8 Temmuz 2006 Sayı: 2006/26
  Kızıl Bayrak'tan
   Kurultay çalışmasının hedefleri ve başarı ölçütleri
  Köhne düzeninizi yeni “terör” yasanız da kurtaramayacak!
  Yeni TMY CHP’nin tam desteğiyle çıktı
  Demokratik hak ve özgürlükler mücadelesini yükseltelim!
  Tersane İşçileri Birliği’nden işçi cinayetini protesto eylemi
  Sivas katliamını unutmayacağız, utturmayacağız!
2 Temmuz eylemlerinden...
DİSK Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube Sekreteri Kemal İkisivri...
Sendikal ihaneti aşmanın yolu
Ludist hareketten ‘’mevzuatiçi’’ sendikacılığa: Y. Akkaya
Reformist solda “Zeytin Dalı” heyecanı
  Gençlik kampında buluşalım!
  Siyonistlerden Filistin halkına toplu cezalandırma...
  Savaş kundakçıları terörist İsrail devletinin kalkanı
  ABD emperyalizmi Nepal halkının iradesini kırmaya çalışıyor
  General Motors işçileri Portekiz’deki sınıf kardeşleriyle dayanışma içinde
  Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde 2 Temmuz etkinliği...
  TUYAB Ulucanlar’daki kadın tutsaklara saldırıyı protesto etti...
  Mamak’ta 2 Temmuz mitingine çağrı yürüyüşü...
  Partizan ile sınıfın mücadele ve örgütlenmesinin önündeki engeller üzerine konuştuk...
  Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmak için...
  Ortadoğu’da çirkin pazarlıklar dönüyor
  Filistin, Afganistan, Irak... Sırada İran var...
  Bir-Kar: Filistin halkıyla dayanışmaya!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

BASINA VE KAMUOYUNA!

Evrensel’deki ilandan imzamızı çekiyoruz!

Evrensel gazetesinin 9 Haziran 2006 tarihli nüshasının 8. sayfasında “Sınıftan yana mücadeleci işçi, emekçi ve sendikacılar yıkıcılığa ve bozgunculuğa geçit vermeyecek” başlığı ile tam sayfa bir ilan yer almıştır. Bu ilanda, bir kısım TÜMTİS yöntecilerinin yıkıcılık ve bozgunculuk yaptıkları, EMEP ve Evrensel’e yönelik karalama kampanyaları yürüttükleri, sendikalarımıza faks ve mailler gönderdikleri, bu şekilde sınıfın politik-sendikal mücadele ve örgütlenmesinin karşısına çıktıkları ve buna izin vermeyeceğimiz ifadesi yer almıştır.
Altında imzamız bulunan bu ilanın içeriğini onaylamamız mümkün değildir. TÜMTİS Sendikası’nın kendi içinde yaşadığı sorunlarla ilgili olarak bizim taraf olmamız, yöneticilerini hedef gösteren bu içerikte bir açıklamanın altına imza koymamız mümkün değildir. TÜMTİS’in iç sorunları ile ilgili taraf olması, müdahalede bulunması doğru değildir. Bu nedenle onayladığımız ve haberdar olmadığımız içerikteki ilan metni altındaki imzalarımızı geri çekiyoruz. Kamuoyuna saygıyla sunarız.
Atilay Ayçin (Hava-İş Genel Başkanı), Resat Tüysüz (Petrol-İş İstanbul Şube Başkanı), Ahmet Sever (Yol-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı), Nihat Alemdar (Harb-İş Şube Başkanı), İsmail Kaya (Belediye-İş 1 No’lu Şube Başkanı), Hasan Gülüm (Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı), Turgut Aktaş (Haber-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı), Muzaffer Akpınar (Liman-İş İstanbul Şube Başkanı), Mehmet Kılıç (Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı), Mustafa Sevinç (Birleşik Metal-İş Bursa Şube Yönetim Kurulu üyesi), Muammer Özer (DİSK/Tekstil Sendıkası Bursa Şube Başkanı), Emine Öztürk (Eğitim-Sen Bursa Şube Yönetim Kurulu üyesi), Hikmet Sevik (Bursa), Hamza Çelik (Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Sekreteri), İzzet Karadağ (Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı), Hasan Basri Yüzer (Petrol-İş Adıyaman Şube Başkanı), Fethi Yıldırım (Emekli-Sen G.Antep Şube Başkanı), Mevlut Taşdemir (Emekli-Sen G.Antep Şube Saymanı), Ünal Aysan (Eğitim-Sen Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi), Tamer Tat (Kristal-İş Mersin Şube Başkanı)

--------------------

Patron-polis elele: Ücretlerini alamayan işçilere gözaltı terörü

Kartal İlçesi Yakacık Mahallesi’nde bulunan Elele Tekstil’de 30 Haziran akşamı patron ve polis işbirliği yaşandı. Elele Tekstil’de yaklaşık 40 işçi çalışıyor. Ücretlerini 5 aydır alamayan işçilerden 5’i patronun odasına çıkarak ücretlerini talep ettiler. Saat 21:00’den itibaren patronla sert tartışmalar yaşayan işçiler ücretlerini almakta kararlı davranınca patron tarafından odaya kilitlendiler. Kolluk güçlerinin gelmesiyle beraber işyerinde yaklaşık 2 saat süren tartışmalar yaşandı. Patronun durumu geçiştirmek için verdiği sözlere inanmayan 5 işçi kararlı tutumlarını sürdürünce polis tarafından çağrılan takviye ekip tarafından gözaltına alındılar.
Olay sırasında orada bulunan  İşçi Köylü gazetesi Kartal muhabiri polisler tarafından hakarete uğradı ve fotoğraf alması engellenmeye çalışıldı. Ücretlerini alamayan 5 işçi ve onlara destek vermek için orada bulunan arkadaşlarını tehdit eden polis güçleri işçilerin geri adım atmaması üzerine biber gazı kullandılar. Yaşanan arbede sırasında yaz döneminde çalışmak için işe giren bir lise öğrencisi bayan işçiyi merdivenlerden iten kolluk güçleri 5 işçiyi gözaltına aldılar. Olay sırasında “Biz mağduruz paramızı alamadık siz kimin safındasınız?” diyerek patrona yandaşlık eden polislere seslenen işçiler biber gazının da etkisiyle fenalaşarak ilk önce hastaneye kaldırıldılar. Aynı gece saat 02:00 sularında serbest bırakılan işçilerin sağlık durumları iyi.
Patron ve devletin kolluk güçlerinin ortak hareket ettiğini, polisin sermaye sınıfının çıkarlarını koruduğunu belirten işçiler haklarını almakta karalılar.

Kızıl Bayrak/Kartal

-----------------

Torgem Tersanesi’nde bir iş cinayeti daha yaşandı...

Tersane İşçileri Birliği’nden işçi cinayetini protesto eylemi

21. yüzyılda bir sömürü cehennemi olan Tuzla tersaneler havzasında asalak tersane patronlarının bitmek bilmeyen kâr hırsı gün geçmiyor ki bir işçiyi daha öldürmesin.  
Kölece çalışma koşullarının hüküm sürdüğü tersanlerde sendikasız, sigortasız, iş güvencesiz çalışan tersane işçileri her türlü güvenlik önleminden yoksun çalışıyorlar.
Tuzla tersaneler havzası geçtiğimiz haftalarda Torgem ve Türkter tersanelerinde iki işçinin feci şekilde can verdiği iş cinayetlerinden sonra bu kez yine Torgem Tersanesi’nde bir iş cinayetine tanık oldu.  
29 Haziran günü Torgem Tersanesi’nde Solari Denizcilik adlı taşeron firmaya bağlı çalışan Mustafa Baltacı isimli işçi elektrik kaçağı sonucunda yaşamını yitirdi.
Yaşanan iş cinayeti ise 30 Haziran günü sabah saat 07:30’da İçmeler Tren İstasyonu’nda Tersane İşçileri Birliği tarafından protesto edildi. “Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak!/Tersane İşçileri Birliği” pankartının açıldığı ve asalak tersane patronlarının daha fazla kâr uğruna tersane işçilerinin yaşamlarını yok sayması ve sigortasız ve taşeron usulü çalışmaya karşı örgütlenip mücadele etme çağrısı yapıldı. İşe giden işçilere dönük sözlü ajitasyon konuşmaları ve bildiri dağıtımıyla devam eden eylemde, “Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak!” sloganının atıldı ve eylem bildiri dağıtımının tamamlanmasıyla son buldu.
Aynı saatlerde iş cinayetinin yaşandığı Torgem Tersanesi önünde Limter-İş Sendikası da bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Kızıl Bayrak/Kartal

------------------------

Uğur Tekstil’in asalak patronu işçilerin hakkını gaspetti...

Uğur Tekstil’de çalışan işçiler diğer tekstil atölyelerinde olduğu gibi ağır çalışma koşullarına maruz kalıyorlar. Fazla mesailer, hakaret, düşük ücret, sigortasız çalışma vb. Tüm bu olumsuz koşulların yanısıra Uğur Tekstil işçileri 3 aydır ücretlerini alamıyorlar. Patron kendisiyle birkaç kez görüşen işçilere en kısa zamanda bu sorunları çözeceğini ifade etmişti. Ancak bu söylem işçileri oyalamaktan başka bir anlam ifade etmedi. En son yapılan görüşmeden işçilerin sıkıştırması üzerine patron 23 Haziran günü ücretleri ödeyeceğini söyledi.
Uğur Tekstil patronu o tarihe kadar işçilerin alacağı 120 milyarla, sahte belgelerle bankadan çektiği kredilerle, tefecilerden aldığı paralarla kaçma hesabı yaptı. Patron ev ve işyerindeki eşyaları ve makinaları da kaçırmaya çalışırken işçiler durumu farketti. 6 makinayı kaçıran patron evden çıkardığı eşyalarını kaçırmaya çalışırken aileleriyle birlikte 46 işçinin engeline takıldı. Öfkeli işçiler eşyaların yüklendiği aracı durdurdu. Bu sırada polisin işçileri engellemeye çalışması da sonuç vermedi.
Eşyalar kamyondan boşaltıldı. Patronun yeniden kaçırma girişiminde bulunmasını engellemek için işçilerin bir kısmı atölye ve evin önünde nöbet tutmaya, bir kısmi ise yasal süreci başlatmak üzere savcılığa giderek gerekli işlemleri yapmaya başladı. İşçiler 46 imzanın olduğu dilekçeyle GOP Savcılığı’na suç duyurusunda bulundular. Ancak Savcılık dilekçeleri kabul etmedi. Bunun üzerine işçiler GOP İşçi Derneği ile temasa geçerek neler yapabileceklerini sorarak yardım talep ettiler.
24 Haziran’da işçilerin talebi üzerine GOP-DER’in çağırdığı avukat, GOP İşçi Platformu’ndan 2 temsilci ve 46 işçinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının ardından avukat aracılığıyla yasal sürecin başlatılması kararı alındı. GOP İşçi Platformu temsilcisi de işçilerin bu meşru direnişini hangi şartlar altında olursa olsun destekleyeceklerini ifade etti.

Kızıl Bayrak/GOP