2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...

Faşizme ve kirli savaşa öfke, Taksim ile dayanışma!

1 Mayıs İşçi Bayramı, Ağrı, Van, Muş, Hakkari, Ardahan ve Kars başta olmak üzere Kürdistan’ın bir çok yerinde coşkulu kutlandı. Türk polisinin İstanbul’da işçilere saldırısı ve Sakarya’daki ırkçı saldırısı da protesto edildi.

Kürt kentlerinde düzenlenen kutlamalarda hükümet karşıtı sloganlar atılarak AKP iktidarı döneminde yoksulluğun arttığına dikkat çekildi. İşçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücret artışı talep eden Kürt işçiler, emekçilerin taleplerine saldırılarla karşılık verilmesini de sert bir dille kınadı.


DİYARBAKIR

Diyarbakır’da 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle emek örgütlerinin Dağkapı Meydanı’nda yaptığı basın açıklaması adeta mitinge dönüştü. Binlerce kişi, slogan ve pankartları ile AK Parti Hükümeti’nin politikalarına tepki gösterirken, Taksim Meydanı’na yürümek isteyen işçi ve emekçilere yönelik polis saldırısı ise 3 dakikalık oturma eylemi ile protesto edildi. Etkinlikte konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Hükümeti sert bir dille eleştirerek Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kürtlere karşı katliamların ve katliamcıların önünü açtığını vurguladı.

Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’nda yapılması planlanan 1 Mayıs mitingine Valiliğin izin vermemesi üzerine Diyarbakır Demokrasi Platformu öncülüğünde, KESK, TMMOB, DİSK, DTP ve EMEP’in katılımıyla Dağkapı Meydanı’nda bir etkinlik düzenlendi.

(...) 3 koldan yapılan yürüyüşte sık sık “Bijî Yek Gulan”, “Bijî Bıratiya gulan”, “Katil Erdoğan”, “Öcalan” şeklinde sloganlar atıldı. Yürüyüşe DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, DTP MYK üyeleri Mustafa Sarıkaya, Bayram Altun, DTP’li alt kademe ve ilçe belediye başkanları ile emek örgütleri temsilcileri de katıldı.


AĞRI

Ağrı merkezde ise DİSK, KESK, DTP, Genel-İş, Şeker-İş sendikaları öncülüğünde Saat Kulesi önünde toplanan yüzlerce kişi 1 Mayıs’ı yaptıkları basın açıklamasıyla kutladı. 1 Mayıs’ı kutlayan pankartların açıldığı açıklamada, grup adına Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Hanifi Demir açıklama yaptı. 1 Mayıs’ın bütün dünyada işçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olduğunu belirten Demir, yıllar sonra sömürüye karşı emekçilerin tekrar alanlara çıktığını söyledi. (...)


VAN

Van’da Mavi Plaza önünde bir araya gelen ve KESK, DİSK ve Türk-İş Van Temsilcilerinin aralarında bulunduğu yüzlerce kişi Sanat Sokağı’na kadar sesiz bir yürüyüş düzenledi. DTP’nin de destek verdiği basın açıklamasın da Taksim ve Sakarya’da yaşanan olaylar kınandı. Emekçilerin barışçıl taleplerine Taksim’de şiddetle cevap verildiğini dile getiren KESK Van Dönem Sözcüsü Ali Hikmet Uslu, saldırıları kınadı. Yapılan açıklamadan sonra grup, “Biji Bratiya Gelan”, “Faşizme karşı omuz omuza” , “Zafer direnen emekçinin olacak”, “İşbirlikçi AKP, Katil ABD” sloganları eşliğinde yaptıkları 5 dakikalık oturma eyleminden sonra dağıtıldı.


DOĞUBAYAZIT

Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde KESK ve DİSK Temsilcilikleri öncülüğünde yapılan kutlamaya DTP Genel Merkez Yöneticisi Selma Irmak, Belediye Başkan Vekili Şükran Gültekin, DTP İlçe Başkanı Ali Söğüt, Belediye İş Sendikası, TUHAD-DER temsilcilerinde aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Kalabalık grup “Yaşasın 1 Mayıs”, “Savaşa hayır” pankartları eşliğinde İnsan Hakları Anıtı önüne kadar sesiz bir yürüyüş düzenledi. Burada davul-zurna eşliğinde halay çeken grup, 1 Mayıs’ı kutladı. Grup adına açıklama yapan DİSK Temsilcisi Nedim Koçkar, Taksim’de yapılmak istenen kutlamalara yönelik müdahaleyi kınadı. (...)


YÜKSEKOVA

Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde ise KESK ve DİSK öncülüğünde DTP ve sivil toplum örgütlerinin destekleriyle binlerce kişi 1 Mayıs’ı kutladı. “Yaşasın 1 Mayıs”, “Biji Yek Gulan”, “Ayaklar olmadan başlar yürüyemez”, “Vuruldukça demire, hünerli balyoz asla yenilmeyecektir” pankartları eşliğinde Sabancı İlköğretim Okulu önünde bir araya gelen kalabalık grup, yoğun güvenlik önlemleri altında şehir stadına kadar kortej eşliğinde yürüyüş yaptı.

(...)Konuşmalarda başta Newroz ve Taksim meydanında yasaklamalarla birlikte gelişen müdahaleler kınandı. Konuşmalardan sonra yerel sanatçılardan Fahrettin Kepenek, Yüksekova Belediyesi Folklor ekibi eşliğinde müzik dinletisi sundu. Müzik dinletisi sırasında çalınan ‘Oremar’ parçası sırasında güvenlik güçleri ile kitle arasında kısa bir gerginlik yaşandı. Miting Sanatçı Bülent Turan’n parçaları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.


ŞIRNAK

Şırnak ve Beytüşşebap İlçesi’nde 1 Mayıs renkli görüntülere sahne oldu. Şırnak belediye binası önünde bir araya gelen DİSK, KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar, Şırnak Genç-Der, TTB Şırnak temsilciliği ve DTP kortej oluşturarak, kutlamanın yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. (...)

‘Emekçiye uzanan eller kırılsın’, ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Biji yek Gulan’, ‘Bıji bratiya gelan’ sloganları atıldığı kutlamada, davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.


ELAZIĞ

Elazığ’da DTP, EMEP, ÖDP, Yapı Yol-Sen, KESK, tarafından düzenlenen kutlama, sendika ve siyasi partiler ayrı ayrı yürüyerek Postane Meydanı’nda buluştu. Burada konuşma yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Halit Ateş, 1 Mayıs’ın tarihine dikkat çekti. Türkiye’de 1976 yılına kadar yasaklı kutlamaların mücadele sonucu yasal kabul edildiğini hatırlatan Ateş, ‘Tarihe kanlı 1 Mayıs olarak kara bir leke gibi düşen 1977 1 Mayıs’ında birçok işçi ve emekçi daha iyi bir ülkede ve bağımsız bir Türkiye’de yaşamayı istediği için alanlarda öldürülmüştür. Bu anlamda 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma sonucu kazanılmış bir gündür. Bedeli ödenerek kazanıldığı için kutsaldır’ dedi. (...)


DERSİM

Dersim’de Türk-İş, DİSK ve KESK’in ortak düzenlediği miting için, Tunceli Belediyesi önünde binlerce kişi bir araya geldi. (...) Mitingin açılış konuşmasını Türk-İş Temsilcisi Kadir Çelik yaptı. Daha sonra konuşan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, TCK’nin 301. maddesini eleştirdi. AKP’nin son günlerdeki politikası ile çözümsüzlüğü derinleştirdiğini belirten Halis, ‘AKP eceli gelmiş keçi gibi çobanın ekmeğini yiyor. Asgari ücrete ve yoksulluğa terk ettiği vatandaşlardan fedakârlık bekliyor’ dedi. Sivil toplum örgütleri, DTP, EMEP, ESP temsilcilerinin de konuşma yaptığı miting, müzik dinletileri ile son buldu.

HAKKARİ

Hakkâri’de Emek Platformu tarafından yapılmak istenen mitinge izin verilmemesi üzerine belediye binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Öğretmen Evi önüne kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşten sonra KESK Dönem sözcüsü Mahmut Ceyhan, yapılan engelleme ve müdahaleleri kınadı. Açıklamadan sonra kitle 5 dakika oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.


KARS

Kars’ta şehir sineması önünde bir araya gelen ve DİSK, KESK, Türk-İş temsilcilerinin aralarında bulunduğu yüzlerce kişi basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan BES Şube Başkanı İnan Ercan, emekçilere yönelik saldırıları kınadı. Yapılan basın açıklamasından sonra kitle Taksim’deki saldırıları sloganlarla protesto etti.


ARDAHAN

Ardahan’da KESK ve Yol iş Sendikası tarafından Gençlik Parkı’nda yapılan basın açıklamasıyla 1 Mayıs kutlandı. Çok sayıda kişinin katıldığı basın açıklamasını SES Şube Başkanı Yavuz Düz yaptı. 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesini isteyen Düz, baskı ve engellemelere rağmen 1 Mayıs’ı bundan sonra daha güçlü bir şekilde kutlayacaklarını söyledi.


MUŞ

Muş’ta KESK tarafından belediye binası önünde düzenlenen basın açıklamasına DTP ve TUHAD-DER’de destek verdi. Yoğun polisiye önlemlerin alındığı açıklamayı KESK Muş Dönem Sözcüsü Uğur Turan yaptı. Taksim’e yürümek isteyen emekçilere yapılan saldırıyı kınayan Turan, bütün baskılara rağmen 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını söyledi. (...)Yapılan açıklamadan sonra kitle 5 dakika oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı. Kutlamalar Bulanık, Malazgirt ve Varto İlçeleri’nde de yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı kutlamalarda, Taksim’de yapılan saldırı kınandı.


URFA

1 Mayıs’ta Şanlıurfa’da bir ilk yaşandı, daha önceki yıllarda 1 Mayıs gösterilerine katılmayan işçiler bu yıl ilk defa Şanlıurfa‘da mitinge katıldı. 1 Mayıs’a DİSK, KESK, DTP ve EMEP kitlesel katılım sağladı. Karakoyun işmerkezi önünde yapılan kutlamada işçiler memurlar halaylar çektiler. Kendilerini “ayak takımı” olarak nitelendiren AKP hükümetine karşı birlik, mücadele mesajları verdiler. Ayrıca Şanlı İplik İş fabrikasında çalışan işçiler kendilerine ağır koşullarda çalışmaya zorlayan patronlarına karşı 1 Mayıs alanında birlik mesajlarını kol kola girerek halaylar çekerek verdiler.


CEYLANPINAR

(...)Ceylanpınar Eğitim- Sen temsilciliği binasında yapılan basın açıklamasına ilçe temsilcisi Hüseyin Küçükoğlu; AKP’nin “Taksim’e çıkmak Anayasaya karşı gelmektir” demeçleriyle emekçileri terörize etmeye çalıştığı tavrını protesto ettiklerini dile getirdi.

ANF ve DİHA’dan alınmıştır...