2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...

İsviçre/Basel’de 1 Mayıs kutlaması!

İsviçre’de 1 Mayıs merkezi olarak Zürich’te olmak üzere Basel, Bern, Cenevre gibi belli başlı kantonların yanısıra birçok ilde kutlandı.

Basel’de sendikaların ve çeşitli kitle örgütlerinin düzenlediği yürüyüşe farklı uluslardan 3 bin işçi ve emekçi katıldı. Basel 1 Mayıs yürüyüşünü iki ayrı platform örgütledi: Sendika, parti ve demokratik kurumların oluşturduğu platformu ile ağırlığını İsviçrelilerin oluşturduğu ve Türkiyeli devrimci partilerden de TKİP, MLKP ve MKP’nin içinde yer aldığı Devrimci 1 Mayıs Platformu...

Devrimci 1 Mayıs platformu olarak yaklaşık bir ay öncesinde pratik çalışmalar başlatıldı. Ortak hazırlanan bildiri ve afişler kullanıldı. TKİP Basel taraftarları olarak, ortak çalışmanın yanı sıra TKİP Yurtdışı Örgütü’nün hazırladığı afiş ve bildirileri kullandık ve 1 Mayıs’a anlamlı bir katılım sağlama hedefiyle çalıştık.

Saat 9.30’da Messeplazt’da toplanmaya başlayan kitle, 10.00’da yürüyüşe geçti. Önde sendika ve diğer kurumların oluşturduğu kortejin arkasında Devrimci 1 Mayıs platformu pankartıyla yerini aldı. Devrimci 1 Mayıs Platformunun önünde “Kapitalist sömürü ve baskıya karşı sosyalizm için mücadeleye!” şiarının yer aldığı ortak pankart açıldı. Ayrıca platform olarak hazırladığımız ortak dövizler ve kızıl bayraklar taşındı. Biz TKİP taraftarları olarak “Sosyal hak gasplarına, işsizliğe, ırkçılığa ve emperyalist savaşa karşı sosyalizm için mücadeleye” sloganının yer aldığı parti pankartımızla katıldık. Yürüyüş alanında ve güzargah boyunca ses cihazında ortak hazırlanan bildiri okundu, Almanca ve Türkçe devrimci marşlar çalındı.

Geçen yıla oranla daha kitlesel bir katılımın sağlandığı bu yılki 1 Mayıs’a biz de yaklaşık 70 kişilik bir kitleyle yürüdük. Yürüyüş boyunca atılan enternasyonal sloganların yanı sıra yaklaşık 100 kişilik bir işçi grubunun Enternasyonal marşını okuması ve bir başka grubun Avusturya İşçi Marşı’nı söylemesi dikkat ve ilgiye konu oldu. Marktplatz’da yapılan konuşmalarla yürüyüş sona erdi.

Yürüyüşe Türkiyeli ve Kürdistanlı örgütlerden PKK, TKEP/L, SEH, DİDİF ve Alevi Derneği de katıldı.

Basel’den TKİP taraftarları


Paris’te kitlesel 1 Mayıs!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs, Fransa’nın birçok kentinde yürüyüşlerle kutlandı. Fransa’nın genelinde 200 bin işçi, emekçi ve genç sokaklara döküldü. En önemli katılım ise Paris’de gerçekleşti. Düzenlenen yürüşe 30 bin kişi katıldı.

Bu yılki eylemde sendikal birlik dikkatleri çekti. 2003’ten beri ülkenin iki en büyük sendikası olan CGT ve CFDT ayrı yerlerde kutlamalar gerçekleştiyorlardı, bu yıl ise aynı kortejde yürümeyi tercih ettiler.

Diğer taraftan yaklaşık iki aydır süren öğrenci eylemleri Paris dışındaki yürüyüşlere damgasını vurdu. Birçok kentte kitlesel liseli kortejleri yer aldı.

Paris’te ki 1 Mayıs yürüyüşü her yıl olduğu gibi parti ve sendikaların yoğun hazırlık ve çağrılarının ürünü olmadı. Geleneksel hale gelmiş bir eylem günü olması nedeniyle, duyarlı insanların katıldığı bir eylem olarak gerçekleşti.

Türkiyeli parti ve örgütler ön süreçte belli çalışma yürüttüler. Afişler yapıldı ve çağrı bildirileri dağıtıldı. Yürüyüş alanında ortak bir etkinlik planlandı. Devrimci örgütlerin kitleleri ortaklaşa halaya davet edildi ve ortak metinler okundu. Ardından örgütler ardarda yürüyüşe geçtiler. Kızıl bayraklar ve dünyadaki devrimci önderlerin resimleri ile dikkat çektiler.

Bizler, TKİP taraftarları olarak, bayrak ve afişlerle süslenmiş bir minibüsün ve TKİP imzalı Fransızca pankartımızın ardında yer aldık. Yürüyüş boyunca gençler tarafından Fransızca bildirilerimiz yoğun olarak dağıtıldı.

Kortejimize 50’ye yakın emekçi ve genç katıldı.

Paris’ten TKİP taraftarları


Fransa/ Bretagne’da 1 Mayıs!

Fransa’nın Bretagne bölgesinin Hennebont kentinde 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşü Fransız işçi sendikaları (CGT, FO, FSU, CFDT ve Solidaires) organize etti. Eyleme bu yıl geçen yıla nazaran daha fazla (binin üzerinde) bir katılım gerçekleşti. Özellikle gençlik daha kitlesel ve coşkulu katılımıyla dikkat çekti.

Komünistler olarak Fransızca “Yaşasın halkların 1 Mayıs günü!” şiarının yer aldığı TKİP imzalı pankartımızı açtık ve 300 adet parti bildirisi dağıttık.

Bu yıl bizim dışımızda Lorient Alevi Kültür Dernegi ve Mezopotamya Kültür Derneği de pankartları ve flamalarıyla yürüdüler.

Bretagne bölgesinin St-Brieuc kentinde de 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. Bu kentte de Fransızca “Yaşasın işçilerin kardeşliği!” şiarının yeraldığı TKİP imzalı pankart açıldı ve Fransızca parti bildirileri dağıtıldı. Yürüyüşe bine yakın bir katılım gerçekleşti.

Yaşasın 1 Mayıs!

Yaşasın halkların kardeşliği!

Fransa/Bretagne’dan TKİP taraftarları


Rotterdam’da 1 Mayıs!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Rotterdam’da 1 Mayıs ön hazırlık süreci yaşandı. 1 Mayıs komitesi önden çeşitli hazırlıklar yaptı, değişik faaliyetler örgütledi ve propaganda çalışması yürüttü. Bu yıl 1 Mayıs “İş, özgürlük ve gerçek sosyalizm için!” başlığı altında örgütlendi.

Hollanda’da 1 Mayıs halen yasal olarak tatil günü değil. Sendikalar ve çeşitli liberal sol partiler 1 Mayıs ön hazırlık sürecinde ve yürüyüşte yoktular.

1 Mayıs kutlaması Rotterdam’da saat 14.00’te belediye binasının önünde toplanılmasıyla başlandı. Burada 1 Mayıs Komitesi’nden bir temsilci günün önem ve anlamına ilişkin bir konuşma yaptı. Ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüş güzergahı boyunca sloganlar atılarak canlı ve coşkulu bir şekilde yüründü.

Yürüyüş esnasında Türkiyeli faşistlerin başlattığı sözlü sataşmalar taşlı, sopalı ve yumruklu çatışmaya dönüştü. Olaya müdahale eden polis saldırganlara değil kitleye karşı güç kullandı. Jop ve biber-gazı kullanarak birçok insanı yaraladı. Olayların fazla büyümemesi için duyarlı kitle tarafından müdahale edilerek yürüyüşe devam edildi.

Komünistler olarak eylemde, “İşsizliğe, hak gasplarına, ırkçılığa ve savaşa karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” başlıklı, TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı Türkçe ve Flamanca bildirilerimizi dağıttık. Parti ambleminin yeraldığı kızıl bayraklarımızla eyleme katıldık. Çoğunluğu Asya kökenli binden fazla işçi ve emekçinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşü şehir merkezinde Schouburg Meydanı’na kadar sürdü.

Burada çeşitli parti örgüt ve kurumların temsilcileri konuşmalar yaptılar. Müzik ve eğlence programının ardından eylem bitirildi.

1 Mayıs eylemi coşkulu, canlı ve enternasyonal bir havada geçti.

Hollanda’dan TKİP taraftarları


İsviçre/Cenevre’de 1 Mayıs!

İşçi sınıfının uluslararası mücadele günü olan 1 Mayıs bölgemiz Cenevre’de de coşkulu bir şekilde kutlandı.

Bölgemizde bu yılki 1 Mayıs hazırlıklarımızda metaryallerimizi yaygın bir biçimde kullandık. Afişlerimizi şehrin merkezi yerlerine, 1 Mayıs yürüyüşünün başlangıç ve bitiş yerine, çeşitli kurumlara, üniversite panolarına yaygın bir biçimde astık. Bildirilerimizi bu yıl Fransızca olarak 3 bin adet basıp önemli bir bölümünü işçi ve emekçilerin oturduğu bloklarda posta kutularına attık. Bir bölümünü de 1 Mayıs günü yürüyüş güzargahı boyunca kitlelere dağıttık.

Bu yılki 1 Mayıs’ta sosyal hak gaspları, işsizlik, savaş ve ırkçılık karşıtı pankartlar öne çıktı. Bizler de pankart ve dövizlerimizle kortejde yerimizi aldık. Kortejimiz 35 kişiden oluşuyordu. Sol çevrelerden biz ve Kürtler pankartlarıyla katıldı. Türkiyeliler oldukça az bir katılım sağladı. Yürüyüşe toplam katılım 3.500 civarındaydı.

Cenevre’den TKİP taraftarlar