşıtı gösterilerden
  Her savaş aynı zamanda bir devrim çağrısıdır / Yüksel Akkaya
  Aydınlardan ortak açıklama; "Lübnan'a asker gönderme!"
  Üniversitelerdeki soruşturma ve okuldan atma terörüne tepki
  Adana polisinden yargısız infaz; Katiller hesap verecek!
  Açık Gazete'de Richard Falk ile söyleşi ; "Bölge çok karanlık bir dönem yaşıyor"
  Yaşasın 15 Ağustos atılımımız!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Dünyada savaş karşıtı gösterilerden...

Köln'de İsrail protestosu...

İsrail siyonizminin Lüban'a saldırısı Almanya'nın Köln kentinde her hafta düzenli olarak protesto ediliyor. Dördüncü haftasına giren protesto eylemi, 12 Ağustos Cumartesi günü, Türkiyeli ve Arap göçmen emekçilerin de yoğun olarak yaşadıkları Kalk semtinde yapıldı.

Yeni katılımlarla birlikte daha da genişleyen ve adını “Ortadoğu'da Savaşa ve İşgale Hayır Platformu'' olarak değiştiren platformun eylemi saat 16.00'da başladı.

Bu haftaki eyleme ağırlığını kadınların ve gençlerin oluşturduğu Lübnanlı ve Filistinli emekçilerin katılımı dikkat çekti. Kimi kortejlerde taşınan Hizbullah bayrakları ortamı geren bir faktöre dönüştü. Polis zaman zaman Hizbullah sembolleri taşıyanlara müdahale ederek engellemek istedi. Eylem komitesinin “provokasyona izin vermeyelim“ yönlü uyarıları üzerine ortam biraz yumuşadı.

Bu hafta tansiyonu yükselten bir diğer etken ise, polisin eylemimizin hemen yanıbaşında bir karşı gösteriye izin vermesi oldu. Polis destekli bir provokasyon girişimi olarak değerlendirilebilecek bu eylemi daha çok Yahudi kökenli Almanlar'dan oluşan bir güruh düzenlemişti. 15-20 kişiden oluşan ve İsrail bayrakları taşıyan bu güruhun provokasyonu da gür bir şekilde atılan “Çocuk katili İsrail!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Halkların uluslararası katliam merkezi ABD!”, “Terörist İsrail!”, “İsrail, Lübnan ve Gazze'den defol!” sloganları ile boşa çıkarıldı.

Toplanma yerinde önce platformun ortak açıklaması okundu. Ardından çeşitli kurum temsilcileri ve kişiler de söz alarak tepkilerini dile getirdiler. Konuşmaların ardından yürüyüşe geçildi. Her kurumun kendi pankartını taşıdığı yürüyüşte polis Hizbullah sembolleri taşıyanlarla diğer katılımcı kitle arasında bir kordon oluşturdu. Yürüyüş esnasında zaman zaman durularak çevredeki halka Türkçe ve Almanca konuşmalarla destek çağrısı yapıldı.

Coşku ve öfkenin hakim olduğu bu haftaki eyleme 300'ün üzerinde bir katılım gerçekleşti.

Bir-Kar/Köln

 

Brötanya'da İsrail'in katliamları kınandı

Fransa'nın Brötanya bölgesinin St-Brieuc kentinde, Lübnan ve Filistin halklarıyla dayanışmak amacıyla 12 Ağustos günü bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Fransız demokratik kitle örgütleri ile Türkiyeli devrimci örgütler katıldı. Şehir merkezindeki Champ de Mars Alanı'nda toplanıldı. Burada yapılan açıklamada katliamlar kınandı. Lübnanlı bir kız çocuğu Lübnan'da yaşanan katliamlarla ilgili bir açıklama yaptı ve yürüyüş başladı.

Eylemde Bir-Kar Fransızca ve Türkçe bildiri dağıttı. Eyleme 250 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Brötanya

 

Washinton'da binler emperyalist politikaları protesto etti!

12 Ağustos günü Washington'da Beyaz Saray önünde toplanan yaklaşık 10 bin kişi ABD ve İsrail'in Ortadoğu'daki saldırılarını ve politikalarını protesto etti.

Beyaz Saray'ın karşısındaki Lafayette Parkı'nda toplanan eylemciler, ABD'nin Irak'taki askeri varlığını, İsrail'in Lübnan ve Filistin'e yönelik saldırılarını kınadı.

ABD'deki bazı müslüman ve Arap kurumların yanısıra sol gruplar da eyleme destek verdi. Eylemciler İngiltere'deki uçakların bombalanacağına yönelik iddialar üzerine Bush'un kullandığı ‘'İslamcı faşistler'' sözünü de kınadılar.

Eylemde yapılan konuşmalarda Ortadoğu'ya yönelik politikalar eleştirildi. Lübnan ve Filistin'e saldırılar kınandı. Bazı sol gruplar işgalin suç olduğunu ifade eden argümanları öne çıkardılar.

 

Tel Aviv'de Lübnan'a yönelik saldırılar kınandı

Dünyada İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısına tepkiler gün geçtikçe artarken İsrail'deki tepkiler oldukça zayıf kaldı. Geçen hafta düzenlenen savaş karşıtı gösteriye sayıları onlarla ifade edilen bir katılım gerçekleşti. Bu hafta Tel Aviv'deki protesto eylemine ise 600 kişi katıldı.

----------------------------------------------------------------------------------------

Güney Afrika'da onbinlerce market işçisi süresiz greve başladı

Güney Afrika'da perakende satış şirketi Shoprite Holding bünyesinde çalışan işçiler süresiz greve başladı. Grev, Shoprite şirketinin Saccawu (Güney Afrika Ticaret, Yiyecek Tedariği ve Birleşik İşçiler Sendikası) tarafından istenen ücret artışını yapmayacağını açıklaması üzerine başlatıldı.

Shoprite şirketinde çalışan 52 bin işçinin 35 bini sendikalı. Saccawu yetkilileri 35 bin işçinin eksiksiz greve katıldığını bildirirken, işçiler, istedikleri ücret artışı gerçekleşmezse, mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini ifade ediyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yağan Saccawu ulusal grev komitesi üyesi Lucas Ramatlhodi, Shoprite şirketinin grev kırıcılar kullandığını ve bu grev kırıcıları sendikalı işçilerin yerine çalıştırmak üzere grev öncesinde eğittiğini, ancak grev gözcülüğü yapan işçilerin müşterileri geri gönderdiğini söyledi.

Bu arada sendika, şirketin ürünlerinin kullanımına dönük bir boykot örgütlemek için Güney Afrika Sendikalar Meclisi'nin diğer bileşenleriyle demokratik kitle örgütlerinin de desteklediği bir çalışma yürütüyor.

--------------------------------------------------------------------------------------

İsrail halkına göre ordu başarısız!

İsrail kuruluşu olan bir enstitünün yaptığı bir kamuoyu yoklamasına göre; İsrail halkının çoğunluğu, İsrail ordusunun Lübnan'a karşı başlattığı savaşta başarısız olduğunu savunuyor.

Ha'retz gazetesinde yeralan habere göre; İsrail vatandaşlarının yüzde 58'i İsrail'in bu savaşla hedeflerinin gerçekleştiremediğini ya da çok azını gerçekleştirebildiğini, yüzde 52'si ordunun görevinde başarısız olduğunu dile getirdi. Yoklamaya katılanların yalnızca yüzde 3'ü İsrail'in hedeflerinin önemli bir bölümünü ya da tümünü gerçekleştirdiğini düşünüyor.

Öte yandan, aynı kamuoyu yoklaması, yeni bir parlamento seçimleri yapılması durumunda, şu anda 29 sandalyesi bulunan Kadima Partisi'nin ancak 20 sandalye, 19 sandalyesi bulunan İşçi Partisi'nin ise 12 sandalye çıkarabileceğini ortaya koyuyor.

Ateşkes konusunda da katılımcıların yüzde 50'si bu ateşkesin bir ay, yüzde 35'i ise iki hafta süreceğine inanıyor.