2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Adana’da kitlesel 1 Mayıs..

10 bin işçi ve emekçinin coşkulu eylemi...

Adana’da 1 Mayıs geçtiğimiz yıldan bu yana artan sınıf hareketliliğinin bir yansıması olarak son yılların en görkemli mitingine sahne oldu. Yaklaşık 10 bin işçi emekçinin katıldığı miting sosyal yıkım saldırılarına karşı işçi ve emekçilerin mücadele kararlılığının göstergesi oldu.

Toplanma alanı: Mimar Sinan…

Saat 15’ten itibaren Mimar Sinan’da toplanmaya başlayan kitle coşkulu sloganlar ve halaylarla mitingin başlama saatini beklemeye başladı. İşçi ve emekçilerin alanda toplanmasının ardından geçtiğimiz yılların aksine yol çift taraflı kapatılarak yürüyüş başlatıldı. İki koldan gerçekleştirilen yürüyüşte bir yanda DİSK, diğer yanda da TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların arkasında sıralanan sendika şubeleri ve devrimci-ilerici kortejler miting alanına yürüdüler.

Arama noktası: ilk saldırı ilk direniş…

Yürüyüş saat 16.00’da kortejlerin sıralanması ve arama noktasından geçmeye başlamasıyla başlamış oldu. Son dönemde 1 Mayıs çalışmasına karşı büyük bir tahammülsüzlük gösteren polis, arama noktasında da, pankart ve flama sopalarını bahane ederek, BDSP kortejinin geçişi sırasında müdahale etmeye çalıştı. Bu provokasyon girişimi ve gözaltına alma çabası diğer devrimci kortejlerin de desteğiyle boşa düşürüldü. Polisin saldırısı “Her yer Taksim her yer direniş!” sloganıyla yanıtlandı.

Kortejlerin hepsinin arama noktasından geçmesiyle 1 Mayıs yürüyüşü coşkulu bir şekilde devam etti.

DİSK kolu

Başta DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların bulunduğu ilk kolda devrimci ve ilerici kortejlerin ağırlığı ve coşkusu hâkimdi. Bu kolda sırasıyla DİSK, DİSK Tekstil Mensa Şube, DİSK Çukurova Bölge Şube, DİSK Genel İş, DİSK Genel İş 1 Nolu Şube, DİSK Oley-İş, Dev Sağlık İş, Emekli-Sen pankartları sıralandı. DİSK korteji toplamda 300 aşkın işçiyle yürüdü. DİSK kortejinin en canlı pankartı Genel İş pankartı oldu.

DİSK pankartlarının hemen ardından Birleşik Kamu İş ve Eğitim İş pankartları cılız bir kortejle yer aldılar.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu pankartı 100’ü aşkın kişinin yürüdüğü bir kortejle mitingde yerini aldı. TMMOB’un hemen arkasında 68’liler Derneği, İHD, Sosyalist Feminist Kolektif pankartları açıldı.

Devrimci güçler Yaşasın 1 Mayıs/Bıji Yek Gulan ortak pankartıyla bu kolda yer aldılar. Ortak pankartın arkasında sırasıyla Alınteri, DPG, BDSP, Ekim Gençliği, Sİ-DER, ÇHKM, DHP, Tekstil-Sen, Yılmaz Güney Kültür Merkezi, ESP, SGD, Partizan kortejleri yer aldı.

Devrimci güçlerin ardında Sosyalist Parti Girişimi, DEV-LİS, Kadın Emeği Kolektifi, TÖP, Özgürlükçü Gençlik, Özgürlük, Liseli Arkadaş, Devrimci Yaşam, Güney Sanat Topluluğu, Adana Alevi Bileşenleri ve düzen partilerinden CHP, DSP ve SHP pankartları sıralandılar.

Türk İş kolu...

Türk-İş kolunda en önde Türk-İş pankartı yer aldı. Ardından Çimse-İş, Koop-İş, Petrol-İş, Maden-İş, Harb-İş, Türk Metal Adana Temsilciliği, TÜM-TİS ve Tek Gıda-İş kortejleri Türk İş kitlesini oluşturdular. Yaklaşık 400 işçiyle yürüyen Türk-iş kortejinde her yıl olduğu gibi yine Türk bayrakları yoğun olarak taşındı.

Türk-İş kortejinin arkasında KESK korteji canlı ve kitlesel bir şekilde yer aldı. KESK kortejinde sırasıyla BES, BTS, Eğitim-Sen, Tarım Orkam Sen, Tüm Bel Sen, SES, Haber Sen, Yapı Yol Sen yer aldılar. Eğitim Sen korteji KESK kortejinin en kitlesel pankartını oluşturuyordu.

KESK’in ardından bu kolda ATO, Eczacılar Odası, Türkiye Barış Meclisi Girişimi, Halkevleri, Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, DİP-G, TUHAY-DER, DTP, EMEP, Emek Gençliği, ÖDP, SDP kortejleri yer aldı. DTP korteji geçmiş yılları aşan bir sayıyla ve coşkuyla 1 Mayıs’ta yerini aldı.

Miting alanı...

Kortejler alana tek tek isimleri okunarak ve 1 Mayıs marşı eşliğinde selamlanarak girdiler. İki koldan giriş yapılan miting alanına kitlenin girmesiyle birlikte program saat 18.30’da başlatıldı.

Miting programında ilk olarak 77 1 Mayıs şehitleri başta olmak üzere devrimciler ve mücadelede yitirdiklerimiz adına enternasyonal marşı eşliğinde saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından tertip komitesi adına hazırlanan ortak 1 Mayıs metni TEKEL işçisi Hatice Koçak tarafından okundu. Sözlerine “Biz, ülkemizin dört bir yanında sosyal adalet, sosyal güvenlik, sosyal hak; insanca bir yaşam ve çalışma hakkı isteyen milyonlar, biz, sendikalaştığı için işinden atılan işçiler, biz daha fazla kar hırsıyla iş cinayetlerine kurban giden işçiler, biz hakkını aradığı için sürülen kamu emekçileri, biz sendikaları kapatılan emekliler, biz gelecek güvencesi ellerinden alınan gençler 1 MAYIS 2008’de gür sesimizle taleplerimizi haykırmak, hak ve adalet için, özgürlük için buradayız” diyerek başlayan Koçak, sosyal yıkım saldırılarını, işçi ve emekçilerin mahkûm edildikleri kölelik koşullarını, özelleştirmeleri ve Taksim’de işçi ve emekçilere yönelik saldırıları teşhir eden bir konuşma yaptı.

Sosyal yıkım saldırıları ve Taksim’deki polis terörüne karşı öfkeli sloganların ön plana çıktığı ve coşkuyla atıldığı miting yapılan konuşmanın ardından coşkulu halaylarla bitirildi.

Dağılan kitleye azgın polis saldırısı...

Saat 19.00’da mitingin bitmesi ve kitlenin önemli bir kısmının alanı terk etmesinin ardından mitingin coşkusunu ve kitleselliğini hazmedemeyen devletin kolluk güçleri Halkevi üyelerinin AKP önüne yürüyerek Taksim saldırısını protesto etmek istemelerini gerekçe göstererek kitleye azgınca saldırdı. Çıkan çatışmada çok sayıda kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanlardan, tertip komitesinden ve dağılan kitleden çok sayıda kişi ağır yaralandı. Gözaltına alınan 43 kişiden bir kısmının durumu ağır olmakla birlikte yaralananlardan 2 kişi ameliyata alındı.

Saldırı ara sokaklarda da devam etti. Burada da çok sayıda kişi polis saldırısına maruz kaldı.

Komünistler kitlesellikleri ve coşkularıyla alandaydılar...

Komünistler 1 Mayıs’a yaklaşık 150 kişilik coşkulu bir kortejle katıldılar. “Sosyal yıkım saldırılarına karşı genel grev-genel direniş!/BDSP!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!”/Ekim Gençliği” ve “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!/Sİ-DER” pankartlarını açarak mitingde yerlerini alan ve alandaki en kitlesel devrimci korteji oluşturan komünistler, sosyal yıkım saldırılarına karşı genel grev-genel direniş şiarlarını yükselterek devrim ve sosyalizm sloganlarını alana taşıdılar.

Kızıl Bayrak/Adana


Adana’da dizginsiz devlet terörü...

Çukurova Üniversitesi’nde ÖGB ve sivil polis terörü!

28 Nisan günü Ekim Gençliği okurları Çukurova Üniversitesi’nde “1 Mayıs’ta alanlara!” çağrısı yapan BDSP imzalı afişleri asarken ÖGB ve sivil polis tarafından afişleri yırtılmaya çalışıldı. Bu sırada afişlerin önüne geçerek direnen İhsan Yiğit Demirel yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Ardından afiş çalışmamız tüm tehditlere rağmen devam etti. Bunun üzerine sivil polis ve ÖGB sürüleri yoldaşlarımıza tekrar saldırdı.

Bu son saldırıda 3 yoldaşımız ve saldırıya karşı koyan 3 Mücadele Birliği, 1 YDG, 2 TKP, 1 SGD ve 1 Gençlik Derneği üyesi olmak üzere toplam 12 kişi gözaltına alındı.

Saldırı devrimci hareketin kendisine!

28 Nisan günü Kıbrıs Caddesi’nde 1 Mayıs bildirisi dağıtan 7 ESP’li gözaltına alındı.

29 Nisan sabahı 7 HÖC üyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde “örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındılar.

13 Nisan’da Dersim kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren PKK gerillalarından Fuat Turgay’ın cenaze törenine katılan Küçükdikili Belediye Başkanı Leyla Güven’in de aralarında bulunduğu 32 DTP’li gözaltına alındılar.

Kızıl Bayrak / Adana


Adana’da tutuklama terörü sürüyor!

Adana’da 1 Mayıs öncesinde sermaye devletinin devrimcilere dönük saldırısı yoğunlaştı. Son günlerde çok sayıda devrimciyi çeşitli bahanelerle gözaltına alan sermaye devleti, şimdi de tutuklama terörünü devreye sokmuş durumda.

8 Mart’tan bu yana ülkenin değişik illerinde de süren sistematik gözaltılar çerçevesinde Adana’da da gözaltına alınan 6 devrimci 30 Nisan günü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar. 8 Mart eyleminde “DHKP/C’yi övdükleri” gerekçesiyle tutuklanan devrimciler cezaevine götürüldüler.

20 Mart günü üniversitede gerçekleştirilen Newroz etkinliği bahane edilerek gözaltına alınan Çukurova Üniversitesi öğrencileri de 30 Nisan günü mahkemeye çıkartıldılar. Alınan ifadelerin ardından iki öğrenci “örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesiyle Kürkçüler F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Diğer gözaltılar ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Adana’da 1 Mayıs çalışmaları...

Adana’da sınıf devrimcileri olarak kesintisiz bir şekilde yürüttüğümüz çalışmalarımızı 1 Mayıs’ın ön günlerinde yoğunlaştırdık. Afişlerimiz, bildirilerimiz, gazetelerimiz, bültenlerimiz, broşürlerimizle etkili ve yaygın bir faaliyet örgütleme kaygısıyla hareket ettik.

24 Nisan günü Kürt emekçilerinin yoğun olarak oturdukları Şakirpaşa, Ova, Uçak ve Onur mahalleleriyle, Beşevler Caddesi, Şakirpaşa Caddesi ve Yeşiloba Sanayi Sitesi yolunu afişlerimizle donattık.

25 Mart günü Meydan, Mirzaçelebi, Gülpınar, Dumlupınar Mahalleleriyle, Kıbrıs Caddesi’ne 1 Mayıs afişlerimizi yaygın bir şekilde yaptık.  Aynı zamanda Gülpınar ve Dumlupınar mahallelerinde emekçilere bildirilerimizi ulaştırarak 1 Mayıs’a çağrı yaptık.

1 Mayıs’a çağrı materyallerinin yanısıra sanayi havzaları ve fabrikalara yerel gündemler ve sorunlar üzerinden seslenerek 1 Mayıs çağrısını yükselttik.

30 Nisan günü sabah erken saatlerde Yeni Sanayi Sitesi giriş köprüsünde Sanayi İşçileri Derneği imzalı 1 Mayıs bildirilerini sanayi işçilerine ulaştırdık. Bildiri dağıtımı sırasında işçilerin oldukça ilgili olduğunu gözlemledik.. Onlarca işçiyle birebir sohbet ederek 1 Mayıs’a çağırdık.

BDSP / Adana