28 Aralık '02
Sayı: 50 (90)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist savaşa karşı direniş!
  Bunlar vatan haini!
  Hummalı savaş hazırlıkları yalan ve aldatmacalar eşliğinde sürüyor
  "Müslüman" AKP'nin savaş hükümeti...
  Saldırılara ve sendikal ihanete karşı mücadeleyi örelim!
  ABD emperyalizmine karşı öfke büyüyor!
  Kamu çalışanlarının toplu tasfiyesi, sosyal hakların gaspı, ...
  Kıbrıs'ın geleceği satılık değildir!
  Şeker fabrikaları özelleştirme kıskacında
  AKP-YÖK çatışması...
  Ciddiyetsizliğin son perdesi
  Filistin: İşgal, sürgün, katliam ve direniş/2
  Emperyalist küreselleşmede bir dönemin sonu
  Emperyalist savaş karşıtı eylem ve etkinlikler...
  Eylem ve etkinliklerden...
  Venezüella'da Amerikancı darbe girişimi giderek güç kaybediyor
  Amerikan emperyalizminin unutamadığı yenilgi: Küba Devrimi
  Ölüm Orucu Direnişi'nin 102. şehidi: Berkan Abatay
  19 Aralık etkinliklerinden...
  2003'e girerken...
  Şans oyunları: Çürüyen düzenin asalak sektörü
  Biz de yokuz! Hadi bakalım!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
İstanbul Üniversitesi savaşa karşı
susmuyor ve susmayacak!

Gençlik topluma yönelik tüm saldırılarda olduğu gibi savaş konusunda da duyarlı olduğunu ve Irak savaşına o kadar kolay izin vermeyeceğini ortaya koymaya başladı bile. Yaklaşık iki hafta önce kurulan “İstanbul Üniversitesi Emperyalist Savaş Karşıtı Öğrenci Platformu” savaş karşıtı mücadeleye kendi cephesinden ses katabilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Platform çalışmasının ilk toplantısından itibaren savaşın emperyalist, gerici ve yayılmacı bir savaş olduğunu net olarak ifade ettik. Herhangi bir “savaş karşıtlığı” ile aramızdaki ayrım çizgilerini ortaya koyduk. Bu ayrım çizgilerini netleştirme ve savaşa karşı mücadeleyi örme yolunda daha iddialı ve yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

500 öğrenci “Emperyalist savaşa hayır!” dedi

Savaşın gerici karakterini ortaya koymak ve savaşa karşı duyarlılığı geliştirmek için bir imza kampanyası düzenledik. İstanbul Üniversitesi’nde yaklaşık 500 imza topladık. Sınıflarda, yemek sıralarında, kantinlerde insanlar imza metnimize ilgi gösterdiler, savaşa karşı duyarlılıklarını ortaya koydular. İmza metnimizde de ifade ettiğimiz; “Bu gerici ve emperyalist savaşın bir parçası olmayı reddediyoruz. Savaşa ve silahlanmaya ayrılan payın eğitim ve sağlık giderlerine harcanmasını ve böylelikle bu giderlerin parasız olmasını istiyoruz.” düşüncesinin, metni ulaştırdığımız ve henüz ulaşamadığımız yüzlerce insanın ortak düşüncesi olduğunu biliyoruz.

Anket çalışması, bildirge dağıtımı ve bülten satışından...

Üniversitemizde daha farklı insanlara ulaşabilmek için yaygın bir anket çalışması yaptık. İnsanların geleceğin bir sorunu olarak gördükleri savaşın artık yanı başımızda ve bizi de içine alacak şekilde güncel ve yakıcı bir sorun olduğunu anlatmaya çalıştık. Yaptığımız 300 civarında anketten sadece 14’ü savaşa çeşitli gerekçelerle girilmesi gerektiğini ifade etti. Kalan öğrenciler savaşa karşı olduklarını belirtirken, büyük bir çoğunluğu savaşa karşı örülecek bir çalışmaya destek olacağını ifade etti.

Platform çalışmasının ilk aracı olarak bir bildirge ve bülten hazırladı. Savaşa neden karşı olduğumuzu ve neden karşı olunması gerektiğini ifade ederek, sürdürdüğümüz çalışmaya herkesi destek vermeye çağırdık. Yaklaşık 2 bin adet bildiriyi üniversitenin çeşitli yerlerinde dağıttık. Yanı sıra platform olarak çıkardığımız “Emperyalist savaşa karşı SIĞINAK” isimli bültenden yaklaşık 350 adetini amfilerde, koridorlarda, yemekhanelerde ve kantinlerde sattık, üniversite gençliğini savaşa karşı ördüğümüz mücadelenin bir parçası olmaya çağırdık.

Çalışmalarımızı hazırladığımız afişlerin yanı sıra duvar gazetesi, resim sergisi vb. araçlarla da renklendirmeye çalışıyoruz. Üniversitenin iki kampüsüne astığımız savaş fotoğrafları oldukça ilgi gördü.

Çalışmalarımızı kültür-sanat cephesinden de geliştirip çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Bir başlangıç olarak “SIĞINAK Şiir” bülteni çıkardık. Bu bülteni de insanlara ulaştırıyoruz. Bunlarla birlikte bir müzik grubu oluşturmaya, üniversitemizde savaşa karşı bu alandan da bir tavrı ortaya koymaya çalışıyoruz.

Bizim adımıza konuşanlar, üniversitenin tüm maddi ve manevi varlığı ile “savaşa destek olacağını” söyleyenler, artık o kadar da rahat olmamalıdırlar. Çünkü üniversite gençliği bu oyunun bir parçası olmayacağını, ABD için ölmeyeceğini ve öldürmeyeceğini ortaya koymaktadır.

Gençlik susmuyor ve susmayacak!

İstanbul Üniversitesi Emperyalist
Savaş Karşıtı Öğrenci Platformu



ALGP faaliyetlerinden...

Emperyalist savaşa karşı mücadeleye!

Amerika’nın Irak’ı vurdu vuracak dediğimiz şu günlerde savaşa karşı faaliyetlerin önemi daha da artmış durumda. Bir halkı yıkıma uğratacak, ülkeyi ise ABD’nin maşası yapacak haksız savaşa karşı çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Gençliğin üzerinden yapılan kan pazarlığında artık bir anlaşma sağlandı. Birkaç milyar dolar karşılığında binlerce genç savaşta ölecek ya da kardeş bir halkı öldürecek. Bültenlerimizde sık sık bu konuya değiniyor, liselileri emperyalist savaşa karşı mücadeleye çağırıyoruz. Ancak bunlar yeterli olmuyor. Bunun için okullarda dia gösterimleri yapmaya başladık.

Şu ana kadar iki lisede yaptığımız dia gösterimleri beklediğimizden daha fazla bir ilgiyle karşılandı. İlk gösterim yaptığımız lisede etkinlikten önce sınıflar tek tek gezilerek duyurusu yapıldı. Gösterimde sınıf tıka basa doluydu, bir dizi insan da dışarıda kaldı. Dialarla beraber fon müziği eşliğinde Bertolt Brecht’in savaşla ilgili şiirleri arkadaşlar tarafından okundu. Oldukça iyi bir atmosferde geçen gösterim sonrasında izleyenler oldukça etkilenmişti. Bu tür gösterimlerin tekrar yapılmasını istediler.

İkinci gösterim yaptığımız lisede de iyi tepkilerle karşılaştık. Öğretmenin “öğrenciler böyle etkinliklere karşı ciddiyetsiz yaklaşır” demesine rağmen izleyenler oldukça ilgiliydiler. Sınıftan bir arkadaş gitarıyla şiirlere eşlik etti. Daha sonra diaların tekrar gösterilmesi istendi. Bu sefer fotoğraftaki görüntüler için tek tek anlatımlar yapıldı. Anlatım sırasında ABD’nin Irak’a müdahalesiyle ilgili oldukça anlamlı bir sohbet ortamı oluştu. Herkesin ortak fikri ABD’nin petrol ve egemenlik için Irak’ı vuracağıydı. Ayrıca Filistin’i anlatan bir fotoğrafın gösterimi sırasında, öğretmenin, İsrail siyonizminin kanlı tarihinden bir kesit anlatması oldukça anlamlıydı.

Gösterimler sonunda birkaç arkadaş yanımıza gelerek bizlerle beraber faaliyetlere katılmak istediklerini, savaşa karşı bir şeyler yapılması gerektiğini ve bunun için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler.

ALGP olarak dia gösterimlerimize imkanımız olan tüm liselerde devam edeceğiz. İnsanların savaşa karşı ciddi bir duyarlılığı olduğunu, ancak tepkilerini akıtabilecek bir kanal bulamadıkları için hareketsiz kaldıklarını gözlemledik. Örgütsüzlük eylemli tepkilerini ortaya koymalarına engel olmaktadır. Bunun bilinciyle emperyalist savaşa karşı faaliyetlerimizi araçlarımızı zenginleştirerek sürdüreceğiz.

Emperyalist savaşa hayır!
ABD askeri olmayacağız!

Anadolu Yakası Liseli Gençlik Platformu



22 Aralık Ankara mitinginde binlerce kişi haykırdı:

“Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”

Ankara’da emperyalist savaşa karşı 22 Aralık günü “Irak’ta savaşa hayır” adı altında bir miting düzenlendi. Eylem saat 12:00’de Toros Sokak’tan yürüyüşle başladı.

Ankara Savaş Karşıtı Platform’un düzenlediği mitingte, Amerika’nın çıkarları için Ortadoğu halklarının kanının akıtılmasına karşı “Amerikan askeri olmayacağız!” şiarı hep bir ağızdan haykırıldı.

Yürüyüş Abdi İpekçi Parkı’nda sona erdi. Eylem KESK Başkanı Sami Evren ve İHD Ankara Şube Başkanı Ender Büyükçulha’nın yaptığı konuşmalarla devam etti. Söylenen türkü ve çekilen halayların ardından miting sona erdi.

Katılımın beklenenden az olduğu mitingte işçi sendikalarından TÜMTİS’in 200’ü aşkın coşkulu korteji dikkat çekiyordu. KESK’e bağlı sendikalardan ise Eğitim-Sen, BES, Tüm Bel-Sen, Haber-Sen, Yapı Yol-Sen, Tarım Orkam-Sen şubeleri katılmışlardı. Ayrıca İHD Ankara Şubesi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Anti-kapitalist, Kaldıraç, Atılım, Özgür Genç, Alınteri, Demokratik Üniversite Komiteleri, Kurtuluş, TAYAD’lı Aileler, “Emperyalist savaşı durduralım, ABD askeri olmayacağız” yazılı pankartıyla İşçi Kültür Evi, DTCF öğrencileri, ALGP, Hukuk Fakültesi öğrencileri ve legal siyasi partiler de katıldılar.

5 bini aşkın kişinin katıldığı mitingte sıkça “ABD askeri olmayacağız!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Her yer Filistin hepimiz Filistinli’yiz!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Mitinge işçi ve emekçilerin katılımındaki zayıflık dikkat çekiyordu. Bu, sendikaların katılım için çaba harcamadıklarının bir göstergesiydi.

SY Kızıl Bayrak/Ankara



Adana mitinginin yasaklanması protesto edildi

Adana Savaş Karşıtı Platform tarafından 22 Aralık günü yapılması planlanan “Savaşa hayır!” mitingi yasaklandı. Miting, ABD vatandaşlarının can güvenliği bahane gösterilerek iki ay ertelendi. Bu kararı protesto etmek için yapılan basın açıklamasına 300 kişi katıldı.

Açıklamada; bölgenin hassasiyeti, İncirlik Üssü ve ABD Konsolosluğu’nun kentte bulunması gerekçesiyle mitingin iki ay ertelenmesi kınandı ve İncirlik Üssü’nün bir saldırı merkezi, ABD Konsolosluğu’nun ise savaş elçiliği olduğu vurgulandı. Savaş karşıtı olmanın, dünya halklarının kafasına atılan bombalara verilen paraların, sağlığa, eğitime ve istihdama ayrılması talebi olduğu; dünyanın neresinde olursa olsun öldürülen insanları insanlığın ortak ailesinin evladı olarak görmek demek olduğu; insanca yaşanabilir bir dünyanın yaratılma çabasının ismi olduğu söylendi.

Eylemde “Emperyalist savaşa hayır!”, “Amerikan askeri olmayacağız!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Katil Amerika Ortadoğu’dan defol!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

SY Kızıl Bayrak/Adana



Trabzon’da emperyalist savaş karşıtı eylem:

“Amerikan emperyalizmine üslerimizi kullandırtmayacağız! Gençliğimizi ve
geleceğimizi öldürtmeyeceğiz!”

Son yıllarda hızla gerilemekte olan ekonomisine nefes aldırabilmek için gözünü Ortadoğu’daki petrol kaynaklarına diken, aynı zamanda bölgede tam hakimiyet kurmayı hedefleyen ABD, Afganistan’dan sonra şimdi de Irak’a saldırmak için hazırlıklarını tamamlıyor. Saldırıyı gerçekleştirebilmek için bölgede iki ileri karakola sahip bulunuyor. Bunlar, uşaklıkta sınır tanımayan İsrail ve Türk devletleridir. ABD’nin çıkarları uğruna yapılacak olan bu savaşa, tüm ezilenler, Irak halkının yanında yer alarak “dur!” demelidir. Bunun yolu da alanlarda sesimizi yükseltmekten geçmektedir.

22 Aralık günü Trabzon Meydan Parkı’nda Ekim Gençliği, DÜK, ÖEP, Kaldıraç, ÖDP, EMEP, Yurtsever Gençlik, Halkevi Girişimi, Devrimci Gençlik olarak bir basın açıklaması düzenledik. Yüzü aşkın insanın katıldığı basın açıklamasında, “Amerikan emperyalizmine üslerimizi kullandırtmayacağız! Gençliğimizi ve geleceğimizi öldürtmeyeceğiz!” yazılı pankart açıldı. “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “ABD askeri olmayacağız!”, “Savaşa değil eğitime/sağlığa bütçe!”, “Emperyalist savaşa hayır!” vb. sloganlar atıldıktan sonra basın açıklaması sona erdi.

Ekim Gençliği/Trabzon