2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Yemek yerine simit!

Maliye Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarının ücretsiz olarak yararlandıkları yemek hizmeti için yayınladığı ücret ödemesini öngören genelge Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki üniversite hastanelerinde tepkilere neden oluyor.

Mersin’de 16 Nisan gününden beri, Ankara’da ise 5 gündür süren yemek boykotlarına 25 Nisan’da da eylemlerle devam edildi. Sağlık emekçileri, Mersin’de AKP İl Binasına, Ankara’da ise Sağlık Bakanlığı önüne yürüyüş gerçekleştirdiler.

SES İşyeri Temsilciliklerinin çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde ücretsiz yemek hakkı mücadelesinin süreceği söylendi. Farklı hastanelerde genelgenin geri çekilmesi talebiyle imzaların toplandığı ifade edildi.

Sağlık emekçileri sloganlar atarak geldikleri bakanlık önünde simitleri havaya kaldırarak ücretsiz yemek haklarını talep ettiler.


ITUC’ten YÖRSAN’a destek

 Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC, Başbakan’a gönderdiği mektupta, Yörsan’da işten atılan işçilerin haklarının gözetilmesini istedi.

Anayasal haklarını kullanarak Tek Gıda-İş sendikasına üye olan 402 işçinin, sendikal örgütlenme nedeniyle işten çıkarılmalarına tepki uluslararası platformda da sürüyor.

Yaklaşık 5 aya yakın süredir sendikal mücadele sürdüren ve bu nedenle işsiz kalan işçilere destek yurt içinde ve dışında devam ediyor.


Teknisyenler bakanlık önünde!

Sağlık Bakanlığı’nın, radyoloji çalışanlarının çalışma koşullarını ağırlaştıran düzenlemeleri önümüzdeki Mayıs ayından itibaren uygulamaya girecek. Sözde Avrupa kriterlerini sağlama iddiası ile hazırlanan genelge ile çalışanların başta çalışma süreleri olmak üzere sağlığı ve sosyal hakkı gasp ediliyor. Çalışma sürelerinin 9 saate uzatılması maddesi bile radyoloji çalışanlarını bugünün koşullarında kanser ve ölüme mahkum etmektedir.

Bu düzenlemeye karşı Türk Radyoloji Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği ve KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası 29 Nisan’da Bakanlık önünde oturma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme radyoloji çalışanları ve sağlık emekçileri katıldı.

İlk açıklamayı SES Ankara Şube Başkanı yaptı. Ardından TMRD Başkanı konuştu. Radyoloji çalışanlarının çalışma koşulları ve sağlanmayan şartlar tek tek sıralandı. Gerekli kayıtların, ölçümlerin, kalibrasyonların yapılmadığı, sağlık kuruluşlarında çevrenin etkilenmemesi için gerekli olan kurşun yalıtımlarının dahi gerçekleştirilmediği ifade edildi. Bütün bu gerçekler dururken çalışma saatlerini 9 saate uzatmanın başta radyoloji çalışanları olmak üzere tüm sağlık emekçileri açısından ölüm anlamına geleceği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

İstanbul: Tek vitamin mücadele!

SES Aksaray Şubesi, Türk Radyoloji Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği ve İstanbul Tabip Odası 29 Nisan’da Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. “Radyasyon vitamin değildir, 9 saat çalışma iptal edilsin, güvenli çalışma ortamı sağlansın” pankartının açıldığı eyleme 80 kişi katıldı.

Basın açıklamasını SES Aksaray Şube Başkanı yaptı. SES Aksaray Şubesi’nin alanına giren Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İÜ Çapa Tıp Fakültesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’nde yapmış oldukları araştırmaların sonuçlarını ayrıntılı olarak ifade etti. “Sağlık Bakanlığı’nı sağlık personelinin sağlığı ile oynamaktan vazgeçmeye, radyasyonla çalışma sürelerini 5 saate indirmeye, asıl görevini yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


SES Şişli Şube’den eylem!

SES Şişli Şube üyeleri, 24 Nisan’da Şişli Etfal ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastenesi önünde gerçekleştirdikleri eylemle, radyoloji çalışanlarının çalışma saatlerinin 9 saate çıkarılması ve Maliye Bakanlığı’nın sağlık kurumlarında yemek bedelinin %50’sinin çalışanlardan kesilmesi yönündeki genelgesini protesto etti.

SES Şişli Şube adına yapılan açıklamada, hükümetin sağlıkta yıkım programını tüm hızıyla uygularken, Maliye Bakanlığı’nın gündeminde 24 saatlik hizmet veren sağlık kurumlarında ücretsiz verilen yemeğin bedelinin %50’sinin çalışandan tahsil edilmesi var denildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Cehennemde iş kazaları durmuyor! 

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) 28 Nisan’da yaptığı açıklama ile Tuzla tersaneler cehenneminde bir iş kazası daha yaşandığını duyurdu. İsmi öğrenilemeyen işçinin 28 Nisan sabahı iş başı yapıldığı saatlerde iş kazası geçirdiği öğrenildi. Durumunun ağır olduğu söylenen işçi hastaneye kaldırıldı.


BMİS’ten !İşçi çocukları şenliği”

Birleşik Metal İşçileri Sendikası 23 Nisan günü “İşçi çocukları şenliği” düzenledi. Etkinliğe sendika üyesi işçiler ve çocukları katıldılar.

BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptığı açılış konuşmasında savaşlara ve doğa katliamına vurgu yaparak çocuklara güvenli bir gelecek bırakmak için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. Serdaroğlu, sistemin dayattığı bireycileşmeye karşı çocuklarla birlikte “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” şiarını hayata geçirmek için mücadele edeceklerini söyledi.

Etkinlikte “Sen, ben yok, biz varız!” isimli bir çocuk oyunu sergiledi. Ardından etkinliğe katılan çocuklar kürsüye çıkarak şiirler okudular, türküler söylediler. Daha sonra Yılmaz Çelik tarafından sunulan illüzyon gösterisi çocuklar tarafından ilgiyle izlendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Beydağ kaymakamını protesto!

BES 26 Nisan’da gerçekleştirdiği basın toplantısı ile, çalışanlara, sendika üyelerine ve halka dönük keyfi uygulamalarla baskı uygulayan Beydağ Kaymakamı Serdar Kartal’ı protesto etti. Serdar Kartal’ın sendika temsilcisini keyfi olarak sürgün etmesi bu baskılara son örnek olmuştu.

Basın toplantısında Serdar Kartal’ın makam arabası yanından geçerken sigarasını söndürmeyen memuru açığa aldığı, kalorifercilik kursunda başarılı olamayanları süpürge cezasına çarptırdığı, mesai saatine geç gelen memurları tespit için hükümet binasının kapılarını kilitleyerek halkı dışarıda bıraktığı, yaka kartlarının takılıp takılmadığını kontrol etmek için polis görevlendirdiği, bu keyfi baskı ve uygulamalara karşı çıkanları ise açığa aldığı ve sürgün ettiği ifade edildi.

Açıklamada, İzmir Valiliğine ve İçişleri Bakanlığı’na, Beydağ Kaymakamı’nın bu keyfi ve hukuk dışı uygulamaları gerçekleştirirken kimden ve nereden bu cesareti aldığı soruldu.

Kızıl Bayrak / İzmir