2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...

Küba: En görkemli 1 Mayıs kutlaması her yıl olduğu gibi bu yıl da Küba’da gerçekleşti. Yüzbinlerce kişi “Küba devrimi için birlik, kararlılık, zafer!” sloganları ile Fidel ve Che Guevara posterleriyle Havana’da Jose Marti Devrim Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutladı. 60 ayrı ülkeden yaklaşık 1400 temsilci de Devrim Meydanı’nda 1 Mayıs coşkusuna ortak oldu. Küba’nın birçok kentinde de yürüyüş ve mitingler gerçekleştirildi.

Rusya: 1 Mayıs başta başkent Moskova olmak üzere Rusya’nın birçok kentinde düzenlenen gösterilerle kutlandı. En kitlesel kutlamaları Birleşik Rusya Partisi ve Komünist Parti düzenlerken, polis ve göstericiler arasında yer yer çatışmalar meydana geldi. Moskova’da gerçekleşen eylemlere yaklaşık 30 bin kişi katıldı.

Almanya: Alman Sendikalar Birliği’nin verdiği bilgilere göre, yaklaşık 416 bin kişi 1 Mayıs’ta alanlardaydı. Yapılan konuşmalarda part-time işler, düşük ücret ve artan yoksulluk eleştirildi. Nürnberg’te 7 bin, Hamburg’ta 10 bin kişi faşist parti NPD’nin düzenlediği provokatif eylemlere karşı alanlara çıktı. Polis-faşist gruplar ile göstericiler arasında zaman zaman çatışmalar meydana geldi.

İtalya: İtalya’da 1 Mayıs eylemlerine onbinlerce kişi katıldı. İş güvenliği konusuna dikkat çekilen eylemlerde iş kazası sonucu yaşamlarını yitiren işçiler de anıldı. İtalya’da sene başından bu yana 270 bin iş kazası meydana geldi ve yaklaşık 300 işçi hayatını kaybetti. Roma’da iş kazalarında yaşamını yitirenler için düzenlenen konsere 50 bin kişi katıldı. Devlet Başkanı Giorgio Napolitano katıldığı eylemde iş kazalarının sanıldığı kadar yüksek olmadığı açıklaması yapmak zorunda kaldı.

Bolivya: Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, 1 Mayıs dolayısıyla yaptığı konuşmada, çokuluslu İtalyan Euro Telecom International idaresinde bulunan Ulusal Telekomünikasyon Şirketi’nin (ENTEL) kamulaştırıldığını ilan etti. Başkent La Paz’daki Meydan’da konuşan Morales, Bolivya’da yabancı sermayeye ait üç petrol şirketinin hisselerinin çoğunluğunu da bir kararnameyle devletin geri aldığını açıkladı.

Venezüella: Ülkenin dört bir yanında düzenlenen çok sayıda 1 Mayıs etkinliğine binlerce işçi ve emekçi katıldı. İşçilere bu yılki 1 Mayıs armağanı asgari ücrette yüzde 30 oranındaki artış oldu.

Yunanistan: Yunanistan’da 1 Mayıs sendikalar ve işçi örgütleri tarafından ülkenin dört bir yanında kutlandı. İşçi ve emekçiler emeklilik reformu ve özelleştirmeye karşı gösteriler gerçekleştirdiler. Gösteriler özellikle başkent Atina ve Selanik’te yoğunlaştı.

Sırbistan: Başkent Belgrad’daki 1 Mayıs kutlamalarında Devlet Başkanı Boris Tadiç protesto edildi. İki bin kadar kişinin katıldığı gösteride Tadiç aleyhinde sloganlar atıldı.

Endonezya: Başkent Cakarta’da yaklaşık 40 bin kişi eyleme katıldı. Atılan sloganlarda “Gıda ürünlerine yapılan zamlar geri çekilsin!” ve “İşçiler ve köylülere daha fazla ücret!” talepleri öne çıktı. Sosyal hakların artırılması istemi yükseltildi.

Tayland: Başkent Bangkok’ta binlerce işçi ve emekçi daha yüksek asgari ücret istemiyle 1 Mayıs’ta alanlara çıktı.

Filistin: Gazze’de yüzlerce Filistinli 1 Mayıs’ta İsrail ablukası altında yaşadıkları koşulları protesto etmek için yürüdü. İşçi Sendikaları Birliğinin düzenlediği gösteriye birçok grup ve parti katıldı. İşçi Sendikaları Birliği Koordinatörü, Gazze Şeridi’nde 350 işletmenin uygulanan abluka nedeniyle kapandığını, buralarda çalışan binlerce kişinin işsiz kaldığını vurguladı.

Meksika: Başkent Mexico’da yürüyüş düzenleyen 70 bini aşkın işçi ve emekçi, hükümeti gıda fiyatlarının yükselmesini önlemeye ve işsizliğe çözüm bulmaya çağırdı.

Şili‘de başkent Santiago’da düzenlenen gösterilere polis saldırdı; 96 gösterici gözaltına alındı.

El Salvador‘da binlerce kişi başkent San Salvador’da yükselen gıda fiyatlarını protesto etti.

Pakistan’ın Karaçi şehrinde birçok işçi federasyonunun katılımıyla gösteri düzenlendi.

Çin’de gerçekleştirilen gösterilerde yönetim aleyhinde sloganlar atıldı.

Filipinler’in başkenti Manila’da binlerce kişinin katıldığı gösteride hükümet karşıtı sloganlar atıldı.


Wuppertal’ de 1 Mayıs

Yaklaşık bir ay önce Wuppertal’ deki Alevi Kültür Merkezi, Demokrat Veliler Birliği, Demokrat Kültür Derneği, Enternasyonal İşçi Birliği ve Gençlik Merkezi, Özgürlük ve Dayanışma Wuppertal gibi kitle örgütleri, “Gökkuşağı Platformu “ adı altında bir platform oluşturdu. Bu platform, ilk elden önüne kısa, orta ve uzun vadedeli çalışmalar koydu, ortaklaşa yapacağı eylem planları yaptı.

Bu çerçevede ilk adımın 1 Mayıs olması kararlaştırıldı. Bu yılki bir Mayıs’a Türkiyeli göçmen işçilerin yoğun katılımını hedeflenerek, yoğun bir çalışmanın içine girildi. Çalışmalara, yaklaşık olarak bir ay önceden başlandı. El ilanları dağıtıldı, emekçilerle ev ziyaretleri ve birebir temaslar sırasında sözlü çağrılar yapıldı. Bu çalışmanın yararı da görüldü. Nitekim, bu çalışmanın sonucu olarak Türkiyeli göçmen işçilerin mitinge katılımı bu yıl biraz daha arttı. Mitinge katılımın yaklaşık üçte birini Türkiyeli emekçiler oluşturdu.

Bu arada biz, Platformun çalışmalarının yanısıra, kendi bağımsız çalışmalarımızı da yürüttük. TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı merkezi bildirimizi yaygınca dağıttık, özellikle yürüyüş güzergahına afişlerimizi astık. Kısaca, bu 1 Mayıs’a daha hazırlıklı girdik.

Wuppertal’deki 1 Mayıs DGB’nin öncülüğünde gerçekleştirildi. Yürüyüşe ve mitinge bin kişi katıldı.1 Mayıs miting ve yürüyüşünde bu yıl Almanya genelindeki mitinglerde olduğu gibi, Wuppertal 1 Mayıs’ında öne çıkan tema “Eşit işe iyi ücret, sosyal hak gaspları ve bunlara karşı mücadele” oldu.

Miting bir İspanyol sendikacının konuşmasıyla başladı. Onu diğer sendikacıların ve belediye başkanının konuşması izledi. Miting, kültürel programların ardından son buldu.

1 Mayıs mitinginin ardından Wuppertal’de geleneksel hale getirdiğimiz, bir 1 Mayıs şenliği gerçekleştirdik. 1 Mayıs şenliğimiz saat 15.00’te başladı. Miting öncesi ve miting anında dağıtmış olduğumuz çağrılar sonucu şenliğimize yaklaşık 200 kişi katıldı. Bu yılki 1 Mayıs şenliğine Demokrat Veliler Birliği ve Özgürlük ve Dayanışma Wuppertal de destek verdiler.

1 Mayıs şenliğimiz kısa bir açılış konuşması ile başlatıldı. Ardından devrim ve sosyalizm kavgasında ölümsüzleşenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunu, Wuppertal Emakçi Kadınlar korosunun sahneye çıkması izledi. Emekçi kadın korosu, özenle seçilmiş türküleri seslendirdiler ve programlarını 1 Mayıs marşı ile sonlandırdılar. Programları sempati ile izlendi ve alkışlandı.

Ardından Türkiye’den gelen Tez Koop-İş Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır’ın, Türkiye’de işçi sınıfının durumu ve sınıf hareketinin seyri konulu bir konferans sundu. Volkan Yaraşır, işçi sınıfının 12 Eylül sonrası süreçten günümüze, durumunu, geçirdiği değişimi, yaşadığı sorunları, karşı karşıya kaldığı saldırıları anlattı. Neoliberal saldırı dalgasından söz etti. Bu saldırının özellikle ideolojik alanda etkili olduğunun altını çizdi. Deyim yerindeyse, bunun sınıfı bir kimliksizleştirme operasyonu olduğunu ileri sürdü. Sınıf bilinci dumura uğramış bir sınıfın örgüt ve eylem kapasitesinden de yoksun kaldığını belirtti. Sınıfın 12 Eylül sonrası tarihinin en dağnık, en örgütsüz ve en zayıf dönemini yaşadığını dile getirdi. Sınıf mücadelesinin de doğal olarak geri plana düştüğünü belirtti. Sınıf kimliği ve sınıf mücadelesinin yerini, alt kimliklerin (ulus, din, mezhep, bölgecilik ) ve bu alt kimlikler üzerinden mücadelelerin aldığına dikkat çekti. Bu dönemin 2007 yılından sonra geride kalma sürecine girdiğini anlattı. Bu yıldan itibaren başgösteren işçi grevleri ve direnişlerinin şahsında sınıfın canlandığını ve sınıf mücadelesinin adeta geri döndüğüne vurgu yaptı. Yaraşır, sunumunun ilk bölümündeki sözlerini sınıfı esas almanın, bilincini ve örgüt düzeyini geliştirmenin hayati önemine bağlayarak bitirdi. Bunun komünist olup olmamanın denek taşı olduğunu belirtti.

Kısa bir aradan sonra konferansın soru- cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde her zamanki gibi, katılımcılar söz aldılar, kısa konuşmalar yaptılar ve sorular sordular. Zaman zaman hararetli tartışmalara da sahne olan bu bölüm V. Yaraşır’ın sorulan sorulara cevap vermesi ile sona erdi.

Volkan Yaraşır’ın konferansı dinleyiciler tarafından belirgin bir ilgi ve dikkatle izlendi. Anlatımın pedagojik niteliği kitlenin anlatılanları rahatça anlamasını kolaylaştırdı.

Volkan Yaraşır’dan sonra Alevi Kültür Merkezi gençlik grubu (Grup Yol ) sahne çıktı. Grup Yol söylediği türkülerle etkinliğe katkı yaptı.

1 Mayıs şenliğimiz son olarak, “Tarih bizi göreve çağırıyor!” adlı sinevizyonun gösterilmesi ile sona erdirildi.

Wuppertal’den TKİP taraftarları