11 Ağustos '01
Sayı: 21


Kızıl Bayrak'tan
Katillerin el sıkışması

Deprem gerçeği ve devlet

Emperyalizmin yalanları

Ortadoğu
Sınıf ve kitle hareketi
ÇHD İstanbul Şubesi basın toplantısı
Ölüm Orucu Direnişi 296. gününde
Devrimci basın susturulamaz!
Direniş ve devletin son hamleleri
Türk dış politikasının güncel sorunları
Sınıf hareketinin sorunları
Hacı Bektaş şenlikleri
Uluslararasi hareket
PKK-DÇS: Teslimiyet ve Tasfiyeciliği teorileştirme çabaları
Zaferi direniş kazanacak!

Açılım Hukuk Bürosu açıklaması

Mücadele Postasi

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Muharrem Horoz
ölümsüzlüğe uğurlandı

Ölüm Orucu Direnişi'nin 9. ayında 30. şehit Kandıra Cezaevi'nden geldi. TKP/ML Dava tutsağı Muharrem Horoz, direnişinin 236. gününde ölümsüzleşti.

Muharrem Horoz'a direniş boyunca 4 kez zorla müdahalede edildi, her seferinde kendine geldiğinde tedaviyi reddetti. Son olarak yapılan 5. müdahale sonucu yaşamını yitirdi. Adli Tıp Kurumu, durumu ağır olan Horoz'un tahliye edilmesi gerektiği şeklinde rapor hazırlamasına rağmen, yargılandığı Ankara 2 No'lu DGM, "sakıncalı" olduğu gerekçesiyle tahliye kararı vermedi.

Muharrem Horoz'un cenazesi 4 Ağustos'ta Yenibosna Cemevi'nden kaldırıldı. Cenazenin yıkanmasından sonra kitle otobüslere binerek Çobançeşme Mezarlığı'na doğru yola çıktı. Mezarlığa yaklaşıldığında otobüslerden inilerek yürünmeye başlandı. Ancak bir süre sonra kitlenin önü polislerce kesilerek gerginlik yaratıldı. Yapılan görüşmelerin ardından mezarlık girişine kadar alkışlarla ve zılgıtlarla yüründü. Mezarlık girişinde Muharrem Horoz'un cenazesi omuzlara alınarak sloganlarla mezarı başına gelindi.

Burada Muharrem Horoz şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Muharrem Horoz'un siyasal geçmişi okundu. Törende TUYAB adına bir metin okundu. Daha sonra Muharrem Horoz'un sevdiği marşlar söylendi. Yoldaşlarının Partizan andını içmesiyle program sona erdi.
Cenazede "Yaşayarak ya da ölerek biz kazanacağız/Partizan" ve "Tecrit ve izolasyona son hücre tipi yaşama hayır/TUYAB" imzalı pankartlar taşındı. Şehitlerin resimlerinin taşındığı törene "Tohum Kültür Merkezi", "Partizan", "TUYAB" ve "Makine Mühendisleri Odası İst. Şubesi" çelenkleriyle katıldılar. Cenazeye aralarında ailesi, yoldaşları, TUYAB'lı aileler, Makine Mühendisleri Odası İst. Şubesi Yön Kurulu Üyeleri, İstanbul Tabip Odası İnsan Hakları Kolu üyeleri, ÇHD yöneticileri, Deri-İş Sendikası yöneticilerinin de bulunduğu 500 kişi katıldı.

Muharrem Horoz'un kısa özgeçmişi: 1967 Sivas doğumlu olan Muharem Horoz, Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunudur. 1999 yılının Temmuz ayında TKP/ML'ye yönelik polis operasyonunda gözaltına alındı, yoğun işkencelerden geçirildikten sonra tutuklanarak Ümraniye Hapishanesi'ne götürüldü. 10 Aralık'ta başlatılan Ölüm Orucu Direnişi'nde TKP/ML dava tutsaklarının 1. Ölüm Orucu ekibi içerisinde yeraldı.
SY Kızıl Bayrak/İstanbul

 


 

 

Ölüm Orucu Direnişi'yle
dayanışma eylemi

Her Cuma günü İHD Adana Şubesi önünde yapılan oturma eylemi, 3 Ağustos tarihinde 60 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Eylemde "Yaşasın Ölüm Orucu direnişimiz!", "İçerde dışarda hücreleri parçala!", "Tutsaklara selam, direnişe devam!", "Katil devlet hesap verecek!", "Anaların öfkesi katilleri boğacak!" sloganları atıldı. İHD Şube Başkanı yaptığı konuşmada tahliyelerle devletin kamuoyunu, kitleleri aldattığını söyledi. Tutsakların talepleri kabul edilene, görüşmeler başlatılana kadar yapılan eylemlerin artarak devam edeceğini vurguladı.

SY Kızıl Bayrak/Adana

 


 

İzmir'den kısa kısa...

Herkesi çığlığımıza çığlık katmaya çağırıyoruz

Bu haftaki Cumartesi eylemi 80 kişilik bir katılımla gerçekleşti. Muharrem Horoz'un şahsında tüm devrim şehitleri için yapılan 1 dakikalık saygı duruşundan sonra, "Devrim şehitleri ölümsüzdür!", "Direne direne kazanacağız!", "Devrimci tutsaklar teslim alınamaz!", "Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!" sloganları atıldı.

Eylemde okunan basın açıklamasında şunlar söylendi: "1 Ağustos tarihinde aralarında ölüm oruççularının da bulunduğu Bayrampaşa ve Gebze cezaevlerindeki siyasi tutuklu ve hükümlüler Bolu F Tipi Cezaevi'ne sevk edilirken, 2 Ağustos tarihinde Buca Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlüler de Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne sevk edilmişlerdir. Bu sevklerin nasıl yapıldığı, ölüm sınırına gelen tutuklu ve hükümlülerin sevklerde maruz kaldıkları işkenceler daha önceki sevklerden bilinmekte ve kamuoyunun belleğinde tazeliğini korumaktadır. Bizler henüz hapishanelere yönelik operasyonlar yapılmadan defalarca vurgu yaptığımız gibi F tipi yaşam, F tipi cezaevleri bugün artık tüm çıplaklığıyla gözler önündedir. Ölümler ve sakatlar yaratmaya devam ediyor. Son olarak ölüm oruçlarında Muharrem Horoz'un hayatını kaybetmesiyle bilanço 30'a yükselmiştir.

İzmir Hücre Karşıtı Platform olarak bir yılı aşkın zamandır, çığlık çığlığa haykırdığımız tecrit ve izolasyonun kaldırılması, ilgili taraflarca oluşturulacak cezaevi izleme kurullarının oluşturulması, siyasi tutuklu ve hükümlülere temsilcilik hakkının tanınması, ortak yaşam alanlarının hiçbir şarta bağlanmaksızın kullanıma açılması tüm yakıcılığına rağmen hayata geçirilmemiştir. Bütün bunlar gerçekleştirilinceye kadar haykırışımızı sürdüreceğiz ve tüm kamuoyunu da çığlığımıza çığlık katmaya çağırıyoruz."

Tutsak ailelerinden protesto

2 Ağustos günü sabah saatlerinde, avukatların ve ailelerin haberi olmadan, Buca Cezaevi'ndeki 37 devrimci tutsak Kırıklar'da yapımı biten F tipi cezaevine sevkedildiler. Yakınlarından hiçbir haber alamayan tutsak aileleri, 4 Ağustos'ta İHD İzmir Şubesi'nde bir basın açıklaması yaparak durumu protesto ettiler ve endişelerini dile getirdiler.

Soruşturmaya kınama

6 Mayıs'ta ÖO'nda şehit düşen Hüseyin Kayacı'nın 8 Mayıs'ta yapılan cenaze törenine katıldıkları için 28 kişi hakkında silahlı çete propagandası yapmak, kanunun cürüm saydığı fiilleri övmek iddiaları ile Menemen Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. Limter-İş Bölge Temsilcisi-GYK üyesi Mehmet Barındık ile Genel-İş 3 No'lu Şube Başkanı Yusuf Gencer, hakkında soruşturma açılan 28 kişi adına bir basın açıklaması yaparak soruşturmayı kınadılar.

SY Kızıl Bayrak/İzmir