2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...

1 Mayıs coşkusu ve Taksim ruhu her yerde!

Kırşehir’de coşkulu 1 Mayıs...

Kırşehir de Eğitim-Sen önünde başlayan yürüyüş, 1 Mayıs’ın kutlanacağı Ahi Meydanı’nda sona erdi.

1 Mayıs mitingine yaklaşık 800 işçi ve emekçi katıldı. CHP kortejinde yaklaşık 300 kişi yer alırken, ÖDP kortejinde 20, EMEP kortejinde 15, DTP kortejinde 30, BDSP kortejinde 60 kişi yer aldı. 30 işçi Genel-İş kortejinde yürürken, 200 Petlas işçisi de 1 Mayıs alanındaydı.

Saat 16.00’da başlayan mitingde sendikalar adına Eğitim-Sen başkanı konuştu.

Eğitim-Sen Şube Başkanı saldırı yasalarına karşı işçi ve emekçileri çağırırken, daha çok AKP ile sınırlı eleştirilerini sıraladı. Yapılan bu tek konuşmadan sonra kitle hep birlikte halaya durdu.

Eylem boyunca BDSP disiplinli ve militan duruşuyla göz doldurdu.

Kızıl Bayrak / Kırşehir


Sivas’ta 1 Mayıs...

1 Mayıs Sivas’ta da coşkuyla kutlandı. Saat 11.00’de, Ethem Bey Parkı önünde toplanan kitle 12.00’de yürüyüş kolu oluşturarak pankartlar, dövizler ve sloganlarla Mevlana Meydanı’na yürüdü. Kitle örgütleri ve siyasal yapılar şu şekilde sıralandı:

Eğitim-Sen Sivas Şubesi, SES Sivas Şube, Halkevleri (Söz yetki karar iktidar halka!), Öğrenci Kolektifleri (Gericiliğe piyasalaştırmaya faşizme karşı başını kaldır!), Hacı Bektaş Vakfı, YDG (Söz ve karar hakkımız için örgütlenelim!), DGH (Emperyalizme karşı yeni demokrasi bayrağını yükseltelim!), SGD (Tuzla yolu Taksim’e çıkar, Her yer Taksim her yer direniş!), Genç-Sen (Asla yalnız yürümeyeceksin, Ne AKP Gericiliği Ne 12 Eylül YÖK’ü Eşit Parasız Anadilde Eğitim!), Geleceğimizi İstiyoruz (Bu oyunu biz kazanacağız Demokratik Bağımsız Eşit Bir Ülke İçin!), EMEP (Özelleştirmeye taşeronlaştırmaya, sendikasızlaştırmaya, işyeri kapatmaya, işten atmaya hayır!), Emek Gençliği (Parasız bilimsel demokratik eğitim!), ÖDP, CHP (Emek en yüce değerdir!).

Alanda katılımlarla kitlenin sayısı 500’ü aştı.

Bu yıl 1 Mayıs KESK, Halkevleri, Hacı Bektaş Vakfı, Ekim Gençliği, DGH, Geleceğimizi İstiyoruz, Genç-Sen, SGD, YDG, CHP, DSP, EMEP, ÖDP’den oluşan Tertip Komitesi tarafından ortak örgütlendi.

Alanda “Yaşasın 1 Mayıs!”, “1 Mayıs resmi tatil ilan edilsin!”, “Bütün dünyanın işçileri birleşin!”, “77 1 Mayısı’nı unutmadık, unutturmayacağız!” pankartları yer aldı.

Alana tüm grupların girmesiyle program başladı. Açılış konuşmasını Eğitim Sen Sivas Şube Başkanı Önder Doğan yaptı. Ardından KESK dönem sözcüsü olarak SES Sivas Şube Başkanı Mustafa Çoban söz aldı. Mitingi örgütleyen tüm kurumların dayanışma mesajları okundu. Şiirlerin okunması ve hep birlikte çekilen coşkulu halaylarla 1 Mayıs mitingi sona erdi.

Kızıl Bayrak / Sivas


Tokat’ta 1 Mayıs...

Tokat’ta uzun yıllardır yapılamayan 1 Mayıs kutlaması, bu yıl basın açıklaması olarak da olsa yapıldı. Eğitim-Sen öncülüğünde gerçekleşen 1 Mayıs’a EMEP ve ÖDP’nin yanısıra Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri yoğun destek verdi.

Saat 16.30’da sendika binasının önünde toplanan kitle, kaldırımdan Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca KESK’in 1 Mayıs broşürü Tokat halkına dağıtıldı. Alana varıldığında orada bulunanlar tarafından sloganlarla karşılanan kitle meydandaki yerini aldı.

Açıklamada, “İşçi-memur elele genel greve!”, “Her yer Taksim!”,  “Yaşasın 1 Mayıs!” “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Parasız eğitim parasız sağlık!” sloganları atıldı.

Basın açıklaması sonunda davul,zurna eşliğinde halaylar çekildi ve kitle sloganlarla dağıldı.

Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.    

Tokat’tan Sosyalist Kamu Emekçileri


Varto’da 1 Mayıs...

Varto’da Emek Platformu bileşenlerince düzenlenen basın açıklaması coşkuyla gerçekleştirildi. KESK’e bağlı Eğitim-Sen, SES, Tüm Bel-Sen, DİVES ile Genel-İş, Pir Sultan Abdal Derneği, DTP, CHP ve Varto Belediye Başkanı Demir Çelik’in katıldığı basın açıklamasını Tüm Bel-Sen Varto temsilcisi Aysel Ok okudu.

Açıklama öncesi başta Taksim olmak üzere ülkede devletin uyguyadığı devlet terörü ve zorbalık kınandı. 250 kişinin katıldığı açıklamada kitle “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!”, “Yaşasın demeokrasi mücadelemiz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!’’ sloganlarını attı. KESK’li imamların alanda emek sloganlarını haykırmaları kitle tarafından ilgiyle karşılandı. Emek Platformu önümüzdeki yıl da 1 Mayıs’ı mutlaka mitingle kutlayacaklarını belirterek dağıldı. 


Mersin, Antakya, İskenderun...

Mersin’deki 1 Mayıs eylemi binlerce emekçinin coşkulu katılımı ile gerçekleşti. 8 bin kişinin katıldığı mitinge Taksim ve AKP karşıtı sloganlar damgasını vurdu. Antakya’da da son yılların en kitlesel 1 Mayıs gösterisi gerçekleşti. Eyleme yaklaşık bin kişinin katıldığı ve sık sık “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs” sloganı atıldığı bildirildi. İskenderun’daki eyleme ise bini aşkın kişi katıldı… (Sendika.org’dan...)


Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Hopa, Artvin...

Samsun’daki 1 Mayıs’ı KESK, DİSK ve Türk-İş birlikte örgütlediler. Mitinge sendikaların yanısıra çeşitli siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve öğrenci örgütleri katıldı. Eyleme 2 bini aşkın kişi katıldı.

Ordu‘da 1 Mayıs bir mitingle kutlandı. Ordu Belediye Meydanı’nda toplanan işçi ve memur sendikaları üyeleri, davul-zurna, horon ve halaylar eşliğinde 1 Mayıs’ı kutladılar.

Giresun’da KESK ve TÜRK-İŞ tarafından örgütlenen 1 Mayıs eylemine Giresun Halkevi, ÖDP ve CHP de katıldı. Eyleme yaklaşık 1500 kişi katıldı.

Trabzon’da 1 Mayıs yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitingle kutlandı. Eylemde Taksim’deki terör dolayısıyla hükümet protesto edildi.

Artvin Hopa’da son yılların en geniş katılımlı ve coşkulu 1 Mayıs eylemi gerçekleşti. Taksim’le dayanışma sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 2 bin emekçinin katıldığı bildirildi. Artvin’de de 1 Mayıs işçi sendikaları, kamu çalışanları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler tarafından kutlandı. (Sendika.org’dan...)


Kayseri’de kitlesel 1 Mayıs!

Kayseri’de 1 Mayıs yaklaşık 700 kişilik bir katılımla gerçekleştirildi. Eylem Salih Avgun Paşa İlköğretim Okulu önünden saat 16.30’da başlayıp Mimarsinan Parkı’nda halaylarla bitirildi. Geçen yılki 400 civarındaki katılım düşünülürse, bu yıl katılım geçen yıla göre daha fazla oldu.

Eylemde sendikaların katılımı zayıftı. Eylemin en kitlesel katılımını 130 kişiyle Eğitim-Sen oluşturuyordu. KESK’in diğer şubeleri ise oldukça zayıf bir katılım gösterdiler. Alana SES 20, BES ise yalnızca 15 kişi ile katıldı. TÜMTİS ise 30 işçiyle eylemde yerini aldı.

EMEP 50 kişi, ÖDP ise 30 kişi ile alanda yerini aldı. Emek Gençliği 190 kişiyle EMEP’in arkasında yer aldı. Ayrıca, İnsan Hakları Derneği 30, Eğit-Der 50, PSAKD 15 kişi ile alanda yerlerini aldılar. Devrimci grupların ise bu yıl pankart bile açamamaları dikkat çekici idi.

BDSP ise eyleme 50 kişilik kortejle katıldı. Komünistler olarak eylem öncesinden Kayseri’deki birçok mahalleye bildirilerimizi dağıtıp ev ve kahve toplantıları gerçekleştirdik. Eyleme “İşçiler birlik halklar kardeş olmalı!/Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” şiarlı üç işçi figürlü pankartımızla ve çeşitli şiarların bulunduğu BDSP ve Ekim Gençliği dövizlerimizle katıldık. Yürüyüş boyunca ve alanda sloganlarımızı gür bir biçimde haykırdık. Ayrıca alanda materyallerimizin dağıtımını gerçekleştirdik.

Eylemde “Yaşasın 1 Mayıs!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Filistin, Irak, İran direniyor, direnen halklar kazanacak!”, “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmezdir!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarını haykırdık.

Yürüyüş  sonrasında miting tertip komitesi adına KESK dönem sözcüsü Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Ünsal’ın konuşmasının ardından çekilen coşkulu halaylarla eylem sona erdi.

Günler öncesinden başlatılan “provokasyon olacak, büyük olaylar bekliyoruz” türünden çarpıtmalara ve işgününe rağmen katılımın Kayseri ölçeğine göre anlamlı olduğu coşkulu bir 1 Mayıs eylemi gerçekleşti.

Kayseri BDSP


Eskişehir’de özünden uzak 1 Mayıs

İşçi ve emekçilerin mücadele günü olan 1 Mayıs Eskişehir’de bu yıl da özünden bir adım daha uzaklaşılarak kutlandı. Saat 17:30’da Demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin Sıhhiye Meydanı’nda bulunan 1 Mayıs alanına girmesiyle 1 Mayıs mitingi başlamış oldu.

Alanda 1 Mayıs’ın devrimci özünü boşaltmaya yönelik tutumların bir örneği daha yaşandı. 1 Mayıs’ın tarihsel anlamından uzak bir şekilde, Mustafa Kemal adına konuşmalar yapılarak ardından İstiklal marşı okundu.

Türk-İş’in başını çektiği bu oyuna diğer sendikalar da eklemlendi. Dahası bununla da kalınmayarak Türk-İş ‘e bağlı faşist Türk Metal Sendikası tarafından DTP’ye karşı faşizan tavırlar alındı. Buna karşılık olarak devrimciler “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” şiarlarını yükselttiler.

Komünistler alana “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!/BDSP” yazılı pankartla girdi. “Kurtuluş devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Marks, Engels, Lenin, yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!” sloganları atıldı.

BDSP’nin 30 kişiyle yar aldığı mitinge yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir

Bursa’da coşkulu 1 Mayıs…

Uzun zamandır İstanbul/Taksim tartışmaları üzerinden gündemleştirilen 1 Mayıs, birçok ilde de yapılan eylemlerle kutlandı. Bursa da 1 Mayıs coşkusunu ve sermaye düzenine duyulan öfkeyi açığa çıkaran yerlerden biri oldu.

Bu yıl Bursa’daki birçok sendikanın, reformist parti ve grupların, devrimci kurumlardan da HÖC’ün Taksim’e gitmesi nedeniyle katılım gözle görülür bir biçimde azalmıştı.

1000’i aşkın kişinin katıldığı 1 Mayıs mitingini BATİS, BDSP, DHP, DTP, Eğitim İşçileri Ö.G., ESP, İHD, PARTİZAN, SODAP, Tuncelililer Derneği ve EMEP düzenledi.

Fomara’dan Gökdere’ye: Yaşasın 1 Mayıs!

Mitinge katılan kurumlar saat 16.00’da Fomara’da toplanmaya başladılar. Yaklaşık yarım saat sonra da kortejler düzene sokuldu ve yürüyüşe geçildi. Yürüyüş Haşim İşçan Caddesi üzerinden Gökdere’ye kadar sürdü.

Yürüyüş kolunun en başında “Yaşasın 1 Mayıs”  pankartıyla BATİS yer aldı. Ardından TÜMTİS, “Yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla DHP, “Emperyalist talana, ırkçı saldırılara, kölelik yasalarına karşı; biji yek gulan-Yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla Partizan, “Genel grev, genel direniş için ileri!” pankartıyla ESP, “Çözüm operasyonlarda değil. Çözüm ateşkes diyalog ve barıştadır!” pankartıyla DTP , “Memur değil işçiyiz, yaşasın örgütlü mücadelemiz” pankartıyla Eğitim İşçileri Ö.G., EMEP, CHP, SHP ve İP yürüdü.

BDSP alana girerken polisin plastik olan pankart sopalarını istemesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Polisin bu tutumu sınıf devrimcileri tarafından “Baskılar bizi yıldıramaz!” ve “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarıyla karşılandı. Daha sonra DTP’nin girişi sırasında gerçekleşen polis saldırısı, DTP alana girene kadar oturma eylemiyle ve “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla protesto edildi.

Kürsüden CHP, SHP ve İP’in alana girdiğinin belirtilmesi üzerine BDSP ve DHP tarafından “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!” sloganı atılmaya başlandı.

Her yer Taksim, her yer direniş!..

Tüm kurumların alana girmesiyle birlikte miting programına başlandı. İlk olarak iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçiler ve devrim mücadelesinde ölümsüzleşen tüm şehitler adına saygı duruşu yapıldı.

 Saygı duruşundan sonra yapılan konuşmada 1 Mayıs’ın tarihçesi anlatıldı ve Erdoğan’ın ‘ayak takımı’ sözlerine tepki gösterildi. Ayrıca program boyunca sık sık Taksim direnişi selamlandı.

Sonra BATİS Genel Başkanı Metin Budak bir konuşma yaptı. Burak’ın konuşmasının ardından Tertip Komitesi adına bir konuşma yapıldı. Daha sonra sırasıyla EMEP GYK üyesi, Tuncelililer Derneği Temsilcisi ve Uludağ Üniversitesi Öğrencileri adına bir üniversite öğrencisi konuşmalar yaptılar. Konuşmalar Taksim’e gidenlerden bir kısmının toplu olarak alana girmesiyle kesildi. İstanbul’dan gelenler “İnadına Taksim, inadına 1 Mayıs!” ve “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganlarıyla karşılandı.

Konuşmaların ardından önce davul-zurna ekibi, sonra da Tuncelililer Derneği müzik grubunun sunduğu dinleti eşliğinde halaylar çekildi. Halayların ardından miting sona erdi.

Komünistler 1 Mayıs’a “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!” pankartı ve kızıl bayraklarıyla katıldılar. Devrim ve sosyalizm sloganlarını haykırdılar. Kortejde baştan sona kadar disiplin ve coşku hakimdi.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

Eskişehir’de polis terörüne rağmen faaliyet! 

1 Mayıs faaliyetleri kapsamında Eskişehir’in emekçi semtlerine afişlerimiz ve bildirilerimizle seslenerek emekçileri alanlara çıkmaya çağırdık. Yenikent, Gültepe ve Büyükdere mahallelerine yaygın bir şekilde merkezi BDSP afişlerini yaptık.

Gültepe Mahallesi’nde sokak sokak dolaşarak bildirilerimizi kullandık. 1 Mayıs’ın yaklaşmasıyla birlikte artan yoğunluğa Eskişehir polisi de ilgisiz kalmadı. 24 Nisan günü Gültepe Mahallesi’nde afiş yapan arkadaşlarımız polisler tarafından durdurularak engellenmeye çalışıldı. Polisin kimlik sorma tutumu boşa düşürüldü ve faaliyet devam etti.

Aynı zamanda Gültepe Mahallesi’nde bildiri dağıtan arkadaşlarımız ”halk rahatsız ediliyor” gerekçesiyle durdurularak kimlik kontrolüne tabi tutuldu.

28 Nisan günü Gültepe Mahallesi’nde kurulan pazarda bildiri dağıtımı gerçekleştirerek mahalle emekçilerini 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya çağırdık. Bildirilerimiz mahalle emekçileri ve esnaf tarafından ilgiyle karşılandı.

Eskişehir/ BDSP