27 Mart'04
Sayı: 2004/04


  Kızıl Bayrak'tan
  Bir seçim dönemiyle birlikte ayrışan konumlar, netleşen saflar!
  Sermaye hükümeti grev hakkını gaspediyor...
  Ekonomi düzeliyor yalanları sürüyor...
  Bir anketin gösterdikleri ve gizledikleri
  Faşist katil Haluk Kırcı serbest...
  Newroz'un gösterdikleri...
  Newroz kutlamaları
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı.../4 "Sosyalist" reformizm ya da sosyal-demokrasi
  Irak'ı harabeye çeviren işgal birinci yılında...
  Irak savaşının 1. yıldönümü... Alanları dolduran yüzbinler ve "barış hareketi"nin çıkmazı
  Dünyada ve Türkiye'de savaş karşıtı eylemler...
  HAMAS'ın dini lideri Şeyh Ahmed Yasin katledildi... Saldırı Filistin halkının direnişçi kimliğinedir
  İzmir'de sınıf hareketi...
  Baskılar artıyor, gençlik susmuyor!
  BİR-KAR 4. Gençlik Kampı 11-17 Nisan tarihlerinde Wuppertal'da yapılıyor...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Newroz’u Nevruzlaştırma çabası

Çağlar öncesinde ezilen Kürt halkının demirci ustası Kawa’nın önderliğinde zalim Dehak’a karşı ayaklandığı gündür Newroz. Dehak’a karşı isyan yolunu seçenler dağların doruklarında büyük ateşler yakarak haberleştikleri için de Newroz’un simgesi ateş olmuştur.

Demirci Kawa önderliğinde isyana kalkışanlar zalim Dehak’ın kafasını ezmişlerdir. Ama sonraki çağlar boyunca Dehaklar hep varolmuştur. Bunlar, Newroz’da simgeleşen direniş mayasını çürütmek, halkların yarattığı değerlerin içini boşaltmak için her yolu kullanmışlardır. Bunun sonucunda birçok yerde Newroz baharı karşılama günü olarak anlamlandırılmış, yeni kuşaklara bu şekilde benimsetilmiştir.

Son 15-20 yıllık dönemde Newroz’a gerçek içeriğini kazandıran gelişme, Kürt halkının özgürlük mücadelesi olmuştur. Sömürgeciliğe ve zulme karşı başkaldıran Kürt halkı, bu devrimci mücadele içinde kendi kimliğini, değerlerini yeniden yaratmıştır. Yaratılan değerlerin en önemlilerinden biri de Newroz’dur. Öyle ki Newroz, Kürt halkının mücadeleci, direnişçi kimliğiyle bütünleşmiştir. Newroz’a sahip çıkmak Kürt halkının özgürlük mücadelesine, direnişin değerlerine sahip çıkmak anlamına gelir olmuştur.

Kazanılan değerler son yıllarda büyük bir tehdit altındadır. Sömürgeci sermaye iktidarının Kürt halkını değerlerinden soyundurmak için uyguladığı politikalar, Kürt hareketinde yaşanan çözülme ve teslimiyet süreciyle yeni bir boyut kazanmıştır. Kürt halkının ve mücadelenin değerleri sadece sömürgecilerin değil, aynı zamanda teslimiyet platformunun da tehdidi altındadır. Düzenle barışmak, düzenin uysal eklentileri haline gelmek için çabalayan teslimiyetçiler, mücadelenin yarattığı değerleri altın tepsi içinde sömürgecilere sunmaktadırlar.

O nedenle son yıllardaki Newroz kutlamalarında iki farklı tablo ortaya çıkmaktadır. Bu tablolardan birinde Newroz’a yığınlar halinde sahip çıkan Kürt halkı vardır. Diğer tabloda ise Newroz’u direnişçi özünden kopartma, bir karnavala, böylelikle düzenle uzlaşmanın bir aracına dönüştürme çabası bulunmaktadır.

Geçen yıllarda daha yavaş ilerleyen Newroz’u Nevruz yapma operasyonu bu yıl tam anlamıyla bir sıçrama yaşadı. Pek çok yerde Newroz etkinliklerini Güçbirliği bileşenleri birlikte düzenlediler. Düne kadar Kürt halkının “devlet partisi” diye tanımladığı SHP etkinliklerin çağrıcıları arasında yer aldı. Kimi yerlerde SHP yöneticileri kürsüye çıkıp Kürt halkına demokrasiden, barıştan söz ettiler.

Teslimiyetçilik sonunda SHP üzerinden Newroz’u düzene hediye etmenin, Newroz’u Nevruz yapmanın kapılarını da ardına kadar açmış oldu.



İstanbul: Reformizmin gölgesinde Newroz!

İstanbul’da Newroz bu sene de Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda gerçekleştirilen bir mitingle kutlandı. Newroz’a katılım geçen senelere göre daha zayıf olsa da, Kürt işçi-emekçileri ve gençliği belli bir kitlesellikle alana çıktı.

Alanda Abdullah Öcalan çeşitli biçimlerde sahiplenildi. Kutlamaya, Newroz’u direniş ve zulme isyan günü olmaktan çıkarıp reformist “Demokratik Güçbirliği”ne destek eylemine çevirme çabası hakimdi. Alanda sarı, kırmızı, yeşil fularları takan gençlerin ellerinde kırmız beyaz SHP bayraklarıyla dolaştıkları gözlendi.

Kızıl Bayrak/İstanbul



Şahintepe’de Newroz ateşi harlandı!

Şahintepe Mahallesi’nde Demirci Kawa’nın yaktığı ateş harlandı. 21 Mart akşamı BDSP çalışanları ve Partizan okurları olarak ortak bir Newroz kutlaması düzenledik. Ateş yakıp davul-zurna eşliğinde halaylar çektik. Halayda “Biji Newroz! Biji sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarını attık. Halayımıza inşaatta çalışan Kürt emekçiler de katıldı. Daha sonra seçim büromuzda Partizan ve BDSP adına günün anlamı ve önemi ile seçimler üzerine birer konuşma yapıldı. Türküler söyleyip tekrar ateşin başına dönüp halaylar ve sloganlarla etkinliğimizi bitirdik.

Etkinliğimize yaklaşık 30 kişi katıldı. Newroz’a sahip çıkmak; halkların isyanında, devrim ve sosyalizm davasında ısrar edenlerin hakkıdır. Tasfiyeciliğe ve teslimiyete karşı kavganın kızıl bayrağını dalgalandırmaya devam edeceğiz!

Şahintepe BDSP çalışanları/İstanbul



Newroz kutlamasına polis terörü!

Yıllar sonra Başaran Mahallesi’nde militan bir Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Başaran Mahallesi’nin devrimci gençleri Newroz akşamı lastikleri yakarak eylemi başlattılar. Çok geçmeden gelen bir polis ekibi eylemi engellemeye çalıştı. Polisin engelleme girişimi gösterilen kararlı tutum sonucu boşa çıkarıldı ve polis geri çekilmek zorunda kaldı. Bunun üzerine yeni takviye güçler ve bir itfaiye aracı eşliğinde polis mahalleye girebildi. Polisin eyleme saldırmasıyla çatışma çıktı. Başaran’ın devrimci gençleri geri çekilerek çatışmaya ara sokaklarda devam ettiler. Bir saat süren çatışmadan sonra eylem bitirildi.

Bir okur/Ümraniye



Newroz kutlamalarından...

Diyarbakır: En kitlesel kutlama Diyarbakır’da Fuar Alanı’nda yapıldı. “Barış kazanacak”, “Dilimiz varlığımızdır” ve “Newroz birliktir!” pankartlarının asılı olduğu Fuar Alanı’ndaki kutlamalara 500 bin kişinin katıldığı açıklandı. DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan yaptığı konuşmada, Newroz’un barış içinde kutlanması için çok bedeller ödendiğini belirterek,“Burada sadece Newroz’u kutlamıyoruz. Aynı zamanda dilinize, kültürünüze ve demokrasi mücadelesine sahip çıktığınızı gösterdiniz” diye konuştu. Bakırhan konuşmasında ABD’yi sözünü tutmamakla ve Irak’a demokrasi getirmemekle eleştirdi, Suriye yönetimini de Kürtlerle masaya oturması için uyardı, “yoksa sizin de sonunuz Saddam gibi olur” dedi.

Mersin: Mersin’de Metropol miting alanında yapılan kutlamalara 20 binden fazla insan katıldı. Töre cinayetleriyle ilgili dövizlerin taşındığı gözlendi.
Nusaybin: Nusaybin’de yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı kutlamada yapılan konuşmada Kamışlı katliamı ve Suriye devletinin Kürtlere yönelik tutumu kınandı.

Dersim: Miting başvurusu ‘W’ ve ‘O’ harfleri gerekçe gösterilerek kabul edilmedi. Newroz Güçbirliği’nin seçim bürosu önünde yüzlerce kişinin katılımıyla kutlandı.

Adıyaman: Güçbirliği’ni oluşturan EMEP, DEHAP, SHP ve ÖTP’den oluşan Tertip Komitesi tarafından düzenlenen Newroz kutlamasına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun ABD!”, “Yaşasın güçbirliği!” gibi sloganlar atıldı.

Elazığ: Newroz 5 bin kişinin katılımı ile kutlandı. “Kahrolsun Suriye!”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “İşbirlikçi AKP” sloganları atıldı. Yapılan konuşmalarda Newroz’un önemine değinildi, Kamışlı katliamı kınandı.

Trabzon: 21 Mart günü Yurtsever Gençlik “Gençlik ve Halkla Dayanışma Şöleni” düzenledi. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte yapılan açılış konuşmasında “Savaşsız, sömürüsüz bir dünya için, özgür demokratik bir ülke için biraradayız” denildi. Demokratik kitle örgütlerinin, Trabzon’da yaşayan Kürt kökenli ailelerin ve öğrencilerin katıldığı şenlikte şiirler okundu, halaylar çekildi.

Newroz ayrıca Malatya’da, Şırnak ve Ağrı’da, Hatay’ın İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde, Maraş’ın Elbistan ilçesinde ve Kürdistan’ın birçok yerinde yapılan etkinliklerle kutlandı.



Tuzluçayır’da kitlesel Newroz kutlaması

Tuzluçayır Mahallesi’nde yıllardır geleneksel olarak akşam saatlerinde yapılan Newroz eylemi, bu yıl da yine aynı mahallede merkezi bir alanda kitlesel bir şekilde gerçekleştirildi. BDSP, ESP, YDG, HÖC ve KSD’den oluşan eylem birlikteliğine, öğlen yapacakları mitingin iptal edilmesi nedeniyle DEHAP, EMEP ve SDP’de katıldı.

Birlikteliğin genişlemesi akşam yapılan Newroz eylemine kitlesel bir katılım sağladı. Saat 18:30’da merkeze yakın bir caddede “Newroz Piroz Be! Newroz isyandır!/Mamak Halkı” imzalı tek pankartın arkasında açılan imzasız pankartlarla birlikte yaklaşık 1000 kişilik bir kortej oluşturuldu. Buradan bayraklar, dövizler ve sloganlarla birlikte yürüyüşe geçen kitlede belli bir coşku ve moral vardı. Bu coşku ve kitleselliğin mahalle halkınında ilgisini çekmesine rağmen eylem alanına girildikten sonra başlayan dağınıklık ve bunun etkisiyle planlanan programın gerçekleştirilememesi olumsuz bir hava yarattı. Devletin panzer ve çevik polislerle aldığı yoğun güvenlik önlemi ve yaşanan dağınıklığa rağmen büyük bir Newroz ateşi yakıldı. Yakılan Newroz ateşin önünde ortak hazırlanan Kürtçe ve Türkçe metinler okundu. Ardından devrim şeitleri için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu sonrası yaklaşık bir buçuk saat kadar halaylar ve sloganlarla birlikte Newroz eylemliği sürdürüldü.

Eylem sonrası yine “Mamak Halkı” imzalı pankart arkasında kortej oluşturularak sloganlarla başladığımız yere kadar yürüdük. Burada yapılan bir konuşma ve tekrar yapılan saygı duruşu ile eylem sonlandırıldı. BDSP olarak eyleme kızıl bayraklar ve önlüklerimizle katıldık. Eyleme seçim çalışmasının yoğunluğa rağmen anlamlı bir katılım sağladık.

Mamak BDSP çalışanları



İzmir’de Newroz kutlamaları

Özgür Parti tarafından organize edilen bu yılki Newroz kutlaması Buca Hipodrum yanındaki boş alanda yapıldı. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı kutlama “Güç Birliği”nin bir seçim mitingine dönüştürüldü. Kürsüden seeçimlere dönük konuşmalar yapılırken, ayrıca CHP tabanına seslenildi. CHP parti yönetimine müdahale ederek “Güç Birliği”nde buluşmaları çağrısı yapıldı.

Bu yılki Newroz kutlamasına katılım geçen yıla göre daha fazlaydı. Ancak eski coşku yoktu.

Komünistler eyleme BDSP pankartı ve flamalarıyla katıldılar. Buca Eğitim-Sen önünde toplanan KESK kortejiyle birlikte sloganlar eşliğinde Hipodrom’a kadar yüründü. Alanda BDSP’nin ve bağımsız sosyalist adayın seçim bildirileri dağıtıldı, Kızıl Bayrak satışı yapıldı.

BDSP güçleri ayrıca Kuruçeşme’de yaklaşık 250 kişinin katılımıyla gece gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına da katıldılar.

Kızıl Bayrak/İzmir