18 Ağustos 2006 Sayı: 2006/32 (32)
  Kızıl Bayrak'tan
   Halklar direnecek, emekçiler savaşarak özgürleşecek!
  Kanlı ve barbar saldırılarının karşılığını mutlaka alacaklar!
  İncirlik emperyalist-siyonist saldırganlığın saldırı üssü olarak kullanılıyor
  İşbirlikçi iktidarın Amerikan taşeronluğu ve Kürt sorunu
  Emperyalist-siyonist saldırganlığı protesto gösterilerinden
OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu'ndan Ortadoğu halklarıyla dayanışma çağrısı
Kamuda toplu görüşme süreci başladı
Eylem ve etkinliklerden
  Seçim Yasası tartışmaları; Kürt halkına "demokrasi" yok!
  Mamak 3. Kültür-Sanat Festivali Kültür Sempozyumu tepliğlerinden ; Kültür-Sanat Sorunları üzerine /Orta sayfa
  3. Mamak Kültür-Sanat Festivali'nden izlenimler..
  Festivale gelen mesajlardan
  Savaşı BM kararları değil, anti-emperyalist/ anti-siyonist direniş bitirecek!
  Toplumları "terör paranoyası" ile sersemletme seferberliği devam ediyor
  Suudi Arabistan kralının Türkiye ziyareti
  Dünyada savaş karşıtı gösterilerden
  Her savaş aynı zamanda bir devrim çağrısıdır / Yüksel Akkaya
  Aydınlardan ortak açıklama; "Lübnan'a asker gönderme!"
  Üniversitelerdeki soruşturma ve okuldan atma terörüne tepki
  Adana polisinden yargısız infaz; Katiller hesap verecek!
  Açık Gazete'de Richard Falk ile söyleşi ; "Bölge çok karanlık bir dönem yaşıyor"
  Yaşasın 15 Ağustos atılımımız!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Emperyalist-siyonist saldırganlığı protesto gösterilerinden...

Ankaralı yazarlar İsrail elçiliğini protesto etti

Aralarında Ahmet Telli'nin de bulunduğu Ankaralı bir grup yazar, İsrail'in saldırılarını protesto etmek için 14 Ağustos günü İsrail'in Ankara'da bulunan Büyükelçiliği'ne kalem fırlatma eylemi gerçekleştirdi. Grup adına açıklamayı yapan Ahmet Telli, İsrail'in vicdanını kaybettiğini ifade etti.

 

Siyasi tutsaklardan Ortadoğu halkları için açlık grevi!

Avukatları aracılığıyla açıklama yapan İzmir 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde bulunan siyasi tutuklu ve hükümlüler, İsrail'in Lübnan ve Filistin halkına karşı yürüttüğü savaş nedeniyle 3 günlük açlık grevi eylemi yapacaklarını duyurdular.

 

İzmir: “Emperyalizm ve siyonizm yenilecek!”

İzmir'de Alınteri, Belediye-İş (2, 4, 6 No'lu şubeler), BDSP, Devrimci Hareket, DHP, EHP, ESP, HÖC, Ege 78'liler, Kaldıraç, HKP ve İLPS tarafından oluşturulan birlik emperyalist ve siyonist ittifakla “stratejik işbirliği” yapmış olan işbirlikçi iktidarı protesto etmek ve Lübnan'a asker gönderme girişimine hayır demek için Basmane AKP önünde bir eylem yaptı.

12 Ağustos günü saat 12:30'da yapılan eylemde “Emperyalizm ve siyonizm yenilecek! Direnen halklar kazanacak!” pankartı açıldı. Açıklamada “İşbirlikçi AKP hükümetini bir kez daha uyarıyoruz. Siyonist ABD ve İsrail ile yapılan tüm askeri ve ekonomik anlaşmalar iptal edilsin. Yeni katliam planları yapılırken dökülen sahte gözyaşlarına bu topraklarda yaşayan halkların karnı tok. Tüm işçi ve emekçileri, Ortadoğu'daki katliamlara ortak edilmeyi reddetmeye, kardeş Ortadoğu halklarının direnişine güç katmaya çağırıyoruz” denildi.

Açıklamanın ardından kısa bir oturma eylemi yapıldı. Eylemde “Filistin halkı yanız değildir!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir

 

Hatay Dörtyol'da Ortadoğu halklarıyla dayanışma mitingi

İsrail'in Lübnan'a saldırısı ve işgali Hatay'ın Dörtyol ilçesinde sendikalar, demokratik kitle örgütleri, yöre dernekleri ve reformist çevreler tarafından düzenlenen bir mitingle protesto edildi.

Eylem saat 15:00'te kitlenin Ticaret Bankası önünde toplanmasıyla başladı. Eylemde “Filistin ve Lübnan halklarına özgürlük!” şiarlı ortak pankart açıldı. Kortejler oluşturan kitle sloganlarla yürüyüşe geçti. Miting alanında tertip komitesi adına Dörtyol Eğitim-Sen Temsilciliği Başkanı Bekir Soylu konuşmayı yaptı. ABD'nin desteğiyle gerçekleşen saldırıyı kınayan Soylu, “Lübnan ve Filistin halkıyla dayanışma içinde olmak, acılarını paylaşmak bir insanlık borcudur. Demokrasi ve özgürlüklerin feda edilip her şeyin güvenlik için yapıldığı ileri süren ABD ve İsrail, bu savaşın nedenini gizlemek istemektedir. Bu tamamen 11 Eylül'den sonra, ‘Ya bendensiniz ya da düşmanımsınız' diyen ABD emperyalizminin bir senaryosudur” dedi. Mitingde Türkiye'deki ABD üslerinin kapatılması ve İsrail ile yapılan anlaşmaların iptal edilmesi talepleri öne çıktı.

 

Antakya'da aydınlar İsrail'ı kınadı

12 Ağustos günü Antakya Gazeteciler Cemiyeti'nde biraraya gelen aydınlar bir basın toplantısı düzenleyerek İsrail'in Lübnan saldırısını kınadılar, askeri saldırıların durdurulmasını istediler. Basın toplantısında Antakyalı Aydınlar adına Hüsamettin Çalış bir konuşma yaptı. İsrail'in Arap ulusunu yok etmeye yönelik saldırıları lanetlediklerini belirten Çalış şunları söyledi:

“Nazi ruhlu, siyonist İsrail devleti, on yıllardır süren sınır sürtüşmelerinden birini gerekçe sayarak Lübnan'a kıyım ve yıkım götüren füzelerini, bombalarını yağdırmaya başladı. Bugün itibariyle savaşın bilançosu bini aşkın sivil Lübnanlı vatandaşın ölümü, yüzlerce köprünün yıkılması, onlarca şehirlerarası yolun tahribi, binlerce binanın, sakinleri üzerine yıkılması ve bir milyonun üzerinde insanın göçertilmesinden ibaret olmuştur. Bu saldırıyla beraber, dünya emperyalist sisteminin Ortadoğu'daki siyonist çıban başı İsrail, bir kez daha çirkin ve katil yüzünü göstermiş oldu... İsrail bir an önce bu saldırılara son vermelidir. Bir kez daha Lübnan halkının yanında olduğumuzu belirterek diyoruz ki; uluslar yok edilemez.”

 

Ankara: “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”

Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Ankara Platformu 10 Ağustos günü Abdi İpekçi Parkı ve Sıhhiye pazarında toplu bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

11 Ağustos akşamı ise Sakarya Caddesi'nden Yüksel Caddesi'ne meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi. Kitle “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!/Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Ankara Platformu” imzalı pankartın arkasında flamaları, dövizleri ve meşalelerle yürüdü. Yaklaşık 85 kişi ile başlayan yürüyüş kolu Yüksel Caddesi'ne geldiğinde 100 kişiyi aştı. Eylem boyunca “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Kahrolsun emperyalizm, yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “ Ortadoğu halkları yalnız değildir!”, “Irak, Filistin, Lübnan direniyor! Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. Basın açıklamasının okunmasının ardından eylem Ortadoğu halklarıyla dayanışmak için mücadele çağrısı yapılmasıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ankara

 

TİB Derneği: “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”

Tersane İşçileri Birliği Derneği daha önce yaptığı basın açıklamasıyla İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırılarını kınamış, direnen Ortadoğu halklarının yanında olduğunu duyurmuştu. 11 Ağustos günü Tuzla tersaneler havzasında Ortadoğu halklarıyla dayanışmak için bir eylem daha yaptı. Siyonist katillere karşı direnen Ortadoğu halklarının direnişine destek olmak için “Bir gün Filistin için çalışıyoruz!” kampanyasını tersaneler havzasına duyurdu.

Sabah saat 07.30'da Tuzla Gemi Tersanesi önünde biraraya gelen tersane işçileri; “Bir gün Filistin için çalışıyoruz! Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak!/Tersane İşçileri Birliği Derneği” imzalı pankartı açtı. Saat 08.00'e kadar tersane işçilerine bildiri dağıttı, canlı konuşmalarla direnişe sahip çıkılması doğrultusunda seslendi. Ardından okunan basın metninde Filistinli taş generallerin emperyalist-siyonist katillere attığı her taşın Türkiye işçi sınıfının kinini yansıttığı, bugün sadece direnen halklara manevi destek vermenin yetmediği vurgulandı. Tersane İşçileri Birliği Derneği'nin “Bir gün Filistin için çalışıyoruz!” kampanyasına destek olma çağrısı yapıldı. Eylemde sıklıkla “İşçiler birlik halklar kardeş olmalı!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Katil İsrail Filistin'den/Lübnan'dan defol!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Her yer Filistin, hepimiz Filistinli'yiz!” sloganları atıldı.

Eylemin basın metninin okunmasının ardından sloganlarla son buldu. Basın açıklamasına çevrede bulunan işçiler de destek verdiler.

Kızıl Bayrak/Kartal

 

“Katil İsrail Ortadoğu'dan defol!”

11 Ağustos Cuma günü saat 17:00'de taş bina önünde toplanan BDSP, HÖC, DHP, Partizan, ESP, TÖP bileşenleri İsrail saldırganlığını protesto ettiler. Eylemde “Kahrolsun İsrail siyonizmi, yaşasın Filistin direnişimiz!” ortak imzalı pankart açıldı. Marş ve şiirlerle bir süre devam eden eylemde sık sık “Katil İsrail Ortadoğu'dan defol!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “İncirlik Üssü kapatılsın!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, katiller halka hesap verecek!”, “Filistin halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı. Katliam görüntülerinden oluşan dövizlerle emperyalist-siyonist saldırganlık teşhir edildi.

Yaklaşık 40 dakika süren eylemin ardından basın açıklaması okundu. İsrail'in saldırıları sürdüğü koşullarda her cuma eylemlerin devam edeceği duyurusu yapıldı. Basın metnine SEH ve Çağrı da imza attı.

Kızıl Bayrak/Mersin

 

Adana: “Direnen halklar kazanacak!”

10 Ağustos günü saat 19.30'da biraraya gelen çeşitli parti, sendika, kurum ve devrimci yapılar Çakmak Caddesi'nden İnönü Parkı'na kadar bir yürüyüş gerçekleştirerek Ortadoğu halkları ile dayanışma çağrısı yaptılar.

Yürüyüş boyunca sloganlarla yürüyen yaklaşık 70 kişi basın açıklamasını İnönü Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada ABD'nin ve terör makinesi siyonist İsrail'in Ortadoğu'yu kan gölüne çevirdiği ve katliamların arkasının kesilmediği vurgulanarak şunlara değinildi: “Bizler aşağıda imzası bulunan kurumlar olarak İsrail'in ABD destekli saldırılarına bir an önce son vermesini, Türkiye'nin İsrail ile yaptığı anlaşmaları iptal etmesini ve barış gücü altında Lübnan'ın işgaline ortak olmamasını istiyoruz. Ardı arkası kesilmeyen İsrail'in vahşetine karşı tüm halkımızı bu sese kulak vermeye ve yaşanan bu insanlık dramına karşı tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz.”

İHD, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası, TÜMTİS, ÖDP, EMEP, DTP, SDP, ESP, ÇHKM, TÖP, DHP ve Partizan tarafından gerçekleştirilen eylem atılan sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak/Adana

--------------------------------------------------------------------------------------

GOP BDSP: “Irak, Lübnan, Filistin halkları kazanacak!”

GOP BDSP Amerika emperyalizmi ve siyonist İsrail'in Ortadoğu'daki katliamlarına karşı direnen halklarla dayanışmak için 9 Ağustos günü Karadeniz Mahallesi'nde meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirdi. Saat 20:30'da Karadeniz Mahallesinde toplanan kitle BDSP flamaları ve meşaleleriyle sloganlar eşliğinde Mehmet Akif Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Mahalle halkı yürüşe yoğun ilgi gösterdi. Birçok emekçi yürüyüşe katıldı. Polis günün erken saatlerinden itibaren yürüyüşü önlemek için tacizde bulundu. Bu taciz yürüyüş saatinde daha da yoğunlaştı. Mehmet Akif Parkı'na gelindiğinde polis yoğun bir yığınak oluşturmuştu. Fakat kitlenin kararlılığı ve Karadeniz Mahallesi'nde oturan işçi ve emekçilerin yoğun ilgisi karşısında müdahale edemedi.

Parkta yapılan açıklamada emperyalist ve siyonist güçlerin Ortadoğu'daki katliamları teşhir edildi, direnen Ortadoğu halklarıyla dayanışma çağrısı yapıldı. 500'ün üzerinde emekçi açıklamayı ilgiyle dinledi. Korteje katılan birçok emekçi de bu tarz eylemlere destek olacaklarını ifade etti, bundan sonra iletişime geçmek istediklerini söyledi. Yürüyüş boyunca “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Katil İsrail Filistin'den defol!”, “ABD askeri olmayacağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Her yer Filistin. hepimiz Filistinli'yiz!”, “Irak, Lübnan, Filistin halkları kazanacak!” sloganları sıkça atıldı.

Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylem ve etkinliklerinin devam edeceği duyurusu ve Ortadoğu halklarının emperyalizme ve siyonizme karşı onurlu direnişine destek olma çağrısı ile eylem sonlandırıldı

Kızıl Bayrak/GOP

----------------------------------------------------------------------------------------

Pendik'te Ortadoğu halklarıyla dayanışmanın eylemi…

“Emperyalizm-siyonizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”

Anadolu Yakası BDSP, ABD emperyalizmi ve siyonist İsrail'in Ortadoğu'yu kan gölüne çevirmesini protesto etmek için haftalardır eylemler, basın açıklamaları ve yürüyüşler gerçekleştiriyor. Bu eylemlerle işçi ve emekçilerini gündemine emperyalist-siyonist saldırganlığı sokmayı amaçlıyor ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in “Barış Gücü” şemsiyesi altında Lübnan'ın işgal edilmesi planında yer almaması için yoğun bir faaliyet yürütüyor.

Anadolu Yakası BDSP, Maltepe, Kartal ve Tuzla'da yaptığı eylemlerin ardından 16 Ağustos günü Pendik Migros önünde saat 19.00'da yeni bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde “Emperyalizm yenilecek, direnen Ortadoğu halkları kazanacak!/BDSP” imzalı pankart ve “Tüm ABD ve NATO üsleri kapatılsın!”, “Katil ABD Oratdoğu'dan defol!”, “Emperyalizm-siyonizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” dövizleri açıldı.

Basın metni okunmadan önce eylemi izleyenlere yönelik bir konuşma yapıldı. Yapılan konuşmada; bir ayı aşkın süredir İsrail ordusunun Lübnan halkı üzerine bombalar yağdırdığı, ancak Lübnan halkının onurlu bir direnişi sürdürdüğü, herkesin direnen Ortadoğu halklarının yanında olması gerektiği vurgulandı.

Ardından okunan basın metninde şunlara değinildi: “Kana doymayan emperyalist-siyonist katillere yanıtımızı tıpkı Filistin halkının 50 yıldır ortaya koyduğu direniş gibi, Lübnan halkının boyun eğmeyen tutumu gibi bu topraklardan vermeliyiz. Çünkü bugün ABD işbirlikçisi sermaye hükümeti AKP, bizleri bu kanlı oyuna ortak etmeye, kardeş halklarla bizleri karşı karşıya getirmeye çalışıyor. BDSP olarak buradan ABD emperyalizmi, İsrail siyonizmi ve onların yerli işbirlikçi kukla rejimlerinin Ortadoğu'yu kana bulama, mazlum halkları katletme planlarına karşı sesiz kalmayacağımızı, bu kanlı oyuna ortak olmayacağımızı bir kez daha yineliyoruz. İşçi ve emekçileri Türkiye'nin İsrail'le yaptığı kirli anlaşmların iptal edilmesi, asker göndermenin yasaklanması için, tüm ABD ve NATO üslerinin kapatılması için, ABD ve İsrail'i Ortadoğu'dan defetmek için örgütlü mücadeleye ve Ortadoğu halklarıyla dayanışmaya çağırıyoruz.”

Basın metnin okunmasının ardından 20 Ağustos günü Kadıköy'de yapılacak Ortadoğu halklarıyla dayanışma mitingine çağrı yapıldı. Eylem uzun bir aradan sonra Pendik'te yapılan bir ilk eylem olması ve etraftaki işçi ve emekçilerin eylemi ilgiyle izlemesi oldukça anlamlıylı. Eylemde “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Her yer Filistin hepimiz Filistinli'yiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Kartal

----------------------------------------------------------------------------------------

Adana Ortadoğu Halklarıyla Dayanışma Platformu kuruldu...

Ortadoğu halkları yalnız değildir!

Adana'da Alınteri, BDSP, ÇHKM, HÖC, DHP, Partizan ve İşçi Mücadelesi 16 Ağustos günü saat 20.00'de İnönü Parkı'nda ortak bir basın açıklaması gerçekleştirerek, “Ortadoğu Halklarıyla Dayanışma Platformu”nu kurduklardını kamuoyuna ilan ettiler ve bundan sonra eylemleri bu imzayla gerçekleştireceklerini duyurdular.

Yapılan basın açıklamasında; toplumsal muhalefetin önünü kesmek için devreye sokulan TMY'nin ilk uygulamalarından biri olan Adana'da iki DTP'linin infaz edilme girişimine değinildi, TMY'nin işçi ve emekçi halklara karşı açılmış bir savaş olduğu vurgulandı. Ayrıca Lübnan ve Filistin halklarının üzerine yağan bombaların İncirlik Üssü'nden götürüldüğü vurgulandı ve halk duyarlı olmaya çağrıldı.

Eylemde “Ortadoğu halkları yalnız değildir!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Direnen halklar kazanacak!”, “Kahrolsun İsrail siyonizmi!” sloganları atıldı. Basın açıklamasına yaklaşık 40 kişi katıldı. Açıklamadan sonra bir saat kadar slogan ve marşlar eşliğinde oturma eylemi gerçekleştirilerek eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak/Adana