2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Wuppertal’de Hatice Yürekli anması...

2000 yılındaki zindan direnişi-ölüm orucu sırasında yitirdiğimiz Partimiz’in Kurucu Üyesi Hatice Yürekli yoldaşı, 26 Nisan 2008 tarihinde, Wuppertal’de gerçekleştirdiğimiz bir etkinlikle andık.

Partimiz’in 10. kuruluş yılını kutlamaya hazırlandığımız bir süreçte, Partimiz’in çizgisini kavramanın ve kavratmanın son derece önemli olduğuna, Hatice yoldaşı anma etkinliğini de, bu amaca uygun, içe yönelik ideolojik-politik ve örgütsel hedefleri olan bir etkinlik olarak gerçekleştirmek gerektiğine karar verdik.

Etkinliğimizi Habip, Ümit ve Hatice yoldaşlar şahsında tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başlattık. Bunu, Hatice yoldaşın ölümsüzlüğe ulaşmasının ardından Partimiz tarafından kaleme alınan yoldaşa ilişkin özgeçmişini de içeren bir değerlendirmenin okunması izledi. Ardından bir yoldaşın Hatice yoldaşa ilişkin anlatımına geçildi.

Yoldaş, Hatice yoldaşın da, Habip ve Ümit yoldaşlar gibi Partimiz’in özü ve özeti olduğunu, bu nedenle onun en iyi Partimiz’in en temel niteliklerinin anlatılması ile anlaşılacağını vurgulayan uzun bir konuşma yaptı. Son olarak, etkinliğe katılan yoldaşları, partimizin çizgisini kavramak üzere okumaya, dönüp birikimine yeniden bakmaya çağırdı.

Ardından kimi yoldaşlar söz aldılar, konuya ilişkin düşüncelerini dile getirdiler. Bu anlamlı etkinliğimiz, Partimiz’in dünden günümüze tüm sürecini başarılı bir biçimde anlatan, “Ekim’den Partiye, Parti ile devrime!” adlı sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Köln ve NRW’den komünistler

 

Gülsuyu PSA’ya polis baskını!

Sermaye devletinin günlerdir Taksim üzerinden estirdiği devlet terörü 1 Mayıs’a saatler kala Gülsuyu Mahallesi’nde de yaşandı. 30 Nisan gecesi saat: 23.00 sularında tüm mahalleyi abluka altına alan kolluk güçleri yaptıkları yürüyüşle ve kurum baskınlarıyla 1 Mayıs öncesinde Gülsuyu emekçilerine gözdağı vermeye çalıştı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maltepe Şubesi de devletin hukuksuz saldırısına uğrayan kurumlardan biri oldu. Mahalleye “bir duyum aldık” diyerek giren kolluk güçleri, Pir Sultan Abdal Derneği’nin kapalı olmasına rağmen kilidini kırarak içeriyi dağıttı.

Devletin bu hukuksuzluğunu kınıyor ve diyoruz ki, baskılar yasaklamalar ne Pir Sultan’ın direnişçi kimliğine ne de işçi ve emekçilerin haklı mücadelesine set çekebilir.

Gülsuyu PSA çalışanları


 

ÇHD: “Hukuksuzluğun takipçisi olacağız!”

Şişli Adliyesi’nden DİSK Genel merkez binasına gitmek isteyen Çağdaş Hukukçular Derneği ve Çağdaş Avukatlar Grubu avukatlarına saldıran kolluk güçleri, 10’ndan fazla avukata hakaret ederek saldırıp yaraladılar.

ÇHD, 1 Mayıs günü bu saldırıya karşı İstanbul Barosu önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Saldırıya uğrayan avukatlar suç duyurusunda bulundular.

Açıklamada, polisin DİSK binasına gitmek isteyen avukatlardan önce kimlik ibraz etmelerini istediği, avukatlarını kimlik ibraz etmelerinden sonra açılan kordonun kapatıldığı, arada kalan avukatlara jopla ve biber gazıyla saldırıldığı ifade edildi.

Eylem boyunca, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi 35. kuruluş yıldönümünü kutladı

Filipinler Komünist Partisi’ne bağlı Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi, 27 Nisan ‘08 tarihinde, Hollanda’nın Amsterdam kentinde, kuruluşunun 35. yıldönümünde bir kutlama etkinliği gerçekleştirdi. Partimizin de davetli olduğu kutlamaya yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kutlamanın yapıldığı salon oldukça sade ama anlamlı bir biçimde düzenlenmişti. Salonun duvarları, panolar ve sahnesi orak–çekiçli kızıl bayraklar, kızıl pankartlar, komünist ve devrimci sembollerle donatılmıştı.

Etkinik Filipinler’deki devrim ve kurtuluş mücadelesinden kesitlerin anlatıldığı bir sinevizyon gösterimi ile başlatıldı. Ardından Hollanda Rote Morgen grubuna bağlı Kızıl Müzik Grubu politik eleştiri ve protesto içerikli şarkılar söyledi.

Delegasyonların mesajlarını okumalarının ardından, Filipin halkının kurtuluş mücadelesine aktif katkılarda bulunan, bir kısmı şehit düşmüş insanlar için yapılan ödül törenine geçildi.

Bunu etkinliğin en önemli çalışması olan forum izledi. Forumda, Filipinler Komünist Partisi’nin kurucusu J. M. Sison, Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi Başkanı ve Belçika Emek Partisi Gençlik Örgütü-Comac katılımcı oldu. Ulusal Demokratik Cephe başkanı, cephenin kuruluş süreci ve mücadelesine değindi, programı hakkında bilgiler verdi.

Sison ise, Filipinler’in iktisadi-sosyal düzeyi, devriminin niteliği, hedeflerinden söz etti.

Kutlama akşam saatlerindeki müzik, halk dansları, dramatik skeçler ve şiirlerin sergilendiği kültürel etkinlikle sürdü. Mücadele kararlılığının dile getirilmesi ve zafere olan inancın bir kez daha vurgulanması ile sona erdirildi.

Yurtdışından komünistler