23 Nisan 2005
Sayı: 2005/16 (16)


  Kızıl Bayrak'tan
  Hükümet krizinden kriz hükümetine
  1 Mayıs’ta Kadıköy’deyiz!
  TKiP İstanbul İl Komitesi’nden 1 Mayıs çağrısı
  BDSP’den 1 Mayıs için çağrı
  Sendika bürokratlarının 1 Mayıs’ı
devrimci özünden arındırma çabası
sürüyor
  Faşist saldırılara karşı
1 Mayıs’ta alanlardayız!
  “İşçiler birlik, halklar kardeş olmalı!”
  Sağlık emekçileri iş bıraktı
  “Maliye emekçileri bu yasayı uygulamayacak!”
  Kıbrıs sorunu, Ermeni soykırımı, Öcalan’ın yeniden yargılanması
ve AB
  Erdoğan kasap Şaron'un huzuruna
çıkmaya hazır!
  Emekçilere düşmanlığın sembolü: Turgut Özal
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/11 : “Tarihi Ortadoğu sentezi”: BOP ekseninde “karma demokrasi”
 Ekvadorlu emekçiler rejime geri adım
attırdı
Emperyalist güçler arası çatışma BM
üzerinden dışa vuruyor

 İstanbul Liseli Gençlik Platformu 1 Mayıs pikniğinde buluştu

 Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için
1 Mayıs’a!
 Ankara BDSP’nin 1 Mayıs çalışmalarından
İzmir BDSP’nin “1 Mayıs’a Doğru Birlik
ve Dayanışma Pikniği”
Adana BDSP’nin 1 Mayıs çalışmaları
Özerk demokratik üniversite için
1 Mayıs’ta alanlara!
ODTÜ’de eylem ve etkinlikler
Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İstanbul Liseli Gençlik Platformu 1 Mayıs pikniğinde buluştu

16 Nisan günü İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak 1 Mayıs'a çağrı amaçlı bir piknik düzenledik. 80 kişinin katıldığı pikniğimiz oldukça coşkulu bir atmosferde geçti. Pikniğin en etkileyici yanı baştan sona kolektif örgütlenmiş olması ve yaratılan beraberlik ruhunun alana taşınmasının gerekliliğine sürekli vurgu yapılabilmiş olmasıydı.

Piknik programımıza kahvaltı ile başladık. Ardından sahnemizi kurduk ve piknikten çok önce hazırlığına başlamış olduğumuz programımızı sahneledik. Programımız dört bölümden oluşuyordu; tiyatro, şiir dinletisi, okul sunumları ve halaylar.

İlk önce Çemberlitaş Kız Lisesi 1 Mayıs Komitesi'nin hazırladığı “Sevim Taşan” adlı oyun sahneye kondu. Oldukça ilgi çeken bu oyunun ardından bir arkadaşımız düzenlediğimiz piknikte 1 Mayıs gündemi için biraraya gelindiğini vurgulayan ve 1 Mayıs'a katılmanın anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Konuşmanın ardından lise sunumlarının okunması aşamasına geçildi. Lise sunumları özellikle ilgi çekiciydi, çünkü her biri imzasını taşıdığı lisenin özgün ve öne çıkan sorununu aktarıyordu. Bizim açımızdan sunumları önemli kılan diğer bir yan ise, her birinin yerel tartışmalar ışığında hazırlanmış olmasıydı. Toplam 15 lisenin sunumu okundu. Ayrıca İLGP'nin sunumu vardı. Sunumlarda eğitimin paralılaştırılmasından uyuşturucuya, ÖSS'den liselerde idare tarafından teşvik edilen faşist örgütlenmelere kadar uzanan geniş bir kapsam vardı. Meslek liselerinden gelen sunumlarsa, özellikle staj sömürüsü ve geleceksizlik sorununu işliyordu. Bu sunumlara ek olaran Avcılar Endüstri Meslek Lisesi'nden bir İLGP'linin “çocuk işçiliğe” dair yaptığı bir araştırmayı bizlerle paylaşması fazlasıyla ilgi çekici oldu.

Sunumların arasında Refhan Tümer Lisesi'nden bir arkadaşımız “Güneşi İçenlerin Türküsü” şiirini okudu. Ardından tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. Sunumlara verdiğimiz ikinci aradaysa, Esenyurt'tan İLGP'li arkadaşlarımızın hazırladığı şiir dinletisini dinledik. İLGP'nin sunumu ardından kapanış konuşmasıyla beraber halaylarımıza geçtik. Pikniğimizin tek eksiği bir müzik grubumuzun olmamasıydı. Biz de türkülerimizi hep bir ağızdan söyleyerek, bu eksikliği gidermeye çalıştık.

Programımızın bitmesinin ardından hep beraber oyun oynadık. Özellikle herkesin oynayabileceği oyunları tercih etmeye çalıştık, sınırlı sayıda insanın katılabileceği oyunları oynamaktan özellikle kaçındık.

Pikniğin son yemeğinin yenmesinin ardından, bir çember oluşturarak sohbet ettik. Piknik katılımcılarının bir çoğunun söz alarak katıldığı sohbette, vurgu yine 1 Mayıs'a çıkmanın anlamı ve önemi üzerineydi. Özellikle 1 Mayıs için liselerinin imzasıyla pankart açmayı hedefleyen liselerden gelen arkadaşlarımız, okullarında yürüttükleri çalışmayı nasıl ördüklerini anlattılar. Lise pankartlarının açılacak olması, daha önce bundan haberi olmayan arkadaşlarımızın daha fazla heyecanlanmasına yolaçtı.

Sohbetimizin sonunda yeni çıkan bültenimizi pikniğe katılan bütün arkadaşlara dağıttık. Bültenlerin dağıtılmasıyla beraber büyük bir sessizlik oldu. Çünkü tüm dostlar bülteni açıp okumaya koyuldular.

Pikniğin sonunda ayrılırken, farklı farklı bölgelerden gelen arkadaşlarımız birbirlerine “1 Mayıs'ta görüşürüz!” diyordu. Piknikte karşılaştığımız tablo bize bir kez daha koyduğumuz hedefleri gerçekleştirmekten hiç de uzak olmadığımızı göstermiş oldu. İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak sene başından bu yana, İstanbul genelinde yaygın bir çalışma yapıyoruz. Çeşitli gündemlere dönük kampanyalar örgütlüyoruz. 1 Mayıs alanı bu çalışmaların yansıması olabilmeli. Hepimiz bu bilinçle ve bu inançla çalışıyor, bütün enerjimizle 1 Mayıs'ı kazanmaya çabalıyoruz.

1 Mayıs'a neredeyse bir hafta kaldı. Pikniğimizin yaratmış olduğu moral güç ve motivasyonla çalışmalarımızı hızlandırmak ve daha çok liseliye ulaştırmak sorumluluğu ile karşı karşıyayız. Yaygın materyal kullanımının yanısıra birebir ilişkileri güçlendirmeye ve alana taşımaya, yerellerimizde kitle toplantıları örgütlemeye gayret etmek durumundayız. Elbette bültenimiz de elimizde 1 Mayıs'a çağrı yapabilmenin güçlü bir aracı. Bütün sene gösterdiğimiz kararlılığı ve çalışma azmini bir kez daha ortaya koyarak, 1 Mayıs alanını kazanacağız.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu

-------------------------------------------------------------------------------------------

Anadolu Yakası'nı afişlerimizle donattık!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak 1 Mayıs öncesi İstanbul genelinde yaygın bir biçimde afiş çalışması yapıyoruz. Yaklaşık 300 afişimizi Kartal Merkez'den Maltepe Yolu'na kadar olan güzergahta ve Gülsuyu Köprü'den Bostancı Köprü'ye kadar olan hatta kullandık.

“Eşit, parasız, bilimsel, demokratik, anadilde eğitim talebiyle 1 Mayıs'ta alanlara!” yazan afişlerimizi 1 Mayıs'a dek kullanmaya devam edeceğiz.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu

------------------------------------------------------------------------------------------

GOP BDSP'nin 1 Mayıs çalışmalarından...

“Geleceksiz yaşamaya, güvencesiz çalışmaya karşı 1 Mayıs'ta alanlara!”

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşırken, bölgemizdeki faaliyeti örgütlemek için planlamalar yaptık. 1 Mayıs'ın tarihsel ve güncel önemini, politik içeriğini ve devrimci özünü işçi sınıfı ve emekçi kitlelere anlatmayı, “birleşik, kitlesel, devrimci bir 1 Mayıs” için mücadeleye çağırmayı hedefledik. Bu doğrultada faaliyetimizi işçi toplantıları ve kitle çalışması ile pratik çalışmalar şeklinde planladık.

Pratik planlarımız çerçevesinde işçi sınıfı ve emekçi kitleleri 1 Mayıs'a çağıran BDSP imzalı afişlerimizi Alibeyköy, Karayolları, Karadeniz Mh., Elmabahçesi, Eski Edirne Asfaltı, GOP, Gazi Mh. güzergahlarına 2500 adet yaptık. BDSP imzalı bildirilerimizi öncelikle fabrikalar olmak üzere emekçi semtlerine yaygınca dağıttık. Yanısıra bölgemizdeki beş fabrikaya özel bildirilerle seslendik. 1 Mayıs'ta alanlara çağrı yaparken, aynı zamanda işçilere bulundukları alanlarda ve fabrikalarda 1 Mayıs'ı örgütleme çağrısı yaptık. İşçi ilişkilerimizle toplantılar yaptık.

Bölgemizde ağır koşullar altında kölece çalışan örgütsüz genç işçiler yoğunlukta. Bundan dolayı çevre ilişkilerimiz ve okurlarımızla birlikte 16 Nisan'da “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs'ta alanlara!” başlığı altında bir etkinlik düzenledik. Öncesinde etkinliğe çağrı yapan davetiyeler çıkardık. Afişlerimizi işçilerin yoğun olarak geçtiği noktalara yaptık. Etkinlik günü afiş ve pankartlarımızla salonumuzu süsledik. Programımız işçi sınıfının mücadele tarihinden kesitlerin sunulduğu sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından bir arkadaşımız 1 Mayıs'ın tarihsel ve güncel anlamını anlatan kısa bir konuşma yaptı. Programımızın asıl hedefi kölelik yasaları, esnek çalışma, düşük ücretle sigortasız, sendikasız vb. ağır çalışma koşullarında çalışan işçilere sosyal yıkım saldırılarını anlatarak örgütlülüğe çağrı yapmaktı. Bu sorun ve saldırılara karşı işçileri 1 Mayıs'a ve mücadeleye çağırmaktı. Bu çerçevede programımızın devamında avukat bir dostumuz, hak ve özgürlükleri yasalara yazdıran, koruyan ve geliştiren gücün işçi sınıfının mücadelesi olduğunu anlatan anlamlı bir konuşma yaptı. İşçi sınıfının hem sendikal hem de siyasal anlamda örgütlü olmasının önemine değindi. İşçi sınıfının gerçek kurtuluşunun devrim ve sosyalizmde mümkün olduğunu vurguladı. İki sınıf gerçeğini, devrim ve sosyalizm mücadelesini örneklerle anlattı. İşçi sınıfının örgütsüzlüğünden güç alan patronların daha da pervasızlaştığını dile getirerek, temel hak ve özgürlüklerimizi kazanmak için işçileri 1 Mayıs'a ve mücadeleye çağırdı. Ardından soru-cevap bölümüne geçildi. İşçiler daha çok fabrika ve işyerlerinde yaşadıkları sorunları dile getirdiler.

Etkinliğimiz müzik dinletisi ile sona erdi. Etkinliğe 30 işçi katıldı.

GOP BDSP