28 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Kızıl 1 Mayıs’ı kazanmak için birleşik devrimci mücadeleyi örelim!
  Birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıslar’ı yaratmaya hazırlanalım!
Sosyal yıkım yasasını
sokakta parçalamak için eyleme!
Düzenin efendilerinden düzen siyasetine müdahale!
Cheney geldi, aldı ve gitti!
Newroz’un gösterdikleri...
  Newroz eylemlerinden...
  Birleşik devrimci bir hareket için birleşik devrimci bir örgüt!
  Gençlikten Newroz kutlamaları...
  Gençlik hareketinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  İlbek işçilerinden direnme kararlılığı!
  SSGSS kadınlar üzerindeki çifte sömürü ve köleliği derinleştiriyor!
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından...
  Pakistan’da genel seçimler…
  Hristofya ile Talat’ın ilk görüşmesi gerçekleşti…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

manifestoYurtdışında Newroz kutlamaları...


Kürtlerin ve Ortadoğu halklarının bayramı Newroz, yurtdışında da yaygın bir şekilde kutlandı. Türkiye’de olduğu gibi, Avrupa’nın bazı yerlerinde getirilen yasaklar da, Kürt halkının Newroz’u alanlara çıkarak kutlamasını ve taleplerini haykırmasını engelleyemedi. Bir çok yerde coşkulu yürüyüşler ve kitlesel Newroz etkinlikleri gerçekleştirildi.

Köln’de Newroz kutlaması

Köln’deki Newroz kutlaması, 20 Mart akşamı yapıldı. Köln-Mala Kurda tarafından organize edilen eylem Dom Kilisesi önünde başladı. Burada, ses cihazından bir müddet çeşitli marşlar çalınıp halaylar çekildi. Ardından meşaleler yakılıp yürüyüşe geçildi.

Yürüyüşe Türkiyeli örgütlerden TKİP dışında sadece MLKP pankartı ile katıldı. Bazı grupların eylemden haberdar olmamaları katılımı sınırladı. Yürüyüş süresince, ses cihazından ağırlıklı olarak Kürtçe, zaman zaman da Türkçe türkü ve marşlar çalındı.“Newroz, özgürlüktür!” şiarı, yürüyüşün ana şiarı olarak kullanıldı. “Biji Newroz!”, “Biji Serok Apo!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Türk ordusu Kürdistan’dan defol!” sloganları sıklıkla atıldı. Biz ise ortak sloganların yanında, “Emperyalizm ve sömürgecilik yenilecek, direnen Kürt halkı kazanacak!” sloganını haykırdık.

Parti olarak yürüyüşte, üzerinde “Emperyalizm ve sömürgecilik yenilecek, direnen Kürt halkı kazanacak!” şiarının yazılı olduğu, TKİP imzalı pankartımızla katıldık. Yürüyüşte aynı başlıklı Newroz bildirimizi dağıttık. Coşkulu geçen eyleme 150’nin üzerinde kişi katıldı.

Köln’den komünistler


Stuttgart’da coşkulu Newroz yürüyüşü

Stuttgart’da Newroz yürüyüşü 21 Mart akşamı Schloss Platz Meydanı’nda biraraya gelen Kürdistanlı yurtseverler ve devrimci gruplar tarafından düzenlendi. Kitle pankart ve flamalarını açtı, sık sık “Biji Newroz!”, “Es lebe Newroz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarını attı, halaylar çekti.

TKİP taraftarları olarak “Direnen Kürt halkı kazanacak!”-TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı Almanca ve Türkçe bildirimizi miting ve yürüyüş boyunca dağıttık. “Emperyalizm ve sömürgecilik yenilecek, direnen Kürt halkı kazanacak!” şiarlı afişlerimizi taşıdık. Yürüyüşe 500’e yakın kişi katıldı.

TKİP Stuttgart taraftarları

Newroz ateşi Bielefeld’de de yakıldı!

20 Mart günü Bielefeld’de de Newroz dolayısıyla meşaleli bir yürüyüş düzenlendi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüşte gençler ve kadınlar ağırlıktaydı. Başından sonuna coşkusunu yitirmeyen bir eylem gerçekleştirildi.

“Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Biji Newroz!”, “Biji PKK!”, “PKK halktır halk burada!” sloganları coşkuyla atıldı. Yürüyüş korteji yağmura rağmen coşkusundan hiçbir şey kaybetmedi. Bir saat boyunca şehrin değişik yerlerinden geçen kortej toplanma alanına geldi ve halaylarla Newroz kutlamaları tamamlandı.

Yürüyüş boyunca parti bildirilerimizi dağıttık.

TKİP taraftarları / Bielefeld


Berlin’de Newroz yürüyüşü yasaklandı!

20 Mart günü Hermannplatz’da biraraya gelen yaklaşık 250 kişinin yürüyüşü, izni alınmış olmasına rağmen, Öcalan’ın posterleri gerekçe gösterilerek yasaklandı. Polisin bu tutumunu protesto eden kitle sloganlar atarak dağıldı.

Bizler “Emperyalizm ve sömürgecilik yenilecek, direnen Kürt halkı kazanacak!/TKİP-YDÖ” imzalı bildirilerimizi yaygınca dağıttık ve afişlerimizi Türkiyeliler’in yoğun olarak oturduğu üç ayrı semtte yaygın olarak yaptık.

TKİP taraftarları / Berlin


Essen’da Newroz kutlaması

Kürt hareketi 22 Mart günü Essen şehrinde NRW düzeyinde Newroz kutlaması gerçekleştirdi. Kutlamaya 12 bin civarında Kürt emekçi katıldı. Katılımcıların çoğunluğu kadın ve gençlerden oluşuyordu. Salonda Kürtçe ve Almanca pankartların yanısıra Öcalan’ın ve partinin bayrakları yeralıyordu.

Gecede Kürt halkının mücadele tarihini içeren sinevizyon gösterildi. Kürt ozanların söylediği türkülere kadınlar ve gençler halaylarla eşlik edip, Newroz sloganları attılar.

Newroz kutlamasının yapılacağı bölgede yoğunlukta olmakla beraber bulunduğumuz şehirde parti afişlerimizi kullandık. Başından sonuna kadar coşkulu geçen etkinlikte parti bildirilerimizi dağıttık.

BİR-KAR / Essen


Hamburg’da meşaleli Newroz yürüyüşü!

YEK-KOM tarafından gerçekleştirilen Newroz yürüyüşü için 23 Mart akşamı Altona merkez istasyon civarında toplanıldı. Yürüyüşün önünde “Yaşasın Newroz!” pankartı ve Öcalan’ın posterleri yer aldı. Sloganlar gür bir sesle atıldı, zılgıtlar ve davul eşliğinde Sterschanse tren istasyonuna kadar yüründü. Burada büyük bir Newroz ateşi yakıldı. Gençler ateşin üzerinden atladılar, geç saatlere kadar halaylar çekip slogan attılar. Yürüyüşün çoğunluğunu Kürdistanlılar oluşturmaktaydı. Yürüyüşe 300 kişi katıldı.

Ertesi gün kapalı spor salonunda Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Önce Kürdistan devrim şehitleri anısına iki dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından folklor ekibi sahnede yerini aldı. Sinevizyon gösteriminden sonra sanatçılar Kürtçe türkü ve marşlar söylediler. Ardından günün önemine ilişkin konuşma yapıldı.

Newroz kutlaması gecenin geç saatlerine kadar devam etti. Kutlamalara 7 bin kişi katıldı.

TKİP taraftarları olarak, “8 Mart’ın kızıllığıyla Newroz’a, 1 Mayıs’a! Devrimci baharı örgütlemek için kavga alanlarına!” şiarından hareketle yaklaşık bir ay yoğun bir faaliyet sürdürdük. TKİP yurtdışı örgütünün hazırladığı “Emperyalizm ve sömürgecilik yenilecek, direnen Kürt halkı kazanacak” şiarlı Newroz afişlerimizi Hamburg’un kalabalık semtlerine yoğun bir şekilde yaptık. Meşaleli Newroz yürüyüşüne kendi dövizlerimizle katıldık. Yürüyüşte sık sık “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji Newroz!” sloganlarını haykırdık. Newroz gecesinde TKİP Yurtdışı Örgütü’nün Newroz ile ilgili hazırladığı bildirileri dağıttık.

TKİP taraftarları / Hamburg


Neuchatel’de Newroz kutlaması

Neuchatel Kantonunda, 20 Mart günü yurtseverlerin düzenlediği Newroz yürüyüşüne TKİP taraftarları olarak biz de katıldık. Newroz yürüyüşüne 100’ü aşkın insan katıldı. Meşalelerle yüründü ve “Biji Newroz!” yazılı imzasız bir pankart taşındı. Neuchatel şehri baştan başa davul zurnayla dolaşıldı. Yürüyüş boyunca “Kürdistan’a özgürlük!”, “Yaşasın Kürdistan!”, “Kahrolsun Türk devleti!” sloganları atıldı.

TKİP Neuchatel taraftarları


Basel’de meşaleli Newroz yürüyüşü!

Basel’de 21 Mart günü akşam saatlerinde biraraya gelen Kürdistanlı yurtsever ve Türkiyeli gruplar Newroz’u meşaleli bir yürüyüşle kutladılar.

Kürdistanlı ve Türkiyeli emekçi göçmenler, “Kürdistan’a özgürlük!” sloganı eşliğinde Clara’dan Markplatzt’a doğru yürüyüşe geçti. Marktplatz’da yakılan Newroz ateşiyle başlayan program, müzik grupları, halaylar ve mesajlarla devam etti.

Yaklaşık 600 kişinin katıldığı Newroz kutlamasına, TKİP taraftarları olarak “Biji Newroz… Freiheit für Kürdische Volk!/TKİP” pankartıyla katıldık. Alanda Almanca ve Türkçe bildirilerimizi dağıttık.

TKİP taraftarları / Basel


TÜMTİS’e “abluka” sürüyor!

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) 13-14 Ocak 2007 tarihlerinde gerçekleştirdiği Olağanüstü Genel Kurul sonucu yeni yönetimini belirleyerek uzun süredir yaşadığı sıkıntıları aştığını ilan etti. Örgütlenme çabası ambar patronlarını rahatsız etti!

Bu tarihten itibaren TÜMTİS yönetici ve üyeleri devletin baskı ve zoruyla da sıkça karşılaştılar. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde (Gaziantep, İzmir, İstanbul, Bursa...) gerçekleştirdikleri sendikal örgütlenme adımlarına karşı gösterilen baskı ve zora direnç gösteren TÜMTİS üyeleri birçok saldırıya maruz kaldılar.

Sermayenin örgütlenme korkusu son olarak sermaye devletinin hukuk terörüyle devam etti. TÜMTİS Ankara Şube yönetim kurulu üyeleri ve işyeri temsilcisi 17 kişi 20 Kasım 2007 gecesi evleri basılarak “Abluka” adı verilen operasyonla apar topar gözaltına alındılar. 23 Kasım günü çıkarıldıkları mahkemece haklarında tutuklama kararı çıkartılan ve aralarında TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, Şube Sekreteri Hüseyin Babayiğit tutuklandılar. TÜMTİS yöneticileri hakkında çıkartılan tutuklama kararının gerekçesi ise “çete kurmak” ve “şiddet kullanmak” oldu. Sincan Hapishanesi’ne gönderilen yöneticilerin mahkemesi halen görülmedi. TÜMTİS yöneticilerinin tutuklanmasının ardından gerçekleştirilen dayanışma eylemlerine zoraki olarak katılan Türk-İş bürokrasisi bir süre sonra desteğini çekti.

TÜMTİS üyeleri çeşitli platformlarda Ankara şube yöneticilerinin serbest bırakılmasını talep eden imzalar topladılar, konuşmalar yaptılar. TÜMTİS Genel Merkez’i de yaptığı açıklamalarda Ankara Şube yöneticilerinin tutuklanmasının asıl sebebinin örgütlenme çalışmalarından ve çabalarından duyulan rahatsızlık olduğunu vurguladı.

Direnen işçileri ve sendikaları biraraya getirmek için 30 Mart Pazar günü Ankara’da etkinlik düzenleyecek olan Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) yapacağı etkinlikle farklı alanlarda mücadele eden ve direnen sınıf bölüklerini biraraya getirmeyi hedefliyor.

30 Mart 2008 Pazar günü Ankara Ekin Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan “İşçilerin Birliği ve Dayanışması” etkinliğinde Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde grevlerini sürdüren TEGA işçileri, Tuzla tersaneler havzasında dişe diş bir mücadele yürüten Tersane İşçileri Birliği Derneği de katılımcı olarak yer alacak. Etkinlikte Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yanısıra TÜMTİS, ÇHD ve Türk-İş Ankara Şubeler Platformu da katılımcı olarak bulunacak.

Sınıf cephesinden atılmış bu anlamlı dayanışma etkinliğini büyütmek için 30 Mart’ta dayanışmaya!

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

“Tadilat değil geri çekilsin!”

 Kadınlar için Sosyal Haklar Platformu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasına karşı 22 Mart’ta Taksim Meydanı Metro çıkışında bir eylem gerçekleştirdi.

“Kadınları babaya, kocaya mahkum eden Sosyal Güvensizlik Yasası’na itirazımız var!” pankartı ve “Tadilatla düzelmez, Sosyal Güven(siz)lik Yasası geri çekilsin!”, “SSGSS Yasasına esastan itirazımız var!”, “Bu tasarı ile milyonlarca kadın sosyal güvenlik sistemi dışında tutuluyor!” dövizlerinin açıldığı eyleme 80 kadın katıldı.

Basın açıklamasında SSGSS yasasının kadınlar için getirdiği saldırıları maddeler halinde sıralandı. Açıklama şu sözlerle sona erdi: “Hükümete sesleniyoruz. IMF’nin ve sermayenin sözüne değil; emekçilerin ve kadınların sesine kulak ver. Biz kadınlar diyoruz ki bu yasa tadilatla düzelmez. Sosyal Güven(siz)lik yasa tasarısına esastan itirazımız var! Derhal geri çekilsin. Erkek egemenliğine ve kapitalizme karşı yaşasın kadın dayanışması.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kapitalizmin kıskacında su!

Temel bir yaşam hakkı olan “su” ve suyun emperyalist-kapitalist sistem içerisinde bir meta olarak ticarileştirilmesi konusu 22-23 Mart’ta Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda ele alındı. “Kapitalizmin Kıskacında Su” başlığıyla gerçekleştirilen konferansa, TMMOB’a bağlı meslek odalarının, KESK’e bağlı sendikaların İstanbul şubelerinin, DİSK Genel Merkezi ve bağlı sendikaların, Türk-İş’e bağlı çeşitli sendikaların içerisinde yer aldığı organizasyonun ilk gün programının öğle arasında Beşiktaş İskelesi’nde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Konferansı örgütleyen kurumlar adına açıklama yapan Türkel Minibaş şunları söyledi: “Bizler Türkiye’den 52 ve dünyanın çeşitli ülkelerinde uluslararası faaliyet yürüten 17 demokratik kitle örgütü olarak, Dünya Su Forumu’nun 2009 yılı Mart ayında İstanbul’da yapılacak olan WWF-5 toplantılarına ve suyumuzun satışı yönündeki bütün çabalara karşı olduğumuzu tüm dünyaya duyuruyoruz ve ‘Vakit çok geç olmadan, şirketler el koymadan, bütün dünya halklarıyla el ele vererek suyumuza ve onun kaynağı olan bulutlarımıza sahip çıkalım.”

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Özsöğüt serbest bırakılmadı!

 Ankara’da Kevser Mızrak’ın cenazesi sonrası yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alınarak tutuklanan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Meryem Özsöğüt ve 5 kişi ikinci duruşma da serbest bırakılmadı.

Duruşma sonrasında KESK Ankara Şubeler Platformu ve HÖC basın açıklaması gerçekleştirdiler. SES Merkez Yönetim Kurulu ise yaptığı yazılı bilgilendirmede şunları söyledi:

“Meryem ÖZSÖĞÜT’ün evinde bulunan ve piyasada satılan dergi ve kitapların fazlalığı ve çeşitliliği ‘örgütsel dokümanların yoğunluğu’ olarak değerlendirildi ve bunlar dayanak yapılarak konumu örgüt üyeliğine uygun görüldü. Bu değerlendirme, düşünen, düşüncelerini ifade eden, okuyan, evinde zengin kütüphanesi bulunan herkesi herhangi bir örgütün mensubu olarak tutuklatabilir. ‘Merkez Yönetim Kurulu üyemiz ‘Meryem ÖZSÖĞÜT’e Özgürlük’ kampanyası başlatarak yaşanılan bu hukuksuzluğu gerek ulusal, gerekse ulusla arası boyutta sendikalarla, emek örgütleri ile paylaşmaya devam edeceğiz.”

Kızıl Bayrak / Ankara