2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara 1 Mayısı’na coşku ve kararlılık damgasını vurdu…

Eylemin kalbi Taksim Direnişi ile birlikte atıyordu!..

Ankara 1 Mayıs’ı saat 14.00’te Gençlik Parkı-Opera önünde kitlenin kortejler halinde toplanmasıyla başladı. Miting alanı olan Sıhhiye Meydanı’na Eğitim-İş Sendikası’nın girmek istemesi ve eylem tertip komitesinin bunu kabul etmemesi üzerine yürüyüş gerilimli başladı. Yaşanan gerilimin ardından Eğitim- İş Sendikası’nın alana girmesine tertip komitesi tarafından izin verilmedi. Yürüyüş bu gerginlik dolayısıyla geç başlatıldı.

Yürüyüş kolunda en önde “Sermayeye, emperyalizme, faşizme ve gericiliğe karşı herkese sosyal devlet sosyal adalet, eşitlik barış için alanlardayız!” pankart açıldı. “Yaşasın 1 Mayıs!” pankartının açıldığı kolda KESK, TMMOB, demokratik kitle örgütleri, öğrenci kortejleri, devrimci örgütler ve siyasi çevreler yürüdü. Aynı güzergahın diğer tarafında ise Türk-İş, Halkevleri ve reformist partiler yürüdüler.

KESK kitlesel olarak eyleme katıldı. KESK kortejinde 900 kişilik katılımıyla Eğitim-Sen en kitlesel sendikaydı. Coşkulu bir katılımla yer alan eğitim emekçileri 1 Mayıs’a Eğitim-Sen bölge mitingine oranla çok daha kitlesel ve coşkulu bir biçimde katıldılar. Eğitim-Sen 1, 2, 3, 4, 5 No’lu şubeler, Polatlı Eğitim-Sen Şubesi, Batıkent Başkent Evliyagil Ticaret Meslek Lisesi İşyeri Temsilciliği pankartıyla yürüyüş kolunda yer aldılar.

Bu kortejlerde daha çok AKP karşıtı sloganlarla, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganları sıklıkla atılmaktaydı. BES 1 No’lu, 2 No’lu şubeleriyle 300 kişilik katılımı ve coşkularıyla Taksim direnişini vurgulayan sloganlarıyla eyleme katıldılar. Tüm Bel-Sen, SES kitlesel olarak katılırlarken, Kültür Sanat-Sen, Haber-Sen, Yapı-Yol Sen, BTS pankartlarıyla 1 Mayıs’ta yerlerini aldılar.

TMMOB eylemde kitlesel ve coşkulu bir kitleyle yer aldı. “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları bu kortejde sıkça atıldı.

İHD Ankara Şube, PSAKD, Divriği Kültür Derneği, Mursal-Der, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, Tunceliler Derneği, ÇHD, Kızılay Bar emekçileri bu kolda pankartlarıyla katıldılar.

Üniversite öğrencileri özgün okul pankartlarıyla 1 Mayıs alanında coşkulu ve kitlesel bir şekilde yer aldılar. Özellikle ODTÜ öğrencileri ve Ankara Tabip Odası Tıp Öğrencileri Komisyonu kitlesel, disiplinli ve coşkulu bir şekilde 1 Mayıs mitingine katıldılar.

Devrimci 1 Mayıs Platformu Ankara bileşenleri de geçen yılı aşan bir kitle ile eyleme katıldılar. Alınteri, BDSP, DHD ve Partizan bu kolda mitinge katıldılar. “Bu oyunu bozacağız geleceğimizi istiyoruz!/İleri’ ve Marksist Bakış da bu kolda yer aldılar.

Türk-İş yürüyüş kolunun diğer tarafında en önde yürüdü. Türk-İş ana pankartı arkasında Tes-İş önlükleriyle 30 kişilik bir işçi grubu yürüdü. Tes-İş 2 No’lu, Tek Gıda-İş, Demiryol-İş, Deri-İş, Basın-İş, Şeker-İş, Türk Harb,İş, Fişek İşçileri, Yol-İş Ankara Şubeleri, Petrol-İş, Genel Maden İşçileri MTA, TGS pankartlarıyla eyleme katıldılar.

Bu kortejler sloganlara katılımın en az olduğu kortejler oldular. TÜMTİS ve Tez Koop-İş, Türk İş Şubeleri arasındaki en coşkulu ve canlı kortejlerdi. TÜMTİS “Haberiniz var mı’ 163 gündür yöneticilerimiz tutuklu, örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın, yöneticilerimiz serbest bırakılsın!” şiarlı pankartları ve en önde çocuklarının, eşlerinin yer aldığı kortejle yürüdüler. Daha çok örgütlenmeye dönük saldırılara ve sendika yöneticilerine ilişkin tutuklama terörüne ilişkin sloganlar attılar, sınıf dayanışmasını öne çıkardılar.

Tez Koop-İş Sendikası ise kadın işçilerin ağırlıklı olarak yer aldığı coşkulu kortejleriyle SSGSS karşıtı ve Tayyip Erdoğanı teşhir eden sloganlar ve dövizlerle eyleme katıldılar.

Halkevleri mitinge Mamak Halkı, Saime Kadın Halkevi, Dikmen Vadisi Halkı, Batıkent Halkevi, Liseli Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, pankartlarıyla ve kitlesel biçimde katıldılar.

Çağdaş Gazeteciler, Mülkiyeliler Derneği, SHP, SDP, EMEP, ÖDP, DTP, ESP, Sosyalist Parti, Odak pankartlarıyla ardaarda bu kolda yerlerini aldılar. Reformist partiler arasında ÖDP kitleseldi.

Her yer Taksim, her yer direniş!

Tayyip Erdoğan’ın “izinli 1 Mayıs mitingi” olması üzerinden örnek verdiği Sıhhiye mitingi arama noktasında sık sık devletin taciz ve saldırılarına sahne oldu.

Önce Halkevleri arama noktasından geçerken polisin müdahalesi ile karşılaştı. Ancak bu gerginlik kısa sürdü. Ardından Tayyip Erdoğan’ın kuklasını arama noktası öncesi yakan ÖDP kitlesine polis saldırdı. Bu saldırı ardından çatışma başladı. Komünistlerin, devrimci grupların ve emekçilerin barikata yönelmesi ile birlikte polis saldırısı gaz bombaları ile devam etti. Burada çıkan çatışmada eylemcilerin kararlı duruşu ile polis arama noktasını kaldırmak zorunda kaldı. Bu sırada kitle tarafından “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Yaşasın Taksim direnişimiz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları sıklıkla atıldı. Miting arama noktasının kaldırılmasının ardından olağan akışıyla devam etti. Gaz bombası ile yapılan saldırı ve çıkan çatışma ardından miting alanında bir dağılma sözkonusu olmadı. Pek çok emekçi ve çocuk saldırıdan etkilendi.

Eyleme sosyal yıkım saldırılarına, faşist devlet terörüne, Taksim yasağına karşı kararlı ve kitlesel bir duruş damgasını vurdu. Taksim’in direniş ruhu ve devlet terörü eylemin genel olarak ortak ruhunu oluşturdu.

Kürsü programı öncelikle saygı duruşuyla başladı. Taksim 1 Mayısı’na yönelik devlet terörü ve direniş, Sakarya’da DTP’ye yönelik düzenlenen linç girişimine kürsüde sıklıkla değinildi. Kürsüden yaptığı konuşmada KESK adına açıklama yapan Fevzi Ayber, bu başlıkları öne çıkardı. Türk-İş adına konuşma yapan Fahri Yıldırım ise açıklamasında kıdem tazminatından, özelleştirmelere, SSGSS’ye kadar işçi ve emekçilerin karşı karşıya olduğu saldırılardan bahsederek mücadele içerisinde olacaklarını ifade etti. Tüm konuşmacılar Taksim direnişini selamladı.

“Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın işçilerin, birliği halkların kardeşliği!” sloganları kürsüden sıklıkla atıldı.

CHP Necatibey güzergâhından Sıhhiye alanına geldi. CHP emekçiler tarafından protesto edildi. Yine bir başka sermaye partisi SHP de kitle tarafından yuhalandı.

Reşo’nun söylediği Kürtçe parçalar ve çekilen halaylarla eylem sona erdi.

Mitinge geçen yılları aşan bir kitlesellikle 10 bin kişi katıldı.Komünistler kitlesel ve coşkulu bir kortejle 1 Mayıs’a katılım sağladı...

Komünistler eyleme “Bütün ülkelerin işçileri birleşin!/BDSP”, “Yaşasın 1 Mayıs!/İşçi Kültür Evleri” pankartları ile katıldılar. Alana girerken “Ekim devrimi ışığında yeni Ekimler’in yolunda sosyalizm kazanacak, dünya emeğin olacak!/BDSP”, “İnsanca bir yaşam ve çalışma koşulları için örgütlü mücadeleye!/Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı” pankartlarını açtılar.

Komünistler geçen yıla göre daha güçlü kortejleri, coşkulu sloganları ve “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Parti, devrim, sosyalizm!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Genel grev-genel direniş!”, “Yoksulluğa mahkûm, yozlaşmaya teslim olmayacağız!” şiarlı dövizleri ile 1 Mayıs’ta yerlerini aldılar.

Genç Komünistler ise 1 Mayıs’a yerel çalışmalar üzerinden üniversite kortejlerinde katıldılar

Kızıl Bayrak / Ankara


Mamak’ta Taksim coşkusu..

Mamak’ta, sınıf devrimcileri olarak 1 Mayıs’ın iki farklı dünyanın karşı karşıya geldiği bir kavga günü olduğu bakışıyla işçi ve emekçileri 1 Mayıs alanına, mücadeleye çağırdık. Bu çerçevede 1 Mayıs günü İşçi kültür Evleri önlükleri ile 4 ayrı noktada işçi emekçilerle buluşmayı bekledik. Mamak’ın farklı noktalarında emekçilerle buluştuktan sonra Tuzluçayır meydanında araçlardan inerek “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın Taksim direnişimiz!” sloganlarını Tuzluçayır’da haykırdık. Alkışlarla coşkulu bir şekilde yaklaşık100 kişilik bir kitle ile araçlarımıza binerek toplanma yerine doğru yola çıktık.

Pankartımızı İbni Sina Hastanesi’nin önünde açarak “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!” sloganlarıyla toplanma yeri olan Operaya kadar yürüdük. Buradan bazı emekçiler sendikalarıyla yürümek üzere ayrılırken Mamak’lı emekçi kadınlar, gençler, işçilerle birlikte Mamak’lı emekçilerin sesini 1 Mayıs alanına taşıdık.

Alanda devletin kolluk kuvvetlerinin işçi-emekçilerin 1 Mayısı’na gaz bombası ile müdahale etmesi ardından İşçi kültür Evleri ile 1 Mayıs alanına gelen emekçilerde -çocuklarıyla eyleme gelenlerin dışında- bir dağılma olmadı.

1 Mayıs coşkusunu ve kararlılığını eylem alanına sınıf devrimcileri olarak yansıtmış olduk.

Mamak İşçi kültür Evi Çalışanları

 

Ankara’da 1 Mayıs faaliyetlerinden...

Sincan’da 1 Mayıs faaliyeti…

“Nisan eylemleri 1 Mayıs’a hazırlığa dönüştürülmeli, 1 Mayıs ise genel grev/genel direnişin provası olmalıdır!” şiarlı bildirimizi Ulus’ta servislere ve bekleyen işçilere dağıttık. Sincan’da “Onurumuz ve geleceğimiz için 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarlı bildirimizi servis trenine ve çevrede servis bekleyen işçilere ulaştırdık. Yine aynı bildirimizi Ostim Metro İstasyonu’nda işçi ve emekçilere dağıttık.

Sincan OSB’ye giden işçi trenine “Düşük ücretlere, fazla mesailere ve ağır çalışma koşullarına karşı 1 Mayıs etkinliğinde buluşalım” şiarlı etkinlik çağrılarını ulaştırdık. Aynı çağrıları TÜMTİS Temsilciliği’ne ve grevdeki TEGA işçilerine ulaştırdık.

1 Mayıs etkinliğimizi 27 Nisan Pazar günü İşçiden İşçiye Sincan irtibat bürosunda gerçekleştirdik. Sincan OSB’den işçilerin ve grevdeki TEGA işçilerinin katılım sağladığı etkinlik açılış konuşması ile başladı. Ankara BDSP’nin hazırladığı 1 Mayıs belgeselinin gösteriminin ardından 1 Mayıs’a ve genel sürece dair söyleşi yapıldı. Etkinlik 1 Mayıs alanlarına yapılan çağrı ile sona erdi. Farklı işyerlerinden işçilerin katılımı hafta sonu mesailerinden kaynaklı zayıf oldu.

Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı

Hazırlık Komitesi


Ankara BDSP’nin 1 Mayıs faaliyetlerinden...

Ankara 1 Mayıs hazırlıklarımızı genel propaganda faaliyetinin yanısıra alanlar özgülünde yoğunlaşan bir tarzda hayata geçirdik. Başta Sincan, OSTİM, Balgat gibi sanayi bölgeleri olmak üzere, Mamak, Ulus, Batıkent ve Kızılay gibi emekçilerin yoğun olarak bulunduğu bölgelere faaliyetimizi taşıdık. Kampanya süresince merkezi araçların yanısıra yüzlerce yerel broşür, bülten, bildiri, afiş ve pankart kullandık. Tüm çalışma alanlarında yerel 1 Mayıs etkinlikleri gerçekleştirdik.

Bu çerçevede başta sınıf çalışmamızın hedefleri doğrultusunda 1 Mayıs çağrımızı sanayi bölgelerine ulaştırdık. Merkezi araçlarımızı kampanya süresince Sincan, OSTİM, Balgat, İstanbul yolu, Eskişehir yolu ve Ulus’a ulaştırdık. Bu bölgelerde yüzlerce afiş, binlerce bildiri kullandık. Aynı şekilde Sincan üzerinden gerçekleştirdiğimiz etkinlik çerçevesinde hazırladığımız yerel 1 Mayıs broşürünü ve alana çağrı bildirilerini etkin bir şekilde kullandık.

Sınıfa yönelik çalışmamızın yanısıra 1 Mayıs çağrılarımızı Batıkent ve Kızılay’a taşıdık.

1 Mayıs kampanyamız çerçevesinde emekçi semtlerine yönelik faaliyetimizi de yoğunlaştırdık. Özellikle Mamak’ta başta Tuzluçayır, Tekmezar, Şahintepe, Şirintepe, Ege Mahallesi, Fahri Korutürk, Akşemsettin Mahallesi olmak üzere birçok mahalleye çağrılarımızı ulaştırdık. Ayrıca alana yoğunlaşan bir yerel kampanya süreci hayata geçirdik. Bu eksende 1 Mayıs Bülteni, yerel 1 Mayıs afişleri, duvar gazetesi ve otobüs çağrıları çıkardık. Binlerce bildiri ve bülteni kapıları çalarak ve 1 Mayıs’ın gündemlerini emekçilerle konuşarak dağıttık. Emekçi mahallelerine 1 Mayıs çağrılarını içeren pankartlarımızı astık.

Bu yoğun ve tempolu faaliyet döneminin ardından tüm dikkatlerimizi 1 Mayıs alanına yoğunlaştırdık. İşçi ve emekçileri 1 Mayıs alanında işçi sınıfının kızıl bayrağı altında yürümeye davet ettik. Bu çerçevede ev ziyaretleri gerçekleştirdik, servis güzergâhlarına ve otobüs duraklarına BDSP olarak toplanma yerlerimizi içeren afişler astık.

BDSP / Ankara


Mamak’ta 1 Mayıs faaliyeti...

Mamak’ta 24 Nisan günü sosyal yıkım saldırılarının emekçi kadınlar üzerindeki etkisini tartıştığımız bir emekçi kadın toplantısı gerçekleştirdik. Mamak İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirdiğimiz toplantı 1 Mayıs’ın ön günlerinde emekçi kadınların mücadele taleplerini konuştuğumuz bir çerçevede yapıldı. 20 kadının katıldığı toplantı canlı bir atmosferde geçti. Emekçi kadınlar konuşmaları ilgiyle dinlediler ve tartışmalara katıldılar.

27 Nisan günü ise Mamak İşçi Kültür Evi’nde 1 Mayıs etkinliği gerçekleştirdik. Etkinliğimiz davul-zurna eşliğinde çekilen halaylarla ve saygı duruşuyla başladı. Ardından 2007 yılında Mamak İşçi Kültür Evi tarafından hazırlanan 1 Mayıs belgeselinin gösterimi yapıldı. 1 Mayıs’ın tarihsel ve sınıfsal içeriğini anlatan belgesel ilgiyle izlendi.

İşçi Kültür Evi adına yapılan konuşma ile 1 Mayıs çağrısı yapıldı ve ardından direniş marşları ve halaylardan oluşan dinletisiyle Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu sahneye çıktı. 70 emekçinin katıldığı etkinliğe emekçi kadınların ilgisi yoğundu.

Mamak İşçi Kültür Evi’nin 1 Mayıs gündemli “Güvencesiz çalışmaya ve geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarlı bültenini de etkin biçimde dağıttık. Ege Mahallesi semt pazarı dağıtımı ve semt dağıtımının yanısıra ev toplantıları ve ziyaretler gerçekleştirdik.

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları