2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Taksim 1 Mayıs gözlemleri...

“Her yer Taksim alanıdır ve her yerden Taksim zorlanmalıdır!”

Şişli Cami:

Sabah 9.30’da Şişli Cami önünde ve civarında 1000’i aşkın insan toplandık. Sloganlarla eylem başlatıldı. Çevik kuvvet barikatına doğru yürüyüşe geçtik. Gaz bombalarıyla müdahale edildi, ara sokaklara dağılındı. Ara sokaklarda tekrardan bir araya gelindi, Şişli Cami’nin arka sokağından ilerlemeye çalıştık. GOP İşçi Platformu’nun pankart açmasıyla dağınık duran kitle toparlandı. Burada çevik kuvvet arkadan gaz atarak müdahale etti. Buradaki kitle dağıtıldı, yol trafiğe kapatıldı. Yolun iki tarafına barikat kuruldu. Ara sokaklara çekilmiş kitle yapılan çağrıyla toparlandı. Tekrar caddeye çıkıldı. Burada yaşanan müdahalenin ardından ara sokaklarda çatışmalara devam edildi. Bulunduğumuz sokakta barikat kuruldu. Çatışmalar sürerken DİSK’in süreçten çekildiğinin haberi geldi. Yoldaşlarımız Devrimci 1 Mayıs Platformu adına “DİSK süreçten çekilmiştir. Devrimci 1 Mayıs Platformunun kararıdır. Bundan sonra her yer Taksim alanıdır ve her yerden Taksim zorlanmalıdır.” diye açıklama yaptılar. Bunun üzerine Cevahir Grand Hotel’in orada kitle olduğu haberinin gelmesiyle önce oraya, oradan da Taksim’e doğru ilerlemek üzere sloganlarla yürüyüşe geçtik. Cevahir Grand Hotel’e gelinceye kadar birçok kez müdahale edildi ve çatışıldı.


Mecidiyeköy:

Şişli Cami önüne doğru giderken müdahale edildiğinde dağılan kitle Mecidiyeköy son duraklarda bir araya geldi. Çoğunluğu Eğitim-Sen’li olan kitleye katıldık. İlerlemeye başlayan kitlenin önü iki yönden polis barikatıyla kesildi. Sloganlarla bekleyen kitleye gaz bombalarıyla saldırıldı. Arkaya çekilindi. Kitlenin bir kısmı tekrardan toplandı ve tekrardan müdahale edildi. “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Emekçiye değil, çetelere barikat!” sloganları atıldı.


Osmanbey:

Şişli Cami önünde dağılan ve alana yeni ulaşanlar Osmanbey’e yöneldi. Burada BDSP pankartı açılıp yola çıkıldı, bir süre yüründü. Polisin yönelmesiyle arka sokağa geri çekildik. Polisin EFE ile sokağa girmesi sonucunda çatışma başladı. Gaz bombasıyla müdahale edildikten sonra arka sokağa çekilindi. Sloganlarla arka sokaklarda ilerlendi, Agos önüne doğru çıkılmaya çalışıldı. Buralarda da çatışmalar yaşandı. Nişantaşı tarafına varıldığında sokağa bir sivil polis arabası girdi. Arabaya taşlarla müdahale edildi. Bunun üzerine panzer ve çevik kuvvet sokağa yöneldi. Çatışmalar devam etti. Polis apartman terasına ve içine gaz bombası attı. Çatışmalar sürdü, Maçka’ya oradan da Ihlamur’a doğru çekildik. “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş!”, “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.


Kurtuluş-Dolapdere:

Cevahir Grand Hotel’in civarında bekleyen kitlenin olduğu yere Şişli’den ara sokaklara çekilen bir grup sloganlarla geldi. DHP bayrağı ve BDSP pankartıyla gelen kitle alkışlarla karşılandı. Orada birleşen kitle “yaşasın devrimci dayanışma, 1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak, devrimci irade teslim alınamaz!” sloganları ile birlikte Perpa’nın alt sokağına doğru yürüyüşe geçti. Kaldıraç pankart açtı. Perpa’nın hizasına geldiğimizde ilerde Halkevi kitlesi olduğu haberi geldi. Ve Perpa’nın önünde yol kesilip Halkevi kitlesi ile buluşmak önerildi. Perpa’nın önünde kalmanın Taksim’den uzaklaşmak olduğu ve yüzümüzü Taksim’e çevirmemiz gerektiği söylendi. Görüşmeler yapılmaya başlandı. Görüşmeler yapılırken halaylar çekildi ve sloganlar atıldı.

Görüşmeler sonucunda Kurtuluş ve Dolapdere üzerinden Taksim’e yürüme iradesi çıktı. Ve yapılan açıklamada Taksim’i zorlayacağımız ve müdahale olursa parça parça da olsa 12.30’da Taksim’de olacağımız söylendi. Bunun ardından sloganlar ve alkışlar eşliğinde kitle Kurtuluş’a yöneldi. Geçtiğimiz sokaklarda insanlar evlerinden alkışlarla destek oldular. Kurtuluş ana caddeye çıktığımızda orada bekleyen Halkevi kitlesiyle buluştuk. Dolapdere’ye doğru yürüyüşe geçtik. Arkadan EFE kitleye doğru geldi. Yolun solundan Dolapdere’ye doğru geçtiğimizde arkamızdan gaz atıldı.

Sloganlarla yürüyerek Dolapdere’ye geldik. Dolapdere yokuşundan Taksim’e doğru ilerledik. TEDAŞ hizasında ilk polis müdahalesiyle karşılaştık. Taşlarla karşılık verildi. Bulunduğumuz yerin bütün ara sokaklarından polis müdahale etti. Ve mahallenin ortasında abluka altına alındık. Tüm noktalardan taşlarla karşılık verildi. Ara sokaklarda devam eden çatışma sonrasında belirli bir süre insanlar parça parça sokaklarda bekledi. Sonrasında dağılındı. Bir kısım Taksim’e çıkmayı başardı.


Taksim-Cihangir:

Taksim’e ulaşan yoldaşlarımızın bir kısmı Cihangir Camii önündeki toplanmaya katıldılar. Burada toplanan ve çeşitli gruplardan oluşan 1500 kişilik kitle yapılan görüşmelerden sonra buradan Kazancı Yokuşu’na oradan da İstiklal’e yürüme kararı aldı. Polis müdahalesiyle başlayan çatışmanın ardından çiçek saksılarıyla barikat kurulup lastik yakıldı. Bunun üzerine polis geri çekilmek zorunda kaldı. Sonrasında yolun kesilmesiyle kitle Tophane’ye çekildi.


Gayrettepe:

Yoldaşlarımızın bir kısmı Gayrettepe üzerinden sabah saat 9.30 gibi Şişli’ye gelmeye çalışırken polis caddeyi araç trafiğine kapadı. İnsanların yollarda olduğu bir sırada polisin toplu halde yürüyen kitleye müdahalesi başladı. Yaklaşık 100 kişilik kitleye polis önce panzerlerle su sıkarak saldırdı. Kitlenin dağılması üzerine yolun karşısından Ali Sami Yen Stadı’nın önünden Şişli’ye ilerleme çalışırken buraya da polis saldırdı. Kitle Gayrettepe tarafından ara sokaklara dağıldı ve gruplar halinde Şişli’ye çıkmaya çalışıldı.

İstanbul BDSP


İzmir Genç-Sen 1 Mayıs alanındaydı!

İzmir’de Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde süren Genç-Sen faaliyetlerinin ardından Genç-Sen 1 Mayıs’ta Gündoğdu alanındaydı.

Ege Üniversitesi’nde zayıflayan Genç-Sen çalışması 1 Mayıs üzerinden canlandı ve okulda bir dizi faaliyet örüldü. 28 Nisan’dan itibaren 1 Mayıs’ı önceleyen üç gün boyunca Genç-Sen masası açıldı ve 1 Mayıs konulu bildiriler Hazırlık, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi ve Ziraat Mühendisliği’ne yaygın olarak dağıtıldı.

30 Nisan’da ise Genç-Sen 1 Mayıs buluşma noktalarının duyurusunu yapan ozalitler kampüsün merkezi yerlerine asıldı. Ayrıca “Başka bir üniversite mümkün!” şiarlı afişler kullanıldı.

Faaliyetlerimiz esnasında öğrenci arkadaşlarımızla, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta, üniversite öğrencilerinin de kendi geleceksizliklerine karşı işçi sınıfıyla birlikte alanlarda yer alması konusunda sohbet etme olanağı yakaladık. Yer yer ÖGB’lerin müdahaleleriyle karşılaşsak da, eylem saatine kadar Devrimci 1 Mayıs çalışmalarımıza devam ettik.

1 Mayıs günü Genç-Sen alana çıkma hazırlıklarını hızlandırdı. Belirlenen noktalarda buluşmalar başladı.

Ege Üniversitesi Genç-Sen saat 12.00’de Edebiyat Fakültesi’nde toplanıp buradan Bornova metroya geçti ve Basmane Genel-İş önüne geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi ise Hukuk Fakültesi durağında buluşarak toplanma yerine geldi. Genç-Sen saat 13.00’te DİSK/Genel-İş’te buluştu. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel-İş binası önünde bekleyen işçi ve emekçilerin yanına “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganıyla girdi.

Yürüyü saat 13.30’da başladı. Genç-Sen DİSK Genel-İş 3 No’lu Şube’nin ardında “Asla yalnız yürümeyeceksin!” pankartının arkasında Genç-Sen flamaları ve taleplerin yer aldığı dövizlerle yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca coşku hiç düşmedi. Genç-Sen 1 Mayıs’a yaklaşık 60 kişiyle katıldı.

İzmir / Ekim Gençliği