2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir: 20 bin kişilik 1 Mayıs eylemi...

“Her yer Taksim, her yer direniş!”

İzmir’de 1 Mayıs kutlamaları ön süreçte yaşanan belirsizliklere rağmen coşkuyla gerçekleşti. İzmir 1 Mayıs’ına mücadele çağrısı, Taksim’deki saldırılar ve devlet terörünü teşhir eden sloganlar damgasını vurdu.

1 Mayıs’a bir gün kala DİSK’in tutumunun net olmaması, Türk-İş, KESK ve TMMOB’dan oluşan tertip komitesinin hem toplamında, hem de her bileşenin ayrı ayrı İzmir’de güçlü, kitlesel ve devrimci 1 Mayıs kutlanması yönünde harcadığı çabanın eksikliğine rağmen binlerce işçi, emekçi, genç 1 Mayıs günü alanlara çıktı.

Toplanma kolları ve yürüyüş saati, alana giriş zamanı 1 Mayıs’a birkaç gün kala belli oldu. Türk-İş Alsancak kolunda toplanarak doğrudan miting alanı olan Gündoğu Meydanı’na giriş yaptı. DİSK, Genel-İş’in önünde toplanarak Basmane’den miting alanına yürüdü. KESK Konak’tan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Miting alanına buradan giriş yaptı. Reformist çevrelerle devrimci güçler Basmane’de toplanarak alana Cumhuriyet Meydanı’ndan giriş yaptı.

Türk-İş üyesi işçiler canlı, coşkulu ve kitlesel yürüdü

Türk-İş üyesi işçiler toplanma alanında coşkularıyla dikkat çekti. Yürüyüş sırasında ses aracından yapılan konuşmalarda daha çok Taksim’deki saldırı öne çıktı. Devletin saldırısı teşhir edildi. İşçiler sık sık “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganı atarak devlet terörünü teşhir etti. Konuşmalarda öne çıkan bir diğer vurgu ise “Onların panzerleri, copları, gazları varsa bizim de taşlarımız var!” oldu. Belediye-İş üyesi işçilerin bir kısmı yürüyüş sırasında Gündoğdu Marşı’nı söyledi. Belediye-İş ve Petrol-İş üyesi işçiler kitlesellikleri ve coşkularıyla, TÜMTİS üyesi işçilerin ise aileleriyle birlikte katılımı dikkat çekti. TÜMTİS kortejlerinde “Savaşlar olmasın çocuklar ölmesin!” şiarı öne çıktı. Coşkusuyla öne çıkan bir diğer sendika ise Deri-İş üyesi işçiler oldu.

Her sene Türk bayraklarının yoğun olarak taşındığı Türk-İş kortejlerinde bu sene daha az sayıda sendika bayrak taşıdı. Türk bayrakları Maden-İş ve Tes-İş kortejlerinde taşındı.

Yolu trafiğe kapatarak yürüyen Türk-İş üyesi işçiler canlılıklarını alanda da sürdürdüler.

Türk-İş’te sırasıyla Belediye-İş’in 2000 kişilik kortejinin ardından 750 kişilik kitlesiyle Tes-İş izledi. Çimse-İş 150, Haber-İş 40, Türk Harb-İş 100, Tek Gıda-İş 100, Petrol-İş İzmir fabrikalarında örgütlü üyesiyle 250, Aliağa Şubesi’yle 1000, Deri-İş 300, Liman-İş 20, Demir Yol-İş 250, Yol-İş 300, Türk Maden-İş 400, Türk Maden-İş Yatağan Şubesi 500, TÜMTİS 1000, Tez Koop-İş 400 kişilik kitlesiyle yürüdü. Bu koldan TMMOB 500, İzmir CUMAK 50, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği 50 kişilik kitlesiyle alana giriş yaptı.

Bu koldan yaklaşık 8500 kitle alana girdi.

Türk-İş üyesi işçiler yürüyüş sırasında ağırlıklı olarak “Üreten biziz, yöneten de biz olacağız!”, “İşçiler birleşin iktidara yerleşin!”, “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “İş, ekmek yoksa barış da yok!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşte 1 Mayıs alanlardayız!”, “Parasız sağlık, parasız eğitim!”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarını attılar.

DİSK’in ikili tutumu işçilerin katılımını etkiledi!

Genel-İş Sendikası’nın bazı şubelerinin DİSK Genel Merkezi’nin İstanbul’a gitme kararını kabul etmemelerine rağmen güçlü, kitlesel bir 1 Mayıs örgütleme konusunda da sorumsuz davranmaları, sonuçta DİSK’in katılımını zayıflattı. İzmir’de kalma kararı alan sendika şubelerinin ise KESK, Türk-İş ve TMMOB’un “1 Mayıs’ı ortak örgütleyelim” çağrısına yanıt vermemesi, 1 Mayıs’a bir gün kala DİSK’in Gündoğdu’ya girip girmeyeceğinin belli olmaması, önce Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyeceklerini, buradan alana girmeden dağılacaklarını açıklamaları, sonrasında Gündoğdu’ya gireceklerini ifade etmeleri, genel merkezden gelen “Gündoğdu’ya girerseniz soruşturma açarız” tehdidinin üzerine bir gün kala yeniden vazgeçtikleri açıklamaları, tam bir ciddiyetsizlik ve sorumsuzluk tablosuydu.

1 Mayıs günü ise Genel-İş’in 3, 4 ve 5 No’lu şubeleri sendika binasının önünde toplanarak miting alanına yürüdü. Toplanma yerinde yapılan konuşmalarda Taksim’deki saldırıların teşhiri öne çıktı. Burada halaylarla bekleyişini sürdüren işçiler saat 14:00 gibi yürüyüşe geçtiler. DİSK üyesi işçiler yürüyüş sırasında Basmane’de yolu trafiğe kapattı.

Genel-İş üyesi işçiler yürüyüş sırasında oldukça canlı ve coşkuluydu. En önde DİSK imzalı “Selam olsun Taksim’e!” şiarlı pankart taşındı. Sloganlarda da “Her yer Taksim, her yer direniş!” şiarı öne çıktı. Genel-İş kortejine Cumhuriyet Meydanı’nda Emekli-Sen de katıldı. Genç-Sen de burada yürüdü. Gündoğdu alanına girişte Türk-İş sendikalarından Petrol-İş ve Deri-İş üyesi işçiler DİSK işçilerini selamladılar.

DİSK’in Taksim’i selamlayan ana pankartının ardından “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmak istiyoruz, ya siz?” pankartı ve 600 kişilik kitlesiyle DİSK Genel-İş 5 No’lu Şube, “Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı ve 200 kişilik kitlesiyle Buca Belediyesi işçileri, 20 kişilik kitlesi ve “Böyledir bizim sevdamız! Mücadelemiz sokakta, fabrikada tarlada, mücadelemiz devrime kadar!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!” sloganları ve pankartlarıyla Genel-İş Aliağa Şubesi, Genel-İş 3 No’lu Şubesi’nde örgütlü İzenerji çalışanları pankartları ve 80 kişilik kitlesiyle, “Yaşasın 1 Mayıs!/Çiğli Belediyesi emekçileri” 200 kişilik kitlesiyle, Genel-İş 4 No’lu Şube üyesi işçiler “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz!” pankartı ve 50 kişilik kitlesiyle yürüdü.

Genç-Sen 50 kişiyle ve “Asla yalnız yürümeyeceksin!” pankartı arkasında yürüdü.

Emekli-Sen Buca Şubesi 50, Bornova Şubesi ise 12 kişilik kitlesiyle yürüyüş kolundaki yerini aldı.

DİSK’in arkasında Toplumsal Dayanışma Kültür Merkezi ve İzmir Eczacılar Odası eyleme katıldı.

Bu koldan yaklaşık 1500 kişi alana giriş yaptı.

KESK’in zayıf ve cansız katılımı…

Konak’ta toplanan KESK’in eyleme katılımı zayıf oldu. Genel Kurul sürecine kilitlenen KESK’in 1 Mayıs öncesi çalışması hemen hiç yok denecek kadar zayıf kaldı. İzmir şubelerine bağlı ilçe ve temsilcilikler eyleme katılmadı.

Toplanma ve yürüyüş alanında ses aracından yapılan konuşmalarda Taksim saldırısının teşhiri öne çıktı. Konuşmalarda yanısıra SSGSS, kıdem tazminatının gaspı, istihdam paketi vb. sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadele kararlılığı dile getirildi.

En önde KESK Şubeler Platformu pankartı taşındı. Arkasından Eğitim-Sen 1 No’lu Şube “77 1 Mayıs’ını unutma!”, Manisa Şubesi, Eğitim-Sen 3, 4, 5, 6 No’lu şubeler pankartlarıyla yürüdü. Eğitim-Sen yaklaşık 600 kişilik bir katılım sağladı. Ege Fen Fakültesi ise pankart açarak yürüdü.

Tüm Bel-Sen, SES, DEÜ öğrencileri, Tarım Orkam-Sen, Yapı Yol-Sen, BES eyleme katılan diğer sendikalar arasındaydı.

KESK toplamında yaklaşık 1500 kişilik bir katılım sağladı.

Bu koldan tıp öğrencileri, anarşistler, Küresel Eylem Grubu, Mülkiyeliler, Bağımsız Kadın İnisiyatifi, DHP, DGH, Geleceğimizi İstiyoruz İzmir Girişimi, ÖDP ve gençliği, ÇHD, Sosyalist Demokrasi Kolektifi, Mücadele Birliği, Partizan, DİP, Halkevleri, Liseli Genç Umut, İzmir Öğrenci Kolektifleri, Devrimci Dönüşüm, Ege ‘78’liler alana giriş yaptılar.

Devrimci güçler ve reformist çevreler Basmane kolundan yürüdü…

1 Mayıs’a birkaç hafta kala bir araya gelen reformist çevrelerle devrimci güçler ortak bir metin hazırlayarak sendikaları göreve çağırdılar. Siyasetlerin imzasıyla sendikalara ulaştırılan metin sendikacıların tepkisiyle karşılaştı. Bazı sendikacılar bugüne kadar siyasal güçlerin her şey belli olduktan sonra taleplerini tertip komitesine ilettiklerini, bu seneki uygulamanın dayatma olduğunu ifade ettiler.

Sendikaların bu keyfi ve dayatmacı tutumuna karşı metindeki taleplerini tertip komitesinin yapacağı toplantıda savunma kararı alan devrimci güçler ve reformist çevreler, Basmane kolundan birlikte girme kararı aldılar.

DTP, EMEP, SDP, ESP, BDSP, HKM, Köz, Deri İşçileri Derneği saat 13:00’ten itibaren Basmane kolunda toplanmaya başladı. Bileşene Cumhuriyet Meydanı’nda ÖDP, DHP, Partizan, Odak da dahil oldu.

DTP gençliği ile birlikte (yaklaşık 600 kişi) yürüdü. Gençliğin taşıdığı “Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır!” pankartı dikkat çekti.

EMEP toplamında yaklaşık 450 kişi yürüdü ve bunun yarıdan fazlası gençlik güçlerinden oluşuyordu. Kortejlerinde devrimci önderlerden Deniz, Mahir, Che’nin fotoğraflarını ve Deniz, Mahir ve Hüseyin’in sözlerinin yeraldığı pankartlar taşıdılar.

SDP’nin ağırlıklı kitlesini liseli gençliği oluşturuyordu. SDP’nin yaklaşık 30 kişilik grubuna karşılık Dev-Lis pankartı arkasında 250 kişilik bir gençlik kitlesi yürüdü.

ESP, Tekstil-Sen, SGDF ve LÖB kortejleri arkasında yaklaşık 200 kişi yürüdü.

Bu koldan yaklaşık 2000 kişi alana giriş yaptı.

Komünistler kızıl bayrakları ve coşkularıyla alandaydı…

Komünistler yoğun geçen 1 Mayıs hazırlıklarının ardından kızıl bayrakları, işçi ağırlıklı kitlesi ve coşkularıyla alandaki yerlerini aldılar. Düzenli ve canlı kortejleriyle devrim ve sosyalizm sloganlarını yükselttiler.

Komünistler eyleme “Geleceksiz yaşamaya, güvencesiz çalışmaya karşı genel grev-genel direniş!/BDSP” imzalı pankartıyla katıldılar. Pankartın arkasında Marks, Engels, Lenin, Deniz, Mahir, Hüseyin ile Habip, Ümit, Hatice yoldaşların fotoğraflarını taşıdılar.

Bu yıl Çiğli’de 3. işçi kurultayına hazırlanan “Geleceksiz yaşamaya, güvencesiz çalışmaya” karşı mücadele çağrısı yapan Kurultay Hazırlık Komitesi “Zincirleri kıra kıra 3. Çiğli işçi kurultayı’na!” pankartı arkasında işçilerle yürüdü.

Liseli genç komünistler ise “ÖSS’nin 4. seçeneğine karşı 5. seçenek mücadele!/İLGP” pankartı arkasında coşkularıyla yürüdüler.

Tüm yürüyüş boyunca ve alanda disiplinleri ve coşkularıyla dikkat çeken komünistler 135 kişilik kortejleriyle alandaki yerlerini aldılar.

Kürsüye Taksim damgasını vurdu…

Kürsüden sırasıyla Türk Maden-İş Genel Başkanı Murat Beken, KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü Ali Rıza Özer, DİSK Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Çınar konuşmalar yaptılar. Konuşmaların ağırlığını Taksim saldırısı oluşturdu. Devletin terörünü teşhir eden konuşmalar kitle tarafından sloganlarla karşılandı.

Türk-İş kortejleri alana girdiğinde eylem İstiklal Marşı ile başladı. 1 Mayıs’ta ve mücadelede şehit düşenler anısına saygı duruşu yapılmadı. KESK kortejleri alana girdiğinde ise 1 Mayıs marşı okundu.

Konuşmaların ardından Umuda Ezgi müzik grubunun seslendirdiği marşların ardından miting Enternasyonal Marşı ile son buldu.

Gençliğin yoğun katılımı…

Türk-İş haricinde işçilerin eyleme katılımı sınırlı oldu. Sendika kortejlerinde ağırlıklı olarak orta yaş kuşağı yürürken devrimci ve reformist çevrelerin kortejlerinde özellikle liseli gençliğin katılımı dikkat çekiciydi.

Miting alanına Cumhuriyet Meydanı’ndan giriş yapan devrimcilerin ve reformistlerin kortejleri eyleme katılan kitleler tarafından alkışlarla karşılandı. Siyasal güçlerin kortejlerine ilgi yoğun oldu. Devrim ve sosyalizm sloganları işçi ve emekçiler tarafından ilgiyle karşılandı ve sahiplenildi. Yanı sıra devrim şehitlerini sahiplenen sloganlar da emekçi kitlelerden destek gördü.

Sendika kortejlerinden yükseltilen sloganların ağırlığını mücadeleyi öne çıkartan şiarlar oluşturuyordu. Faşizme karşı mücadele çağrısı yapan sloganlar da sıklıkla atıldı.

Miting alanında dikkat çeken bir diğer durum ise dağınık olarak alanda dolaşan kitlenin sayısıydı. Bu kesimle birlikte eyleme toplamında yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir

 

İzmir’de 1 Mayıs faaliyetlerinden...

Buca’da 1 Mayıs pikniği

Buca’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta mücadele alanlarına çağırmak amacıyla SSGSS gündemli bir panel gerçekleştirdik. Panelin ardından sermayenin “istihdam paketi” adı altında gaspetmeye hazırlandığı kıdem tazminatıyla ilgili işçi toplantısı düzenledik.

Çalışmamızın bir diğer ayağını ise pratik faaliyetimiz oluşturdu. Binlerce bildirinin yanısıra yüzlerce afişimizle işçi ve emekçilerin yoğun olarak bulunduğu semtlere seslendik.

1 Mayıs çalışması kapsamında planladığımız pikniğimizi ise 27 Nisan’da gerçekleştirdik.

Yağışa rağmen piknik programımızı önceden planladığımız gibi başlattık. Ortak kahvaltı için hazırlıklarımızı tamamladık. Yağmur altında gerçekleştirdiğimiz kahvaltının ardından yağışın artması üzerine kapalı bir mekana taşındık.

Programımıza açılış konuşmasıyla başladık. 1 Mayıs çağrısı ve sınıf hareketindeki canlanma merkezli konuşmaların ardından programımız müzikle devam etti. Dostlarımızın sunduğu müzik programı ilgiyle dinlendi. Daha sonra ÇAM-DER bünyesinde hazırlanan, işçi ve emekçilerin yaşadığı sorunları ele alan ve 1 Mayıs’ta alanlara çağrı yapan kısa bir tiyatro oyunu sahnelendi. Programımızı kapanış konuşmasının ardından müzikle sonlandırdık.

Olumsuz hava koşullarına, pikniğimize kapalı bir salonda devam etmek zorunda kalmamıza rağmen etkinliğe katılanlar programı beğendiklerini ifade ettiler.

Ekim Gençliği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ve canlı geçen etkinliğimize 60 kişi katıldı.

BDSP / Buca

 

Çiğli’de coşkulu 1 Mayıs etkinliği!

3. Çiğli İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi olarak, 1 Mayıs öncesi 27 Nisan günü İşçi Kültür Sanat Evi’nde bir etkinlik gerçekleştirdik. Açılış konuşması ve saygı duruşu ile başlayan etkinlik Tez Koop-İş Sendikası’nın hazırlamış olduğu, geçmişten günümüze 1 Mayıs’ın tarihi sürecini anlatan belgesel ile sürdü.

Belgeselden sonra Yürek İşçileri şiir gurubundan bir arkadaşımız “Yarına dair” adlı şiiri okudu. Verilen kısa bir aradan sonra Kurultay Hazırlık Komitesi’nden bir arkadaşımız 2007’de yaşanan sınıf hareketini kısaca değerlendirerek, neden 1 Mayıs’a katılmak gerektiğini vurguladı. 1 Mayıs’ta alanda, 11 Mayıs’ta 3. Çiğli İşçi Kurultayı’nda buluşma çağrısı yaptı.

Etkinliğin son bölümünde Kavel müzik grubu marşlarıyla ve halaylarıyla sahnede yerini aldı. Etkinlik, çekilen halaylardan sonra 1 Mayıs’a katılım çağrısıyla bitirildi. Etkinliğe yaklaşık 40 kişi katıldı.

Kurultay Hazırlık Komitesi çalışanları