6 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/43

  Kızıl Bayrak'tan
  İşbirlikçi iktidar
“aktif taşeron”luğa hazırlanıyor
  "Açılım süreci”nin tasfiyeci
karakteri netleşiyor!
“Kağıt parçaları”ndan yansıyan
kokuşmuş düzen gerçeği
Sermaye hükümeti yönetmelikle genetiği değiştirilmiş tarım üretimini yasal bir statüye kavuşturdu...
Asgari ücrete sefalet zammı!
  6 milyonla işsizler ordusu büyüyor..
  Metal İşçileri Kurultayı 22 Kasım’da
Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde!
  25 Kasım uyarı grevi hazırlıkları
  25 Kasım uyarı greviyle ilgili kamu emekçileriyle konuştuk
  İşçi ve emekçi hareketinden.
  Büyük devrimin aynasında
parti davası - H. Fırat
  Kapitalist üretim
tarzının doğası - Volkan Yaraşır
  Sağlıkta ticaret ölüm demektir
  Gençlikten
  Hillary Clinton ırkçı-siyonistlere kalkan oluyor!
  Pentagon’un savaş baronlarının
yıllık bütçesi 680 milyar dolar!
  Dünyanın dört bir yanında grevler...
  Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve
Şehir Plancıları Kurultayı
  “Demokratik Türkiye ulusu” hakkında
birkaç söz -2- M. Can Yüce-
  Sincan F Fipi
Cezaevi’nden mektup...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

25 Kasım uyarı grevi hazırlıkları...

Eğitim-Sen 5 No’lu Şube’de üye toplantısı...

İstanbul Eğitim-Sen 5 No’lu Şubesi’nde 27 Ekim günü işyeri temsilcileri ve üye toplantısı gerçekleşti. 70 emekçinin katıldığı toplantıda 25 Kasım uyarı greviyle ilgili gündem tartışıldı. Toplantıda uyarı grevinin örgütlenmesine ilişkin yapılan eleştirilerin yanısıra öneriler de sunuldu.

Toplantıda ağırlıklı olarak grevin 1 günlük uyarı grevi değil TİS hakkı kazanılana kadar sürmesi gerektiği ifade edildi. işyerlerinin sendikalarla bağının kopuk olması nedeniyle emekçilerin sorunlar karşısında duyarsızlaşması eleştirildi. İlde merkezi olarak yapılan eylemlere katılımın zayıf geçtiği, yerellerde gerçekleştirilen eylemlere daha fazla katılım olduğu, bu nedenle yerel eylemlerin örgütlenmesi gerektiği ifade edildi. Tabanda yürütülmesi gereken çalışmanın güçlendirilmesine dair öneriler yapıldı.

Sosyalist Kamu Emekçileri de sürecin örgütlenmesine ilişkin önerilerde bulundular. Kamu Emekçileri Bülteni’nin 25 Kasım gündemli özel sayısını dağıttılar.

Emekçilerin önerilerinin ardından şu kararlar alındı:

Hem merkezi hem de bölgelerde grev komitelerinin kurulması. Özellikle büyük işyerlerinde grev komitelerinin oluşturulması ve “Bu işyerinde grev vardır!” pankartı asılması, grev önlüklerinin hazırlanması. İşyerlerini gezmek için ekipler kurulması. Sendika yayınlarının işyerlerine ulaştırılması. Büyük okulların önünde bildiri dağıtımları yapılması. Velilerle 25 Kasım gündemli toplantılar gerçekleştirilmesi. Sendika şube binasının caddeye bakan bölümüne grev taleplerinin yer aldığı “25 Kasım’da grevdeyiz!” pankartının asılması. Her pazartesi günü örgütlenme komisyonunun toplanması. Emekçilerin yoğun bulunduğu alanlarda toplu bildiri dağıtımları gerçekleştirilmesi. Sokak afişlerinin yapılması.

Toplantının ardından 2 Kasım günü örgütlenme komisyonu toplantı. Üye toplantısında alınan kararları hayata geçirmek için planlama yaptı, adımlar atılmaya başlandı.


Tokat’ta işyeri gezileri...

Tokat Egitim-Sen Hukuk ve Kadın Sekreterliği 25 Kasım uyarı grevi ile ilgili devlet, SSK ve üniversite hastanesiyle merkez postaneye iş yeri gezileri örgütledi. İş yeri gezilerinde sendikalı-sendikasız tüm emekçilerle sohbet gerçekleştirildi.

İş yeri sohbetlerinde SES üyesi emekçiler, hastanelerde ağırlıklı olarak Sağlık-Sen’in örgütlü olduğunu, bundan dolayı iş bırakma eylemine etkili bir katılım olamayacağı yönünde görüş bildirdiler. İş yeri gezilerinde öne çıkan bir başka sorun ise emekçilerin sendiklara duyduıu güvensizlik oldu. Emekçiler, 25 Kasım’ın ardından soruşturma ve sürgün saldırısına karşı sendikaların kendilerini nasıl sahipleneceği konusunda güvensizlik taşıyorlar. Yine sağlık alanında yaşanan baskılar ve bu baskılara örgütlü cevap verilememesi çalışanları olumsuz etkileyen sorunlar arasında. Diğer bir olumsuzluk ise emekçilerin kendi gücüne, örgütlülüğe inançsız olmaları. Emekçiler hemen her sorun karşısında neler yapılması gerektiği üzerine yapılan tartışmalarda “biz başaramayız” söylemini kullanarak inançsızlıklarını yansıtıyorlar. Bu olumsuz ruh halini kırmak için emekçilerin ortak sorunlar yaşadığı ve çözümün de birlikte hareket etmekten geçtiği sık sık vurgulandı.

İş yeri gezilerinden olumlu tablolar da yansıdı. Emekçiler iş yeri ziyareti gerçekleştiren ilerici sendikacıları oldukça sıcak karşıladılar, KESK broşürlerine fazlasıyla ilgi gösterdiler. İş bırakma konusunda henüz net olmamakla birlikte 25 Kasım’a kadar düşüneceklerini ve katılmak istediklerini belirttiler. SES üyesi emekçilerin bir kısmı katılacağını net olarak belirtirken, kararsızlar da vardı.

Merkez postanede ise emekçilerin yoıun bir ilgisi söz konusuydu. İş yerinde KESK üyelerinin hiç olmamasına rağmen emekçilerin KESK’e bir sempatisi vardı. Türk Haber-Sen’in örgütlü olduğu iş yerinde emekçiler kendi sendikaları olan Kamu-Sen’e kızgınlıklarını dile getirdiler. Emekçiler sorunların saymakla bitmeyeceğini belirterek hiçbir sendikanın kendilerine sahip çıkmadığını belirttiler. İş bırakma eylemine sahip çıkmakla birlikte eyleme katılma konusunda net bir tutum ifade etmediler.

İş yerlerinde görülen en önemli sorunun “emekçilerin kendi özgücüne ve örgütlülüğe duyduğu güvensizlik” olduğu ortaya çıktı. Sohbetlerde grevin meşruluğu ve çalışanların en doğal hakkı olduıu dile getirildi.

 

Adana 25 Kasım toplantısı...

KESK MYK’nın 25 Kasım uyarı greviyle ilgili il gezilerinin Adana ayağı 3 Kasım günü saat 17.30’da İMO toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantı KESK MYK üyesi Adnan Gölpınar’ın açılış konuşmasıyla başladı. Gölpınar, Türkiye’nin siyasal ve ekonomik tablosu hakkında kısa bir açıklama yaptıktan sonra 25 Kasım uyarı grevi hakkında bilgi vererek sözü üye ve yöneticilere bıraktı.

9 kamu emekçisinin söz aldığı toplantıda grev kararının altının doldurulmadığı, tepeden alınan bir karar olduıu, merkez yönetimin kamu emekçileri ile baıının koptuğu, uyarı grevi ile bileşenlerin yüzünü işyerlerine çevirmesi gerektiği eleştirileri öne çıktı.

Sosyalist Kamu Emekçileri toplantıda 25 Kasım’ın bir başlangıç olması gerektiğini ifade ettiler. 25 Kasım’ın ardından kamu emekçilerinin taleplerinin karşılanmadığı koşullarda sermaye sınıfı geri adım atana kadar genel grevin örgütlenmesi gerektiğini dile getirdiler. Bunun için işyerlerinden başlayarak grev komitelerinin kurulması, 25 Kasım’ın sonrasıyla birlikte örgütlenmesi gerektiğini söylediler. Toplantıda Kamu Emekçileri Bülteni’nin dağıtımını gerçekleştirdiler.

Üyelerin konuşmasından sonra toplantıya gelen MYK üyeleri de söz alarak kısa konuşmalar yaptılar. Konuşmalar DSD’de yaşanan ayrışma ve tarafların  hesaplaşması şeklinde gerçekleşti. Bu tablo emekçilerin tepkisine neden oldu.

Kapanış konuşmasını Adnan Gölpınar yaptı. 25 Kasım’ın iyi örgütlenmesi gerektiıini ifade etti ve sorumluluğa çağrı yaptı. “Burada tüm sorumluluk illere düşmektedir ve örgütümüzün bunu gerçekleştirecek gücü vardır” diyerek toplantıyı bitirdi.

Yaklaşık 70 emekçinin katıldığı toplantı heyecansız geçti.

Ayrıca Adana’da ilerici, devrimci kamu emekçilerinin biraraya gelerek KESK’e sınıf sendikacılığı bakışıyla müdahale etmeye çalışan Sendikal İnisiyatif Platformu da 25 Kasım ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. İnisiyatif, 24 Kasım uyarı grevinin başarılı geçmesi için 14 Kasım’da KESK üyesi devrimci, demokrat emekçilerle bir toplantı gerçekleştirme ve işyerlerine yönelik faaliyetini komisyonlar aracılığıyla sürdürme yönünde karar aldı.

Sosyalist Kamu Emekçileri

 

 


KESK’ten 25 Kasım hazırlıkları

Kayseri’de 25 Kasım çağrısı

4 Kasım günü Kayseri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde, KESK Kayseri Şubeler Platformu bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü U. Sedat Ünsal yaptı. Sedat Ünsal yaptığı açıklamada, katılım payı, muayene ücreti gibi ek ödemelerin derhal durdurulması gerektiğini söyledi. Sağlık emekçilerinin güvenli çalışma ortamına kavuşturulması, sağlıkta taşeronlaşmaya son verilmesi gerektiıini ifade etti.

SSGSS’nin içyüzünün teşhir edilmeye devam edileceğinin söylendiği açıklamada mücadelenin sürdürüleceği belirtildi. Açıklamada şunlar söylendi:

“25 Kasım’da kamu emekçilerinin yapacağı grevde bu mücadelenin bir parçasıdır. Emekçileri, işsizleri, yoksulları, toplumun tüm duyarlı kesimlerini 25 Kasım eylemine çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / Kayseri


Sağlıkta dönüşüm protesto edildi!

4 Kasım günü SGK İl İzmir Binası önünde biraraya gelen KESK, DİSK, TMMOB ve TTB basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu” pankartının açıldığı eylemde basın metnini KESK İzmir Şubeler Platformu adına Ali Kılıç okudu.

AKP’nin SSGSS yasasını yürürlüğe soktuğundan beri yaşananları özetledi. Hükümetin sağlık güvencesi olmayan hiçbir vatandaş kalmayacak, prim ödeyebilenden prim alınacak, prim ödeyemeyenin primini devlet ödeyecek vb. birçok şeyler söylendiğini ama bunların hiçbirinin hayata geçmediğini belirtti. Halen hastane önlerinde kuyrukların olduğu, parası olmayanın muayene olamadığını ifade etti.

Taşeron sağlık işçisinin, radyasyon altında çalışan röntgen teknisyeninin, doktorun, ebenin sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının zor olduğu vungulandı. Eylem 25 Kasım uyarı grevine çağrıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir