ARSIVANA SAYFA
 
06 Ocak '01
SAYI: 01
İçindekiler
Kızıl Bayrak'tan
Tüm güç ve olanaklar seferber edilmelidir!...
Direniş sürüyor, zafer bizimdir!
20 yıldır teslim alamadılar asla teslim alamayacaklar!
Zindan katliamı: Bir kontr-gerilla operasyonu
Devrim yürüyüşümüz daha da güçlenecek!..
2001 kavga yılı olacak!
2001 yıkım programına karşı direnişi örelim!
2000'de sınıf hareketi...
"Hakkımızı ancak mücadele ederek alabiliriz"
Ücret asgari, sefalet azami!
Kontra devlet katliamda kirli medya psikolojik savaşta
Faşizmin zindanlarında katledildiler!
Katliam ve direniş/1
Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!
Katliamı protesto gösterileri
Zindanlardaki direniş, sokaklarda büyütülüyor!
Yurtdışında katliamı protesto gösterileri
Zindan direnişine uluslararası destek
Tutsak temsilcileri ile heyetler arasında yapılan görüşmeler
PKK-Devrimci Çizgi Savaşçıları: Devrimci tutsaklar teslim alınamaz!
Zindan direnişiyle uluslararası dayanışma
Vahşi işkenceler, kırılamayan devrimci irade!
Bu vahşet zulüm düseninin çöküşünün de habercisidir!
Mücadele Postası


Bu sayının
PDF formatını download
etmek için tıklayın



 
 

Cengiz Tekstil işçileri direnişte:

“Hakkımızı ancak mücadele ederek alabiliriz”

Esenyurt’ta 4 yıldır üretim yapan Cengiz Tekstil, işin durumuna göre 160 ile 200 arasında değişen işçi çalıştırıyor. Ücretler 87 ile 210 milyon arasında değişiyor. Sendikalaşma faaliyeti geçtiğimiz yıl başladı ve Mart 2000’de sözleşme imzalandı.

27 Aralık’ta DİSK Tekstil Sendikası 1 No’lu Şubeye bağlı Cengiz Tekstil işçileri basın açıklaması yaparak sorunlarını kamuoyuna duyurdular. Açıklamada şunlar belirtildi:

“İki aydır ücretlerimizi, mesai paralarımızı ve ikramiyelerimizi ödemeyen Cengiz Tekstil patronunu şiddetle kınıyoruz. Hem bayrama hem yeni yıla parasız gireceğiz.

“Ayda 100-120 saat mesaiye kaldık, milyarlarca lira para kazandırdık. Paramızı ödemeyen patron İngiltere’de keyif çatıyor. Patron Bayram Cengiz, sendikalaştığımız için paramızı ödemiyor. Yasal ücreti, ikramiye haklarımızı vermiyor. Kimse ona dur demiyor. Biz hakkımızı aradığımızda, jandarma müdahale ediyor, bu haksızlık değil mi? ... Patron bizimle başedemedi. Son çare yalancılığa başvurdu. İki hafta önce pazartesi günü bütün işçiye namus, şeref sözü verdi. Cuma günü “paralarınızı ödeyeceğim” dedi. Cuma günü işe geldik, ama patron gelmedi... Gündüzleri bayan, geceleri erkek işçiler nöbet tutuyor. Patronun makineleri kaçırmasına izin vermeyeceğiz... Soğuğa, parasızlığa rağmen mücadele etmeye kararlıyız. Haklıyız ve paralarımızı alacağız. Mücadeleyi bütün işyerlerine yaymalıyız. Hakkımızı ancak mücadele ederek alabiliriz.”

Cengiz Tekstil işçileri 3 Ocak günü saat 9:00’da fabrika önünde toplandılar. Saat 10:00’da fabrika önünden Esenyurt Belediyesi’ne doğru alkışlar ve “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Vur vur inlesin Bayram Cengiz dinlesin!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçtiler. Belediye Başkanı Gürbüz Çapan’a erzak yardımı, fabrika önüne çadır ve araba taleplerini dile getirdiler. Çapan, bu talepleri değerlendirmek için temsilci arkadaş ve sendika şube başkanı Muharrem Kılıç’la görüşmek için görüşmeden ayrıldı.

Cengiz Tekstil işçileriyle röportaj:

“Jandarma zoru ile fabrikadan çıkarıldık”

- Belediye Başkanı’na hangi taleplerle gideceksiniz?
Nihat: Talebimiz çadır, araba ve erzak. Bazı arkadaşlarımızın zor durumda olmasından dolayı erzak talebimiz var. Soğuktan korunmak için barınak ve ulaşım imkanı sağlayabilmek için de araç istiyoruz.

- Ne kadar zamandır ücretlerinizi alamıyorsunuz?
Nihat: Hemen hemen 2 ayı buldu. 2 aylık ücretlerimiz ve mesai ücretlerimiz... Hiçbirini alamadık. Verilmesi gereken bir ikramiyemiz de var içerde.

- Toplu iş sözleşmesi yapıldıktan sonra farklarınızı ödediler mi?
Nihat: Toplusözleşmede yeralan herhangi bir hakkı şu ana kadar alamadık. Ama bazı değişiklikler yaptık. Çalışma saatlerinde düzenlemeler oldu. İş yasasına göre aylık çalışma saati 225 saat, onlar 245 saat çalıştırıyordu, bunu düzelttik. Bazı kazanımlarımız oldu, ama sözleşmede yeralan maddi kazanımların hiçbirini alamadık.

- Üretimde bir düşüş yaşandı mı?
Nihat: Üretimde bayram tatili öncesine kadar hiçbir düşüş yaşanmadı. İşler yoğundu.

- Söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Osman: Bayramdan önce patron bize söz verdi, paralarınızı vereceğim diye. Cuma günü paralarımızı almak için geldik. Ama ortada hiçbir muhatap bulamadık. Hatta bekçilere bile talimat vermiş, eve göndermiş. Biz de burada bekledik, işveren gelip bize para verecek diye. O ise karakola telefon etmiş, işyerimi işgal ettiler diye. Jandarma zoru ile çıkartıldık.

- Gözaltına alınan oldu mu?
Osman: Sendika başkanımızı ve temsilcilerimizi gözaltına aldılar, ama sonra bıraktılar.

Kızıl Bayrak/Esenyurt