27 Mart'04
Sayı: 2004/04


  Kızıl Bayrak'tan
  Bir seçim dönemiyle birlikte ayrışan konumlar, netleşen saflar!
  Sermaye hükümeti grev hakkını gaspediyor...
  Ekonomi düzeliyor yalanları sürüyor...
  Bir anketin gösterdikleri ve gizledikleri
  Faşist katil Haluk Kırcı serbest...
  Newroz'un gösterdikleri...
  Newroz kutlamaları
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı.../4 "Sosyalist" reformizm ya da sosyal-demokrasi
  Irak'ı harabeye çeviren işgal birinci yılında...
  Irak savaşının 1. yıldönümü... Alanları dolduran yüzbinler ve "barış hareketi"nin çıkmazı
  Dünyada ve Türkiye'de savaş karşıtı eylemler...
  HAMAS'ın dini lideri Şeyh Ahmed Yasin katledildi... Saldırı Filistin halkının direnişçi kimliğinedir
  İzmir'de sınıf hareketi...
  Baskılar artıyor, gençlik susmuyor!
  BİR-KAR 4. Gençlik Kampı 11-17 Nisan tarihlerinde Wuppertal'da yapılıyor...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Gülsuyu’nda aday tanıtım şenliği

20 Mart günü Gülsuyu Elisa Cem Düğün Salonu’nda BDSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ali Kaya Esen’in tanıtım şenliği gerçekleşti. Saat 19:00’da başlayan etkinliğe yaklaşık 300 kişi katıldı.

Tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlik BDSP adına yapılan konuşmayla devam etti. BDSP adına konuşmayı Pendik Bağımsız Sosyalist adayı Melek Altıntaş yaptı. Ardından “Ben Sevim Taşan” adlı tiyatro oyunu sergilendi. Büyük beğeniyle izlenen oyunu Esenyurt İşçi Kültür Evi folklor ekbinin sunduğu gösteri takip etti. Ardından davul-zurna eşliğinde halaylar çekildi. Şiir dinletisiyle devam eden etkinlik Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ali Kaya Esen’in konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında “Dört-beş yılda bir yapılan seçimlerin işçi ve emekçilerin sorunlarının çözümünde hiçbir rol oynamadığını” belirten Esen, “işçi sınıfı ve emekçilerinin kurtuluşunun ancak kendi mücadelelerinde olabileceğini” söyledi. BDSP adayı seçimler vesilesiyle işçi sınıfının mücadel bayrağını yükseltmek için aday olduğunu vurgulayarak mücadele çağrısı yaptı. Ardından Grup Verva Roz türkü ve marşlardan oluşan bir dinleti sundu.

Yaklaşık 3 saat süren etkinlik kapanış konuşmasıyla sona erdi. Etkinlikte sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!” sloganları atıldı.

Kuruluş çalışmalarını hızlandıran İMES Derneği Girişimcileri de etkinliğe katılarak BDSP’ye desteklerini sundular. Ferhatpaşa ve Yeni Çamlıca’dan gelen yaklaşık 40 İMES işçisi salona “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganı ve alkışlar eşliğinde girdi. Coşkularıyla dikkat çeken işçiler sık sık “İMES’te örgütlü işçiler kazanacak!” , “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Çamlıca faşizme mezar olacak!” sloganlarını attılar.

Etkinlikte ayrıca Metin Adıyaman’ın şenlik hazırlık çalışmaları sırasında gözaltına alınarak tutuklanması protesto edildi.

Etkinlik hazırlık çalışmaları sırasında BDSP Gülsuyu çalışanları kapı kapı dolaşarak 750 davetiye sattılar. Yapılan afişlerle ve kahve konuşmalarıyla emekçiler etkinliğe çağrıldı.

***

Şenlik çalışmamız bölge seçim faaliyetimizin önemli etkinliği olarak planlanmıştı. Dört güne sıkışmasına rağmen Gülensu Mahallesi’nin binlerce evinin kapısı çalındı. Bütün kahvelerde ajitasyon-propaganda konuşmaları yapıldı. Bin duvar, yüz kadar da salon afişi kullanıldı. BDSP’nin aynı haftasonu dört ayrı şenlik yapmasından kaynaklı olarak şenliğimizin organizasyonu yerel imkanlar dahilinde yapıldı.

Şenliğimiz yaklaşık bir saat geç başladı. Genelde olumlu bir atmosferde geçen şenlikte ses düzeninden kaynaklı bazı sorunların yaşanması bir süre için dağınıklık yarattı. Kitle çalışması açısından ise şenliğin ön süreci belli bir başarıyla gerçekleştirildi.

Önceden planlanan beş temel etkinliğin sonuncusu olan şenliğin de geride kalmasıyla çalışmamızın bütün yönünü propaganda-ajitasyon çalışmalarına döndürmüş durumdayız. Şenlik afişlerinin hemen arkasından devreye sokulan BDSP ve aday afişlerinden yaklaşık 450 tane kullanıldı. 2 bin aday bildirisi Gülensu emekçilerine ulaştırıldı.

Gülsuyu BDSP



Ümraniye BDSP seçim çalışmalarından...

“Kitlelere ulaştıkça sorumluluklarımız artıyor”

Seçim döneminin son haftasına girerken çalışmalarımız artan bir tempoyla sürüyor. Son on günün, işçi ve emekçilerle dolaysız bağların kurulduğu, platformumuzun anlatıldığı, devrimci ajitasyon-propagandanın yaygınlaştırıldığı bir dönem olduğunu söyleyebiliriz.

Kitle toplantıları:

İlk olarak bir işçi ailesinin evinde bir toplantı gerçekleştirdik. 15 kişinin katıldığı toplantıda adayımızın seçim platformumuzu anlatmasından sonra tartışmalara geçildi. Sürekli soruların sorulduğu toplantıda öne çıkan iki nokta vardı. Birincisi, aylar öncesinden mahallede seçim çalışması başlayabilseydi, daha yaygın bir çalışmanın yapılabileceği vurgusuydu. İkincisi ise, seçim sonrası tekrar buluşma isteğiydi. Yapılan tartışmaların sonucunda yaratılan etkinin oldukça olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Bir diğer kitle toplantısı ise mahallede bulunan bir yöre derneğinde gerçekleşti. İşçi gençlerin aileleriyle beraber katıldığı toplantıya yaklaşık 60 kişi katıldı. İstanbul Büyükşehir adayımız A. Kaya Esen BDSP’nin seçimlere bakışını anlattı ve daha sonra işçi sınıfı ve emekçilerin yaşamından canlı örneklerle konuşmasını sürdürdü. Ardından Pendik Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş, emekçileri hak ve özgürlüklerini elde etmeleri için devrimci sınıf mücadelesini yükseltmeye çağırdı. Emekçilerin dikkatle dinlediği konuşmaların ardından sorularla tartışma zenginleştirildi.

Toplantının ardından bir ailenin davetiyle gerçekleşen ev ziyaretinde sazlı-sözlü sohbetimiz eve taşındı. Bu toplantıların yanı sıra adayımızın da katılımıyla çeşitli ev ziyaretleri gerçekleştirdik.

Büro etkinlikleri:

Seçim büromuzun bulunduğu Yeni Çamlıca, devrimci faaliyete yabancı ama devrimcilere sempati duyan bir mahalle. Burada “68 Kuşağı ve devrimci mirasımız” konulu bir etkinlik gerçekleştirdik. Afiş ve el ilanıyla duyurusunu yaptığımız etkinliğe 35 kişi katıldı. İlk olarak 68 kuşağının anlatıldığı “Hoşçakal Yarın” filmi gösterildi. Ardından filme dair eleştirimizi de kapsayan şekilde devrimci mirasımıza ilişikin söyleşi yapıldı. Etkinliğe ailelerin de katılması oldukça anlamlıydı.

Seçim büromuzda “OSB-İMES işçilerinin sorunları ve OSB-İMES İşçileri Derneği” konulu bir toplantı gerçekleştirdik. 25 kişinin katıldığı toplantıda sorunlarımız üzerinden genel bir tartışma yapıldı. Daha sonra herkesin çalışmasına aktif katıldığı daha geniş bir toplantı yapılmasına karar verildi.

Afiş-bildiri çalışmaları:

İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan aday Ali Kaya Esen afişi ile BDSP imzalı afişlerimiz yaygın bir şekilde yapıldı. Afişlerimiz özellikle sanayi bölgesinde kullanıldı. İMES-OSB, DES ve Kadosan çevresine yaygınca afiş yapıldı.

Ayrıca Ümraniye Merkez’den Dudullu, Kayışdağı, Esenşehir bölgelerinde afişlerimizi kullandık. Bildirgelerimizi öncelikle sanayi bölgesinde dağıttık. Sabah İMES Sanayi Sitesi girişi ve öğlen İMES sanayi içinde önlüklerle, ajitasyon konuşmalarıyla dağıtım yapıldı. Ayrıca bir dizi orta ölçekli işletmeye de bildirgelerimizin aynı şekilde dağıtımı gerçekleşti.

Faaliyetimizin yoğun olduğu bir dönemden geçiyoruz. Kitlelere ulaştıkça sorumluluklarımız artıyor. Sınıf devrimcileri olarak üzerimize düşeni omuzlayarak yolumuzu yürümeye devam edeceğiz.

Ümraniye BDSP çalışanları



BDSP çalışanı Metin Adıyaman
polis komplosuyla tutuklandı!

Gülsuyu BDSP çalışanlarından Metin Adıyaman 18 Mart günü gözaltına alındı ve uydurma gerekçelerle 20 Mart günü tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevine ve ardından Tekirdağ F tipi hücrelerine konulmuştur.

Gülsuyu’nda gerçekleşen şenliğin tanıtım afişlerini asan bir grup çalışanımız kimlik kontrolü adı altında polis tarafından taciz edilmiş, bu taciz karşısında kimlik göstermeyi reddeden çalışanlarımızla polis arasında arbede yaşanmıştır. Bu arbede sırasında silah çekerek tehditler savuran polisler, iki arkadaşımızı kendilerine vurdukları gerekçesiyle gözaltına almaya çalışmıştır.

Büyükşehir adayımızın olay yerine gelmesinden sonra kimlik göstermeyi kabul eden arkadaşlarımızdan Metin Adıyaman önceden araması bulunduğu gerekçesiyle Esenkent polis karakoluna götürüldü. Aranma nedenini öğrenmek üzere Büyükşehir adayımız ve Maltepe temsilcimiz de söz konusu karakola gittiler. İki arkadaşımıza burada bir açıklama yapılamazken Metin Adıyaman’ın Vatan’daki TEM Şubesi tarafından istendiği söylendi. Dahası Büyükşehir adayımız ve Maltepe temsilcimiz bu karakolda bir süre “Vatan sizi de istiyor” gerekçesiyle alıkonuldular.

İki gün TEM Şube’de sorgulandıktan sonra İstanbul DGM’ye çıkartılan Metin Adıyaman “TKİP üyesi” olduğu iddasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kuşkusuz ki faşist sermaye devletinin uydurma gerekçelerle devrimcileri tutuklaması alışık olduğumuz bir durumdur. Fakat bu sefer ortaya atılan gerekçe traji-komiktir. Polis ve savcılık iddanamesi yaklaşık iki sene önce bir parkta el yazısı bir metin bulunduğu, yapılan araştırmalar sonucunda bu metnin Metin Adıyaman’ın örgüte başvuru metni olduğu iddiasını dayanmaktadır. Sözü edilen zamandan bu yana Metin Adıyaman defalarca gözaltına alınmıştır. Dahası kendisi bir aydır seçim büromuzda çalışmaktadır. Tüm bu zaman boyunca her nedense deşifre edilemeyen metin tam seçim çalışmamızın önemli bir etkinliği öncesinde ortaya çıkmıştır.

Hedeflerinin ne olduğu açıktır. Hedeflenen her geçen gün büyüyerek daha geniş kitlelere ulaşan siyasal faaliyetimizi sekteye uğratmaktır. Polisin ve sermaye uşağı DGM yargıçlarının devrimci faaliyete saldırmalarında şaşılacak birşey yoktur. Bunun için uydurulan gerekçenin gülünçlüğü acizliklerinin göstergesidir.

Bu tür komplolarla devrimci siyasal faaliyetimizin engellenemeyeceğini bir kez daha buradan ilan ederken, tüm devrimci kurum ve şahısları tüm iddiaları reddederek ifade vermeyen Metin Adıyaman’la dayanışmaya çağırıyoruz.

Gülsuyu BDSP