2 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/18

  Kızıl Bayrak'tan
  2008 1 Mayıs’ı Taksim kararlılığıyla kazanıldı!..
   Kazanan direniş ruhu oldu!
Sendikal ihanete rağmen Taksim kazanıldı!
Adana’da kitlesel 1 Mayıs..
Kırşehir, Sivas, Tokat, Varto ve öteki kentler...
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları...
  Faşist ablukaya ve teröre karşı sokak sokak
1 Mayıs direnişi!..
  Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  İstanbul Ekim Gençliği Taksim 1 Mayıs gözlemleri...
  1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Anti-kapitalist bir kitle hareketi:
Anti-Poll Tax mücadelesi
Volkan Yaraşır
  Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Etkin ve birleşik bir kitle çalışmasının başarısı!..

1 Mayıs’a ODTÜ’den kitlesel ve coşkulu katılım!

Yaklaşık on gün öncesinde ODTÜ Öğrencileri, kendi gündemleri ve işçi sınıfıyla dayanışma ruhuyla 1 Mayıs’ta alanlara çıkma hedefli bir toplantı gerçekleştirdiler.

Elbetteki bu toplantı her şeyin başlangıcı değildi. Abbas Güçlü ile Genç Bakış programının ODTÜ’de yapılması, Tuğrul Türkeş’in katılması ve kovulması, aynı gün yaşanan gözaltılar, Genç Bakış’ın yapıldığı salonun önünde ve gece saat 3.000’e kadar Jandarma karakolunda gözaltındaki öğrencileri beklemek, daha öncesinde gerçekleşmiş olan tersane ve TEGA işçileriyle dayanışma üzerinden okulda yürütülen çalışmalar, bahar şenliği üzerinden topluluklar arasında oluşturulan dayanışma... Tüm bunlar 2008 1 Mayıs’ına yapılacak güçlü bir hazırlıkla, eyleme güçlü bir katılımın sağlanabileceğinin, okulda politik bir atmosfer ve birlikteliğin yaratılabileceğinin habercisiydi. Böyle de oldu.

ODTÜ Genç-Sen’in bir süredir toplantı dahi yapamaması, öğrencilerle bağını zaten yitirmiş olan ODTÜ Genç-Sen’in 1 Mayıs’a ilişkin bir çalışma yapamamasına neden oldu. Katılım zayıf olacağı için pankart açmayan ODTÜ Genç-Sen, hem Genç-Sen’in ortak pankartına, hem de ODTÜ Öğrencileri pankartına katılınabileceği kararını aldı. Bu karar fiili olarak hemen tüm ODTÜ Genç-Sen’lilerin ODTÜ Öğrencileri pankartı arkasında yürümesini sağladı. Hatta ODTÜ öğrencileri çalışmasını yürütenler arasında Genç-Sen’liler de vardı.

Bu 1 Mayıs ODTÜ’de Genç-Sen’in nereye gittiği açısından somut veriler sunmuştur.140’a yakın üyesi olmasına rağmen 1 Mayıs’ta kendisini alanda var edemeyen bir tablo sözkonusudur. Bir grubunun Taksim’e gitmiş olması, içerisindeki örgütlü unsurların bir kısmının da kendi kortejlerinde yürümüş olması ODTÜ Genç-Sen’in tablosunu açıklamaya yetmez.

Bu tablo içerisinde ODTÜ Öğrencileri ODTÜ’de bir dinamizm yaratabilmiştir. Bu dinamizm söylenenlerin pratikte öğrencilerle buluşması ile mümkün olmuştur. Öğrencilerin öznesi olarak yürüttükleri bir çalışma, on günlük bir faaliyetle kendisini aşan bir tablo ortaya çıkarabilmiştir.

Etkin bir çalışma!

Tayyip Erdoğan’ın “ayaklar baş olursa kıyamet kopar” sözlerini sarf ettiği güne denk gelen ilk toplantı ile 1 Mayıs hazırlıkları başlatıldı. “Bir dünya kurulacak: Ayaklar baş olacak!” başlıklı bildirinin dağıtılması, çalışmayı başlatan herkesin yurdunda, sınıfında arkadaşlarıyla 1 Mayıs sohbetleri yapması ile süreç başlatıldı. Okulda 1 Mayıs havası yaratmak amacıyla toplu bildiri dağıtımları planlandı.

40’a yakın öğrencinin katıldığı ikinci toplantıda 1 Mayıs’a yönelik somut planlamalar yapıldı. İş yapmak üzerinden bir araya gelen bileşim 1 Mayıs ve politik gündemler üzerinden tartışmalar yürüterek, ODTÜ Öğrencileri açısından gündem olarak SSGSS, ticari eğitim ve faşist saldırılar eksenli bir çalışmayı önüne koydu. 1 Mayıs’tan hemen önceki üç gün boyunca yaklaşık 4 bin bildiri dağıtıldı, yüzlerce afiş asıldı. Binlerce el ilanıyla 1 Mayıs’ta öğrenciler Sıhhiye’ye çağrıldı. Ders çıkışlarında, hazırlıkta öğrencilere defalarca gidildi.

ODTÜ’de yaratılan birliktelik ve 1 Mayıs ruhu kendini çalışmada da gösterdi. 15’e yakın yurt iki gün içersinde oda oda gezildi. Yurt gezmelerine onlarca insan katıldı. İnsanlar yurt arkadaşları ile 1 Mayıs’ı konuşmaya ve 1 Mayıs’ta ODTÜ Öğrencileri kortejine katılmaya ikna etmeye çalıştı. Yaratılan bu 1 Mayıs havası üzerinden birçok öğrenci eyleme katıldı.

1 Mayıs’tan bir gün önce hazırlıkta E binasının önünde ODTÜ Öğrencileri’nin 1 Mayıs’ta taşıyacağı pankart hazırlandı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği, hatta eline fırça alarak yardım ettiği bir pankart hazırlanmış oldu. Pankartın hazırlanması, öğrencilerle iletişim kurulmasını ve 1 Mayıs’a çağrılmasını kolaylaştıran bir etkinliğe dönüştü.

1 Mayıs ruhuyla ODTÜ’de 1 Mayıs sabahı

1 Mayıs sabahı hazırlıkta ve diğer birçok bölümde ders öncesinde sınıflara girilerek tahtalara yazılan yazılarla öğrenciler, ODTÜ Öğrencileri ile 1 Mayıs’a çağrıldılar. 12:15’te hazırlıkta buluşularak 12:30’da yürüyüş başlatıldı.

Okul içerisinde bir eylemin planlanmış olması 1 Mayıs’ın ruhunun ve coşkusunun okula taşınmasına yardımcı oldu. Yürüyüşle beraber birçok öğrenci oturduğu yerden kalkarak eyleme katıldı. Yürüyüş 12:30’da hazırlıktan 250’ye yakın öğrenci ile başladı. Hem yürüyüş esnasında hem de yemekhane önünde katılanların sayısı arttı. Yemekhane önünde okunan basın açıklaması ile ODTÜ Öğrencileri’nin neden 1 Mayıs’a katıldığı açıklanırken, 1 Mayıs’ın ne ifade ettiği anlatıldı. Ve herkes ODTÜ Öğrencileri ile 1 Mayıs alanına çağrıldı. Basın açıklamasına Eğitim-Sen ODTÜ Temsilciliği de destek verdi. Verdiği desteği hem pankart açarak hem de basın açıklamasına katılarak gösterdi.

Basın açıklamasının ardından Eğitim-Sen’in tuttuğu üç otobüs ile okuldan çıkmak üzere otobüslerin durduğu yere doğru yürüyüşe geçtik. Ancak kitlenin 500’ü aşması nedeniyle üç otobüse sığma şansı kalmamıştı. Bunun üzerine belediye otobüslerine binmek üzere 300’e yakın öğrenci yurtlar bölgesine yüründü. Yol boyunca marşlar ve sloganlar hiç susmadı. Eylem nedeniyle yolların kapalı olması sonucunda asıl durağına gidemeyen otobüs şoförü öğrencileri kendince uygun yerde indirdi. Yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüş gerçekleştirerek eylemin başlayacağı kola ulaştık.

1 Mayıs alanında 700 kişilik ODTÜ korteji!

İlk olarak alana Eğitim-Sen’in tuttuğu üç otobüsle gelen öğrencilerle buluşuldu. Bu buluşma esnasında dolmuşa binerek gelen ve okuldan değil de doğrudan alana gelenlerle beraber ODTÜ Öğrencileri korteji oluşturuldu. Bu arada belediye otobüsüne binemeyen 100’e yakın öğrenci yine yolların kapalı olması sebebiyle Kızılay’dan inerek alana gecikerek geldiler. ODTÜ Öğrencileri korteji tam olarak oluşturulduğunda sayı 700’e ulaşmıştı.

Alandaki en kitlesel öğrenci korteji olan ODTÜ Öğrencileri eylem boyunca coşkusunu hiç kaybetmedi. “Yaşasın 1 Mayıs, Bijı Yek Gulan”, “Gelenek sürüyor, ODTÜ yürüyor”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Yaşasın devrimci ODTÜ!”, “Faşizme ölüm, tek yol devrim!”, “Yaşasın işçilerin birliği, hakların kardeşliği!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Tersanede, TEGA’da, zafer direnen emekçinin olacak!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen haklar kazanacak!”, “Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!” sloganları atıldı. Gün doğdu, Çav bella marşları hep bir ağızdan söylendi. Eylem alanında da yüzü aşkın öğrenci halaylara durarak coşkusunu ortaya koydu.

ODTÜ Öğrencileri için artık yapılması gereken bu birlikteliği ve coşkuyu 1 Mayıs sonrasına da taşımak olacaktır. Bu birliktelik ruhu var olduğu sürece ODTÜ kaybedilmeyecektir.

ODTÜ Ekim Gençliği


 

Beytepe Genç-Sen 1 Mayıs’ta!

1 Mayıs mitinginde Beytepe Genç-Sen olarak yer aldık. Yerelimizde bir dizi aksaklık nedeniyle güçlü bir 1 Mayıs çalışması örülemedi. Beytepe’de son dönemlerde yoğunlaşan ÖGB baskısına, servislere konulan otomasyon sistemine, 13 arkadaşımızın gözaltına alındığı jandarma saldırısına karşı güçlü bir ses oluşturulamadı. Bu dağınıklığı aşmak için oluşturulan Devrimci 1 Mayıs İnisiyatifi’nin okulda gerçekleştirdiği 1 Mayıs’a çağrı eylemi de dar grupçu tartışmalara boğuldu. Bu olumsuz tabloya rağmen 29 Nisan günü Beytepe’deki devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencilerinin yanında Genç-Sen ve Hacettepe Üniversitesi Öğrencileri Derneği’nin de örgütleyicisi olduğu bir 1 Mayıs eylemi gerçekleştirildi. “Onuruna, geleceğine sahip çıkmak için 1 Mayıs’a!” şiarlı afişlerle duyurduğumuz eylemde “Dünya emeğin olacak!”, “Üniversitelerimizde faşist teröre, sermaye talanına son!” yazılı pankartlar ve Beytepe’den şehit devrimcilerin adlarının bulunduğu bir ozalit taşındı. Kütüphane önünden başlayan yürüyüşe öğrenciler de alkışlarıyla destek oldular.

Genç-Sen olarak üniversitelerdeki artan faşist saldırılarla ilgili yürüttüğümüz “Hedefteki sensin” kampanyası da üniversite öğrencileri arasında yoğun bir ilgiye konu oldu. Bu faaliyet sürecinde duvar gazeteleri hazırlayarak, basında saldırıların amacının ve özünün yansıtılmamasına dair güçlü bir teşhir çalışması yaptık. “Hedefteki sensin!” şiarıyla başlayan bildirilerimizle öğrencilerle konuşma ve Genç-Sen’i anlatma olanağımız oldu.

Yanı sıra faşist saldırıları anlatan bir maket çalışmasıyla bu konuyu gündemleştirdik. Yapılan faşist maketleriyle diğer üniversitelerde yaşanan saldırıları yerelimize taşıyıp öğrenciler arasında buna karşı bir tepki oluşturabildik. “Hedefteki sensin!” kampanyamızı “Faşizme karşı omuz omuza!” yazılı dövizlerimizle 1 Mayıs alanına taşıdık.

Opera’dan başlayan 1 Mayıs mitingine “Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Biji yek gulan!” yazılı dövizlerimizle Genç-Sen pankartı arkasında katıldık.

Beytepe Ekim Gençliği