28 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Kızıl 1 Mayıs’ı kazanmak için birleşik devrimci mücadeleyi örelim!
  Birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıslar’ı yaratmaya hazırlanalım!
Sosyal yıkım yasasını
sokakta parçalamak için eyleme!
Düzenin efendilerinden düzen siyasetine müdahale!
Cheney geldi, aldı ve gitti!
Newroz’un gösterdikleri...
  Newroz eylemlerinden...
  Birleşik devrimci bir hareket için birleşik devrimci bir örgüt!
  Gençlikten Newroz kutlamaları...
  Gençlik hareketinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  İlbek işçilerinden direnme kararlılığı!
  SSGSS kadınlar üzerindeki çifte sömürü ve köleliği derinleştiriyor!
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından...
  Pakistan’da genel seçimler…
  Hristofya ile Talat’ın ilk görüşmesi gerçekleşti…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“SSGSS yasası geri çekilsin!”

HSGGP: “Uyarıyoruz!..”

Yasa tasarısının gündeme geldiği andan itibaren oluşturulan İstanbul Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, yasa tasarısı üzerinde oynama yapmayı reddederek yasanın tümden geri çekilmesi talebini yükseltti. Gerçekleştirdiği tüm eylem ve etkinliklerde yasanın iptal edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, Emek Platformu bileşenlerinin hükümetle masaya oturduğu bir süreçte milyonlarca işçi ve emekçinin geleceğini belirleyecek tasarı konusunda Emek Platformu bileşenlerini uyardı. 20 Mart günü saat 12.30’da Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla 14 Mart sonrası süreci değerlendiren Platform, SSGSS Kanun Tasarısı’nda tadilat yapma çalışmalarından vazgeçilmesi gerektiğini ve tasarının derhal geri çekilmesini talep etti.

Platform adına yapılan basın açıklamasında, 13-14 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen sokak eylemlerinin yaygınlığı ve bıraktığı etki vurgulanarak, son yıllardaki en kitlesel eylemler olarak nitelendirildi. Yasa tasarısı üzerinde temel parametrelerde oynama yapılmadan tasarı üzerinde yapılacak tadilatın hiçbir sorunu çözmeyeceği dile getirildi.

Açıklamanın devamında emekçilerin sosyal güvenlikle ilgili temel talepleri sıralandı. Yasa tasarısı üzerinde tadilat yapılmasını kabul etmenin Emek Platformu’na güveni zayıflatacağı ve böyle bir anlaşmanın asla kabul edilemeyeceği söylendi.

Ardından İstanbul Diş Hekimleri Odası Yöneticisi söz alarak, Emek Platformu üzerinde tasarının tümüyle reddi konusunda baskı yapılması gerektiğini, AKP’yi kapatma davasının mücadelenin üzerini örtemeyeceğini ifade etti.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu adına yapılan konuşmada, yasa tasarısı üzerinde yapılacak yüzeysel düzenlemelere prim verilmemesi, tasarının tümüyle reddi için mücadelenin sürdürülmesi gerektiğinin altı çizildi.

TMMOB ve İTO temsilcileri de söz alarak mücadelenin devam edeceğini duyurdular.

Kızıl Bayrak / İstanbul


HSGGP: Tadilat değil tümden red!

Emek Platformu bileşenlerinin SSGSS Yasa Tasarısı’nı hükümetle görüştüğü saatlerde (24 Mart) Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu da Kadıköy ve Aksaray’da “Tadilat değil! Yasa tasarısı tümüyle geri çekilsin!” dedi.


Aksaray Metro: Uzlaşma değil, genel direniş!

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu bileşenleri, Aksaray Metro girişi önünde saat 17.00’de gerçekleştirdiği eylemle yasanın tamamının iptal edilmesini talep etti. KESK İstanbul Şubeler Platformu ve HSGGP pankartının açıldığı eylemde, “Şimdi direnme zamanı!“, “SSGSS yasası geri çekilsin!”, “Sağlıkta ticaret öldürür!“, “Herkese parasız sağlık hizmeti, güvenli gelecek!”, “Savaşa değil, sağlığa bütçe!“, “Sokağa, eyleme, genel greve!“ dövizleri açıldı.

Aksaray Metro önündeki oturma eyleminde ilk önce Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm bir konuşma yaptı. Değişmesi gerekenin maddeler değil, yasanın kendisi olduğunu söyledi.

Hava-İş Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Munzur Pekgüleç, 1999 depreminin yaşandığı günlerde, insanların ceset toplamakla uğraştığı bir sırada mezarda emeklilik yasalarının geçirildiğini hatırlattı.

Oturma eylemi sırasında KESK İstanbul Şubeler Platformu adına da bir konuşma yapıldı. Sosyal Haklar için Kadın Platformu adına yapılan konuşmada, yasadan en çok kadınların etkilendiği belirtildi.

HSGGP bileşenleri “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Mezarda emekli olmayacağız!”, “Uzlaşma değil, genel direniş!”, “İşçi memur elele genel greve!”, “Savaşa değil sağlığa bütçe!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Hükümet yasanı al başına çal!” ve “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganlarını haykırarak hükümeti uyardılar.

1,5 saat süren oturma eylemine yaklaşık 300 kişi katıldı.


Kadıköy’de oturma eylemi…

Anadolu Yakası Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu bileşenleri saat 17.00’de Kadıköy İskele Meydanı’nda toplandılar.

“Herkese sağlık güvenli gelecek!” pankartının açıldığı eylemde İTO, KESK, DİSK, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu, ilerici ve devrimci kurumlar 1,5 saati aşkın süre alanda oturdular.

“Savaşa değil sağlığa bütçe!”, “Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “GSS yasası geri çekilsin!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Genel grev genel direniş!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarının atıldığı eyleme, Yapı-Yol Sen İstanbul Şubesi, SES, Eğitim-Sen 2 No’lu Şube, DİSK Genel-İş Sendikası 3 No’lu Bölge ve bağlı şubeler, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Metalurji Mühendisleri Odası, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Emekli-Sen Kartal ve Kadıköy şubeleri, Halkevleri, EMEP, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, T. Harb-İş Sendikası Anadolu Şubesi, Basın-İş Sendikası İstanbul Şubesi, Deri-İş Sendikası Tuzla Şubesi ve genel merkezi, BTS, Tersane İşçileri Birliği Derneği, Yurtsever Cephe, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Alınteri, PDD, OSİM-DER, Limter-İş, BES 3 No’lu Şube yönetici ve üyeleri katıldılar.

Alanda bekleyiş sırasında konuşan kurum temsilcileri Emek Platformu’ndan mücadele beklentilerini dile getirdiler. Yasa tasarısı üzerinde oynamalar değil tasarının tümden reddini istediler. Eylem halaylarla sonlandırıldı. SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı mücadele talepleri yinelendi. Eyleme 300 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

SSGSS’ye karşı seminer!

Petrol-İş Sendikası 2 No’lu (Kartal) Şube ve Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (TAREM) ortaklaşa düzenlediği SSGSS eğitim semineri 25 Mart günü Petrol-İş Kartal Şubesi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Eğitim seminerine Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Atilla Özsever katıldı.

Toplantıda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın içeriği ve Emek Platformu’nun tasarı görüşmelerinde takındığı tutum tartışıldı.

Atilla Özsever, 14 Mart günü yaşanan 2 saatlik iş bırakma eylemleriyle birlikte tasarı maddelerinin değişmesi noktasında “kırmızı çizgi” olarak tarif edilen maddelerde Emek Platformu bileşenlerinin geri adım attığını söyledi. Geri adım atılan maddeler başta olmak üzere yasanın kapsamına dair ayrıntılı bilgilendirme gerçekleştirildi.

14 Mart’ta yaşanan 2 saatlik iş bırakma eylemi ve tasarı karşıtı gerçekleştirilen eylemlerin hükümete geri adım attırdığı vurgulanarak, bundan sonraki süreçte varolan yerel platformların güçlendirilmesi, olmayan yerellerde kurulması önerildi.

Alınan karaların tabandan doğru hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan T. Harb-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över de tasarıya karşı mücadelede yeni eylem kararlarının alınacağını duyurdu.