23 Nisan 2005
Sayı: 2005/16 (16)


  Kızıl Bayrak'tan
  Hükümet krizinden kriz hükümetine
  1 Mayıs’ta Kadıköy’deyiz!
  TKiP İstanbul İl Komitesi’nden 1 Mayıs çağrısı
  BDSP’den 1 Mayıs için çağrı
  Sendika bürokratlarının 1 Mayıs’ı
devrimci özünden arındırma çabası
sürüyor
  Faşist saldırılara karşı
1 Mayıs’ta alanlardayız!
  “İşçiler birlik, halklar kardeş olmalı!”
  Sağlık emekçileri iş bıraktı
  “Maliye emekçileri bu yasayı uygulamayacak!”
  Kıbrıs sorunu, Ermeni soykırımı, Öcalan’ın yeniden yargılanması
ve AB
  Erdoğan kasap Şaron'un huzuruna
çıkmaya hazır!
  Emekçilere düşmanlığın sembolü: Turgut Özal
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/11 : “Tarihi Ortadoğu sentezi”: BOP ekseninde “karma demokrasi”
 Ekvadorlu emekçiler rejime geri adım
attırdı
Emperyalist güçler arası çatışma BM
üzerinden dışa vuruyor

 İstanbul Liseli Gençlik Platformu 1 Mayıs pikniğinde buluştu

 Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için
1 Mayıs’a!
 Ankara BDSP’nin 1 Mayıs çalışmalarından
İzmir BDSP’nin “1 Mayıs’a Doğru Birlik
ve Dayanışma Pikniği”
Adana BDSP’nin 1 Mayıs çalışmaları
Özerk demokratik üniversite için
1 Mayıs’ta alanlara!
ODTÜ’de eylem ve etkinlikler
Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İzmir BDSP'nin “1 Mayıs'a Doğru Birlik ve Dayanışma Pikniği”

Oldukça erken bir tarihte başlattığımız 1 Mayıs faaliyetimiz açısından 17 Nisan'da düzenleyeceğimiz piknik oldukça önemliydi. Bu bize, hem bahar sürecinde hem de 1 Mayıs vesilesiyle yürüttüğümüz yaygın faaliyetimizin sonuçları hakkında bir fikir verecekti.

500 davetiye bastırarak başladığımız piknik çalışmamızı aynı zamanda 1 Mayıs'a dönük bir kitle çalışmasına dönüştürdük. Yerellerde bu doğrultuda yaptığımız çalışma sonucu 8 servis otobüsü ve özel araçlarla pikniğimize çocuklar dışında 215 kişi katıldı. Katılımın büyük çoğunluğunu genç işçi ve emekçiler oluştururken, emekçi semtlerinden aileler de çocuklarıyla birlikte pikniğimize katıldılar.

Katılımda hedeflediğimiz rakama yaklaşırken, havanın kapalı olması ve sert bir rüzgarın esmesi yaşadığımız en büyük sıkıntıydı. Ayrıca dışardan okul bitirme sınavları vb. etkenler katılımı olumsuz etkiledi. Buna bazı başka ufak tefek sorunlar eklenmiş olsa da, pikniğimiz, katılanlar ve kendi güçlerimiz için motive edici oldu. Piknik alanına “1 Mayıs pikniğimize hoşgeldiniz!/Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” yazılı pankartımızı astık. Kendi kitaplarımızın, gazetemizin ve Ekim Geçliği'nin satışını yaptığımız standımızın yanına Habip, Ümit ve Hatice yoldaşların yanısıra Denizler'in ve Nazım Hikmet'in resmini astık.

Açılış konuşmasının ardından saygı duruşuyla başlayan piknik programı, kahvaltı yapıldıktan sonra doğa gezisiyle devam etti. İnsanlar gezi sonrası tekrar biraraya geldikten sonra program BDSP adına yapılan bir konuşmayla devam etti. Ardından Çiğli İşçi Bülteni, Çiğli Organize'de çalışan metal işçileri, tekstil işçileri, Buca BDSP ve Ekim Gençliği adına konuşmalar yapıldı. Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi Ekim Gençliği okurları adına gönderilen mesajların okunmasıyla programımız devam etti. Bu konuşmaların yanısıra Hatice yoldaşın kardeşi de söz alarak yoldaşın mezarına yapılan saldırıyı teşhir eden bir konuşma yaptı ve hapishanelerde devrimci tutsakların uğradığı saldırıları dile getirdi. Bir emekçi de Sivas katliamı ile ilgili yazdığı bir şiiri okudu. Bütün konuşmacılar sözlerini 1 Mayıs'a katılım çağrısı yaparak bitirdiler.

Daha sonra “herşey ekmeğimizi paylaşarak başlar” çağrısıyla yemek yendi. Rüzgarın ses düzenine etkisi konuşmaları etkiledi. Kavel Müzik Topluluğu sahneye çıktığında aynı sorun devam etti. Okunan şiirlerle başlayan dinleti kalabalık bir katılımla çekilen halaylarla sürdü. Son olarak İşçi Kültür Sanat Evi'nin genç dostları kısa bir bağlama resitali sundu.

Olumsuz hava koşullarına rağmen pikniğimize katılım sunan işçi ve emekçilere çok daha güzel etkinlikler organize etmek BDSP olarak bir borcumuz.

İzmir BDSP

------------------------------------------------------------------------------------------

Buca BDSP'nin 1 Mayıs faaliyetlerinden...

“Yoksulluğa mahkum, yozlaşmaya ve uyuşturucuya teslim olmayacağız!”

1 Mayıs faaliyetimiz bu yıl daha erken başladı. Önce bir toplantı yaparak faaliyetin planlanmasını yaptık. Hem yerel hem de merkezi çalışma doğrultusunda bir program çıkardık.

Merkezi planlama doğrultusunda çıkan dört çeşit afişimizden 600 adetini bölgemizde oldukça yaygın kullandık. Ayrıca ilimizdeki diğer merkezi yerlere afiş yapılmasına da yardımcı olduk. Afiş çalışması esnasında sık sık polisin engelleme girişimleriyle karşılaştık, ancak bu müdahaleler faaliyetimizi engelleyemedi.

Bu çalışma esnasında dikkat ettiğimiz şey mümkün mertebe yeni yapılmış afişlerin üstünü kapatmamaktı. Fakat aynı hassasiyeti bizden sonra afişe başlamış olan Devrimci Mücadele çevresi göstermeyerek afişlerimizin üstünü kaptabildi! Merkezi bildirilerimizi de kullanmaya başladık. Önümüzdeki günlerde yaygın bir şekilde çalışma yürüttüğümüz semtlerde ve sanayi sitelerinde bildirilerimizi kullanmaya devam edeceğiz.

Çalışmamızın yerel ayağını ise “Yoksulluğa mahkum, yozlaşmaya ve uyuşturucuya teslim olmayacağız!” şiarıyla semtlere dönük olarak başlattığımız kampanya oluşturdu. Kampanyayı mümkün olduğunca çevremizdeki yerel ilişkileri de dahil ederek sürdürmeyi düşünüyoruz. Kampanyayı başlatırken çevre ilişkilerimizle bir toplantı yaptık ve kampanyanın içeriğini tartıştık. Daha geniş bir toplantı yapma kararı almış olmamıza rağmen havanın kötü olması nedeniyle ikinci toplantıyı gerçekleştiremedik.

Semtimizde konu ile ilgili bir basın açıklaması yapma hedefiyle çalışmalarımıza başladık. Buca Çamlıkule Mahallesi'nde gerçekleştirdiğimiz eylem öncesi çağrı amaçlı çıkardığımız 1000 adet el ilanını Kuruçeşme ve Çamlıkule Mahallesi'nde kullandık. Çamlıkule Muhtarlığı önünde “Yoksulluğa, mahkum yozlaşmaya ve uyuşturucuya teslim olmayacağız!/BDSP” imzalı pankartımızın arkasında sloganlarla Çamlıkule kahvesinin önüne gelindikten sonra burada basın açıklamasını yaptık.

Açıklamada yoksulluğun, yozlaşmanın, uyuşturucunun, işsizliğin kaynağının sömürü düzeni olduğu, faşist provokasyonlar tezgahlayarak saldırıların üstünün örtülmek istendiği belirtildikten sonra tüm işçi ve emekçileri bu saldırılara karşı örgütlenmeye ve 1 Mayıs'a katılmaya çağırdık. Eylem boyunca polisin provokatif tutumu devam ederken, çevrede biriken insanlar eylemi ilgiyle izlediler.

Çalışmamızın şu ana kadarki eksik kalan ve sadece bu 1 Mayıs faaliyetiyle sınırlı olmayan yönü ise sınıf çalışması ayağının yeteri kadar örülememesidir. Faaliyetimizden aldığımız güçle eksiklerimizi gidererek yolumuza devam edeceğiz.

1 Mayıs pikniği...

Buca BDSP taraftarları olarak “1 Mayıs'a Doğru Birlik ve Dayanışma Pikniği”ne hazırlıklarımız iki hafta öncesinden başladı. Tek tek işçi ve emekçileri pikniğimizin amacını ve anlamını anlatarak çağırdık. Böylece yüzlerce insanla birebir konuşmuş olduk. Pikniğe Buca'dan 40 işçi ve emekçiyle katıldık. Sabah otobüsle giderken türkü ve marşlarımız hiç susmadı. Pikniğe anlamlı bir katılım olması bizimle gelen arkadaşları olumlu yönde etkiledi. Birçok insan ilk defa bizim bir etkinliğimize katılmıştı. Piknik boyunca mutfak, yemek, çevre temizliği, gezi vb. işlerin ortaklaşa yapılması insanlar üzerinde olumlu etkiler bıraktı.

Toplu kahvaltıdan sonra konuşmalara geçildi. Biz de Buca BDSP olarak bir konuşma yaparak yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı yürüttüğümüz kampanyamız hakkında bilgi verdik. Yoksulluğun, yozlaşmanın, uyuşturucunun, işsizliğin kaderimiz olmadığı, işimiz, onurumuz ve geleceğimiz için mücadele etmemiz gerektiği vurgulandı. Pikniğimiz toplamında anlamlı ve olumluydu. Bir takım eksikliklerimiz oldu, ancak bunlar zamanın ve pratiğin çözeceği sorunlar.

Önümüzde 1 Mayıs'a en geniş katılımı örgütlemek görevi var. Etkinliğimizden aldığımız güç ve moralle faaliyetimizi yoğunlaştırarak sürdüreceğiz.

1 Mayıs'ta alanlara!

Buca BDSP

------------------------------------------------------------------------------------------

İzmir BDSP pikniğinden gözlemler...

Metal sektöründe çalışan işçiler olarak BDSP'nin pikniğe katıldık. Piknik hava muhalefetine rağmen olumlu geçti. Havanın kötü olması nedeniyle beklediğimiz kitlenin bir kısmı gelmedi, ancak beklediğimize yakın bir katılım gerçekleşti.

Hava şartları iyi olsaydı piknik daha canlı geçebilirdi. Hazırlanan sunumlar rüzgarın çok olmasından kaynaklı sesin gidip gelmesi nedeniyle tam sunulamadı. Müzik grubunun birçok parçası ve şiirler okunamadı. Havanın bile bize karşı estiği yerde insanlar yine de memnun ayrıldı.

Metal işçileri olarak bizim de eksikliğimiz vardı. Fabrikadan beklediğimiz arkadaşları tüm çabamıza rağmen pikniğe taşıyamadık. Günler öncesinden “gelirim” diyen bazı arkadaşlar son günlerde gelemeyeceklerini açıkladılar. Bir kısmının geçerli sebepleri vardı.

Sonuç olarak bütün olumsuzluklara rağmen piknik içeriği bakımından anlamlı ve olumlu geçti. Gelenlerin işçi olması bizler için daha da önemliydi. İnsanlar dostluğu, dayanışmayı, paylaşımı ve birlikteliği birarada yaşadılar. Eksikliklerimizden öğrenerek geleceği kazanacağız.

Bir grup metal işçisi/İzmir