18 Ağustos 2006 Sayı: 2006/32 (32)
  Kızıl Bayrak'tan
   Halklar direnecek, emekçiler savaşarak özgürleşecek!
  Kanlı ve barbar saldırılarının karşılığını mutlaka alacaklar!
  İncirlik emperyalist-siyonist saldırganlığın saldırı üssü olarak kullanılıyor
  İşbirlikçi iktidarın Amerikan taşeronluğu ve Kürt sorunu
  Emperyalist-siyonist saldırganlığı protesto gösterilerinden
OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu'ndan Ortadoğu halklarıyla dayanışma çağrısı
Kamuda toplu görüşme süreci başladı
Eylem ve etkinliklerden
  Seçim Yasası tartışmaları; Kürt halkına "demokrasi" yok!
  Mamak 3. Kültür-Sanat Festivali Kültür Sempozyumu tepliğlerinden ; Kültür-Sanat Sorunları üzerine /Orta sayfa
  3. Mamak Kültür-Sanat Festivali'nden izlenimler..
  Festivale gelen mesajlardan
  Savaşı BM kararları değil, anti-emperyalist/ anti-siyonist direniş bitirecek!
  Toplumları "terör paranoyası" ile sersemletme seferberliği devam ediyor
  Suudi Arabistan kralının Türkiye ziyareti
  Dünyada savaş karşıtı gösterilerden
  Her savaş aynı zamanda bir devrim çağrısıdır / Yüksel Akkaya
  Aydınlardan ortak açıklama; "Lübnan'a asker gönderme!"
  Üniversitelerdeki soruşturma ve okuldan atma terörüne tepki
  Adana polisinden yargısız infaz; Katiller hesap verecek!
  Açık Gazete'de Richard Falk ile söyleşi ; "Bölge çok karanlık bir dönem yaşıyor"
  Yaşasın 15 Ağustos atılımımız!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

3. Mamak Kültür-Sanat Festivali'nden izlenimler...

Mamak Kültür-Sanat Festivali'ne ilk kez katıldım

Festivalin ön hazırlık sürecinden son güne kadar bütün çalışmalarda yer almaya özen gösterdim. Çünkü önceki festivallere katılan yoldaşların anlattıkları beni çok etkilemişti. Hepsi festivalin bir çalışmasında yer almış, emek vermişti. Bunu da haklı bir gururla anlatıyorlardı. Geçen yılki festivalin görüntülerini izledikten sonra ben de bu festivalin bir parçası olmalıyım, benim de bu anlamlı işte bir emeğim olmalı dedim. Festivalin birinci günü yoldaşlar geldiler. Birçoğunu ilk defa gördüm. Şehir dışından birçok İşçi Kültür Evi çalışanı bu festivale katılmaya, bize destek vermeye gelmişlerdi. Bu festivalde gücümüzü bir kez daha farkettim. Oluşturulan komitelerin iki tanesinde görev aldım. Ekiplere şehir dışından gelen yoldaşların katılmasıyla festivalimiz artık resmen başlamıştı. Yeni tanışmamıza rağmen uyumsuzluk yaşamadık. Küçük aksaklıklar oldu. Bunun sebebini oluşturulan ekiplerdeki birçok arkadaşın benim gibi festival çalışmalarında ilk defa yer alıyor olmasına bağlıyorum. Diğer yoldaşların tecrübeli olması ve bunu bize iyi bir şekilde aktarmaları sorunları hemen çözdü. Ayrıca böyle büyük bir kolektifin içinde yer almak bana ayrı bir gurur verdi.

Festival boyunca birçok yoldaşımla sohbet etme şansım oldu. Bu sohbetlerin bana bir şeyler kattığını görmek kendime olan güvenimi arttırdı. Ayrıca festival emekçilerle kurulan ilişkiler açısından da çok önemliydi. Birçok işçi ve emekçi ile tanıştım. Genç arkadaşlarla gündeme dair tartışmalar yaparak kendi düzeyimi ölçme imkanı da buldum. Bu tartışma ve sohbetlerin geneli olumluydu. İnsanların birçoğu festivalin yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı yapıldığının farkına varmıştı. Bu da verilen emeklerin boşa gitmediğini gösteriyordu. Birçok insan böyle bir festival yaptığımız için bize teşekkür etti. Destek sunmak istediklerini söylediler. Sloganlara içtenlikle katıldılar. Emekçilerin çalışmalarımıza değer vermesi festivalimizi anlamlı kılan bir başka noktaydı. Festivalin son günü kültür evinde bütün yoldaşlarla Enternasyonal Marşı'nı söylemek beni çok etkiledi. Biz büyük bir aileyiz ve ben bu ailenin bir ferdi olmaktan ömrümün sonuna kadar onur duyacağım.

Kavgaların en güzelinde yüreğim yüreklerinizin yanında savaşıyor. Bütün İşçi Kültür Evi çalışanlarına İşçi Gençlik Kültür Evi çalışanı olarak teşekkür ediyorum.

Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi çalışanı

 

Coşku ve birlikteliğin en anlamlısını yaşadık

Mamak İşçi kültür Evleri'nin “Yozlaşmaya ve yoksulluğa” karşı düzenlemiş olduğu 3. Geleneksel Kültür-Sanat Festivali'yle bir kez daha yapmış olduğumuz çalışmaların karşılığını aldık.

“Yoksulluğa mahkum, yozlaşmaya teslim olmayacağız!” şiarıyla başlatmış olduğumuz kültür- sanat festivalinin ilkinde yakaladığımız başarı bugün artarak devam etmektedir. En baştan iddiamızın ve üzerimize düşen sorumlulukların ağırlığının farkındaydık. Bu sorumluluğa uygun davrandık. Disiplinli ve coşkulu bir şekilde hareket ederek festivalde hedefimize ulaştık.

Fakat şunu da bilmeliydik ki, tek başına önemli olan cüret edip başarmak değil; bu başarıların sürekliliğini sağlamaktır. İşte bu sürekliliği sağladıkça asıl başarıyı sağlamış olurduk ve bunu da yaptık.

Her sene gücüne güç, coşkusuna coşku katarak daha büyük başarıları göğüslüyoruz.

Bu sene geçen yıllara nazaran benim gözüme çarpan, insanların daha coşkulu olması ve devamlı olarak sohbet etmeleriydi. İlk festivalimizde konuşmaya çekinen, hatta festivalimize korkarak gelen emekçiler bu sene sohbet etme arayışındaydı. Bunun için özel bir çaba sarfetmek gerekmiyordu. Mamaklı işçi ve emekçiler artık bizi tanıyor ve politik süreçler üzerinden sohbet etmeyi kendileri istiyorlardı.

Festivalde Mamaklı işçi ve emekçilerle tek beden olmuştuk. Festival alanında elektriklerin kesilmesi sırasında emekçilerin orada beklemeleri ve alandan çıkarken bir kadın emekçinin, “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için!” sloganını atması gerçekten çalışmamızın karşılığını aldığımızı gösteriyordu. Kitle hep birlikte sloganlarımıza eşlik ediyor ve bu coşkuyu yakalıyorsa, burada gerçekten bir birliktelik olduğu anlaşılıyordu.

Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi çalışanı

 

Devrimci sanatı emekçilere ulaştırdık

Ben bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kültür-Sanat Festivali'ni devrimci bir kültür sanat üretimi yapılması açısından çok başarılı buldum. Emekçilerin kendi el sanatlarını kermese getirip İşçi Kültür Evleri'yle kendi üretimlerini paylaşmaları çok güzeldi. İşçi Kültür Evleri çalışanları olarak çok emek harcadık. Mamak'taki işçi ve emekçilerin evlerini tek tek ziyaret ettik. Onlar da bizim yanımızda olacaklarını ifade ettiler ve oldular da. Bizleri 3 günlük festival boyunca destekleyen on bini aşkın emekçinin diğer etkinliklerimizde de desteklemesini bekliyor ve hepsini teşekkür ediyorum.

Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi Çalışanı

 

Düzenin yoz etkinliklerine gerçek bir alternatif olduk

1984'ün (George Orwell) kehanetlerinin gerçekleştiği, neyin ne kadar sanat olduğu, sanatçı payesinin kime uygun düştüğün, nezih yurdumun topraklarında yetişen ziraat ürünlerinin isimleriyle öngörülen festivaller ve izleyicide duygu boşalımı sağlamayı hedefleyen etkinliklerden ayrı bir iddia ile yola çıkmıştı “Yoksulluğa ve Yozlaşmaya Karşı Mamak Kültür-Sanat Festivali”.

Ne kadar ekmek o kadar köfte aritmetiği ile hareket eden, parası olanın katıldığı düzenin kültür-sanat etkinliklerine alternatif olan festivalimize, Mamak halkından hiçbir karşılık beklemeksizin katılmasını beklemek zaten başlı başına alternatifliğini vurgulamaktaydı.

Post-modernizmin önderliğinde parçalanmışlığı vurgulayan sanata alternatif olarak burada sanatın birleştirici gücü öne çıkmıştır.

Devlet güdümlü aksilikler ve olumsuzluklara rağmen binlerce Mamaklı'nın gönülden katıldığı festivalin başarısının zuhurattan ibaret olmadığı kesindi.

Tüm bu katılımların arkasında alternatif ve amatör bir ruhla yoğrulmuş bir emekti söz konusu olan.

Mamak İşçi Kültür Evi Kadın Komisyonu çalışanı

 

Festivale ilgi yoğun oldu

Mamak 3. Kültür-Sanat Festivali'ne ve çalışmalarına bu yıl ilk kez katıldım. Bir amaç için herkesin birarada kenetlenmesi beni çok mutlu etti. Emekçiler çalışmalarımıza katılmak istiyorlardı. Tanıtım anketlerine ilgi çok yoğundu. Özel olarak kadınların ve çocukların burada çalışmalarımıza destek vermeleri ve yapılacak işlere katılmayı talep etmeleri bizi çok duygulandırdı. Standlara ilgi oldukça yoğundu. İşçi Kültür Evi'nin çalışmalarına katılmak isteyen pek çok emekçi vardı. Gelecekte Kültür Evi çalışmalarının çok daha güçlü olacağına inanıyorum. Festivalin ön sürecinde ve festival boyunca çalışmamıza emekçilerin sıcak yaklaşımları yaptığımız işin doğru olduğunu gösterdi, yorgunluğumuzu bize unutturdu.

Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi çalışanı

 

Festival birçok açıdan başarılıydı

Festivalin ilk günü, teknik ekibin görev alanındaki bazı aksaklıklar ve stand önlerinde zaman zaman yaşanan yığılmalar dışında özellikle saat 22:00'de elektriğimizin kesilmesine rağmen program akışına halaylarla devam ederek festivalin ilk gününü olumlu bitirdik. Festivalin 2. ve 3. gününde yapılan toplantılarla ilk günkü aksaklıklar en aza indirgenerek komitelerdeki görevler zamanında yerine getirildi. Festival emekçilerin üzerinde olumlu sonuçlar bırakarak sona erdi.

Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi çalışanı