30 Mart '02
Sayı: 12 (52)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yaklaşan 1 Mayıs ve görevlerimiz
  Tüm çalışanlara grevli-toplusözleşmeli sendika hakkı!
  İMF istedi diye onbinlerce işçiyi sokağa atacaklar!
  Hain sendika bürokratlarını sırtımızdan atalım!
  Düzen cephesinden "kriz bitti" tartışmaları
  Gençlikten...
  "Sendikalar ne zaman işçinin tam örgütü olacak?"
  Sermayenin saldırılarına karşı durmak...
  Burjuva toplumu ve burjuva kadın hareketi
  Gülsuyu'nde militan Newroz kutlaması
  Newroz kutlamalarını doğru okumak!
  Roma'dan işçiler geçti!..
  Emperyalist saldırganlığa ve savaşa karşı...
  1 Mayıs'a hazırlanalım!
  "Teslimiyet asla!.."
  Nazım Hikmet ve emekçi kadınlar
  Bir öykü...
  Baskılar bizi yıldıramaz!..
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Esenkent TMŞ ekipleri emekçilerin devrimci öfkesine çarptı...

Gülsuyu’nda militan Newroz kutlaması

21 Mart Gülsuyu’nda coşkulu bir şekilde kutlandı. Her yerde olduğu gibi devlet terörü sabahın erken saatlerinde kendini hissettirmeye başladı. Mahallelinin eylem yapması ihtimali olan yerler zırhlı araçlar ve özel timlerle tutuldu. Sokak aralarında akşam saatlerine kadar akrepler devriye gezdiler. Newroz’dan birkaç gün öncesinde bile polis inşaatları arayıp evleri basarak mahalle emekçilerine gözdağı vermeye ve kutlamayı engellemeye çalıştı.
Akşam saatlerine doğru insanlar gruplar halinde sokaklarda dolaşmaya başladılar. Saat 20:00’ye doğru 40-50 kişilik bir grupla parkın üstünde Newroz ateşini yakarak eyleme başladık. Slogan seslerini duyan insanlar gruplar halinde alana gelmeye başladılar. Sayımız kısa zamanda 150-200’e ulaştı.
Kitle toplandıktan sonra ÖO şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunarak kutlamalara başladık. Alanda sık sık “Biji Newroz!”, “Biji bıratiya gelon!”, “Biji Newroz, biji sosyalizm!”, “Newroz, isyan, direniş!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın ÖO direnişimiz!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Kahrolsun sömürgecilik Kürt ulusuna özgürlük!”, “Kürdistan/Gülsuyu faşizme mezar olacak!”, “Katil polis Gülsuyu’ndan defol!” sloganları atıldı.
Daha sonra marşlar söyleyerek halaya durduk. Tam bu sırada arka sokaktan iki akrep hızla kitlenin içerisine daldı. Ezilme tehlikesine karşı kitle ara sokaklara girdi. Yaşanan dağınıklığı gidermek için “Yılgınlık yok direniş var!” sloganı atıldı. Slogandan sonra toparlanan kitle daha önceden hazırlanan taşlar ve molotoflarla akreplere saldırmaya başladı. Zırhlı akrepler taş yağmurundan kaçıp 100 metre sonra durarak, tekrar kitleye yöneldi. Saldırı için fırsat kollayan araçlara üstteki inşaatlardan taş yağdırılmaya başlandı. Daha sonra kitle onların saldırmasına fırsat vermeden akreplere saldırdı. Kısa bir kovalamacadan sonra polis son sürat kaçarak uzaklaştı. Çatışmadan sonra yeni barikatlar kurup kutlamaya devam ettik.
Bu sırada Ordu’da vurulan 3 DHKC militanının şehit olduğu haberi geldi. Bunun üzerine “Ordu şehitleri ölümsüzdür!”, İzmir’de şehit düşen ÖO direnişçisi Tuncay Yıldırım için ise “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları gür bir şekilde atıldı. Ayrıca ÖO direnişinin ilk şehidi olan Cengiz Soydaş için “Cengiz Soydaş ölümsüzdür!” sloganı coşkulu bir şekilde atıldı.
Kitle sık sık ÖO direnişiyle ilgili sloganların atılmasını istedi. Newroz ile birlikte şanlı ÖO direnişi de kutlamaya damgasını vurdu. Tekrar halaya başlayan kitle marşları bu sefer daha gür bir şekilde söylemeye başladı. Bir yoldaş Newroz’un önemine, devletin ve teslimiyet çizgisinin Newroz’un içini boşaltma çabalarına karşı konuşma yaparak, “MHP’li faşist güruhun dediği gibi Newroz Türk’ün bayramı değil, Kürt halkının isyan ve dirilişidir” dedi.
Kutlama ÖO direnişine daha çok destek verilmesi ve bir dahaki eylemde buluşma çağrısıyla bitirildi. Eylemi SY Kızıl Bayrak, Vatan, İşçi-Köylü ve Alınteri okurları düzenlediler. Eylemde “Yaşasın Newroz/Gülsuyu halkı” imzalı bir pankart açıldı.
Aylardır süren polis ablukasına ve devletin tüm engelleme çabalarına karşın böyle bir kutlamanın gerçekleştirilmesi oldukça anlamlıydı. Uzun süren sessizlik kırılmış, abluka kısmen yarılmış oldu. Newroz’dan birkaç gün önce polisin uzun namlulu silahlarla sokaklarda gezip insanları sindirmeye çalışması, mahallede tam anlamıyla terör estirmesine karşın eyleme beklenen sayıdan daha fazla insanın gelmesi ve polis saldırısına karşı sergilenen militan direniş, Gülsuyu emekçilerine moral ve güven verdi.
Newroz kutlandı, saldırı püskürtüldü, sıra ablukayı dağıtmakta!
Biji Newroz, biji sosyalizm!
Gülsuyu’ndan komünistler



Newroz kutlamalarından...

Pendik’de Newroz...

Pendik Aydos Sakintepe top sahasında saat 18:00’de başlayan Newroz kutlamasına yaklaşık 800 kişilik bir kitle katıldı. Kutlamayı Pendik HADEP İlçe örgütü düzenledi. Coşkulu geçen eylemde büyükçe bir ateş yakılarak etrafında halaylar çekildi.

Yoğun jandarma ablukası dikkat çekiyordu. Eyleme müdahale etmek isteyen jandarmayla HADEP yöneticileri bir görüşme yaptı. Bu görüşmeden sonra eyleme müdahale olmadı.

Kavak Pınar’da Pendik HADEP ilçe örgütü tarafından düzenlenen Newroz kutlaması ise saat 12:00’de, yaklaşık 400 kişinin katılımı ile kutlandı. Eylemde “Biji Newroz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Ana dilimiz serbest bırakılsın!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı. Yakılan ateşin etrafında halaylar çeken kitle saat 16:00 civarında dağıldı.

Kartal’da Newroz...

Kartal Topselvi Mahallesi’nde akşam üzeri 30 kişilik bir kitle Newroz kutlaması yaptı.

“Newroz’un ateşi faşizmi yakacak/Kartal halkı” imzalı bir pankart açıldı. Kitle Newroz ateşinin etrafında marşlar söylerek halaylar çekti. “Biji Newroz!”, “Yaşasın ÖO direnişimiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Newroz’un ateşi faşizmi yakacak” sloganları canlı bir şekilde atıldı. Yoğun polis ablukasına rağmen eyleme müdahale etmeyen polis, sonrasında mahallede terör estirerek bazı evleri bastı.

İzmir:

“Gerilla vuruyor, Kürdistan’ı kuruyor!”dan “İdama hayır, barış hemen şimdi!”ye varan süreç, parti isminin de değiştirilmesiyle yeni bir evreye girdi. Artık “Kürdistan” sadece coğrafi bir terimden ibaret, o da sınırlı telaffuz edilmek kaydıyla. İzmir’de Newroz kutlaması buna uygun bir ruhla kutlanmaya çalışıldı.

HADEP’in resmi Newroz kutlamasına yaklaşık 7 bin kişi katıldı. Kürsüden İzmir Valisi’ne ve Emniyet Müdürü’ne tertip komitesi tarafından teşekkür edildi. Aynı gün şehit düşen Ölüm Orucu direnişçisi Tuncay Yıldırım’ın ölüm haberinin kürsüden anons edilmesi isteği ise, günün anlam ve içeriğine uymadığı gerekçesiyle reddedildi. Kitle içinden atılan bazı sloganlar da “şahinlere koz vereceği”nden bastırılmaya çalışıldı. Ancak Kürt gençlerindeki isyan ateşinin sönmemiş olduğu, kürsüden çalınan müziğe uymayarak, “PKK saflarında direnişe davet var” türküsünü söylemeleri ile açığa çıktı.

Mitingte HADEP Genel Başkan yardımcısı bir konuşma yaptı. Anadilde eğitime, idamın insan haklarına aykırılığına ve AB’ye üyeliğin yararlarına kadar bir dizi konu hakkında HADEP’in görüşleri açıklandı. (SY Kızıl Bayrak/İzmir)

Adana:

Adana’da iki ayrı Newroz kutlandı. Birincisi Kürt işçi-emekçi semtlerinde yakılan ateşlerle, halaylarla, özgürlük sloganlarıyla kutlandı. Bu, Newroz’un bir kez daha direniş, zulme karşı başkaldırı günü olduğunun ortaya konulduğu, Kürt halkının özgürlük taleplerinin dile getirildiği, teslimiyetçi platformun direnişçi ruhu kıramadığının göstergesi bir Newroz’du... Diğeri ise teslimiyetçi platform tarafından içeriği boşaltılan, konser havasında geçen Newroz...

Kürt işçi-emekçi mahallelerinde Newroz bir hafta öcesinden kutlanmaya başlandı. Kimi mahallelerde polisle çatışmalar yaşandı.

Kürt emekçi semtlerinden gelen, toplu bir şekilde merkezi bir yere yürüyerek orada ateş yakma, Newroz’u böyle kutlama talebi HADEP tarafından kabul edilmedi. Son birkaç güne kadar nerede ve nasıl yapılacağı netleşmeyen Newroz 21 Mart’a 2-3 gün kala kesinleşti.

Adana’da Newroz, yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla, Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda kutlandı. Bu kutlama, teslimiyetçi platformun kürsüden “barış” söylemlerini yükselttiği bir şenlik havasında geçti. (SY Kızıl Bayrak/Adana)

Kayseri:

Kayseri’de Newroz kutlamaları için HADEP’in yaptığı başvuruya izin verilmedi. Bunun üzerine parti binasında, 21 Mart günü, yaklaşık 100 kişinin katıldığı bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada bu keyfi tutum kınandı, idam cezasının kaldırılması, anadilde eğitim isteyen gençlere verilen cezaların geri alınması istendi. Bu tarz yasakların bu sene son olması temennisi dillendirildi.
Oldukça geri söylemler içeren açıklamanın sonunda “Biji Newroz!”, “İdama hayır!” vb. sloganlar atıldı. Kürt halkının özgürlük mücadelesini teslimiyet çizgisine bağlama çabalarının bir sonucu olarak, açıklama metninde “Newroz” kelimesi “Nevruz” olarak yazılmıştı.

Devletin Nevruz soytarılığı ise Kayseri’de had safhada yaşandı. Erciyes Üniversitesi’nde ve İl İdare binasında gerçekleştirilen Nevruz’a katılanların çoğunluğunu okullardan zorla getirilen öğrenciler oluşturuyordu.
Newroz öncesi sıkı güvenlik önlemleri alan polis, kimi mahallelerde toplu halde gezilmemesi ve gece sokağa çıkılmaması yönünde tehditler savurdu. (SY Kızıl Bayrak/Kayseri)