17 Mayıs'03
Sayı: 19 (109)


  Kızıl Bayrak'tan
  Köleleştirme saldırısına karşı tüm sınıf güçleri harekete geçirilmelidir!
  Kölelik yasası daha da ağırlaştırılarak meclisten geçiyor!
  Saldırılara karşı yapılan eylemlerden...
  Saldırılara karşı yapılan eylemlerden...
  Saldırılara karşı eylemler yaygınlaşıyor!
  Sınıf hareketinin yükselme eğilimi ve sendikal ihanete karşı tutum
  15-16 Haziran Direnişi yol göstermeye devam ediyor!
  Maliye Bakanı'ndan emek düşmanı inciler...
  ABD'nin Ortadoğu planları, Türkiye ve Kürtler...
  Müşteri değil, öğrenciyiz!
  Birleşik-militan mücadeleyi yükseltelim!
  ABD, BM Güvenlik Konseyi'ne yağma tasarısını sundu...
  Amerikan özgürlüğü = Açlık!..
  Filistin halkını toplama kamplarına götürecek yol "haritası"
  İsrail'in nükleer gücü...
  Fransa ve Avusturya'da büyük eylem, grev ve genel grev dalgası...
  Avusturya'da son elli yılın en büyük işçi grevi
  Savaş hakikaten bitti mi?
  Gençliğin ortak açıklaması: MGK uzantısı ADKF üniversiteden defol!
  Mezarlık tipi zindan: Yeraltı zindanı
  KADEK'in geleceği...
  Fikret Başkaya...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Özelleştirmelere, hak gasplarına, işten atılmalara karşı yapılan eylemlerden…

Saldırılara karşı eylemler yaygınlaşıyor!

5 Mayıs Adana:

Her yer eylem alanı! Hergün mücadele!

Tekel işçileri Süleyman Demirel’in açılışını yaptığı Çatalan Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nin temel atma törenine katılarak özelleştirmeleri protesto eden sloganlar attılar. Törene eşleriyle katılan TEKEL işçilerinin attığı “TEKEL halkındır satılamaz!”, TEKEL bizimdir bizim kalacak!” sloganlarına kürsüden müdahale edildi.

10 Mayıs Adana:

Özelleştirmelere karşı TEKEL işçisinin öfkesi büyüyor!

Tek Gıda-İş Sendikası’nın Güney Anadolu Bölgesi 1 No’lu Şubesi’nde örgütlü işçiler, TEKEL’in özelleştirilmesini protesto etmek için bir eylem düzenledi. İnönü caddesindeki sendika binasının önünden AKP Adana İl Örgütü binası önüne kadar yürüyen işçiler burada yaptıkları açıklamayla günlük cirosu 19 trilyon olan TEKEL’in peşkeş çekilmek istendiğine dikkat çekerek, buna izin vermeyeceklerini çeşitli sloganlarla dile getirdiler.

Tekel cevizli işçilerinden yürüyüş güzergahı boyunca eylemler

8 Mayıs günü Ankara yürüyüşünü başlatan TEKEL cevizli işçilerinin eylemi sürüyor. Geçtikleri güzergahlarda bir dizi eylemle karşılanan işçiler cumartesi günü Ankara’da olacaklar.

11 Mayıs Ankara:

Hak-İş’in Ankara mitingi: Binlerce işçiden öfkeli protesto

Türkiye’nin dört bir yanından gelen Hak-İş’e bağlı sendikalarda örgütlü işçiler, kölelik yasasını, özelleştirmeleri ve AKP hükümetini protesto ettiler. 4 bin işçi “Vur vur inlesin AKP dinlesin”, “AKP şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları atarak Abdi İpekçi meydanında toplandılar. Mitingte, “Adaletin bu mu AKP”, “AKP, TOBB seninle gurur duyuyor”, “3 Kasım’da bizimle şimdi kiminle”, “Dün dünde kaldı deme elbet yarın da gelecek” gibi dövizlerle sermaye uşağı AKP Hükümeti’ne duydukları öfkeyi dile getirdiler. İşçiler “Önce adalet”, “Köleliğe hayır”, “Yolsuzluğa yoksulluğa hayır” şiarlarının yazılı olduğu bayraklar taşıdılar. Özçelik-İş, en fazla katılımı sağlayan sendika idi.

12 Mayıs İstanbul:

Hemşirelerden İş Kanunu Tasarısı’nı protesto

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan 50 kadar hemşire yeni İş Kanunu Tasarısı’nı protesto etti. Alkışlar ve sloganlar eşliğinde toplanan hemşiler, hastanelerin de özelleştirmeler kapsamında olduğunu, performansa dayalı ücretlendirme sisteminin dayatıldığını, esnek çalışma altındaki hiçbir uygulamayı kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Basın açıklaması, “Herkese eşit ücretsiz sağlık”, “Kölelik yasası geri çekilsin” sloganlarıyla bitirildi.

13 Mayıs İstanbul:

EBK işçilerinden özelleştirmelere karşı mücadele çağrısı!

Et ve Balık Kurumu’na bağlı Haydarpaşa ve Zeytinburnu’ndaki kombinalarının kapatılmasına karşı buralarda çalışan işçiler, 13 Mayıs günü AKP İstanbul İl Örgütü binası önünde bir basın açıklaması yaparak, özelleştirmeleri protesto ettiler. İşçiler bu kombinaları kapattırmamak için, gereksirse aileleriyle birlikte iş yerlerini terketmeme eylemi başlatacaklarını açıkladılar. Bu iki kurumda halen yaklaşık olarak 120 işçi çalışıyor.

13 Mayıs İstanbul:

Hava-İş sendikasından TİS’lerdeki uyuşmazlıkları protesto gösterisi!
Hava-İş, işverenin 19. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri’ni kasıtlı bir tutumla uyuşmazlığa sürüklemesi üzerine Yeşilköy havalanındaki THY binası önünde 500 kadar işçinin katıldığı bir eylem gerçekleştirdi. Sendika başkanı Atilay Ayçin’in işverenin İş Yasası’nın hala meclisten geçmemesini gerekçe göstererek çalışanların taleplerini reddettiğini, krizin faturasının emekçilere ödettirilmeye çalışıldığını belirterek hak gasplarına karşı gerektiğinde iş bırakma haklarını kullanacaklarını ifade etti. Çalışanlar mücadele kararlılıklarını coşkuyla attıkları “Kölelik yasasına hayır”, “Toplu sözleşme hakkımız engellenemez”, “Eşit işe eşit ücret” vb. sloganlarla dile getirdiler.

İşten atılan Ünal Elektronik işçilerinden protesto

Kartal-Soğanlı’da kurulu Ünal Elektronik Fabrikası’nda çalışan işçiler, 56 arkadaşlarının sendikalaşma çalışması nedeniyle işten çıkarılmasını işyeri önünde yaptıkları eylemle protesto ettiler. Türk Metal Sendikası’ndan M. Aslıyüce’nin yaptığı konuşmanın ardından “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganı atan işçiler atılan arkadaşlarının geri alınmasını istediler.

13 Mayıs Ankara:

Hemşireler Meclis’e yürüdü!

Çeşitli illerden Ankara’ya gelen 50 kişilik SES üyesi hemşire, “12 Mayıs Hemşireler Günü” nedeniyle, sorunlarını ve taleplerini dile getirmek için TBMM kapısı önünde toplandı. 50 bin hemşirenin sorunlarını ve taleplerini dile getirmek için toplandıklarını ifade eden hemşireler hemşirelerin özlük haklarının verilmediğini, bir çok haktan mahrum kaldıklarını, çok fazla açık olmasına rağmen yeni hemşirelerin işe alınmayarak 50-60 saati bulan haftalık çalışma süresinin dayatıldığını dile getirdiler. Tüm bunlara karşı haklarının sürekli kısıtlandığını vurguladılar.

15 Mayıs:

İstanbul ve Adana’da demiryolu çalışanları tren seferlerini durdurdu!
Hükümetin Tasarruf Fonu’nda biriken ana paraları ödememesini, ödemelerde yaşanan sorunları protesto etmek için BTS’de örgütlü çalışanlar, 14 Mayıs gecesinden başlayarak Adana ve İstanbul’da tren seferlerini yarım günlüğüne durdurdu. İstanbul’un her iki yakasında ve Adana’da hayata geçirilen eylemler nedeniyle şehir içi ve şehirler arası tren seferleri yapılmadı, ulaşım aksadı. Gelişmeleri yakından izleyen sermaye devleti eylemin bir an önce bitirilmesi için baskı yaptı. Eylem, ödeme sözü verilmesinin ardından öğlen saatlerinde bitirildi. Fakat tehdit ve baskılar bitmedi. Eylemin sona erdirilmesinin ardından bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Cemil Çiçek, eylem hakkında tahkikat açılacağı açıklamasını yaptı. Göstermelik bir dizi eylemin yapıldığı bir dönemde çalışanlar, üretimden gelen guuml;çle saldırıların püskürtülebileceğini bu küçük deneyimle bir kez daha ortaya koydular.