6 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/43

  Kızıl Bayrak'tan
  İşbirlikçi iktidar
“aktif taşeron”luğa hazırlanıyor
  "Açılım süreci”nin tasfiyeci
karakteri netleşiyor!
“Kağıt parçaları”ndan yansıyan
kokuşmuş düzen gerçeği
Sermaye hükümeti yönetmelikle genetiği değiştirilmiş tarım üretimini yasal bir statüye kavuşturdu...
Asgari ücrete sefalet zammı!
  6 milyonla işsizler ordusu büyüyor..
  Metal İşçileri Kurultayı 22 Kasım’da
Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde!
  25 Kasım uyarı grevi hazırlıkları
  25 Kasım uyarı greviyle ilgili kamu emekçileriyle konuştuk
  İşçi ve emekçi hareketinden.
  Büyük devrimin aynasında
parti davası - H. Fırat
  Kapitalist üretim
tarzının doğası - Volkan Yaraşır
  Sağlıkta ticaret ölüm demektir
  Gençlikten
  Hillary Clinton ırkçı-siyonistlere kalkan oluyor!
  Pentagon’un savaş baronlarının
yıllık bütçesi 680 milyar dolar!
  Dünyanın dört bir yanında grevler...
  Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve
Şehir Plancıları Kurultayı
  “Demokratik Türkiye ulusu” hakkında
birkaç söz -2- M. Can Yüce-
  Sincan F Fipi
Cezaevi’nden mektup...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyanın dört bir yanında grevler...

Arjantin’de grev...

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te öğretmenler, doktorlar ve metro çalışanları greve gitti. Grev başkenti felce uğrattı. Doktorlar son 6 ay içinde 4. kez greve gittiler.

Kamusal sağlık sisteminde düzenlemelere gidilmesini talep eden doktorlar planlanan kısıtlamaları protesto ediyorlar.


Şili’de maden işçileri grevde

Bakır üretimi yapan Spence Maden Ocağı’nda çalışan işçiler 13 Ekim günü başlattıkları grevi sürdürüyor.

Dünyanın en büyük maden şirketi olan BHP Billiton’a bakır üretimi yapan Spence Maden Ocağı’nda gerçekleştirilen grev üretimi tamamen durdurarak şirkete ağır bir darbe indirmiş oldu.

BHP yetkilileri maden çıkarma, kırma ve istifleme işlerinin tamamının grev dolayısıyla ertelendiğini söyledi.

Sendika başkanı Andres Ramirez ise BHP’nin teklif ettiği zammın yeterli olmadığını söyledi.

Şirket, Spence Maden Ocağı’nda yılda 172,685 ton bakır ürettiğini ve önümüzdeki yıl 200 bin ton üretim yapma hedefinde olduklarını söylemişti.

Şirket, talepleri dikkate almazsa işçilerin yolu keserek bakır nakliyatını engelleyebilecekleri söylendi.


Royal Mail’de grev zamanı 

İngiltere’de Birleşik Krallık Posta Servisi “Royal Mail”de posta servisi çalışanları geçen hafta ülke genelinde çıktıkları iki günlük grevden sonra Perşembe günü de üç günlüğüne yeniden greve gittiler.

Greve, Royal Mail yetkilileri ile posta servisi çalışanları arasında hafta içinde süren görüşmelerde anlaşmaya varılmaması üzerine çıkıldı.

Posta servisi çalışanları çalışma koşullarının iyileştirilmesini, işten atılmaların durdurulmasını, ücret zammı ve kurumda yapısal yenilenmelere gidilmesini talep ediyorlar.

Geçen hafta gidilen iki günlük grevin ilk gününde posta ayıklama merkezlerinden 40 bin işçi, ikinci gün ise dağıtım ve diğer alanlardan toplam 80 bin Royal Mail işçisi katılmıştı. Grev nedeniyle 30 milyondan fazla mektup ve kargo dağıtılamadı.

Kamuya ait posta ve paket kurumu Royal Mail’in 2007 yılında özelleştirme kapsamına alınmasından bu yana 63 bin işçi işini kaybetti, çalışma saatleri uzatıldı, ücret artışları sınırlandı. İşten atılmalara ve hak gasplarına karşı direnen işçiler Londra’da kısa süreliğine greve gitmişlerdi ama ülke genelinde grev yaşanmamıştı.


Hindistan’da çelik işçileri grevde

Hindistan’da 150 bin çelik ve maden işçisi 48 saatliğine greve gitti. İşçiler ücret artışı ve sosyal hak taleplerinin karşılanmaması nedeniyle greve gittiler.

Greve giden işçilerin çalıştığı işyerleri Hindistan’ın en büyük çelik tekeli olan Steel Authority of India Limited’e (SAIL) ait.


Fujitsu’da işçiler grev kararı aldı!

İngiltere’de Tokyo merkezli dev teknoloji şirketi Fujitsu’da çalışan sendikalı işçiler ücret kesintisine ve işten atmalara karşı grev kararı aldı.

Sendika temsilcileri 2 Kasım günü yaptıkları görüşmede bir sonraki adımın ne olacağını tartıştılar. İşçilerin %74’ünün oylamaya katıldığı ve bunlardan %92’sinin grev kararı aldığı açıklandı.

İşçilerin yapacağı kitlesel bir eylemin bazı önemli kamu hizmetlerini önemli ölçüde etkileyeceği düşünülüyor.


Shougang’de grev sona erdi…

Peru’da bulunan Çin şirketi Shougang Çelik Tesisi’nde çalışan maden işçileri geçtiğimiz ay zam talebiyle greve çıkmıştı. 15 günlük grevin ardından işçilerle şirket arasında anlaşma sağlandı ve grev sona erdi.

İşçilerin grevi şirketin 2008 Temmuz ayında aldığı günlük %1.91 dolarlık zam kararını uygulamamasının ardından başlamıştı. Marcona Maden Ocağı’nda çalışan 1,200 işçinin tamamı greve katılmış, şirket 15 günlük grev süresince 500 bin ton demir üretimi kadar zarar etmişti.

Grevin ardından işçilerle şirket arasında yapılan anlaşmaya göre işçilere söz verilen zamla beraber 35 dolar ikramiye ödenecek. Ayrıca greve katılan işçilere şirket tarafından herhangi bir baskı uygulanmayacak.


British Airways yılbaşını grevle karşılayabilir!

British Airways’te (BA) çalışan kabin görevlileri grev uyarısında bulundu.

İşçilerin şirketin uygulamalarına karşı duydukları öfkeyi dile getirdikleri sendika toplantısında 3 bin işçinin yılbaşı tatilinin başlayacağı 21 Aralık’ta greve çıkabileceği açıklandı.

BA kabin görevlilerinin grev tehdidi çalışma koşullarının düzeltilmesi, işten atılmaların durdurulması ve 2 yıllık maaş dondurma kararının iptali için yapıldı.

Henüz kesin olarak grev kararı alınmasa da işçilerin bu uyarısı ülkede şimdiden etkisini gösteriyor. Yılbaşı tatili için havayollarında yer ayırtan yolcular seyahat edip edemeyecekleri konusunda endişeye kapılıyor.


Güney Kore’de genel greve doğru…

KCTU (Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Başkanı Lim Sung-kyu, ülkenin en büyük sendikası olan Hyundai Motor İşçileri Sendikası’nın diğer KCTU sendikalarıyla birlikte genel greve katılacağını açıkladı.

Lim, birkaç gün önce Hyundai Motor’da örgütlü sendikanın başkanıyla genel grevi konuşmak için bir görüşme yaptığını söyledi.

45 bin üyesiyle KCTU’ya bağlı en büyük sendika olan Hyundai Motor İşçileri Sendikası’yla yapılacak olan anlaşmanın oldukça önemli olduğu söylendi. Bu yüzden konfederasyonla sendika arasında yapılan görüşmelerin hükümet ve şirket yetkilileri tarafından da yakından takip edildiği belirtiliyor.

Genel grev görüşmeleri, Çalışma Bakanlığı’nın birden fazla sendikanın tek bir şirkette örgütlenebilmesi ve şirketlerin sendikalarda tam zamanlı çalışan üyelerin maaşlarını ödememesine ilişkin planlarını protesto etmek için FKTU sendikasının grev çağrısı yapmasının ardından başlamıştı.

 


“Kapitalizm krizde,
çözüm sosyalizmde!”

Yurtdışında her yıl gerçekleştirdiğimiz merkezi gece etkinliğine hazırlanıyoruz. Bu yılki etkinliğimizi kapitalizmin kriz içinde debelendiği bir süreçte gerçekleştireceğiz. Kriz her geçen gün derinleşiyor ve sadece yoksul ülkelerde değil, dünyanın gelişmiş ülkelerinde de giderek ağırlaşan ve hissedilen iktisadi, sosyal ve siyasal sorunlara ve yıkımlara yol açıyor.

İşçi ve emekçilerin çalışma ve yaşama koşulları giderek kötüleşiyor. Siyasal gericilik topluma nüfuz ediyor, Avrupa’nın, “demokrasisi” ile övünen tüm devletleri gitgide özüne yani polis rejimine dönüşüyor. Kapitalizm çöküşünü hazırlarken sosyalizme karşı da düşmanlık yaratmaya çalışıyor. Devrimci sembollere ve değerlere yönelik anti-komünist kampanyalar yürütülüyor, yasaklar getiriliyor.

Tam da bu gelişmelerden hareketle etkinliği “Kapitalizm krizde, çözüm sosyalizmde!” şiarıyla düzenleyecek, politik ve pratik çalışmalar yürüteceğiz. Şanlı Ekim Devrimi’nin 92. yıldönümü vesilesiyle kapitalizmi suçlayan, krize karşı devrim ve sosyalizm seçeneğini gösteren, devrimci ve komünist değerlere ve sembollere sahip çıkan bir propaganda ve ajitasyon faaliyeti gerçekleştireceğiz. Yeni Ekimler’e vurgu yaparak bir kez daha devrim ve sosyalizmin zaferi için, devrimci bir sınıf partisinin yaşamsallığına dikkat çekeceğiz. Başta emekçiler olmak üzere tüm samimi devrimcileri bu çabayı ve etkinliği desteklemeye çağıracağız.

Etkinliğe çağrı materyalleri ve program gecenin politik içeriğine uygun hazırlandı. Gecenin temel vurguları parti, devrim, sınıf ve sosyalizmdir.

Her yıl yaptığımız gibi tok bir faaliyet yürüterek emekçileri etkinliğimize çağıracağız. Bir kez daha iddialıyız ve yine başaracağız!

Yurtdışından komünistler