28 Aralık '02
Sayı: 50 (90)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist savaşa karşı direniş!
  Bunlar vatan haini!
  Hummalı savaş hazırlıkları yalan ve aldatmacalar eşliğinde sürüyor
  "Müslüman" AKP'nin savaş hükümeti...
  Saldırılara ve sendikal ihanete karşı mücadeleyi örelim!
  ABD emperyalizmine karşı öfke büyüyor!
  Kamu çalışanlarının toplu tasfiyesi, sosyal hakların gaspı, ...
  Kıbrıs'ın geleceği satılık değildir!
  Şeker fabrikaları özelleştirme kıskacında
  AKP-YÖK çatışması...
  Ciddiyetsizliğin son perdesi
  Filistin: İşgal, sürgün, katliam ve direniş/2
  Emperyalist küreselleşmede bir dönemin sonu
  Emperyalist savaş karşıtı eylem ve etkinlikler...
  Eylem ve etkinliklerden...
  Venezüella'da Amerikancı darbe girişimi giderek güç kaybediyor
  Amerikan emperyalizminin unutamadığı yenilgi: Küba Devrimi
  Ölüm Orucu Direnişi'nin 102. şehidi: Berkan Abatay
  19 Aralık etkinliklerinden...
  2003'e girerken...
  Şans oyunları: Çürüyen düzenin asalak sektörü
  Biz de yokuz! Hadi bakalım!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Şans oyunları:
Çürüyen düzenin asalak sektörü

Kumarhaneler kapatıldı. Artık kumar yerine şans oyunları tüm topluma yayılmış durumda. Kumarhaneler zenginlerin girebildikleri yerlerdi. Onlar için para kazanıp kaybetmek sorun değildi. Amaçları servetlerinin küçük bir bölümüyle hoş vakit geçirmek, monotonlaşmış asalak yaşamları ve zevk düşkünü duygularını tatmin etmekti. Mafya ve devlet işbirliğiyle yürütülüyordu. Kumarhaneler her türlü kirli ilişkilerin döndüğü, kara paranın aklandığı, el konan toplumsal zenginliklerimizin eğlenceli oyunlara çevrildiği mekanlardı. Kumarhaneleri kapatan devlet, kumarı tüm topluma yaydı.

Devlet eliyle düzenlenen şans oyunları tüm toplumu kuşatmış durumda. Genç, yaşlı, yoksul zengin, şehirli, köylü her yere ve her kesime ulaşacak yaygınlıkta. Milli Piyango, hemen kazan, labirent, sayısal loto, on numara, şans topu, at yarışı, spor toto, spor loto, gol 7... Kentlerin her yerinde özellikle varoşlarda yaygın ganyan bayii, milli piyango, sayısal bayileri, kazı kazancılar... Gazete sayfaları, televizyon programları, radyolar, reklamlar, bilboard, pano, üniversite kantini, fabrika önleri, otogarlar, belediye otobüsleri, dolmuş durakları her yerde her an karşımıza çıkıyor. 250 bin liradan başlıyor. Herkese hitap ediyor. Yaygın, özendirici ve cazip. Bunlara ilaveten el altından yapılan boks maçları, köpek dövüşleri, horoz dövüşleri... Kumar bu sistemin gerçekliğidir. Para toplamak için devlet tarafından organize edilen bir soygun mekanizmasıdır.

Kumar zenginler için eğlencenin, hoş vakit geçirmenin bir aracıdır, bir hobidir. Yoksullar içinse bir tuzaktır. Temel yaşamsal ihtiyaçlarımızın karşılıksız umutlarla sömürülmesidir. Bireysel kurtuluş vaadidir. Temel insani ihtiyaçlarımızı kullanarak milyonları uyuşturan zehirdir. Yıl başı büyük ikramiyesi 8 trilyon! Bütün dertlerinden kurtulmak yanı başında duruyor. Bir bilet alman yeterli. Yeni yıla zengin girebilirsin. Zenginsen sana her kapı açık. Çilelerin sona erecek. Sahip olmak istediğin her şey ayağına gelecek. İşten atılmak, işsiz kalmak sorunun olmayacak. Kimse seni hor görüp aşağılamayacak. Patronundan fırça yemeyeceksin, hastalanmaktan korkmayacaksın. Hastalığında ilaç parası, doktor parası ödeyememe sıkıntın olmayacak. Veresiye alış- yapmayacaksın, taksitlerin olmayacak. Bakkalına gönül rahatlığıyla “hayırlı işler” diyebilecksin. Çocuğun bisiklet mi istedi, hemen alabileceksin. Servis, okul, dershane, üniversite masrafı derdin artık olmayacak. Saray gibi bir ev alacaksın, komşularını ferah ferah misafir edebileceksin, fakirlere yardım edeceksin, yüreğin ferahlayacak, vicdanın rahatlayacak. Sorunlarından, dert ve tasalarından kurtulmak elinde, bir bilet alman yeterli!

Beslenme, barınma, iş, sağlık, ulaşım bizim en temel insani ihtiyaçlarımızdır. Piyango bileti bizim sorunlarımızı çözmez. Bizim yoksulluğumuzun kaynaklarından birisidir. Toplumsal birikimlerimiz asalak sektörlere akıtıldığı, silaha yatırıldığı sürece sadece sefaletimiz artar. İşçiler ve emekçiler bu temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için beyniyle, bedeniyle çalışırlar. Toplumsal üretimimiz, emeğimizin birikimi en temel ihtiyaçlarımızı karşılayacak durumdadır. Çalışan her insan temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için emeğinin ürünü birikimden eşitçe yararlanabilmelidir. Emeğimizin birikimlerinin kumara, silaha gitmesine izin vermeyelim. Emeğimize el koyan bir avuç asalağı sırtımızdan indirelim.



Şans oyunlarına giden para silaha aktarılıyor!

Milli Piyango İdaresi, kanunlarla belirlenen faaliyetlere kaynak sağlamak üzere şans ve talih oyunları düzenler şeklinde tanımlanıyor. Milli Piyango İdaresi merkez ve 24 ilde 29 şube müdürlüğü, 13578 bayiisi olan bir sektör. 2001 yılı verileriyle net kârı: 86.655 trilyon. Kamuya sağladığı kaynak 272.847 trilyon, işletme faaliyet kârı: 98.363 trilyon.

Elde edilen kaynağın kullanımı şöyle:

Tanıtma Fonu’na: Gayrisafi hasılanın %10’u

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na: Aylık hasılatın %1’i

Olimpiyat Oyunları Hazırlık Komitesi’ne: Kârın %5’i

Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na: Kârın %95’i

Soygundan elde edilen kârın %95’lik bölümü silaha gitmektedir. Aldığımız her bilet bizlere dipçik, cop ve silah olarak geri dönüyor. Bu ana görevinin yanında, topluma katkı adı altında göz boyayıcı cilalamalarda bulunmak da işinin bir parçası. Sanata katkı olarak sergi sarayı açmak, MP öğrenci yurdu, MP lisesi, 400 adet tekerlekli sandalyeyi sakat vatandaşlara dağıtılmak üzere çeşitli kurumlara vermek, MP hentbol, MP spor... Bu tür faaliyetlerle gerçek işlevini saklayan asalak bir kuruluş.